Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyminana uszczelniacza polosi

Featured Replies

Napisano

w moim cc 899 przyszedl czas na wymiane uszczelniacza poloski od str skrzyni biegow. moje pytanie brzmi jak to zrobic? smile.gif tzn wiem ze trzeba bedzie zdjac cala poloske - jak to zrobic i jak sciagnac caly felerny uszczelniacz (czyli cala ta harmonijkowana guma wraz z tym co w srodku)czy beda potrzebne jakies specjalistyczne narzedzia?

Napisano

radze zakupić specjalne szczypce bo na końcu jest opaska taka z 2 dziurkami którą trzeba rozciągnąc trudno coś z tym zxrobić bez takich kombinerek za 20 zł wyriwesz plaskim małym ubokretem ściągniesz opaski ale nie nadają się do ponownego założenia więc musisz kupić nowe jeśli kupisz na śrubokręnt mogą lekko obcierać choc mi nie obcierają jeśli kupisz oreginane znowu musisz mieć do tego jakiś ściskacz ale jaki to ci nie powiem

Napisano

> do tego jakiś ściskacz ale jaki to ci nie powiem

..zwykle tepe szczypce czolowe, takie jak do ciecia hmm.gif drutu

Napisano
  • Autor

hmmmm a ile srednio moga brac za robocizne mechanicy? bo z tego co wiem sam uszczelniacz wraz z oslona to koszt ok 30/40pln a slyszalem tez ze sa rozne bo maja inne lozyska...jesli to prawda to skad wzionc info jakie mam kupic?

Napisano

> hmmmm a ile srednio moga brac za robocizne mechanicy? bo z tego co

> wiem sam uszczelniacz wraz z oslona to koszt ok 30/40pln a

elo, przerabialem niedawno temat i jezeli dobrze pamiatem to za robocizne zaplacilem 70zl

Napisano

> radze zakupić specjalne szczypce bo na końcu jest opaska taka z 2

> dziurkami którą trzeba rozciągnąc trudno coś z tym zxrobić bez

> takich kombinerek za 20 zł wyriwesz plaskim małym ubokretem

> ściągniesz opaski ale nie nadają się do ponownego założenia więc

> musisz kupić nowe jeśli kupisz na śrubokręnt mogą lekko obcierać

> choc mi nie obcierają jeśli kupisz oreginane znowu musisz mieć

> do tego jakiś ściskacz ale jaki to ci nie powiem

Opaski sie daje zawsze nowe - powinny byc w komplecie z osłoną gumową. Do zaciskania stępione obcęgi znalezione w piwnicy ok.gif

Napisano

> w moim cc 899 przyszedl czas na wymiane uszczelniacza poloski od str

> skrzyni biegow. moje pytanie brzmi jak to zrobic? tzn wiem ze

> trzeba bedzie zdjac cala poloske - jak to zrobic i jak sciagnac

> caly felerny uszczelniacz (czyli cala ta harmonijkowana guma

> wraz z tym co w srodku)czy beda potrzebne jakies specjalistyczne

> narzedzia?

Nie jest to specjalnie trudne ale troche zejdzie.Pierwsze co musisz zrobic to poluzować tą dużą srube od piasty. (klucz 32) Nastepniep odniesc auto i zdjac koło z tej strony której bedziesz wyjmowal półośke, Nastepnie trzeba odkrecic nakretke swożnia i zdjac zwrotnice ze swożnia (moze byc ciezko) Po tym odkrecasz ta duza nakretke i juz powinno dac sie wyjac cala półoś z przegubem - zostaje tylko odkrecic od skrzyni. Kiedy masz juz półoś wyjeta trzeba zdjac z niej przegub wewnetrzny tzn taki trójnik - masz tam malutki pierscien segera. Po zdjeciu przegubu trzeba za pomocą młotka zbic stary uszczelniacz, zdjąć gume, założyc nowa gume, zamontowac nowy uszczelniacz i złożycc w odwrotnej kolejnosci.

Jesli nie masz czym lub nie umiesz odkrecic tej duzej sruby przy kole mozna zrobic to jeszcze inaczej. Trzeba podniesc auto. Odkrecic mcpherson od zwrotnicy, zdjac gume z przegubu od strony koła i wyjac półos z przegubu - jest to zabezpieczone takim pierscieniem metalowym ktory trzeba rozszerzyc i pociagnac energicznie półos w strone skrzyni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.