Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytan nt budowy silnika C20NE

Featured Replies

Napisano

Siemanko smile.gif SANDo z tej strony tongue.gif Moze mi ktos pomoze z moimi trudnymi pytaniami ;p Rozebralem silnik Kadzinki ( C20NE ) i nasunelo mi sie kilka takich pytan :

1. Czy "komplet pierscieni" na jeden cylinder to te dwie takie metalowe obwodki co sie w te rowki wciska? Swoja droga - jak je sie zaklada? :-)

2. Czym moge wyczyscic takie rzeczy jak : Blok silnika, walek, wal korbowy - no ogolnie wszystko co tam siedzie smile.gif Rozkladam silnik na srubki ( doslownie ) - czesc z tych rzeczy pojdzie na handel, czesc przejme ja. Czy moze byc rozpuszczalnik nitro? Czym najlepiej odrdzewic z zewnatrz blok?

3. Nie moge znalezc oznaczenia walka rozrzadu. Znalazlem tylko miedzy tymi ":krzywkami" jakies dziwne rzeczy : miedzy pierwsza a druga byla cyferka 6, potem miedzy kolejnymi 784, potem 175, a na ostatniej 5 :zdziwko: Chyba ze juz cos zle wczoraj po ciemaku widzialem ;p

4 Pytanie o czesc a wlasciwie jej identyfikacje ;p Jak mamy tlok i z niego wystaje takie dlugie cos co dochodzi do walu korbowego to co to jest? tongue.gif Czy da sie to wyjac z tego tloka? smile.gif Apropos jeszcze tej czesci wystajacej z tloka - jet ona zakonczona takim polkolem do ktorego juz po zalozeniu na wal dokreca sie takie drugie polkole smile.gif jak sie nazywa te drugie polkole? I jak sie nazywa ta blaszka co sie wsadza miedzy te polkole a wal korbowy? smile.gif

5. Jak poznac czy wal korbowy jest w dobrym stanie? Czy to jest czesc "zuzywajaca sie czy raczej nei?

6. Czy korbowod to to samo co wal korbowy? smile.gif

7. Jak mamy glowice w rece ze zdjeta ta pokrywa. To na tych zaworach leza t.j. takie metalowe zagiete troche kawalki metalu ;p nie wiem jak to wytlumaczyc w kazdym razie one sobie leza dosyc luzno i sa takie troche wygiete jakby. sa na samym wierzchu jak sie patrzy smile.gif co to jest do cholery ? ;p

8. Jak sie mierzy wysokosc krzywki walka i jak poznac ze walek jest juz z dupy ( tak lopatologicznie, bo sie na tym nie znam ;p )

9. Jak zmierzyc jak bardzo splanowana jest glowica? ( rozumiem ze splanowana = t.j. podrownana od gory i dolu.? Po co sie wlasciwie sie planuje glowice? Zeby do uszczelki lepiej przyolegala? smile.gif )

10. Jak sobie pomoc przy sciaganiu kola pasowego ( tego dolnego kola rozrzadu - chyba tak to sie nazywa ;p ). Mam wyciagniety silnik - lezy u mnei w garazu + w bloku zostal juz tylko wal korbowy i po bokach te kolo pasowe, kolo zamachowe i sprzeglo. jak chce wykrecic kolo pasowe to moj kumpel nie daje rady utrzymac kola zamachowego i lipa slinka.gif Jak z tym zawalczyc?

11. Co to jest za kolko? 270751858-jezyk.gif Jest zebate, jest w srodku bloku silnika , tj. przymocowane do walu korbowego? tylko nie wiem czym mogloby ono obracac smile.gif

12. Czy kolo zamachowe moze sie zuzyc? smile.gif Tzn zuzyc sie moze pewnie, ale jak bardzo mozliwe jest to ze mnie to niedlugo spotka? ;p Silnik 20NE ma 15 lat i nie wiadomo ile przebiegu smile.gif Ale zwawy byl ;p Jak sie odciaza kolo zamachowe i po czym poznac ze ono bylo odciazone? smile.gif

13. Czy musze szczegolnie uwazac na cos w srodku silnika, zeby np tego nie porysowac czy cos w tym stylu - nie chcialbym czegos niechcacy uszkodzic? smile.gif

Teraz apropos skladania silnika : tongue.gif

Zalozmy taka sytuacje : kazda z czesci ktore maja byc skladowymi czesciami lezy sobie na kocyku przed moim garazem ;p Kazda jest czysta, odtluszczona itd smile.gif Skladam wszystko w odwrotnej kolejnosci jak rozbieralem ( mam filmik ;p ) .

14. Gdzie moge znalezc jakies momenty dokrecania srub czy cos w tym stylu, co by czego nie ukrecic albo nie przekreic ;p

15. Poza tym jakie co trzeba robic w miedzyczasie przy skladaniu ( np czy przed zalozeniem panewki na wal nie trzeba jej jakos troche olejem potraktowac? tongue.gif Co by sie nie przegrzala przy pierwszym rozruchu - pytanie pewnie 100% lamerskie ale ja pierwszy raz w zyciu rozebralem silnik i jestem ciekaw takich rzeczy ;p smile.gif )

16. Jak wlozyc spowrotem ten cholerny tlok z np nowymi pierscieniami? tongue.gif Nic mi nie mowi sposob " na zyletki" zeby.GIF

Chcialbym uzyskac tj kompendium wiedzy na ten temat bo zajebiscie mnie to interesuje zeby.GIF

Ufff, troche mi sie tych pytan nazbieralo, mam nadzieje ze komus sie bedzie chcialo na nie odpowiedziec zeby.GIF Jak cos odrazu dziekuje bardzo zeby.GIF

Aha ! PODKRESLAM JESZCZE RAZ - nie znam sie totalnie na mechanice samochodowej smile.gif Rozebralem pierwszy raz silnik tongue.gif W miedzyczasie doszedlem do wniosku ze ten silnik jest prosty jak cep ;p

Napisano
  • Autor

> Siemanko SANDo z tej strony Moze mi ktos pomoze z moimi trudnymi

> pytaniami ;p Rozebralem silnik Kadzinki ( C20NE ) i nasunelo mi

> sie kilka takich pytan :

> 1. Czy "komplet pierscieni" na jeden cylinder to te dwie takie

> metalowe obwodki co sie w te rowki wciska? Swoja droga - jak je

> sie zaklada? :-)

Tak obwódki.

> 2. Czym moge wyczyscic takie rzeczy jak : Blok silnika, walek, wal

> korbowy - no ogolnie wszystko co tam siedzie Rozkladam silnik

> na srubki ( doslownie ) - czesc z tych rzeczy pojdzie na handel,

> czesc przejme ja. Czy moze byc rozpuszczalnik nitro? Czym

> najlepiej odrdzewic z zewnatrz blok?

Czyść ropą syfy w silniku

> 3. Nie moge znalezc oznaczenia walka rozrzadu. Znalazlem tylko miedzy

> tymi ":krzywkami" jakies dziwne rzeczy : miedzy pierwsza a druga

> byla cyferka 6, potem miedzy kolejnymi 784, potem 175, a na

> ostatniej 5 :zdziwko: Chyba ze juz cos zle wczoraj po ciemaku

> widzialem ;p

> 4 Pytanie o czesc a wlasciwie jej identyfikacje ;p Jak mamy tlok i z

> niego wystaje takie dlugie cos co dochodzi do walu korbowego to

> co to jest? Czy da sie to wyjac z tego tloka? Apropos jeszcze

> tej czesci wystajacej z tloka - jet ona zakonczona takim

> polkolem do ktorego juz po zalozeniu na wal dokreca sie takie

> drugie polkole jak sie nazywa te drugie polkole?

Dwa pólkola to panewki

> I jak sie

> nazywa ta blaszka co sie wsadza miedzy te polkole a wal korbowy?

> 5. Jak poznac czy wal korbowy jest w dobrym stanie? Czy to jest czesc

> "zuzywajaca sie czy raczej nei?

> 6. Czy korbowod to to samo co wal korbowy?

Korbowód to ta częśc co pcha tłok w cylindrze a wal korbowy to wiesz chyba co to jest.

> 7. Jak mamy glowice w rece ze zdjeta ta pokrywa. To na tych zaworach

> leza t.j. takie metalowe zagiete troche kawalki metalu ;p nie

> wiem jak to wytlumaczyc w kazdym razie one sobie leza dosyc

> luzno i sa takie troche wygiete jakby. sa na samym wierzchu jak

> sie patrzy co to jest do cholery ? ;p

> 8. Jak sie mierzy wysokosc krzywki walka i jak poznac ze walek jest

> juz z dupy ( tak lopatologicznie, bo sie na tym nie znam ;p )

> 9. Jak zmierzyc jak bardzo splanowana jest glowica? ( rozumiem ze

> splanowana = t.j. podrownana od gory i dolu.? Po co sie

> wlasciwie sie planuje glowice? Zeby do uszczelki lepiej

> przyolegala? )

Tak, żeby zlikwidować powierzchniowe ubytki i nierówności. Uszczelka ma przylegac dokładnie

> 10. Jak sobie pomoc przy sciaganiu kola pasowego ( tego dolnego kola

> rozrzadu - chyba tak to sie nazywa ;p ). Mam wyciagniety silnik

> - lezy u mnei w garazu + w bloku zostal juz tylko wal korbowy i

> po bokach te kolo pasowe, kolo zamachowe i sprzeglo. jak chce

> wykrecic kolo pasowe to moj kumpel nie daje rady utrzymac kola

> zamachowego i lipa Jak z tym zawalczyc?

Koło pasowe zdejmuje sie tak: wrzucasz piaty bieg i naciskasz hamulec. Wtedy okrecasz

> 11. Co to jest za kolko? Jest zebate, jest w srodku bloku silnika ,

> tj. przymocowane do walu korbowego? tylko nie wiem czym mogloby

> ono obracac

> 12. Czy kolo zamachowe moze sie zuzyc? Tzn zuzyc sie moze pewnie,

> ale jak bardzo mozliwe jest to ze mnie to niedlugo spotka? ;p

> Silnik 20NE ma 15 lat i nie wiadomo ile przebiegu Ale zwawy byl

> ;p Jak sie odciaza kolo zamachowe i po czym poznac ze ono bylo

> odciazone?

> 13. Czy musze szczegolnie uwazac na cos w srodku silnika, zeby np

> tego nie porysowac czy cos w tym stylu - nie chcialbym czegos

> niechcacy uszkodzic?

Olejem wysmaruj cylindry wewnatrz bo moga rdzewiec i wiadomo czym to grozi.

> Teraz apropos skladania silnika :

> Zalozmy taka sytuacje : kazda z czesci ktore maja byc skladowymi

> czesciami lezy sobie na kocyku przed moim garazem ;p Kazda jest

> czysta, odtluszczona itd Skladam wszystko w odwrotnej

> kolejnosci jak rozbieralem ( mam filmik ;p ) .

> 14. Gdzie moge znalezc jakies momenty dokrecania srub czy cos w tym

> stylu, co by czego nie ukrecic albo nie przekreic ;p

> 15. Poza tym jakie co trzeba robic w miedzyczasie przy skladaniu ( np

> czy przed zalozeniem panewki na wal nie trzeba jej jakos troche

> olejem potraktowac? Co by sie nie przegrzala przy pierwszym

> rozruchu - pytanie pewnie 100% lamerskie ale ja pierwszy raz w

> zyciu rozebralem silnik i jestem ciekaw takich rzeczy ;p )

> 16. Jak wlozyc spowrotem ten cholerny tlok z np nowymi pierscieniami?

> Nic mi nie mowi sposob " na zyletki"

> Chcialbym uzyskac tj kompendium wiedzy na ten temat bo zajebiscie

> mnie to interesuje

> Ufff, troche mi sie tych pytan nazbieralo, mam nadzieje ze komus sie

> bedzie chcialo na nie odpowiedziec Jak cos odrazu dziekuje

> bardzo

> Aha ! PODKRESLAM JESZCZE RAZ - nie znam sie totalnie na mechanice

> samochodowej Rozebralem pierwszy raz silnik W miedzyczasie

> doszedlem do wniosku ze ten silnik jest prosty jak cep ;p

Pozniej odpowiem na reszte pytan bo niemam czasu.

Tylko lekko przesmaruj głowice przed składaniem, nie zalewaj oleju w gnaizda popychaczy hydraulicznych bo bedzie niezly cyrk. Mialem tak kiedys. remont silnika. Krece i ......dupa sciana.gif zero spręzania, kompletnie nic. Mysle ze wszystko dobrze zlozylem. Na drugi dzien chcialem zdjąc glowice a tu sprezanie jest super. Po prostu olej po okolo 24 godz przedostal sie spod popychaczy na zewnatrz. Zawory były calkowicie otawarte lub niedomknięte.

Kto cos robil przy tym to wie o co mi chodzi.

Pozdrawiam.

Napisano

> Aha ! PODKRESLAM JESZCZE RAZ - nie znam sie totalnie na mechanice

> samochodowej

widac kolego widac wink.gif

sam moze i go zlozysz ale jesli nie rozrozniasz panewki od korbowodu to nie licz na to, ze po Twoim zlozeniu ten silnik odpali.

> doszedlem do wniosku ze ten silnik jest prosty jak cep ;p

kazdy silnik jest prosty jak cep. trzeba go tylko zlozyc i rozlozyc z 10 razy wink.gif

ps. ale hobby sobie dosc ciekawe wynalazles.

moze zacznij od czytania ksiazki z serii "sam naprawiam"

czyscic lepiej jest nitro - nie jest tluste jak ropa. tylko nie pal!

Napisano
  • Autor

Hehe, skladac go narazie nie zamierzam ;p Jak bedzie mnie stac to sobie kupie nastepnego kadetta do testow zeby.GIF Rozbiore silnik i zloze i sie zobaczy czy mi tloki przez maske nie wyleca ;p Nitro bede czyscil w takim razie i nbie bede palil ;p

PS Silnik stoi w garazu wiec nie wrzuce piatki ;p Bo jest odlaczony od skrzyni wink.gif Tzn odlaczony to w sumie on jest od samochodu calego ;p

Czekam moze ktos jeszcze sie wypowie no i na reszte punktow tez czekam smile.gif

THX zeby.GIF

Napisano

> Hehe, skladac go narazie nie zamierzam ;p Jak bedzie mnie stac to

> sobie kupie nastepnego kadetta do testow Rozbiore silnik i

> zloze i sie zobaczy czy mi tloki przez maske nie wyleca ;p

> Nitro bede czyscil w takim razie i nbie bede palil ;p

> PS Silnik stoi w garazu wiec nie wrzuce piatki ;p Bo jest odlaczony

> od skrzyni Tzn odlaczony to w sumie on jest od samochodu calego

> ;p

> Czekam moze ktos jeszcze sie wypowie no i na reszte punktow tez

> czekam

> THX

jakbys zapodal fotki tych czesci o ktore Ci chodzi byloby latwiej smile.gif

Napisano
  • Autor

Nitrem odtłuściasz całkowicie silnik. Bedzie jak pieprz. Ropa wymyje syfy, wytrzesz szmatą do sucha i jest ok. Po nitrze korozja wychodzi szybciutko.

Napisano
  • Autor

Fotek narazie nie zapodam bo nie mam aparatu ;p Ale jak dorwe to cos wrzuce smile.gif

Co do korozji : szybko znaczy sie jak szybko? smile.gif To wszystko bedzie stalo w moim suchutkim garazu, to chyba nic im sie nie stanie smile.gif Poza tym chce polakierowac blok przy okazji z zewnatrz to musze go odtluscic smile.gif

Napisano

> 1. Tak. Do zakładania potrzebne są specjalne szczypce: takie. Można też czymś rozchylić zamek (tą szparę w pierścieniu) i tak nasunąć na tłok. Rozsuwamy tylko tyle żeby pierścień wszedł na tłok i go nie porysował. Nie za dużo.

> 2. Nitro może być, ale - jak kolega wyżej wspomniał - po tym może rdzewieć. Rzeczy szlifowane (wałki itp) najlepiej myć naftą, ale ON też może być.

> 3. Z tłoka wychodzi korbowód. Łączy go z nim sworzeń tłokowy. Po wyjęciu sworznia z tłoka, korbowód wyjdzie dołem. Na dole korbowodu jest łożysko. Składa się z dwóch panewek.

> 5. Wał trzeba pomierzyć średnicówką i porównać z wartościami katalogowymi. Można też złapać za wał (i korbowody) i próbować poruszać nim promieniowo. Nie powinno być luzu.

> 6. Nie.

> 7. Za pewne chodzi ci o dźwignie popychaczy. Na dźwigni jest wałek rozrządu. Obracając się naciska na dźwignię, a ta z kolei na zawór otwierając go.

> 8. Krzywka wałka wygląda jak gruszka. Najłatwiejszy sposób to zmierzyć wysokość tej gruszki.

> 9. Mierzy się wysokość głowicy. Planuje się ją po to, żeby wyrównać powierzchnię styku głowicy z blokiem (uszczelką).

> 10. Ta śruba jest wyjątkowo upierdliwa. Klucz oczkowy i młotek powinny dać radę. Można zablokować wał od strony sprzęgła.

> 11. Jeśli jest szerokie to napędza pasek rozrządu. Jeśli wąskie to jest to koło impulsowe współpracujące z czujnikiem położenia wału korbowego.

> 12. Tak koło się zużywa, choć w dużo mniejszym stopniu niż docisk sprzęgła. Trzeba sprawdzić czy płaszczyzna o którą trze tarcza sprzęgła jest równa. To czy koło jest odciążone poznasz po jego wadze.

> 13. Musisz uważać na każdą gładką powierzchnię. wał, cylindry, panewki itp.

> Teraz apropos skladania silnika :

Musisz koniecznie oznaczyć każdą część i złożyć ją w dokładnie takim samym położeniu jak była zamontowana. Np panewki czy dolne połówki korbowodów. Wyglądają tak samo, ale różnią się między sobą i muszą być zamontowane tak jak były zdjęte.

> 14. Możesz spytać się na forum smile.gif

> 15. Tak. Trzeba powlec specjalnym smarem z dwusiarczkiem molibdenu. Można go kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym.

> 16. Jest kilka sposobów. Są taki specjalne obejmy, skręcane na śrubkę. Takie. Ściska się nią tłok z pierścieniami tak, żeby lekko się w niej suwał i tak wsuwa się go w cylinder. Można też ręcznie ścisnąć pierścień, wsunąć kawałek tłoka, ścisnąć następny pierścień itd. Tylko trzeba to robić bardzo delikatnie, żeby nie porysować cylindra.

Silnik jest prosty jak cep, ale precyzyjnie zrobiony i tak się trzeba z nim obchodzić. Poczytaj sobie książkę Etzolda poleconą przez kolegę wyżej. Dodatkowo poszukaj sobie na necie wiadomożci o budowie silników. Szkoda by było popsuć taki silniczek.

Nie musisz go też rozbierać na drobiazgi. Jak chodził dobrze to po co poprawiać.

Jeszcze odnośnie korozji. Elementy gładkie (szlifowane) muszą być natłuszczone. Naftą, ropą czy co tam masz. Po nitrze zaczną rdzewieć po kilku godzinach, albo i szybciej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.