Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe płuca dla mojego klekota -chłodnica

Featured Replies

Napisano

Po długiej walce z objawami grzania silnika, słoneczna i coraz cieplejsza aura zmusiła mnie w końcu do ostatecznego kroku a konkretnie do wymiany chłodnicy. Pisałem śladowo już o tym przy okazji zbliżonych tematycznie wątków. Po koleii wymieniałem wszystko w układzie chodzenia, począwszy od termostatu, płynu chłodniczego, pompy wodnej, próbowałem odkamienić starą chłodnicę i płukać cały układ, niestety nadaremnie. A w końcu przy temp. zew. ponad 25 stopni już nie dawało się jechać. Temp. silnika cały czas oscylowała w okolicach 100*C i cud, że nie padł wentylator. Ktoś próbował mnie jeszcze zdołować i wmówić, że to UPG ale w ukłądzie nie było ciśnienia (miękkie węże po otwarciu termostatu) oraz ani razu nie wywaliło (zagotowało) mi płynu z ukałdu.

Po wymianie, jak ręką odjął, wszystkie negatywne objawy minęły. A dziś miałem służbowy wyjazd za kolegę z pracy (samochód na rozliczeniu firmowym) w takie miejsca gdzie dosłownie diabeł mówi dobranoc, drogi szutrowe, kamieniste itp., o wrzuceniu trzeciego biegu mogłem tylko pomarzyć. Aż dosłownie żal mi było auta. Niemniej był to doskonały sprawdzian dla układu chłodzenia z nową chłodnicą. Naprawdę byłem mile zaskoczony, gdyż przejechałem naprawdę kilkanaście kilometrów w w/w warunkach a wskazówka bodajże tylko 2 razy wychyliła się poza 90*C.

Szkoda tylko tych 440zł, które wydałem na zakup nowej chodnicy, niemniej gdybym dzisiejszy wyjazd wykonał ze starą chłodnica bankowo ugotowałbym silnik na twardo i pewnie naraził się na inne koszty. A właśnie tak przy okazji jakie mogą być skutki przegrzania silnika? Przychodzi mi na myśl uszczelka pod głowicą, co jeszcze?

Napisano

> inne koszty. A właśnie tak przy okazji jakie mogą być skutki

> przegrzania silnika? Przychodzi mi na myśl uszczelka pod

> głowicą, co jeszcze?

pęknięcie głowicy

Napisano
  • Autor

> Zatarcie się silnika.

To jednak nie ma co żałować kasy na chłodnicę biorąc pod uwagę ewentualne koszty powstałe przy w/w awariach. Pozdro

P.S. Jak znajdę trochę czasu to wykonam "sekcję zwłok" starej chłodnicy i spr czym i jak była zapchana.

Napisano

podepne sie pod watek i zapytam czy jak samochod stoi i nie jest odpalony to czy przy peknietej chlodnicy plyn wyleci czy zostanie?

ostatnio jechalem izauwazylem ze wskazowka temp. podskoczyla prawie do 100 sprawdzilem a tam zero plynu w zbiorniczku zalalem i teraz postal troche i plyn jest co moze jeszcze byc przyczyna "znikajacego" plynu? niewiem.gif

Napisano

> podepne sie pod watek i zapytam czy jak samochod stoi i nie jest

> odpalony to czy przy peknietej chlodnicy plyn wyleci czy

> zostanie?

> ostatnio jechalem izauwazylem ze wskazowka temp. podskoczyla prawie

> do 100 sprawdzilem a tam zero plynu w zbiorniczku zalalem i

> teraz postal troche i plyn jest co moze jeszcze byc przyczyna

> "znikajacego" plynu?

Witam

Przy stojącym aucie z wyłączonym silnikiem w zależności co jest uszkodzone przy chłodnicy (sama chłodnica czy plastikowe kolanka do podpięcia węży) płyn może delikatnie wyciekać ale bardzo nieznacznie, inaczej przy pracującym silniku bo wtedy pompa wypchnie cały płyn co do ostatniej kropelki.

Napisano

> Witam

> Przy stojącym aucie z wyłączonym silnikiem w zależności co jest

> uszkodzone przy chłodnicy (sama chłodnica czy plastikowe kolanka

> do podpięcia węży) płyn może delikatnie wyciekać ale bardzo

> nieznacznie, inaczej przy pracującym silniku bo wtedy pompa

> wypchnie cały płyn co do ostatniej kropelki.

widze ze kolega tez z Włocławka w koncu ktos z rodzimego miasta.

Musimy zrobic spota i przy 20.GIF obgadac nasze astroloty.

Napisano

jakie wymiary były tej chłlodnicy też zamierzam wymienić chłodnice do astry f 17xdtl , widziałem na allegro ,sprzedajacego za 330 zl za nową chłodnicę http://moto.allegro.pl/item196988358_opel_astra_1_1_7td_chlodnica_wody_nowa_super_cena.html chciałbym ja zamówić i chce wiedzieć wiecej informacji o chłodnicy do astry f x17dtl, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jakie wymiary były tej chłlodnicy też zamierzam wymienić chłodnice do

> astry f 17xdtl , widziałem na allegro ,sprzedajacego za 330 zl

> za nową chłodnicę

> http://moto.allegro.pl/item196988358_opel_astra_1_1_7td_chlodnica_wody_nowa_super_cena.html

> chciałbym ja zamówić i chce wiedzieć wiecej informacji o

> chłodnicy do astry f x17dtl, pozdrawiam

Wymiary dokładnie takie jak w w/w linku czyli 500x346x42. Pozdro

Napisano

znalazlem przyczyne znikajacego plynu

DZIURA angryfire.gif bedzie trzeba nowke zamontowac

z tego co zauwazylem to do diesla jest inna niz do TD i benzyny

Napisano

pęknięta głowica. mi niestety to się przytrafiło. też wymieniłem termostat,czujnik temperatury na bloku, czujnik od wentylatora,płukałem układ,wymieniłem płyn i na początku maja szlag trafił głowicę .spawanie, wymiana zaworów, uszczelniaczy, prowadnic i gniazd walnęło mnie na 1100zł. teraz muszę koniecznie kupić nową chłodnicę jest coraz cieplej a temperatura na wskaźniku oscyluje koło setki. mam silne postanowienie zrobić to na początku tygodnia.

opel astra caravan x17dtl

Napisano
  • Autor

> jakie wymiary były tej chłlodnicy też zamierzam wymienić chłodnice do

> astry f 17xdtl , widziałem na allegro ,sprzedajacego za 330 zl

> za nową chłodnicę

> http://moto.allegro.pl/item196988358_opel_astra_1_1_7td_chlodnica_wody_nowa_super_cena.html

> chciałbym ja zamówić i chce wiedzieć wiecej informacji o

> chłodnicy do astry f x17dtl, pozdrawiam

Jak ja przeglądałem oferty allegro że nie znalazłem powyższej. Teraz wiem ile zarobił sklep.Ja kupiłem chłodnicę za 440 a w w/w ofercie za 330. Różnica spora. Ale czego nie uczyni człowiek zdesperowany! Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.