Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ukł. chłodzenia astra g

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostarnio przegoniłem swoją AG z Katowic do W-wy i w okolicach Mszczonowa zaświeciła mi sie kontrolka z chłodnicą (temperatura na zegarach normalna 90 stopni z małym haczykiem). Zatrzymałem się sprawdziłem poziom płynu - ok, uruchomiłem samochód w celu sprawdzenia czy pracuje pompa - do naczynka zaczął wpływać płyn chłodniczy czyli ok, kontrolka przestała świecić - ok. Ruszyłem po chwili to samo świeci - postanowiłem dojechać te 60 km do domu. od tamtej pory spokój, nic nie świeci. Co mogło być przyczyną takiego zachowania mojej asterki? Dodam, że mam uszkodzoną chłodnicę lkimy oraz jej wiatrak a raczej jego brak.

Napisano

> Dodam, że mam

> uszkodzoną chłodnicę lkimy oraz jej wiatrak a raczej jego brak.

A ile powinieneś mieć wiatraków w aucie? Bo może kompowi się nie spodobało że nie mógł wiatraka chłodnicy uruchomić. W Astrze F są 2, na skraplaczu i na chłodnicy. Jak jest w G?

Napisano

> A ile powinieneś mieć wiatraków w aucie? Bo może kompowi się nie

> spodobało że nie mógł wiatraka chłodnicy uruchomić. W Astrze F

> są 2, na skraplaczu i na chłodnicy. Jak jest w G?

W Astrze G bywa różnie. W mojej wersji silnika Z16XE jest jeden wiatrak na klimę i na ciecz chłodzącą z 3 biegami, ale są też Astry z 2 wentylatorami.

Napisano

Ja z tym problemem walcze juz prawie pół roku (poruszałem nawet temat w tej sprawie) i nie mogę wyłapać co jest tego przyczyną. Byłem Na odczytaniu błędów i...0 błedów od układu chłodzenia. Nie dało mi spokoju i sprawdzilem czy blad nie wyskakuje od klimy. Okazało sie ze tu tkwi błąd. Po odczytaniu błędu okazało się że brak masy na czujniku (ale od klimy jest tylko jeden czujnik o ile pamiętam). Wszystko sprawdziłem i nic..nie moge namierzyć.. Poczekam jak coś się wyjaśni bliżej albo przypadkowo usunę tę niedogodność.

Napisano
  • Autor

> A ile powinieneś mieć wiatraków w aucie? Bo może kompowi się nie

> spodobało że nie mógł wiatraka chłodnicy uruchomić. W Astrze F

> są 2, na skraplaczu i na chłodnicy. Jak jest w G?

U mnie są 2 jeden duży między chłodnicą a silnikiem (odpowiada za jego chłodzenie) oraz przed małą chłodnica od klimy (fizycznie jest silniczek, który się załącza ale brak jest tego plastikowego wiatraka - niestety mały dzwonek i coś w nim pękło jak się załanczał strasznie chałasował)

Napisano

> Mszczonowa zaświeciła mi sie kontrolka z chłodnicą (temperatura

> na zegarach normalna 90 stopni z małym haczykiem).

Ja miałem ostatnio przejścia z tą kontrolką i winne okazały się wtyczki od modułu chodzenia.

Napisano

> Ja z tym problemem walcze juz prawie pół roku (poruszałem nawet

> temat w tej sprawie) i nie mogę wyłapać co jest tego

> przyczyną. Byłem Na odczytaniu błędów i...0 błedów od układu

> chłodzenia. Nie dało mi spokoju i sprawdzilem czy blad nie

> wyskakuje od klimy. Okazało sie ze tu tkwi błąd. Po odczytaniu

> błędu okazało się że brak masy na czujniku (ale od klimy jest

> tylko jeden czujnik o ile pamiętam). Wszystko sprawdziłem i

> nic..nie moge namierzyć.. Poczekam jak coś się wyjaśni bliżej

> albo przypadkowo usunę tę niedogodność.

Witam

Ja miałem taki problemik jakiś czas temu również poruszany na forum ... diagnosta zdiagnozował ze na 98% Sterownik układu chłodzenia... zakupiłem i lipa (naszczęście udało mi się go szybko odsprzedać nie tracąc za natto) angryfire.gif nadal było to samo klnie.gif.

Powodem moich kłopotów okazał się dokładnie czujnik ciśnienia klimatyzacji wymieniono go na nowy i kontrolka oraz szalejące wiatraki się nie odpalają. Mimo to musze jeszcze skraplacz wymienić bo zgnił pod wiatrakiem(na marginesie koleś od chłodnic powiedział, że często się to zdarza i należy co jakiś czas czyścić skraplacz pod centralną częścią wiatraka od Klimy) i naprawa nie opłacalna frown.gif

Napisano
  • Autor

No ja ten sterownik mam prawie nówka dopiero 2 lata ma i prosto z aso. Więc wydaje mi się, że faktycznie może kostki trzeba przeczyścić.

Napisano

to zapraszamy na Cargo 27.05.2007

Szczegóły w podwieszonym wątku

pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano
  • Autor

> to zapraszamy na Cargo 27.05.2007

> Szczegóły w podwieszonym wątku

> pozdrawiam

> Tomek vel Dobson

przyjeżdżam z synkiem

Napisano

O! ja tez miałem, problem z tą lampką.. Miałem, ponieważ było to zimą (albo jak było zimno) Przy starcie zimnego silnika migała ta nieszczęsna lampka. Mechanik powiedział że to uszkodzony czujnik. Oczzywiście nie wymieniłem go (sam nie wiem dlaczego - czy z powodu ocieplenia czy może nieufności wobec mechanika biglaugh.gif). Pzdr

Napisano

> Witam nie ma sie czym przejmowac proble tkwi napewno wiatraku którego nie posiadasz ostatnio padla mi wlasnie chlodnica i odpiolem wiatrak no i zaswiecilo ale juz zakupilem i znów nastąpi wybawienie z tych koszmarnych upalów pozdrawiam ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Koledzy problem się powtórzył ale doszedłem w jakich sytuacjach miało to miejsce

1) prędkość w trasie pow. 140 km/h przez ok 10-20 minut

2) ostry start ze świateł i przeciąganie pow. 3 tyś obr/min

W ww. sytuacjach lampka się zaświeca. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy. niewiem.gif może macie jakieś pomysły?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.