Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd p1405 pomózcie z tym!!!!

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu zapala mi sie lampka silnika w czasie jazdy i nie gasnie i okazało sie ze to bład P1405 czyli podobno wspaniały EGR ! Nie jestem miłosnikiem zaslepiania egr-a wiec kupiłem nowy a co sie okazało nic nie pomogło lampka dalej sie swieci ! i ten sam bład egr-a wie dogadałem sie ze sprzedawca i wymieniłem na inny zawór .Po zamaontowaniu 3-ciego zaworu juz miałem nadzieje ze bedzie ok. ale ku mojemu zdziwieniu jest dalej to samo!!! Pomozcie , podpowiedcie co zrobic? co sprawdzic aby pozbyc sie tej usterki??? Nie zapala sie na biegu jałowym tawet po dłuzszym deptaniu w gaz tylko w czasie jazdy po paru metrach.

Napisano

Musisz podłączyć techa i obadać ramkę zamrożoną błędu. Zrobić test EGRa, a jeśli to nie da rozwiązania to zrobić rundkę i wtedy wyjdzie na techu co mu jest.

Musisz tylko znaleźć mechanika, który ma większe pojęcie o diagnostyce niż kasowanie błędów.

Napisano

> Od jakiegoś czasu zapala mi sie lampka silnika w czasie jazdy i nie

> gasnie i okazało sie ze to bład P1405 czyli podobno wspaniały

> EGR ! Nie jestem miłosnikiem zaslepiania egr-a wiec kupiłem nowy

> a co sie okazało nic nie pomogło lampka dalej sie swieci ! i ten

> sam bład egr-a wie dogadałem sie ze sprzedawca i wymieniłem na

> inny zawór .Po zamaontowaniu 3-ciego zaworu juz miałem nadzieje

> ze bedzie ok. ale ku mojemu zdziwieniu jest dalej to samo!!!

> Pomozcie , podpowiedcie co zrobic? co sprawdzic aby pozbyc sie

> tej usterki??? Nie zapala sie na biegu jałowym tawet po dłuzszym

> deptaniu w gaz tylko w czasie jazdy po paru metrach.

Wiatm widze ze mamy te same silniki i rok produkcji - ja mialem to samojuz 3 razy! Pierwszy raz po kupnie autka - raptem zaczeło wywalac ten bład ale samochód jezdzil normalnie. Po jakims czasie zdecydowalem sie jednak na zakup nowego EGR - był spokój z 8 m-cy po czym w czasie dlugotrwalej jazdy ok 120 km/h pojawil sie bodajze blad 0400 - nieprawidlowy odczyt z zaworu EGR (chyba tak to było). Pojechalem na skasowanie błedu i znowu pare m-cy był spokój. Ale ponownie problem pojawil sie jakis 1 m-c temu (bład 1405) tyle tylko ze samochód zaczał gorzej jezdzic. Długo sie zastanawialem co to moze być - bo w sumie nowy zawór (ma 1 rok i 2 m-ce) zeby sie tak szybko zepsuł tym bardziej ze przejechalem 20000km.

Czułem wiec ze ten stary tez musi byc dobry . Zaczalem wiec go bardzo dokaldnie czyscic benzyna ekstrakcyjna i WD40 - po tej operacji w ogole sie nie zacina. Wiec zamontowalem ten stary zawór a nowy jest teraz w domu i teraz jego czyszcze na wszelki wypadek. Poki co samochód jezdzi dobrze bledów nie wywala i chyba jest ok! Ponadto dokładnie wyczyscilem styki w tej wtyczce co sie wpina w zawór , byc moze cos tam nie kontaktuje albo jest za male napiecie stad ten bład.

Nie wiem na ile w tym prawdy ale słyszalem od paru ludzi ze gaz moze zle wplywac na zawory EGR ale dlaczego niewiem.gif

Pozdrawiam

Napisano

Częste uszkadzanie EGR-a może świadczyć o złej mieszance. Tworzy się dużo sadzy i innego śmiecia, które zapycha zawór.

Napisano
  • Autor

> Częste uszkadzanie EGR-a może świadczyć o złej mieszance. Tworzy się

> dużo sadzy i innego śmiecia, które zapycha zawór.

No dobra dalej egr wyczyscic itp. ale jak to nic nie daje nawet wymiana na nowy egr niedaje nawet na chwile wystarczy ze wyjade 10m i dalej sie zapala .Juz myslałem ze zatkane syfem są te dwa otwory w kolektorze co egr jest przykrecony do tego wiec zapaliłem autko bez egr-a ale wydaje sie wszystko wporzadku nic nie jest pozatykane przykreciłem go spowrotem wykasowałem błedy i nic to samo . Znalazłem tez cos takiego na temat P1405 DPFE Sensor Upstream Hose Off Or Plugged Co to znaczy?

Jakis sensor ?

Napisano
  • Autor

> No dobra dalej egr wyczyscic itp. ale jak to nic nie daje nawet

> wymiana na nowy egr niedaje nawet na chwile wystarczy ze wyjade

> 10m i dalej sie zapala .Juz myslałem ze zatkane syfem są te dwa

> otwory w kolektorze co egr jest przykrecony do tego wiec

> zapaliłem autko bez egr-a ale wydaje sie wszystko wporzadku nic

> nie jest pozatykane przykreciłem go spowrotem wykasowałem błedy

> i nic to samo . Znalazłem tez cos takiego na temat P1405 DPFE

> Sensor Upstream Hose Off Or Plugged Co to znaczy?

> Jakis sensor ?

Byłem dzisiaj u znajomych mechaniorów powiedzieli ze jezeli wymiana egr-a nic nie dała a zaslepienie tez nie to nie jest on winny tylko SONDA LAMBDA,(daje czasami zły impuls) . czy to mozliwe?

Napisano

To zależy od strategii sterownika. Jeśli bada tylko zmianę podciśnienia w kolektorze dolotowym po otwarciu EGR-a to nie.

Ale jeśli bada wzbogacenie mieszanki to już może mieć znaczenie.

Niech kolega podjedzie do dobrego mechanika z techem, bo tak to można pół samochodu wymienić.

• 5 tygodni później...
Napisano

Witam,

czy kolega rozwiązał problem? Jesli tak po niech sie pochwali smile.gif

> Od jakiegoś czasu zapala mi sie lampka silnika w czasie jazdy i nie

> gasnie i okazało sie ze to bład P1405 czyli podobno wspaniały

> EGR ! Nie jestem miłosnikiem zaslepiania egr-a wiec kupiłem nowy

> a co sie okazało nic nie pomogło lampka dalej sie swieci ! i ten

> sam bład egr-a wie dogadałem sie ze sprzedawca i wymieniłem na

> inny zawór .Po zamaontowaniu 3-ciego zaworu juz miałem nadzieje

> ze bedzie ok. ale ku mojemu zdziwieniu jest dalej to samo!!!

> Pomozcie , podpowiedcie co zrobic? co sprawdzic aby pozbyc sie

> tej usterki??? Nie zapala sie na biegu jałowym tawet po dłuzszym

> deptaniu w gaz tylko w czasie jazdy po paru metrach.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> czy kolega rozwiązał problem? Jesli tak po niech sie pochwali

> > deptaniu w gaz tylko w czasie jazdy po paru metrach.

Problem rozwiazany gdyz pojechałem na badanie sondy lambda oscyloskopem (chyba tak to sie nazywa) NIE w serwisie opla

okazało sie po pierwszym badaniu ze sonda nieżyje ,a za drugim razem podawała jeden pojedynczy sygnał. Goscie powiedzieli ze to moze byc tez katalizator ale ja zostawiłem kata w spokoju i zakupiłem sonde lambda boscha za 335zł ( tyle zapłaciłem) i problem zniknał z palacą sie lampka jak i równiez z szarpaniem przy przyspieszaniu. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.