Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworznie zawiasów

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponieważ na przednich drzwiach pasażera pojawił mi się luz zakupiłem swożnie do zawiasów. Niestety wymiana ich nie okazuje się taka prosta jak napisał sprzedawca na aukcji biglaugh.gif

Wymieniał je ktoś i może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zwykłe pukanie młotkiem i wybijakiem niewiele daje. Jak inaczej sobie z nimi poradzić? hmm.gif

Napisano

moze rozwiercenie cos by pomogło...radze poszukac na wyszukiwarce bo wiem ze niedawno byl ten temat przerabiany...

Napisano

> Jak inaczej sobie z

> nimi poradzić?

Ja wybijałem tylko górne sworznie bo te były wyrobione. Sposób jest prosty. Przed operacją warto okleić okolice operacji taśmą malarską co uchroni przed zniszczeniem i obiciem lakieru.

Sworzeń wystaje z zawiasu i jest na końcu rozszerzony.

Na sworzeń założyć wmiarę ciasno wchodzący płaski klucz chyba 8 mm. Następnie jedną reką trzymać klucz a drugą zdecydowanie w niego uderzać jak najbliżej zawiasu. Sworzeń bez większych problemów powinien dać się wybić.

Napisano

Proszę zmienić temat. Sworzeń pisze się przez "rz". Później będzie łatwiej szukać.

Trzeba drugiej osoby do tego. Łapie ona za drzwi i lekko nimi porusza góra-dół. Wtedy sworzeń powinien wyjść bez problemu. Ja wybijałem za pomocą starego wiertła o średnicy otworu w zawiasie.

Napisano
  • Autor

> Proszę zmienić temat. Sworzeń pisze się przez "rz". Później będzie

> łatwiej szukać.

bow.gif

> Trzeba drugiej osoby do tego. Łapie ona za drzwi i lekko nimi porusza

> góra-dół. Wtedy sworzeń powinien wyjść bez problemu. Ja

> wybijałem za pomocą starego wiertła o średnicy otworu w

> zawiasie.

próbowałem różnych metod i ani drgneło

Napisano

To walnij na chama. Pewnie wytarł się nie tylko sworzeń, ale i zawias. Jedno zakleszczyło się o drugie.

Bez młota nie robota but.gif

Napisano

> Witam<

Trzyma go wyrobienie sworznia mi pomogło najpierw lekkie wbicie ( dotyczy to głównie dołu ja miałem już zerwany kołnierz ) a następnie wybijanie prętem ukształtowanym do łuku drzwi jak pisał wyżej „ metan” warto zabezpieczyć lakier.

------------------------------

astra f c14nz

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Popróbuję jeszcze raz metodą siłową, może za lekko waliłem oink.gifzlosnik.gif ale sie czasem człowiek boi żeby nie zepsuć czegoś bardziej wink.gif

Napisano

> dzięki wszystkim za podpowiedzi.

> Popróbuję jeszcze raz metodą siłową, może za lekko waliłem ale sie

> czasem człowiek boi żeby nie zepsuć czegoś bardziej

WD40 napsikaj, drzwi na lewarek (podstaw na dole w okolicach klamki) i podkręć tak, żebyś czuł, że drzwi podchodzą do góry. Wtedy po pierwsze drzwi nie opadną po wybiciu sworznia (mnie się prawie urwały zanim podstawiłem lewarek ...) a po drugie możesz sobie nimi lekko poruszać w trakcie operacji. Jak koledzy radzą dobrze jest zahaczyć o ten rant na sworzniu na dole (ja użyłem długich szczypiec płaskich) i walić smile.gif

Można też użyć długiego pręta i wybijać od góry. Ja akurat nie miałem takiego pod ręką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.