Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz sekwencyjny Opel Astra 2 1.8

Featured Replies

Napisano

Czy ktos ma jakies doswiadczenia z gazem sekwencyjnym w Oplu Astrze 2 1.8?Jak sie auto sprawuje? I jak czesto trzeba robic przeglady ?

Napisano

> Czy ktos ma jakies doswiadczenia z gazem sekwencyjnym w Oplu Astrze 2

> 1.8?Jak sie auto sprawuje? I jak czesto trzeba robic przeglady ?

Miod malina. Instalacje mam jak w stopce. Wymieniam filtry jeden co 15000, drugi co 30000. I ciesze sie przyjemnoscia jazdy i lekkosci portfela.

Poprzednie moje auto (corsa) mialo instacje II generacji. Nie ma porownania. Obecnie gdyby nie dioda informujaca o tym na czym obecnie jade, nie wiedzialbym czy gaz czy benzyna:) Polecam.

Napisano

> Czy ktos ma jakies doswiadczenia z gazem sekwencyjnym w Oplu Astrze 2

> 1.8?Jak sie auto sprawuje? I jak czesto trzeba robic przeglady ?

potweirdzam. a jesli masz ciut za duzo kasy to bierz fly.

Napisano

Co prawda w astrze F (czyli 1) ale silnik podobny. Mam sekwencje na Stag 200. Moim zdaniem to dobra sekwencja. A wyraznie tansza niz BRC.

Chociaz drugi raz bym zalozyl II generacje, czyli instalacje mieszalnikowa. Co prawda bardziej upierdliwa niz sekwencja, ale za to oszczędniejsza..

Napisano

> Co prawda w astrze F (czyli 1) ale silnik podobny. Mam sekwencje na

> Stag 200. Moim zdaniem to dobra sekwencja. A wyraznie tansza niz

> BRC.

> Chociaz drugi raz bym zalozyl II generacje, czyli instalacje

> mieszalnikowa. Co prawda bardziej upierdliwa niz sekwencja, ale

> za to oszczędniejsza..

Oszczedniejsza?

Ze mniej pali?

Cos kolega pomieszal... Od dawien dawna wiadomo, ze instalacja II generacji pali WIECEJ niz sekwencja.

No chyba, ze chodzilo o sam koszta zalozenia, wtedy zwracam honor. wazniak.gif

pozdr

uko

Napisano

Witam.

Skorzystam i ja się podłączę do wątku. Też niejako przez cenę Pb albo niewystarczajacych juz zarobków zmuszony jestem założyć instalację gazową. Pytałem już na "Gaz na ulicach" ale jakoś konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Zapytam więc Was. Jaka intalację włożyć do swojego Asterixa i jakiej ceny mogę się spodziewać za ów wynalazek?Pozdrawiam

Napisano

> Oszczedniejsza?

> Ze mniej pali?

> Cos kolega pomieszal... Od dawien dawna wiadomo, ze instalacja II

> generacji pali WIECEJ niz sekwencja.

> No chyba, ze chodzilo o sam koszta zalozenia, wtedy zwracam honor.

Wiadomo czy nie wiadomo, urban legend wink.gif

Ja mam nieco inne doswiadczenia. A troche sie przy roznych instalacjach LPG nagrzebalem.

Dwie astry, obie z silnikami X18XE. Oba silniki sprawne i w dobrym stanie, spalanie na benzynie b. porownywalne. Jedna ma instalacje sekwencyjna (moja), druga ma gaz na mikserze. W kontrolowanych i porownywalnych warunkach ta astra z II gen. pali 1 - 2 litra mniej. Oczywiscie jezdzi przy tym nieco slabiej.

Wytlumaczenie:

IV generacja steruje dawka paliwa na podstawie dawek wyznaczanych przez sterownik benzynowy. Mierzony jest poprostu czas otwarcia wtryskiwacza benzynowego i przeliczany na dawke gazu. Sterowanie silnika jest wiec optymalne z punktu widzenia skladu mieszanki, mozna powiedziec ze sklad mieszanki jest taki sam jak przy jezdzie na benzynie (z pewnym przyblizeniem).

Natomiast przy instalacji II gen. dawka paliwa zalezna jest od ustawien instalacji. Sterownik benzynowy nie ma tu nic do gadania. Mozna wiec ustawic mieszanke paliwowo / powietrzna nieco ubozsza. Oczywiscie kosztem dynamiki. Ustawienie ZBYT ubogiej mieszanki powoduje tez rozliczne skutki uboczne: drastyczny spadek mocy i w konsekwencji wzrost spalania, zwiekszenie temperatury gazow wylotowych -> uszkodzenie zaworow, UPG , itp.

Ale to oczywisie moje opinie wyciagniete na podstawie jakis tam obserwacji i doswiadczen. Prosze nie traktowac jak prawdy objawionej.

Aaa. IV generacja ma jeszcze jeden denerwujacy 'ficzer'. Przelaczenie na gaz jest mozliwe dopiero po osiagnieciu przez reduktor jakiejs tam temperatury. Czyli cenna benzynka sie spala zanim sie nagrzeje. Dokuczliwe zwlaszcza przy jazdach po miescie.

Mozna oczywiscie oszukac czujnik temperatury w reduktorze (u siebie tak zrobilem) albo liczyc sie ze sporym spalaniem benzynki przy jezdzie na krotkich odcinkach..

Napisano

> Mozna oczywiscie oszukac czujnik temperatury w reduktorze (u siebie

> tak zrobilem) albo liczyc sie ze sporym spalaniem benzynki przy

> jezdzie na krotkich odcinkach..

jak go oszukales? smile.gif

Napisano

> Witam.

> Skorzystam i ja się podłączę do wątku. Też niejako przez cenę Pb

> albo niewystarczajacych juz zarobków zmuszony jestem założyć

> instalację gazową. Pytałem już na "Gaz na ulicach" ale jakoś

> konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Zapytam więc Was. Jaka

> intalację włożyć do swojego Asterixa i jakiej ceny mogę się

> spodziewać za ów wynalazek?Pozdrawiam

Możesz założyć II generację. Ale mimo wszystko rozważ instalke na wtrysku. Ja przy obecnych cenach nie założyłbym już II generacji bo mam porównanie do IV i powiem że... nie ma porównania. Ni epatrz też za bardzo na marke instalacji bo najcześciej i tak dostaniesz parownik tomassetto albo inne zawoli i wtryski matrix lub valtec. Szukaj przede wszystkim gazownika który ma renomę i nie jest najtańszy. Tacy zawsze znajdą klienta i nie muszą walczyć o niego ceną. Ja tak zrobiłem i nie narzekam. Co do instalek to z II generacji dobrą opinią cieszy się Bingo i chyba raczej nie ma sensu szukać czegoś innego. Może ewentualnie Autronic AL-700 (sam mam taki i sobie chwalę) ale to już zabytek. Z instalek IV generacji dość popularny jest polski Stag 200/300, KME Diego i Sirocco. Z zagramanicznych BRC ma dobrą opinię. Ceny to ZTCP od jakiś 2 tysiaków z groszami za polskie instalki do ok 3,5 - 4 za BRC. Instalkę na mikserze założysz za mniej niż 2 tysiące

Napisano

> jak go oszukales?

A rezystor 1 klioom mu rownolegle podlaczylem. Teraz zawsze mu jest cieplo. To rozwiazanie ma jednak pewna wade, otoz przy zimnym reduktorze i wiekszym wydatku paliwa moze sie zdarzyc ze do wtryskiwaczy dojda krople LPG w fazie cieklej i w fazie cieklej zostanie podane do kolektora. To powoduje chwilowe znaczne wzbogacenie mieszanki i ogolnie jest niewskazane. Ale chce nad tym popracowac. Pomysl polega na dodaniu dodatkowego elektrycznego podgrzewacza w przewodzie LPG od reduktora do listwy wtryskowej. Wlaczany by byl gdy temperatura reduktora jest ponizej ok. 50 C

Ale narazie jest lato i problem nie wystepuje wink.gif

Napisano

Prawidłowo ustawiona instalka II generacji nie ma prawa palić mniej niż IV. Masz oczywiście rację że można zubożyć mieszankę i będzie oszczędniej. Do czasu. Ja właśnie dzieki takim oszczędnościom dołożyłem 1000 zł na remont głowicy i zaworów. A to nawet nie koniecznie dlatego że zrobiłem to specjalnie tylko że wiedziałem o tym że instalka wymaga regulacji bo jest na wysokim zakresie obrotów uboga mieszanka. W miejskiej jeździe to nie przeszkadza bo jak często i jak długo jeździ się powyżej 4000 obr. Aż wyjechłem w długą trasę... i wróciłem na 3 garach. Co do oszukiwania czujnika temp. Mam nadzieje że nie masz wtryskiwaczy Matrix? A jeśli tak to ile kilometrów na nich zrobiłeś?

Napisano

> A rezystor 1 klioom mu rownolegle podlaczylem. Teraz zawsze mu jest

> cieplo. To rozwiazanie ma jednak pewna wade, otoz przy zimnym

> reduktorze i wiekszym wydatku paliwa moze sie zdarzyc ze do

> wtryskiwaczy dojda krople LPG w fazie cieklej i w fazie cieklej

> zostanie podane do kolektora. To powoduje chwilowe znaczne

> wzbogacenie mieszanki i ogolnie jest niewskazane. Ale chce nad

> tym popracowac. Pomysl polega na dodaniu dodatkowego

> elektrycznego podgrzewacza w przewodzie LPG od reduktora do

> listwy wtryskowej. Wlaczany by byl gdy temperatura reduktora

> jest ponizej ok. 50 C

> Ale narazie jest lato i problem nie wystepuje

Nie lepiej dać rezystor o mniejszej rezystancji aby się troszkę później przełączał. Wtedy efekt powinien zmaleć i nie będzie już na tyle groźny.

Napisano

Posiadam astre co prawda f-ke ale silnik jest podobny

Instalacja sekwencja KME diego Prawie bez problemow, w sumie bez ,gdyz winna nie byla instalacja ani montaz .

Pekla rurka miedziana od wtryskiwaczy gazowych wkrecona w dolot i lapalo czasem lewe powietrze. Przy okazji rozwiazalo to problem biegu jalowego opisywanego kiedys przeze mnie. Gaz mam u siebie juz prawie dochodzi 40 tkm. i jest ok.

Ogolnie nie polecam gazu ale niestety ta ekonomia...

P.S. caly czas na wtryskach matrix.

Napisano

> Nie lepiej dać rezystor o mniejszej rezystancji aby się troszkę

> później przełączał. Wtedy efekt powinien zmaleć i nie będzie już

> na tyle groźny.

Wiekszej. Tam jest termistor NTC, czyli rezystancja maleje ze wzrostem temperatury.

Mozna, ale nie w tym rzecz do konca. Zauwazylem ze nawet jak parownik jest wzglednie cieply i ma te powiedzmy 20 - 30 C to zdaza mu sie kroplic nieodparowanym LPG. Ogolnie to ten parownik (Tomasetto) jest szajsowny. Ma chyba małą powierzchnie "grzania" i przy niebrardzo goracej cieczy LPG nie zdąża odparować. Musze to obadać ale teraz mam za duzo innych zabaw.... wink.gif

Tomasetto moge powiedziec ze nie polecam raczej...

Napisano

Dzięki wielkie. Właśnie doszliśmy z małżonką do kompromisu 275490107-glaszcze.gif i na instalkę mamy 2500PLN. Podzwoniliśmy troszkę i zaproponowano nam STAGa chyba 200 w cenie 2300 z butlą toroidalną. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.

Napisano

i to bedzie dobry wybor i niech ci na lato uastawia 20-25 stopni na przelanczanie sie na gaz

Napisano

> Wiekszej. Tam jest termistor NTC, czyli rezystancja maleje ze

> wzrostem temperatury.

> Mozna, ale nie w tym rzecz do konca. Zauwazylem ze nawet jak parownik

> jest wzglednie cieply i ma te powiedzmy 20 - 30 C to zdaza mu

> sie kroplic nieodparowanym LPG. Ogolnie to ten parownik

> (Tomasetto) jest szajsowny. Ma chyba małą powierzchnie "grzania"

> i przy niebrardzo goracej cieczy LPG nie zdąża odparować. Musze

> to obadać ale teraz mam za duzo innych zabaw....

> Tomasetto moge powiedziec ze nie polecam raczej...

No ty wiesz najlepiej. Ja się na tym nie znam.

Napisano

> No ty wiesz najlepiej. Ja się na tym nie znam.

eetam wink.gif

ja sobie tylko tak dywaguje. a ze lubie ogolnie eksperymentatorstwo wszelakie to czasem jakies doswiadczenie sie zrobi wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.