Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym to usunąć i zabezpieczyć?

Featured Replies

Napisano

A więc: 2 lata temu zaczeło się tam coś dziać. tzn maleńki odprysk lakieru. Z czasem "bąbel" zaczął się powiększać i teraz ma wielkość monety 5 zł angryfire.gif Wiem że wtedy mogłem już to jakoś usunąć i maznąć ale nie wiedziałem że sprawy będą się tak szybko posuwać grinser006.gif

Rdzy nie widać. Wydaje mi się że błotnik był malowany po gradobiciu i dlatego lakier odpada. Na reszcie samochodu nie ma żadnych podobnych objawów.

Panowie: a teraz do sedna! Czy wedłóg Was normalny użytkownik dróg który nigdy nie miał doczynienia z malowaniem, zaprawkami itp ma szanse usunąć to coś? Jeśli tak to czym i JAK? niewiem.gif Bo do lakiernika chyba się nie opłaca ... Dodaje że jestem studentem i mam ograniczony budżet crazy.gif

279035520-31052007%28002%29.jpg

post-73592-14352483521716_thumb.jpg

Napisano

Tak, żeby nie było widać, to raczej nie da rady, ale jak tylko tak, żeby nie rdzewiało to można.

Musisz wyczyścić dokładnie, do gołej blachy, na tą blachę dać podkład i później kolor. Może nie wyjdzie rdza

Napisano

Ja bym to aerografem przy cieniował że śladu by nie było brawo.gif

Tylko do Płocka za daleko spineyes.gif

Napisano

Witam

U siebie po czyszczeniu papierem sciernym uzywalem jeszcze

odrdzewiacza przed malowaniem.

Pozdrawiam

Napisano

zabezpieczyc ile tyle dasz rade.......ale ja bym ukrecil 150g farbki i prysnął element do kantu

Napisano

bez cieniwania bedzie taniej jesli masz ograniczony budzet.....a i wyglad bedzie lepszy niz zasprajowana plama ( zakładam ze nie posiadasz pistoletu lakierniczego i sam nie jestes w stanie tego w miare profesjonalnie zrobić)....jezeli chodzi o tymczasowa zabezpieczenie, to jak koledzy juz pisali, oczysc i zamaluj gruntem, najlepiej akrylowym lub epoksydowym, i na to jakis podobny kolorek zeby w oczy nie raziło za bardzo

Napisano

> lakiernika chyba się nie opłaca ... Dodaje że jestem studentem

> i mam ograniczony budżet

Jeśli to zrobisz sam to na podkład akrylowy + bazę dobieraną w mieszalni + bezbarwny + jakiś preparat antykorozyjny + szplachę + papiery ścierne + pastę polerską wydasz ok 80-90 zł. Wszystkie lakiery w spraju. Możesz pominąć szpachlę, polerkę i bezbarwny ale będzie gorzej wyglądać.

Myślę że lakiernik zrobi to za 150-200 zł.

Napisano

> Myślę że lakiernik zrobi to za 150-200 zł.

Tak myślisz?To daj namiar.Według standartów lakierników do naprawy cały element.Nie licz na to że ktos sie będzie spuszczał nad plackiem 5na 5 za 100zł.Takie zycie.Tną calość,feuller,baza i bezbarwny.A jak różnica w cieniu wychodzi...stary już wyblakł i po numerach sie nie zgrał.Skąd ja to znam hmm.gif

Jedyna droga zachowująca fakty estetyki,cieniowanie i anielska cierpliwość.Da się,średnio 2 x na miesiąc się wyciszam za 70 zeta od łatki.

Napisano

> Tak myślisz?To daj namiar.Według standartów lakierników do naprawy

> cały element.

I dokładnie to mi powiedział lakiernik w Dąbrowie Górniczej - 200 zł od elementu. W Sosnowcu (na peryferiach) na 200 zł wycenili klepanie wgniecionego przedniego nadkola + lakierowanie.

Faktem jest natomiast że znajomi w Mysłowicach płacą 300 zł za element, pewnie dlatego tak drogo że inne miasto i kolor srebrny metalik.

> Jedyna droga zachowująca fakty estetyki,cieniowanie i anielska

> cierpliwość.

To też racja. Ja właśnie ze względów finansowych staram się sam zamalowywać rdzę - a że wygląda to jak wygląda to już inna sprawa. Aerograf? Hmm, w zasadzie w komplecie z kompresorkiem jest w cenie malowania 1-2 elementów u lakiernika...

Może kiedyś, jak się jeszcze poduczę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.