Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba sprzedam asterkę... już mam dosyć

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chyba pozbędę się tego samochodu. Nikt nie wie czemu go prowadza, to znaczy rzuca kierownicą. Ostatnio zaczęło ściągać w lewo (tylko jak jadę na nierwnościach). W prawo mi się ciężej skręca niż w lewo. Jadąc np. 100 km/h po nierównym (ale bez dziur) asfalcie non stop trzeba odbijać kierownicą, bo jak bym ją puścił, to niewiem gdzie bym się znalazł. Ogólnie mam tego dosyć. Już sam niewiem co robić. Pomóżcie!! confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> Chyba pozbędę się tego samochodu. Nikt nie wie czemu go prowadza, to

> znaczy rzuca kierownicą. Ostatnio zaczęło ściągać w lewo (tylko

Byłeś na badaniu zbieżności?

W Wawie polecam Ci zakład na Roman Pachulski Szarych Szeregów 5a tel. 632 87 11, 632 85 10. To zakład ze stajni Q-service. Zbieżności Ci tam nie zbadają ale kolesie świetnie znają się na zawieszeniu. Pogadaj, opowiedz co i jak, niech się przejadą Twoim autem. Powinni znaleźć przyczynę. I za diagnozę nie biorą kasy. Oczywiście nie mów, że chcesz tylko diagnozę wink.gif

Napisano

> Witam,

> Chyba pozbędę się tego samochodu. Nikt nie wie czemu go prowadza, to

> znaczy rzuca kierownicą. Ostatnio zaczęło ściągać w lewo (tylko

> jak jadę na nierwnościach). W prawo mi się ciężej skręca niż w

> lewo. Jadąc np. 100 km/h po nierównym (ale bez dziur) asfalcie

> non stop trzeba odbijać kierownicą, bo jak bym ją puścił, to

> niewiem gdzie bym się znalazł. Ogólnie mam tego dosyć. Już sam

> niewiem co robić. Pomóżcie!!

Zbieżność i geometria sprawdzona? Ogumienie sprawdzone? Ilość powietrza właściwa?

Napisano
  • Autor

> Zbieżność i geometria sprawdzona? Ogumienie sprawdzone? Ilość

> powietrza właściwa?

Zbieżność ustawiałem z 5 razy, Ogumienie nowe na przodzie z tylu z 2006 roku ( tez bylo kupowane nowe) Powietrze OK( 2,2 przod 20 tyl). Wymienione wszystkie elementy wahacza, koncówki drążków amorki i nie wiem co jeszcze. Zostały poduchy mcperson i maglownica, przebieg 215 tysi. frown.gif

EDIT: Dodam, ze jak kupilem autko 1,5 roku temu to wsio bylo elegancko. To znaczy prowadziło się ją dużo lepiej i pewniej.

Napisano

A problem wystąpił już po zmianie ogumienia i części?

I czy ustawiałeś samą zbieżność czy tez sprawdzałeś całą geometrię?

Napisano
  • Autor

> A problem wystąpił już po zmianie ogumienia i części?

> I czy ustawiałeś samą zbieżność czy tez sprawdzałeś całą geometrię?

W eFce ustawia sie tylko zbeznosc. Gosc mi mowil, ze katy pochylenia kola sa niepoprawne. reszta wygladala ok.

Napisano
  • Autor

> A problem wystąpił już po zmianie ogumienia i części?

> I czy ustawiałeś samą zbieżność czy tez sprawdzałeś całą geometrię?

A problem wystapil juz wczesniej i z tego powodu wymienialem kolejne czesc itd.

Napisano

Ja bym dokładnie prześwietlił felgi. Najlepiej u dobrego wulkanizatora. Kiedyś mi prowadzało auto drive.gif i okazało się, że była zwajchlowana felga. A o to na naszych drogach niestety nie trudno.

pozdr

Napisano

> W eFce ustawia sie tylko zbeznosc. Gosc mi mowil, ze katy pochylenia

> kola sa niepoprawne. reszta wygladala ok.

Jeśli kąty pochylenia koła są złe, to pewnie masz krzywe zwrotnice, a więc cały McPerson do wymiany. Ale to powinni Ci powiedzieć na zbieżności.

Tutaj dobrze sprawdzą i ustawią Ci zbieżność Na prawdę warto tam pojechać + ten zakład na Szarych Szeregów.

Napisano
  • Autor

> Jeśli kąty pochylenia koła są złe, to pewnie masz krzywe zwrotnice, a

> więc cały McPerson do wymiany. Ale to powinni Ci powiedzieć na

> zbieżności.

> Tutaj dobrze sprawdzą i ustawią Ci zbieżność Na prawdę warto tam

> pojechać + ten zakład na Szarych Szeregów.

A możliwe, że kąty pochylenia będą złe przez zużyte łożyska kolumny mcperson?

Napisano
  • Autor

Tak wogóle, to co mogło się zużyć jeszcze oprócz tego co wymieniłem jak jeżdziłem z drżącą kierą? Zrobiłem chyb ze 30-40 tysięcy z drżącą kierownicą. W marcu zeszłego roku kupiłem 4 nowe opony ( z lutego 06), przeez 1 miesiąc było ok, a pozniej zaczeło drżeć. Wyważałem kilka razy w miesiącu koła, nic nie pomagało. Zebym tyle km wcześniej wiedział, że to była wina tych nowych opon. Teraz założyłem Klebera na przód i drgania jak narazie ustały. Opony i felgi były proste i są, a opona miała bicia jakby pionowe i to to powodowało takie drgania. Czy przez jazdę z takimi kołami jest duże prawdopodobieństwo szybszego zuycia maglownicy?

Napisano

wez Ty kaz sprawdzic cale zawieszenie raz jeszcze , ale jak sie na tym znasz to zrób to sam !!

bo mialem podobny przypadek w wolwo ! jezdzilo jak chcialo , wszyscy ustawiali i sprawdzali zawieche a problem bym w ..... UWAGA !! SANIACH !!! ich mocowanie było wadliwe - to tak w skrócie ! astra też ma sanie - wiec ?? sprawdz tez silentbloki wachaczy

Napisano
  • Autor

> wez Ty kaz sprawdzic cale zawieszenie raz jeszcze , ale jak

> sie na tym znasz to zrób to sam !!

> bo mialem podobny przypadek w wolwo ! jezdzilo jak chcialo ,

> wszyscy ustawiali i sprawdzali zawieche a problem bym w

> ..... UWAGA !! SANIACH !!! ich mocowanie było wadliwe - to

> tak w skrócie ! astra też ma sanie - wiec ?? sprawdz tez

> silentbloki wachaczy

Silentbloki tez wymieniałem i zero poprawy. Hmm... Nic pojade jeszcze raz posprawdzam wsio w tym aucie, może nam co uciekło. Tylko to dopiero w przyszlym tygodniu, bo jutro musze jechac do łodzi...

Napisano

witam

sprawdź dobrze jeszcze czy Ci się coś nie rozłazi, może właśnie sanie.

kiedyś miałem starego Polonezika, jechałem na geometrie, podnosili go-wszystko OK, ale po postawieniu na kołach tracił geometrie i niemiłosiernie piszczał na zakrętach. Okazało się w końcu, że pas przedni rozłaził się pod obciążeniem.

pozdrawiam i nie życze takich kłopotów.

Piotrek

Napisano
  • Autor

> witam

> sprawdź dobrze jeszcze czy Ci się coś nie rozłazi, może właśnie

> sanie.

> kiedyś miałem starego Polonezika, jechałem na geometrie, podnosili

> go-wszystko OK, ale po postawieniu na kołach tracił geometrie i

> niemiłosiernie piszczał na zakrętach. Okazało się w końcu, że

> pas przedni rozłaził się pod obciążeniem.

> pozdrawiam i nie życze takich kłopotów.

> Piotrek

Wlasnie apropo stawiania samochodu z podnosnika takiego co caly samochod podnosi, to zawsze jak wracam od gumiarza (tak jak wtedy co wywazlaem kola) to przez chwile sie go dobrze prowadzi, a pozniej jest juz do du**. Yhh Przyjże się... No nic dzieki za pomoc. Jak się coś okaże to odszukam wątek i dam znać. Podejmuję się walki, bo narazie nie zmienie samochodu, a szkoda, bo podoba mi się taka Viki z 2000 roczku. wink.gif Do tego Diesel smile.gif

Napisano

> A możliwe, że kąty pochylenia będą złe przez zużyte łożyska kolumny

> mcperson?

Wątpię. Budowa McPersona Stawiam na krzywą zwrotnicę - można to sprawdzić na oko jeśli masz dostęp do "wzorcowej". Ale myślę, też, że porównanie lewej i prawej da Ci jakiś obraz (bo na pewno nie skrzywiły się o ten sam kąt). Po prostu w obydwu mcpersonach porównaj odległość od rury, w której siedzi amor do mocowania koła (czy gdzieś tam).

Przyczyną drgań mogą być też krzywe tarcze hamulcowe ale one objawiają się zazwyczaj w określonych prędkościach.

Co do krzywych zwrotnic i sanek (bo miałem krzywe i to i to) to mi wszystko wykryli na zbieżności w Jankach, a u wspomnianego Pachulskiego potwierdzili.

Napisano
  • Autor

> Ale myślę,

> też, że porównanie lewej i prawej da Ci jakiś obraz (bo na pewno

> nie skrzywiły się o ten sam kąt).

Właśnie i tu jest ciekawe bo są dokładnie takie same odchyły od norm, sam patrzyłem na te wyniki, gościu mi poazywał. Nic, udam się chyba do tych janek, a nie wiesz czy trzeba wczesniej sie umawiac, czy poprostu podjechac?

Napisano

> chyba do tych janek, a nie wiesz czy trzeba wczesniej sie

> umawiac, czy poprostu podjechac?

Lepiej się umówić żeby nie stać potem 40 minut smile.gif Tel: 022 720 12 50 Tylko pamiętaj - w nieparzysty dzień! Musi być taki młody, duży, łysy gość. Ten drugi, starszy też jest niezły ale gaduła straszny i będziesz tam stał 2 razy dłużej wink.gif Ten młody, jak mu pokażesz, że się trochę znasz, to powinien Ci przy okazji powiedzieć parę rzeczy o Twoim aucie smile.gif Pracował w serwisie Audi (chyba) więc zna się na rzeczy.

Ale najpierw pojedź na Szarych Szeregów tam Ci wstępnie obejrzą za darmo. Oczywiście wyślą Cię na badanie zbieżności ale i bez tego co nieco mogą zdiagnozować. Aha, pewnie polecą Ci stację na Ciszewskiego przy Leclerc'u - nie wiem jaki tam poziom reprezentują (ale poszukaj w archiwum chyba coś było). Ja pojechałem do Janek, bo to stacja sprawdzona przez kumpla.

Napisano

na Ciszewskiego dobry poziom prezentują waytogo.gif zbieżność zawsze ustawiali na ideał, sprawdzali czy odległość błotnika do gleby się zgadza zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.