Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strefa zamieszkania - rowerzyści

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie - czy rowerzystów obowiązują tekie same przepisy w strefie zamieszkania jak samochodziarzy?

Dzis miałem taki przypadek - zdarzenie miało miejsce w "strefie zamieszkania" na moim osiedlu. Niestety osiedle z lat 70-tych, więc prawie wszędzie tzw "ulico - chodniki". Jechałem takim ulico - chodnikiem z prędkością defiladową (co 20m "garby") i dojechałem do skrzyżowanie dwóch "ulico-chodników" - nie było żadnych pieszych, ani nic nie jechało z prawej strony, więc toczyłem sie spokojnie do przodu. Nagle z lewej wyjeżdża mi 2 rowerzystów (widok w lewo zasłaniał mi blok, więc zauważyłem ich w ostatniej chwili). Ja po hamulcach, oni również (prędkośc była niewielka, więc stanąłem praktycznie w miejscu). Na szęście nic się nie stało. Szanowny pan rowerzysta z pretensjami, że powinienem na nich uważać i ich przepuścić i że za szybko jechałem. Ja natowmiast spokojnie powiedziałem mu, że jako uczestnik ruchu powinien stosować się do przepisów ruchu drogowego i przepuścić mnie, bo byłem z prawej. Co do prędkości to miałem naprawdę niewielką, bo tuż przed tym skrzyżowaniem był próg zwalniający.

Wg mnie miałem rację - ale co w razie gdybym go potrącił????

Jak panowie busted.gif by taką sytuację zinterpretowali?

Z oznaczeń "strefa zamieszkania" wynika, że należy dać pierszeństwo wszystkim pieszym - nic nie ma na temat rowerzystów.

Jeżdże tędy codziennie (dojazd do parkingu), rowerzystów coraz więcej i takie sytuację z pewnością będą się powtarzać.

Pozdrawiam

Napisano

Rowerzysta nie jest pieszym. Byłaby jego wina, oczywiście jeśli nie okazałoby się (biegły) że jechałeś za szybko.

Napisano

jak narazie to poruszając się w strefie zamieszkania rowerzysta nie może przekroczyć prędkości 20 km/h, ale są jakieś propozycje zmiany w ustawie o ruchu drogowym, i zmiana byłaby taka '"w strefie zamieszkania rowerzysta musi ustępować miejsca pieszym oraz ma pierwszeństwo wobec pojazdów"

nie wiem na ile to wszystko jest aktualne, bo znalazałam to teraz w internecie, sama nie wiedziałam jak to jest z tymi rowerzystami

ja tam wole ich puścić, nawet jakby nie mieli pierwszeństwa, bo co mi przyjdzie z tego, że je miałam, jak komuś zrobie krzywde....

o dzieciach na rowerze nie wspomne, bo to chyba oczywsite

Napisano
  • Autor

Ja też nie egzekwuje pierszeństwa "na siłę" - staram się przepuszczać wszystkich - korona mi zgłowy nie spadnie bo i tak dzięki spowalniaczom prędkość samochodu nie jest zbyt wielka. W tym przypadku zauważyłem ich po prostu w ostatniej chwili (wyjechali zza bloku)

Co mnie najbardziej wkurza - to beztroska rowerzystów. Poruszają się znacznie szybciej od pieszych (czasami pędzą znacznie szybciej niż 20kmph), więc na skrzyżowaniu zderzenie może skończyć się dla nich tragicznie (w samochodzie może być jedynie wgięta blacha i porysowany lakier). A jednocześnie nie zwracają kompletnie uwagi na przepisy (wg mnie myślą że na ulico-chodnikach ich przepisy KD nie obowiązują)

Pomijam już tego kre....yna, który projektował osiedle z takimi ulico-chodnikami.

> jak narazie to poruszając się w strefie zamieszkania rowerzysta nie

> może przekroczyć prędkości 20 km/h, ale są jakieś propozycje

> zmiany w ustawie o ruchu drogowym, i zmiana byłaby taka '"w

> strefie zamieszkania rowerzysta musi ustępować miejsca pieszym

> oraz ma pierwszeństwo wobec pojazdów"

> nie wiem na ile to wszystko jest aktualne, bo znalazałam to teraz w

> internecie, sama nie wiedziałam jak to jest z tymi rowerzystami

> ja tam wole ich puścić, nawet jakby nie mieli pierwszeństwa, bo co mi

> przyjdzie z tego, że je miałam, jak komuś zrobie krzywde....

> o dzieciach na rowerze nie wspomne, bo to chyba oczywsite

Napisano

Przepisy dotyczące strefy zamieszkania mówią tylko o pierwszeństwie pieszych przed pojazdami, nie wprowadzając rozróżnienia pojazdów, więc je względem siebie obowiązują przepisy ogólne. Czyli pierwszeństwo z prawej strony.

Napisano

> Pomijam już tego kre....yna, który projektował osiedle z takimi

> ulico-chodnikami.

A co tu się dziwić. Wiadomo chyba każdemu jak to się budowało w 70-tych latach. Czy się stoi czy się leży.... i tak to wychodziło. Szkoda ale cóż zrobić... szkoda nerwów crazy.gif

Napisano

> ja tam wole ich puścić, nawet jakby nie mieli pierwszeństwa, bo co mi

> przyjdzie z tego, że je miałam, jak komuś zrobie krzywde....

> o dzieciach na rowerze nie wspomne, bo to chyba oczywsite

No jasne zgadzam się. Nie wiem czy tak jest, ale moim zdaniem w strefie zamieszkania piesi, dzieci, rowerzyści itp. powinni mieć pierwszeństwo nad samochodami. Może niech maja pierwszeństwo przynajmniej tam, bo niedługo to juz całkiem na piechotę nie będzie się gdzie ruszyć.

Napisano

> dojechałem do skrzyżowanie dwóch "ulico-chodników" - nie było

> żadnych pieszych, ani nic nie jechało z prawej strony, więc

> toczyłem sie spokojnie do przodu.

Błąd. Bo co, gdyby zamiast rowerzystów z lewej wyjechało Ci auto?

Lepiej zawsze stosować igraniczone zauwanie czyli sprawdzać też lewą stronę.

Mimo, że masz pierwszeństwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.