Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praca listwy zaplonowej a temperatura

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegos czasu silnik potrafi szarpnac. Mechanik, ktory diagnzowal autko stwierdzil, ze zrobil wszystko poza podmiana listwy zaplonowej. Na jutro jestem z nim umowiony, ale ciekawi mnie zaleznosc temperatury otoczenia a intensywnosci szarpania: im wyzsza temp. tym mocniej i czesciej szaprie. Czy to normalny objaw, a moze to jakies inne uszkodzenie ???

Napisano

A jakiego rodzaju jest to szarpanie?

Silnik chodzi normalnie i co jakiś czas tak jakby ktoś na chwilkę złapał za wał? Czy cały czas szarpie tylko im cieplej tym mocniej?

Mi to też wygląda na listwę frown.gif

Cena modułu nie jest za wesoła.

Napisano
  • Autor

Jak jest zimniej to efekt jest taki jak w starych autach z automatyczna skrzynia biegow-pojedyncze szarpniecie

Jak jest goraco to silnik szarpie czesto i czasem mam wrazenie ze zmula, nastepnie przyspiesza (tak jakby cala mieszanka nie spalala sie)

Co zauwazylem dodatkowo to, ze po wcisnieciu pedalu gazu lub po gwaltownym pociagnieciu linki od gazu jest chwila zwloki i dopiero po chwili wchodzi na obroty a na dodatek w momencie gwaltownego pociagniecia linki tak jakby na chwile spadly obroty.

Napisano

Mechanik ma racje. listwy zapłonowe w oplach 1.8 jak i 1.6 oczywiście 16V mogą mieć takie objawy. A ja sprawdziłbym jeszcze np wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

. A ja sprawdziłbym jeszcze np

> wtryskiwacze.

Ale to sie dzieje na gazie i na benzynce (na benzynie o mniejszym natezeniu).

Napisano
  • Autor

I niestety sprawdzily sie przypuszczenia, jestem wlascicielem nowej listwy zaplonowej. Autko chodzi jak ta lala.

Ech gdyby byla tansza ................

Napisano

> I niestety sprawdzily sie przypuszczenia, jestem wlascicielem nowej

> listwy zaplonowej. Autko chodzi jak ta lala.

> Ech gdyby byla tansza ................

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem już 3 modułu zapłonowego w swojej Astrze średnio co 2 lata wymiana ( autko kupiłem w salonie i ma przejechane 62000 km. ) W ASO 2 pierwsze wymieniłem na gwarancji ( dają 2 lata po wymianie ) 3 usterka wystąpiła miesiąc po gwarancji .

Swoją drogą to niezły patent obmyślili - miało być bezawaryjne a mechaniory mówią że to ustrojstwo lubi się przegrzewać.

W opel-shopie mieli zamienniki za 250 zł. ale znalazłem sklep gdzie oryginały GM są po 550 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.