Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

abs ebd asr failure

Featured Replies

Napisano

Stilak po stłuczce z Toyotą mam sprawny . Na koszt ubezpieczenia wymieniony został wahacz , kolumna , drązek kierowniczy , zderzak , intercooler i reflektor słowem wszystko co było choć trochę zadrapane . Odebrałem i sobie jadę a tu miła muzyka i błąd ABS ASR EBD . Aso znalazło się na miejsu i prędko sprowadzili mi czujnik ABS . Nie pomogło.

W komputerze diagnostycznym pojawił się napis , który wszyscy uwielbiają wrrr.gif "błąd nieznany"

Stanęło na wymianie łożyska koła . Prędko (naprawdę ) ściągnęli mi nowe łożysko . Na stole warsztatowym stare i nowe łożysko NICZYM się od siebie nie różniło .

Natomiast znikł błąd i ABS ASR ESP działa mi znakomicie .

Jedynym możliwym wytłumaczeniem jest rozmagnesowanie się fragmentu zewnętrznego pierścienia łożyska ( czujnik - Halla bodajże odbiera sygnały magnetyczne ) nie ma jak w starszych konstrukcjach zębatego wieńca czy czegoś w tym rodzaju

jest tylko odpowiednie namagnesowanie pierścienia na łożysku - teraz to wiem . W związku z tym nie jest możliwa utrata sygnału za sprawą np lodu czy nabitego śniegu .

Ponieważ koledzy często piszą o komunikacie niesprawnego ABS i całego tego systemu należy przedsięwziąć co następuje :

Komputerem diagnostycznym odczytać , w którym kole występuje błąd - najczęsciej komputer poda błą d czujnika. Czujnik to proste i łatwe do weryfikacji urządzene

-kabelek dwużyłowy z kawałkiem plastiku w którym tkwi detektor. Odróżniamy to po tym czy komunikat pojawi się na postoju - komputer pokładowy wykrywa błąd czujnika w czasie kontroli przed uruchomieniem silnika czy w czasie jazdy niezależnie od tego CZY HAMUJEMY CZY NIE po 2-3 minutach .Tych kilku minut komputer potrzebuje by skorelować prędkości z sygnałem od czujników . Jeśli któryś nie dostaje właściwych - podnosi się alarm .

W tej sytuacji nie ma co się zastanawiać tylko wymienić łożysko mimo , że mechanicznie jest doskonałe , bo tego czy jest właściwie namagnesowane na oko nie da się sprawdzić (wystarczy , że spadnie np na metalową tacę i może być kłopot! )

Rzadziej zdarza się banalne mechaniczne uszkodzenie lub rozpięcie kabelków . To tyle co się ostatnio dowiedziałem .

Napisano

> Rzadziej zdarza się banalne mechaniczne uszkodzenie lub rozpięcie

> kabelków . To tyle co się ostatnio dowiedziałem .

dla mnie super, wreszcie merytoryczne, logiczne wytlumaczenie

trzeba to dopracowac i zamiescic w FAQ

zajme sie tym w kooperacji z ASO, grunt, ze wiem od czego zaczac ok.gif

Napisano

Która ASO wykonywało całą operację?

Napisano

> dla mnie super, wreszcie merytoryczne, logiczne wytlumaczenie

> trzeba to dopracowac i zamiescic w FAQ

> zajme sie tym w kooperacji z ASO, grunt, ze wiem od czego zaczac

Tylko weź pod uwagę fakt, że jemu sie to zdażyło podczas jazdy. Większość z nas ma tą przypadłość raz dziennie przy 1-szym odpaleniu jak są niskie temp. powietrza.

Osobiście sprawdziłem sobie stan naładowania akumulatora i mam w okienku ciemność lub szarość jak kto woli. W najbliższy piątek go naładuję, bo od soboty mają być temp. zbliżone do zera z tendencją na minus. Wtedy powiem czy jest w tym wina akumulatora czy nie. Dzisiaj przy 4 oC miałem komunikat, że te 3 systemy są uszkodzone smile.gif co jest oczywistą bzdurą.

Napisano

> Tylko weź pod uwagę fakt, że jemu sie to zdażyło podczas jazdy.

> Większość z nas ma tą przypadłość raz dziennie przy 1-szym

> odpaleniu jak są niskie temp. powietrza.

> Osobiście sprawdziłem sobie stan naładowania akumulatora i mam w

> okienku ciemność lub szarość jak kto woli. W najbliższy piątek

> go naładuję, bo od soboty mają być temp. zbliżone do zera z

> tendencją na minus. Wtedy powiem czy jest w tym wina akumulatora

> czy nie. Dzisiaj przy 4 oC miałem komunikat, że te 3 systemy są

> uszkodzone co jest oczywistą bzdurą.

poniewaz wiekszosc bledow pochodzi z czujnikow, wydaje mi sie, ze stan namagnesowania (lub inaczej poprawnosc dzialania czujnika Halla) moze byc przyczyna anomalii

i dlatego warto to przeanalizowac

Napisano

A mnie się wydawało że na piaście jest koło impulsowe, a nad nim czujnik indukcyjny. Ten czujnik to coś innego niż Halla. To co tam wkońcu siedzi?

Napisano
  • Autor

Z tego co się zorientowałem impulsy pochodzą od pierścienia na łozysku i dlatego trzeba było wymieniać łożysko . Czy czujnik jest indukcyjny (czyli po prostu cewka ) czy Halla nie wiem dokładnie - przypuściłem tylko ,że Halla bo prostszy , oba zresztą reagują na pole magnetyczne , z tym , że Halla reaguje również na stałe pole . Aby rozstrzygnąć trzeba użyć młotka i rozwalić czujnik . 893goodvibes.gif .

Robił mi Amicar we Wrocławiu .

Napisano

> Z tego co się zorientowałem impulsy pochodzą od pierścienia na

> łozysku i dlatego trzeba było wymieniać łożysko . Czy czujnik

> jest indukcyjny (czyli po prostu cewka ) czy Halla nie wiem

> dokładnie - przypuściłem tylko ,że Halla bo prostszy , oba

> zresztą reagują na pole magnetyczne , z tym , że Halla reaguje

> również na stałe pole . Aby rozstrzygnąć trzeba użyć młotka i

> rozwalić czujnik . .

> Robił mi Amicar we Wrocławiu .

W tym aucie wszystko jest na czujnik Halla smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.