Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kody usterek ABS i modułu chłodzenia silnika w Astrze G DTI

Featured Replies

Napisano

Witam!

Moja Astra to model G z 2001roku z silnikiem Y20DTH.

Ze stronki podsumowującej temat Tech2, czyli:

http://www.pablo.it.pl/tech2/

ściagnałem program, zlutowałem interfejs i podłączyłem auto do komputera. W grupie ELEKTRONIKA jest MODUŁ CHŁODZENIA SILNIKA i tam odczytał mi trzy usterki:

17 Nieznana usterka

31 Nieznana usterka

21 Nieznana usterka

Kiedy daje żeby usunął kdoy usterek pojawia się:

17 AKTYWNY (Nieznana usterka)

31 CHWILOWY (Nieznana usterka)

21 CHWILOWY (Nieznana usterka)

Raz udało mi się usunąć bo wyświetlił się komunikat że kody usterek usuniete ale po ponownym sprawdzeniu znowu się pojawiły.Może ktoś wie co te kody oznaczają?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale sprawdzanie robię tylko na włączonym zapłonie a wtedy do momentu uruchomienia silnika świeci się ta kontrolka z gwiazdką właśnie od chłodzenia silnika. Być może trzeba uruchomić silnik żeby było ok?Jak jest u Was?

I sprawa druga to nie łączy mi się z modułem centralnego zamka i immobilisera - tak też się zastanawiałem że może auto musi być zamknięte żeby można było to sprawdzić?Niestety nie mam laptopa więc auto mam otwarte bo idą kable do komputera.

Napisano

Witam.

Wg mnie to jakaś lipa.

W tym silniku występują tylko kody 4-cyfrowe. Na twoim miejscu bym to olał.

Napisano
  • Autor

No to jeszcze jedno pytanie. Zapala mi sie kontrolka ABS - po pierwszym podłączeniu auta do komputera dałem zeby połączył się z ABS i po połączeniu wyskoczyły mi takie informacje:

absstronapierwszarf6.th.jpg

Kliknałem zeby czytał kody usterek i pojawiły się ostatnie na tym screenie 3 linijki - niestety wtedy miałem jeszcze program który nie był przetłumaczony i komunikaty są po węgiersku...

abskodyusterekfg6.th.jpg

Ściagnałem od Was plik xls z wypisanymi kodami czterocyfrowymi ale ale to co tu wyskoczyło też nie bardzo mi pasuje do tych wypisanych....

Napisano

C0045 - czujnik prędkości koła lewego tylnego.

Napisano
  • Autor

Czyli piatsa do wymiany?

Napisano

Nie tak radykalnie.

Najpierw sprawdź wtyczkę. Można też podłączyć oscyloskop do czujnika i sprawdzić czy coś wysyła. Piasta to ostateczność.

Napisano
  • Autor

Z moich obsewacji wynika że kontrolka ABS zapala się głównie na dziurach. Owszem zdarzają się przyapdki że zapali się na prostej drodze ale najczesciej jest tak że po ponownym uruchomieniu zapłonu gaśnie i zapala sie znowu na dziurach. Raz miałem tydzień spokoju i podczas jazdy na drodze była poprzeczna nierówność i na niej odrazu się zapaliła. Jadę np trase do wrocławia ok 50km i jest ok a ledwie wjade do wrocka gdzie są dziury i się zapala. Zdarza się też że na prostej drodze przy gwałtownym przyspieszeniu też się zapala.

Wczoraj sciągnąlem to koło i przy włączonym zapłonie ruszałem dość zdecydownie i mocno przewodem przy złączce i stukałem w samą złączke przy czujniku i kontrolka się nie zapalała. Dodam tylko że po zdjęciu tego koła na piaście jest dekielek SKF - mam fakturę która dostałem od poprzedniego właściciela i wiedziałem ze piasta była wymieniana 2,5 roku temu ale nie wiedziałem która - po zdjęciu kół już wiem ze wymieniana była właśnie ta gdzie teraz jest usterka bo tylko ta ma dekielek SKF.

Napisano

Objawy ewidentnie wskazują na problem z obwodem. Wtyczka, a może uszkodzony przewód. Przy stojących wszystkich kołach trudno o jakieś sygnały z czujnika(ów).

Napisano
  • Autor

Czy możesz w tej sytuacji podpowiedzieć jak moge to sprawdzić?Najgorsze jest to że czasem jeżdżę tydzień i jest ok a czasem co chwile sie zapala-najgorsze są usterki gdzie cos sie pojawia i znika. O tyle dobrze że po podłączeniu do komputera wiem na którym kole mam sie skoncentrować. Chciałbym żebyś miał rację bo przewody to mały wydatek w porównaniu z piastą - słucham wielu opinii i padły stwierdzenia że jak kontrolka zapala się na dziurach to ewidentnie łozysko jest już wywalone.... Jutro raz jeszcze zdejme koło i obejrzę przewody i wtyczkę i pomierze czy przewodzą gdy sie nimi rusza i zgina. Masz może jeszcze jakieś wskazówki?

Napisano

SKF to dobra firma i łożysko nie powinno zdechnąć po tak krótkim czasie. Na początek przejrzałbym (i ew wyczyścił) wtyczkę przy czujniku i przy module ABSu. Możesz odpiąć wtyczkę, skręcić kabel parę razy i podłączyć. To usztywni trochę wiązkę. Jazda z podpiętym oscyloskopem też byłaby niezła, choć problematyczna. W ostateczności zlutować wtyczkę, albo wymienić wiązkę. Z pewnością wyjdzie to taniej niż zakup nowej piasty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.