Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cylinderki hamulcowe - jak się za to zabrać?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Przegrzebałem archiwum i zebrałem nieco wiedzy dookoła.

Skończyły mi się klocki i niestety nie miałem blisko do domu. Czeka mnie zatem wymiana klocków i tarcz bo te nawet jeżeli by przezyły to zajechały by mi nowe klocki. Od razu uprzedając odpowiedzi na wyspie jak zapytałem o przetoczenie to pytali się mnie dlaczego nie nowe - przeciez taniej.

Będę zabierał sie za tylnie koła na razie. Niestety z ręcznym mam tak że czasmai działa a czasami nie. Kupiłem już nową linkę ale jak spojżałem pod samochodem to te wajchy od ręcznego ledwo sie ruszają. Jak je kleszczmai odsunęłem to nie dotykając ręcznego nadal czuje opór na kołach. Najprawdopodobniej zapieczone będą tłoczki. Jako że co prwada w maluchu sam sobie to robiłem, w astrze też sam czyściłem cylinderki w tylnych bębnach to chcę sobie to tez sam zrobić.

Niestety nie mam możliwiści kupienia "zestawu naprawczego" do cylinderków (raz nie udało mi się znaleść a dwa nie mam czasu na import z Polski).

I teraz to co wyczytałem w pewnej mądej książce pana E.... (co prawda nie do MK3 ale do MK2 ale nie sądzę żeby teologia różniła się.

Ładnie jest opisane czyszczenie cylinderków w hamulcu bębnowym (strona 197) ale wielokrotnie jest napisane że jeżeli by w zacisku tarczowym cylinderek wyskoczył ze środka nalezy udać się do stacji obsługi. Hmmmm

O co mu chodzi? Czy cylinderek z bębna można naprawić samemu a cylinderek z zacisku tarczowego to już technologia kosmiczna i trzeba jechać z zaciskiem do serwisu?

Na co miałbym zwrócić uwagę przy czyszczeniu? Wiem o wyczyszczeniu prowadnic, zwróceniu uwagi na osłonę gumową (harmonijkę) cylinderka. Czy potrzebny jest jakiś super specjalny smar do nasmarowania go? Wiem że chachodzi tam duża temperatura stąd moja wątpliwość. Co do czyszczenia samego cylinderka to czy wystarczy go porządnie umyć rozpuszczalnikiem a później płynem hamulcowym czy cos jeszcze z nim porobić?

Wpadło mi jeszcze do głowy wymienić sobie płyn hamulcowy toteż nie powinienem mieć z tym problemu. Wiem że mondim trzeba odpowietrzać koła "krzyżowo".

Napisano

Nie wiem czy dobrze wyczytalem ale masz z tylu hamulce bebnowe.

Wiec jezlei chodzi o reczny to cylindrek chyba ma tutaj niewiele wspolnego z dzialaniem hamulca pomocniczego. Mozesz miec zapieczone linki w pancerzu, zardzewiale rozpieraki lub zbyt duzy luz na nich.

Jak nie rozbierzesz nie zobaczysz.

A cylinderek to bebna o ile pamietam placilem 30zł/ szt. wiec niewarto sie paprac w jakies naprawy starego.

A sztuka wymiany plynu hamulcowego polega na tym aby odkrecic odpowietrzniki i niczego nie urwac. A czy odpowietrza sie krzyzowo to nie mam pojecia co to znaczy zawsze wydawalo mi sie ze zaczyna sie od kola oddalonego najdalej od zbiorniczka.

Napisano
  • Autor

Własnie z tyłu mam tarcze frown.gif

Co do odpowitrzania to też mi sie zdawao ze od najdalszego ale w "mądrej książce" pana E jest napisane że krzyżowo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.