Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobra wiadomość dla posiadaczy CN+ (video)

Featured Replies

Napisano

Witam

nie wiem czy już wiecie ale kolega zza zachodniej granicy "rozgryzł" podłączanie zewnętrznego źródła obrazu do navi. Ja się nie znam na elektronice ale idę do kumpla, który oceni czy jest to bardzo skomplikowane. 274770799-unbenannt69rz.jpg

Napisano

> nie wiem czy już wiecie

Teraz już tak. zlosnik.gif

> ale kolega zza zachodniej granicy "rozgryzł" podłączanie zewnętrznego źródła obrazu do navi.

Będzie można mieć TV w autku. yay.gif

> Ja się nie znam na elektronice ale idę do kumpla, który oceni czy jest to bardzo skomplikowane.

Daj linka, albo cóś. Napisz więcej, bo na razie to tylko smaku narobiłeś i ślinka leci.

Napisano

Kiedys na stacji benzynowej zagadala do mnie sprzedawczyni - wlascicielka zaparkowanego obok Abartha zlosnik.gifyikes.gifhehe.gif

Twierdzila ze ktos jej podlaczyl laptopa do navi i moze ogladac w nim filmy niewiem.gif Nie wygladala na bajerantke, pytala mnie o gaz gdzie zakladalem bo zadne ASO nie chcialo jej sie tego podjac w Abaracie zlosnik.gif

A zapytala bo moj Czester wyglada jak Abarth i placilem za gaz rotfl.gif

Napisano

> Nie znam dobrze niemieckiego, tam jest pdf z całą instrukcją - może ktoś przetłumaczy ?

> http://www.gfx-mediendesign.de/forum/showthread.php?t=12150

JENY jakby to byl kwiecien to pomyslalbym ze to Prima A....a tak to jestem w milym szoku

274779017-unbenannt56vw.jpg

mysle, ze z tlumaczeniem koniecznie trzeba by "dobrac sie" do grupy dyskusyjnej.... w tym pdf'ku mozliwe ze jest opisany chipek ktory zostal tam zastosowany, a pozwoli nam na wprowadzenie sygnalu wideo

Napisano
  • Autor

> JENY jakby to byl kwiecien to pomyslalbym ze to Prima A....a tak to

> jestem w milym szoku

> mysle, ze z tlumaczeniem koniecznie trzeba by "dobrac sie" do grupy

> dyskusyjnej.... w tym pdf'ku mozliwe ze jest opisany chipek

> ktory zostal tam zastosowany, a pozwoli nam na wprowadzenie

> sygnalu wideo

Byłem u kolegi, powiedziałem o co chodzi i co napisano na niemieckim forum, obejrzał płytkę w navi i powiedział, że jest to bardzo proste, jeśli chodzi o ilośc kolorów wyświetlacza to dla navi jest 256 bo tak jest zrobiona matryca ? (słowa kolegi), natomiast z zewnętrznego źródła sygnał do wyświetlacza jest analogowy tzn. że oraz jest jak na tv. Układ zastosowany w navi fabrycznie ma wejścia na sygnały zewnętrzne - stąd pewnie oprogramowanie navi ma mozliwość uruchomienia wejścia AUX, natomiast w naszych navi można wprowadzić sygnał w ntsc (chyba poszli na skróty i pewnie kupują tańszą płytkę u japończyków) - pewnie dlatego AUX jest nieaktywne bo wszyscy by sie angryfire.gif mając czarnobiały obraz, ale nie ma problemu można zastosować konwerter sygnału z pal na ntsc i powinno wszystko grać. Dałem koledze wszystkie rysunki i jak bedzie miał czas to pewnie zabierzemy się za przerabianie navi - jak wyjdzie to będą zdjęcia.

Napisano

> Byłem u kolegi, powiedziałem o co chodzi i co napisano na niemieckim

> forum, obejrzał płytkę w navi i powiedział, że jest to bardzo

> proste, jeśli chodzi o ilośc kolorów wyświetlacza to dla navi

> jest 256 bo tak jest zrobiona matryca ? (słowa kolegi),

> natomiast z zewnętrznego źródła sygnał do wyświetlacza jest

> analogowy tzn. że oraz jest jak na tv. Układ zastosowany w navi

> fabrycznie ma wejścia na sygnały zewnętrzne - stąd pewnie

> oprogramowanie navi ma mozliwość uruchomienia wejścia AUX,

> natomiast w naszych navi można wprowadzić sygnał w ntsc (chyba

> poszli na skróty i pewnie kupują tańszą płytkę u japończyków) -

> pewnie dlatego AUX jest nieaktywne bo wszyscy by sie mając

> czarnobiały obraz, ale nie ma problemu można zastosować

> konwerter sygnału z pal na ntsc i powinno wszystko grać. Dałem

> koledze wszystkie rysunki i jak bedzie miał czas to pewnie

> zabierzemy się za przerabianie navi - jak wyjdzie to będą zdjęcia.

widze kolega rownie podniecony...az sie konwersje pomylily smile.gif

z NTSC na PAL 893goodvibes.gif

tez zauwazylem ze odaja na niemieckim forum juz gotowe konwerterki, jeden klocek wiecej nie robi rozniczy...jestem ciekaw jak operacja zamyka sie kwotowo...kolejne chyba utrudnienie to montaz dodatkowego wlacznika..obrazu???...tzn nie wiem w jaki sposob sie uaktywnia obraz...bo przeciez uruchomienie pzycisku AUX raczej jest poza naszymi mozliwosciami??!!

az sie zastanawiam co bym z mila checia podlaczyl...czy wymarzona kamerke na dzidzie...czy moze kamerke wsteczna (le po co skoro sa czujniki cofania)..a moze DVD...i TU zajdzie duze niebezpieczenstwo...poniewasz te "obejscie" spowoduje, ze bedzie mozna ogladac DVD podczas jazdy...a pal licho te 256 kolorow...lepszy rydz niz NIC w koncu to samochod a nie "MULTIKINO"

Napisano
  • Autor

> widze kolega rownie podniecony...az sie konwersje pomylily

> z NTSC na PAL

> tez zauwazylem ze odaja na niemieckim forum juz gotowe konwerterki,

> jeden klocek wiecej nie robi rozniczy...jestem ciekaw jak

> operacja zamyka sie kwotowo...kolejne chyba utrudnienie to

> montaz dodatkowego wlacznika..obrazu???...tzn nie wiem w jaki

> sposob sie uaktywnia obraz...bo przeciez uruchomienie pzycisku

> AUX raczej jest poza naszymi mozliwosciami??!!

> az sie zastanawiam co bym z mila checia podlaczyl...czy wymarzona

> kamerke na dzidzie...czy moze kamerke wsteczna (le po co skoro

> sa czujniki cofania)..a moze DVD...i TU zajdzie duze

> niebezpieczenstwo...poniewasz te "obejscie" spowoduje, ze bedzie

> mozna ogladac DVD podczas jazdy...a pal licho te 256

> kolorow...lepszy rydz niz NIC w koncu to samochod a nie

> "MULTIKINO"

z tą konwersją to właśnie ma być pal na ntsc bo sam układ przyjmuje sygnał w pal i ntsc ale płytka jest zrobiona pod ntsc czyli jak podłączymy "europejskie" urządzenie to obraz będzie zniekształcony, ja chyba podłączę kamerkę cofania bo dvd albo tv jest niebezpieczne - korci oglądać w czasie jazdy smile.gif

Napisano

> z tą konwersją to właśnie ma być pal na ntsc bo sam układ przyjmuje sygnał w pal i ntsc ale płytka jest zrobiona pod ntsc czyli jak podłączymy "europejskie" urządzenie to obraz będzie zniekształcony, ja chyba podłączę kamerkę cofania bo dvd albo tv jest niebezpieczne - korci oglądać w czasie jazdy

niebezpieczenstwo jest zawsze...

np. w takim rozwiazaniu smile.gif

274452006-54_10.jpg

a...sorka za nieuwage...czyli przyjmuje tylko NTSC , jestem ciekaw czy to wynika z wloskiej oszczednosci...czy spowodowane jest ta wersja skrotu myslowego "Adama Slodowego" ktory opracowal podlaczenie do CN+

===

oczywiscie mysle o kamerce na tylne siedzenia (przynajmniej polowe tylnych siedzen 1\3-2\3)

zmartwieniem moim teraz jest gdzie ta kamerke.....w ktorym bezpiecznym miejcu ja zamontowac...oczywiscie mam na mysli mikro kameke..moze jakiegos pin-hola..O'la Ola smile.gif

..ale DVD tez nie mam zamiaru odpuscic...a kwestia bezpieczenstwa...jest zawsze w glowie uzytkownika....i w szklance wody mozna czlowieka utopic 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

P.S.

Moje marzenie ...(wątek)

274521882-panorama.jpg

Czyzby powyzsza sytuacja "niedlugo" bedzie sprawna w 100% ? - wątek

Napisano
  • Autor

> niebezpieczenstwo jest zawsze...

> np. w takim rozwiazaniu

> a...sorka za nieuwage...czyli przyjmuje tylko NTSC , jestem ciekaw

> czy to wynika z wloskiej oszczednosci...czy spowodowane jest ta

> wersja skrotu myslowego "Adama Slodowego" ktory opracowal

> podlaczenie do CN+

> ===

> oczywiscie mysle o kamerce na tylne siedzenia (przynajmniej polowe

> tylnych siedzen 1\3-2\3)

> zmartwieniem moim teraz jest gdzie ta kamerke.....w ktorym

> bezpiecznym miejcu ja zamontowac...oczywiscie mam na mysli mikro

> kameke..moze jakiegos pin-hola..O'la Ola

> ..ale DVD tez nie mam zamiaru odpuscic...a kwestia

> bezpieczenstwa...jest zawsze w glowie uzytkownika....i w

> szklance wody mozna czlowieka utopic

> P.S.

> Moje marzenie ...(wątek)

> Czyzby powyzsza sytuacja "niedlugo" bedzie sprawna w 100% ? - wątek

z każdym dniem wiem coraz więcej smile.gif

koszt elementów elektronicznych to ok. 20 zł oczywiście plus robocizna ale ta może byc np. za 20.GIF pozostaje sprawa zamiany sygnału z pal na ntsc - koszt konwertera to ok. 23 zł (do ps2), ale kolega mówi, że może wystarczy wymiana kwarcu na płytce - wtedy taniej, no i przełącznik + gniazda to wg uznania zależy ile podłączymy urządzeń wejściowych max 30 zł - czyli całość ok. 100 zł, a tak na prawdę to wyjdzie "w praniu", myślę, że niedługo bo najpierw muszę zakończyć montaż innych elementów w autku smile.gif

Napisano

> z każdym dniem wiem coraz więcej

> koszt elementów elektronicznych to ok. 20 zł oczywiście plus robocizna ale ta może byc np. za pozostaje sprawa zamiany sygnału z pal na ntsc - koszt konwertera to ok. 23 zł (do ps2),

> ale kolega mówi, że może wystarczy wymiana kwarcu na płytce - wtedy taniej, no i przełącznik + gniazda to wg uznania zależy ile podłączymy urządzeń wejściowych max 30 zł - czyli całość ok.

> 100 zł, a tak na prawdę to wyjdzie "w praniu", myślę, że niedługo bo najpierw muszę zakończyć montaż innych elementów w autku

jakie to elementy ? ...ciekawosc !! smile.gif

no wlasnie a jak to bedzie w dzialaniu...pstryk i odcina sie CN+ i owstaje zwykly LCD 256kolorow...

Napisano
  • Autor

> jakie to elementy ? ...ciekawosc !!

> no wlasnie a jak to bedzie w dzialaniu...pstryk i odcina sie CN+ i

> owstaje zwykly LCD 256kolorow...

jak skończę to będą zdjęcia a na razie szaaa

a co do CN+ to juz mam upatrzona taka kamera :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54581504

troche drogo ale nie wiedzialem innych

Napisano

> jak skończę to będą zdjęcia a na razie szaaa

> a co do CN+ to juz mam upatrzona taka kamera :

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54581504

> troche drogo ale nie wiedzialem innych

faktycznie tania to nie jest frown.gif

moze na razie sie wstrzymaj i jeszcze poszukaj

P.S.

..wzbokacilem sie o CC (tempomacik)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jak sie dzieje z tematem

> sorrka za niecierpliwosc

dzisiaj i jutro będę montował centralkę, wyświetlacz i głośnik do czujników parkowania, jak to zrobię to biorę się za navi - myślę że w przyszłym tygodniu.

p.s. przy okazji chcę pociągnąć kable do kamerki żeby znowu nie rozgrzebywać autka

Napisano

> dzisiaj i jutro będę montował centralkę, wyświetlacz i głośnik do czujników parkowania, jak to zrobię to biorę się za navi - myślę że w przyszłym tygodniu.

> p.s. przy okazji chcę pociągnąć kable do kamerki żeby znowu nie rozgrzebywać autka

..... spryciula smile.gif (chodzi o kabelki)

• 1 miesiąc później...
Napisano

komus sie w koncu udalo? hmm.gif

Napisano

> komus sie w koncu udalo?

smile.gif rowniez czekam na relacje

• 2 tygodnie później...
Napisano

jenyyyyyyyyyyyyyy

niedlugo bedzie dwa mieszki....jenyyyyy jak sie dzidzia gotuje i niecierpliwi....co slychac w temacie???

Napisano

> jenyyyyyyyyyyyyyy

> niedlugo bedzie dwa mieszki....jenyyyyy jak sie dzidzia gotuje i

> niecierpliwi....co slychac w temacie???

dzidzia z przodu jezdzi ? cfaniaczek.gif

Napisano

> dzidzia z przodu jezdzi ?

nieeeee...

caly czas z tylu i szybko miejsca nie zmieni !!

Napisano

> nieeeee...

> caly czas z tylu i szybko miejsca nie zmieni !!

czyli wideo nie jest dzieciakom potrzebne, a .....wlasnie, komu ? tongue.gif

Napisano

> czyli wideo nie jest dzieciakom potrzebne, a .....wlasnie, komu ?

kolega chce w CN+ miec podglad na dziecko skromny.gif

Napisano

> kolega chce w CN+ miec podglad na dziecko

ideologia chyba mocno na sile zlosnik.gif przerabiac nawigacje, kupowac kamere, montowac ja na zaglowku, czy w innym dziwnym miejscu, prowadzic przewody...zeby miec podglad na dziecko hehe.gif

to nie autobus, w ktorym dziecko jedzie 10m za kierowca tongue.gif

co innego kamera cofania....to bym zrozumial choc w czesci....

Napisano

> ideologia chyba mocno na sile przerabiac nawigacje, kupowac kamere,

> montowac ja na zaglowku, czy w innym dziwnym miejscu, prowadzic

> przewody...zeby miec podglad na dziecko

> to nie autobus, w ktorym dziecko jedzie 10m za kierowca

> co innego kamera cofania....to bym zrozumial choc w czesci....

kamera cofania jest mi raczej zbedna poniewaz mam fabryczne czujniki smile.gif ...cofania i jakos zdaja egzamin...nie narzekam

a odnosnie dziecka...hmmm..pytanko kolega ma w chwili obecnej male dzieci?? jezeli tak to zrozumie moja postawe smile.gif

zreszta moze wyjasnie dzieci nie wszystkie sa takie same...i nie ktore...zreszta po co mowic o dzieciach porazmawiajmy o "doroslych" ...niektorzy lubia patrzyc na swoje pociecchy (zaliczam sie do nich), a ogladanie sie za siebie nie jest rozsadne.....np. w ta niedziele mialem z tego powodu ostre hamowanie...az sie lekko ze strachu spocilem...goscie jadacy przed Stilonkiem ostro zahamowali...i ledwo nie zaparkowalem w poprzedajacym autku ...dlugo by mowic...lepiej zapomniec...ale wnioski z tego warto wyciagnac

DLACZEGO NIE WYKORZYSTYWAC TECHNIKI ??!

kamerek kilka jeszcze lezy w szyfladce....sa niestety czarnobiale...ale .....podejrzewam ze do stowki jakies kolorowe zaltwie.....przewodzik to nie problem....:) chyba da sie jakos poprpwadzic (o nawet kolega mi podpowiedzial rozpoczynaajac ten watek.........myslalem ze zamontuje ww slypku bocznym...a moze jednak nie i zamontuje w stoliku pasazera?!) najtrudniejszy problem to wlasnie CN+ i zwiazana z nim ingerencja......nie jestem dobry w te klocki (zerowe pojecie) wiec wole skorzystac z doswiadczen kolegow....i jezeli jest to mozliwe promowac ten pomysl...wielka szkoda ze Fiat nic nie robi w tym kierunku...a mial jak widac taki zamysl (AUX) bylo by i estetyczniej i przyjemnie smile.gif ..moze firma jak plaanuje zarzucic jakis pomysl...pozwolila by sobie na rozpuste i ujawnila by informaacje tak jak swego czasu zrobil to IBM (dzisiaj Lenova) dzieki czemu stukamy na PC'teach ..taka moze nowa forma Linux'a...a jakies zewnetrze firmy...albo zapalency wykorzystali by to na korzysc uzytkownikow Stilo i koncernu Fiata?

Napisano

> czyli wideo nie jest dzieciakom potrzebne,

ten problem juz rozwiazalem montujac przenosne DVD (chociaz zonka zglosila uwage, ze system cos ostatnio szwankuje)

> a .....wlasnie, komu ?

mojej zonce i mej skromnej osobie

mam nadzieje, ze system da sie szybko zamontowac...dziecko rosnie..a przydaje sie takie rozwiazanie jak jeszcze nie mowi...pozniej nadzor bedzie moze mniej konieczny...ale...nic straconego...... zawsze mozna dorobic kolejna dzidzie smile.gif

Napisano

> kolega chce w CN+ miec podglad na dziecko

dokladnie...a kolega rowniez zainteresowany systemem...czy robieniem dzidzi smile.gif

Napisano

> dokladnie...a kolega rowniez zainteresowany systemem...czy robieniem

> dzidzi

moja serce.gif wyjechala mi na rok, wiec dzidzia nie jestem zainteresowany 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moja wyjechala mi na rok, wiec dzidzia nie jestem zainteresowany

hi hi hi

to juz sobie wyobrazam co koledze po glowie musi chodzic hi hi

ale wracajmy do tematu ...

czy podlaczeniem wideo ..obojetne...kamera wsteczna TV DVD..... jest ktos jeszcze zainteresowany ??

Napisano

robie pierwsze przymiarki do ...

czy ktos ma jakis po/mysl gdzie szukac kamerki pinhole chodzacego w NTSC

Napisano

> robie pierwsze przymiarki do ...

> czy ktos ma jakis po/mysl gdzie szukac kamerki pinhole chodzacego w

> NTSC

www.eBay.com

Napisano

> oczywiscie chodzi mi o mikrokamerki

eBay

18-04.jpg

cena: US $9.99

+ wysylka: US $12.47

Napisano

> eBay

> cena: US $9.99

> + wysylka: US $12.47

wielkie dzieki juz sie nie moge doczekac kiedy bedzie mozna.....

275460368-klauscn.jpg

ale moze warto poczekac na nowe oprogramowanie 9.9 (vel 10.0)

jeszcze tylko musze jakas plasticzke sobie zalozyc (do bezpiecznego kupowania) albo moze jakas wirtualna karte? ...jakie banki to oferuja?...kiedys mialo tp PKO w e-koncie

post-28748-1435246474611_thumb.jpg

Napisano

eKarta w mBank'u

Napisano

> eKarta w mBank'u

kolejne propozycje mile widziane

Napisano

> ale moze warto poczekac na nowe oprogramowanie 9.9 (vel 10.0)

zakładasz że takowe się pojawi czy masz jakiś cynk że pojawi sie wkrótce ??

Napisano

> a odnosnie dziecka...hmmm..pytanko kolega ma w chwili obecnej male

> dzieci?? jezeli tak to zrozumie moja postawe

popieram kolege. ja przenioslem fotelik na strone pasazera bo nie moglem swojego fotela dostatecznie odsuwac i teraz mimowolnie zerkam na dziecko. nie jest to zbyt bezpieczne. pozatym mama dziecka majac je totalnie za soba nie moze na nie zerkac bez odpinania pasow i wspinania sie na fotel co w trakcie jazdy lamie juz wszystkie zasady bezpieczenstwa. sam myslalem o kamerce i nawet o ekranie na zaglowku plus druga kamera z przodu coby mama mogla sobie z dzieckiem miec kontakt wzrokowy smile.gif

Napisano

> popieram kolege. ja przenioslem fotelik na strone pasazera bo nie

> moglem swojego fotela dostatecznie odsuwac i teraz mimowolnie

> zerkam na dziecko. nie jest to zbyt bezpieczne. pozatym mama

> dziecka majac je totalnie za soba nie moze na nie zerkac bez

> odpinania pasow i wspinania sie na fotel co w trakcie jazdy

> lamie juz wszystkie zasady bezpieczenstwa. sam myslalem o

> kamerce i nawet o ekranie na zaglowku plus druga kamera z przodu

> coby mama mogla sobie z dzieckiem miec kontakt wzrokowy

mozna zastosowac bezprzewodowa kamerke z ekranem LCD ale to soc droga impreza choc mobilna

jezeli ekranik dla dziecka...rowniez proponuje wersje moobilna...u mnie sie sprawdza

odnosnie wersji kolejnego softu juz na naszym forum pojawila sie wzmianka

a odnosnie kamerki..mysle o zastosowaniu NTSC aby nie pr\erabiac PAL na NTSC celem podania jej do CN+

• 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.