Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejne osiągnięcie: tuleje wymienione, zawiecha uciszona

Featured Replies

Napisano

dwa dni temu postanowiłem uczynić karkołomną prace jaka była wymiana tylnich(dużych) tulejek przedniego wahacza.

bardzo wiele złego nasłuchałem sie o tej wymianie, ale po fakcie powiem że nie taki wilk straszny jak czerwony kapturek opowiada zlosnik.gif

w swojej pracy miałem jeden cel: nie narobić się zbytnio i nie pokaleczyć, niestety to drugie nie wyszło i krew sie lała, niebezpieczny jest ten sport wink.gif

na początku podam wniosek którym sie kierowałem i który czyni ta wymiane łatwa i przyjemną: NIE TRZEBA WYCIĄGAĆ CAŁEGO WAHACZA jest to do zrobienia na aucie. Szpece często biorą kupe kasy bo: ...panie wahacz trzeba wyciągać, innaczej sie nie da.... w rzeczywistości można cała wymianę srobić bez zbędnego walenia młotkiem i szrpania całym wahaczem.

nie trzeba w przypadku tulejek, w przypadku swożnia jest to niestety konieczne 270751858-jezyk.gif

no więc do rzeczy, auto na najazd/kanał i widzimy takie coś:

1- tu jest mała tuleja (tulejka metalowa, w środku warstwa gumy i znowu tulejka metalowa)

2- śruba trzymajaca małą tuleję, do odkręcenia klucz 19

3- śruby trzymajace dużą tuleję, klucz 18, musi to być dobra nasadka, gdyż śruby siedzą baaardzo mocno. wrodzone imadełko w rękach warto zostawić gdzie indziej, odkręcanie i wkręcanie musi być mocne i delikatne

4- stabilizator

5- trzecia śruba trzymająca dużą tuleje, klucz 15

6- nakrętka swożnia, klucz płaski 19, przy wymianie tulei nie odkręcamy jej.

7- nakrętki trzymające uchwyt końca stabilizatora, pod nią tak zwane smoczki(oddzielny manual z wymiany).

274775007-wahacz_%B6rubki.jpg

najpierw odkręcamy stabilizator, kluczem 13 śrubki numer 7, dodatkowo odkręcamy śrubki kluczem 10 i jeszcze jedna 13, u mnie obie się ukręciły(korozja). popuszczamy kluczem 18 śrubę trzymającą uchwyt stabilizatora. jak wszystko odkręcimy odsuwamy stabilizator z pola działania. czynności wykonujemy na obu wahaczach.

teraz podnosimy auto i zabieramy sie za tuleje, odkręcamy reszte śrub(pracujemy najpierw na jednym, potem na drugim wahaczu). zrywamy metalową mufę, pozostałość przecinamy kątówką, młoteczkiem zbijamy pozostałość. na fotce widać nie ruszaną śrube małej tulei co jest dowodem że wahacz do tej pracy nie był wyciagany. dodatkowo strzałka pokazałem końcówke drążka i swożeń. wybicie swożnia zazwyczaj jest trudne i wymaga sporej siły oraz młotkowania. swożnie w naszych autkach też się zużywają, więc jeśli jest dobry to lepiej go nie szarpać. wymiana przednich tulejek jest możliwa po poluzowaniu śrub trzymajacych dużą tuleję. po odkręceniu śruby 2(foto1) trzeba wypchnąć środek zużytej tulejki i reszte przeciąć brzeszczotem, pozostałość wychodzi wtedy bezproblemowo (w praktyce sprawdzone przez kolege Mirus'a) pozostaje napchniecie/nabicie nowej tulei, ciężki młotek z jednej strony, i wbijamy tulejke (delikatność wskazana, walenie w wahacz oparty na śrubach spowoduje pokrzywienie co potem może przełożyć się na problemy ze zbieżnością)

274775017-tuleja_przecieta.jpg

napychanie i dokręcanie tulei warto wykonać przy czyjejś pomocy, wazelina techniczna lub mydło też sie przyda. guma jest mocna i konieczne jest jej lekkie naciągnięcie, na cztery ręce zajmuje to chwilke, samemu kilkanaście chwilek zlosnik.gif tak wyglądał wahacz po założeniu nowej tulei, za chwilkę dokręciłem stabilizator i robota zakończona. wszystkie śrubki warto oczyścić i lekko natłuścić. koszt tulei to 40zł/szt czas trwania pracy około 3 godzin z kawą, plotkami i szukaniem kluczy. troszke strat w skórze na rękach ale sporo kaski pozostało w kieszeni ok.gif

274775021-tul_za%B3ozona.jpg

swożeń jeśli był oryginalny to należy zeszlifować nity, ja je nawierciłem. potem nowy przykręcamy go nowymi śrubami. problem przy swożniu polega na jego wybiciu, skutkuje metoda podgrzewania i opukiwania młotkiem.

czy po wymianie tulejek warto ustawić zbieżność? ja ukręciłem dwie małe śruby i po przykręceniu widzę że blacha tulei nie jest idealnie tak jak była stara, tak więc raczej ją ustawie. trudno powiedzieć czy ustawienie kierownicy się zmieniło bo wcześniej ja miałem lekko skrzywioną i czekałem z ustawianiem aż wykonam wyżej opisana wymiane. natomiast jeśli po wymianie kiera jest oki i auto dobrze sie prowadzi to nie jest to konieczne.

po wymianie tulejek znikneły luzy i auto wyraźnie lepiej sie prowadzi waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.