Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne zachowania unolota

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Od jakiegos czasu obserwuję dziwne zachowania mojego Unolota - wypiszę je w punktach i może ktoś z Was coś doradzi lub miał podobny problem?? niewiem.gif

1. Bardzo często Uno zapala dopiero za drugim razem - najpierw kilka sekund kręcę kluczykiem i nic, potem przestaję, przekręcam go znowu i pali na dotyk - co to może być?? czyżby zwiastun jakiejś poważniejszej awari??

2. Podczas ostrego skrętu z okolicy tylnych kół dochodzi dźwięk jakby coś się o coś ocierało, no ale opona o nadkole raczej to nie będzie niewiem.gif może ktos ma jakies pomysły??? [hamulce tylke wymienione miesiąc temu - łapią rewela, a zresztą to było juz przedtem].

3. Po zapaleniu autka po kilku sekundach gwałtownie spadają obroty tak, jaky chciało za chwilę zgasnąć, potem wzrastają, chwilę jeszcze tak jakby się stabilizowały i potem juz wsztystko chodzi normalnie... niewiem.gif

4. Wymieniałem oatatnio tarcze i klocki z przodu i od tego czasu podczas wciskania hamulca słyszę jakby takie syknięcie. Hamulce łapią bdb, od tej wymiany nic nie piszczy, nie stuka itp. A może dopiero teraz jest OK, a przed wymianą było do bani???

Niebawem wynieram się uniaczkiem na wakacje i chciałbym zjeździć nim całą północno - wschodnią Polskę bez jakichś niespodzianek, dlatego jak ktoś z Was miałby jakieś pomysły co z tym można zrobić to będe bardzo wdzięczny zlosnik.gif20.GIF20.GIF

Chyba, że to nic takiego i TTTM- też będę wdzięczny za taka informację zlosnik.gif

Pozdrawiam serdecznie!!!!! smile.gif

Napisano

> 2. Podczas ostrego skrętu z okolicy tylnych kół dochodzi dźwięk jakby

> coś się o coś ocierało, no ale opona o nadkole raczej to nie

> będzie może ktos ma jakies pomysły??? [hamulce tylke

> wymienione miesiąc temu - łapią rewela, a zresztą to było juz

> przedtem].

Może oponka o rurę wlewu paliwa ociera hmm.gif

> 3. Po zapaleniu autka po kilku sekundach gwałtownie spadają obroty

> tak, jaky chciało za chwilę zgasnąć, potem wzrastają, chwilę

> jeszcze tak jakby się stabilizowały i potem juz wsztystko chodzi

> normalnie...

silnik krokowy hmm.gif

> 4. Wymieniałem oatatnio tarcze i klocki z przodu i od tego czasu

> podczas wciskania hamulca słyszę jakby takie syknięcie. Hamulce

> łapią bdb, od tej wymiany nic nie piszczy, nie stuka itp. A może

> dopiero teraz jest OK, a przed wymianą było do bani???

jak przy hamowaniu słychać ssss... to oki, servo pracuje grinser006.gif

> Niebawem wynieram się uniaczkiem na wakacje i chciałbym zjeździć nim

> całą północno - wschodnią Polskę bez jakichś niespodzianek,

> dlatego jak ktoś z Was miałby jakieś pomysły co z tym można

> zrobić to będe bardzo wdzięczny

> Chyba, że to nic takiego i TTTM- też będę wdzięczny za taka

> informację

> Pozdrawiam serdecznie!!!!!

Również 20.GIFpub2.gif

Napisano

Witaj!!!!

Nie komentuję pkt. 2, 3 i 4 ponieważ zgadzam się z w/w opinią kolegi:) Natomiast jeśli chodzi o pkt. 1 to w moim przypadku "dolegliwości" ustąpiły po wymianie akumulatora na nowy. Stary choć kręcił silnikiem to jednak niezbyt ochoczo i dopiero po 1-sekundowym przerwaniu i ponownym przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik zapalał momentalnie! Swoją drogą wydaje mi się(ale to tylko moje laickie domysły) że ponowne "kręcenie" rozrusznikiem jest o tyle łatwiejsze, że w komorach spalania jest już jakaś tam dawka paliwa z poprzedniej próby odpalenia... ale to już moja (jak wspomniałem nowicjuszowska) teoria:P

Fakt jest faktem, że po wymianie akumulatora na nowy(i markowy!!!) problem zniknął jak ręką odjął:)

Pozdrawiam!!!

Napisano

Co do punktu 1....przekręć kluczyk w stacyjce i poczekaj parę sekund aż pompa spręży paliwo.Później zapalaj.Może filtr paliwa do wymiany?

Napisano

> Co do punktu 1....przekręć kluczyk w stacyjce i poczekaj parę sekund

> aż pompa spręży paliwo.Później zapalaj.Może filtr paliwa do

> wymiany?

Też może pomóc... 20.GIF ale wracając jeszcze raz do moich doświadczeń wymiana akumulatorka pomogła - a filtr paliwa został także wymieniony tyle że później niewiem.gif Na początek warto spróbować rady kolegi - poczekać moment aż pompa paliwowa zwiększy ciśnienie(ten sposób jest darmowy zlosnik.gif) Później można faktycznie wymienić filtr paliwa(nie jest drogi, ale wydatek i troszkę pracy jest), a na koniec (jeśli nic nie pomoże) zmienić akumulator... choć zawsze można pożyczyć takowy od kogoś i sprawdzić czy jest różnica(ważne żeby pożyczany był "zdrowy")!

Jeśli na coś wpadnę dam znać:)

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi!!!! smile.gif

Z tym poczekaniem to jest dobry pomysł - spróbuję jutro i zobacze co wyjdzie. Filtr paliwa ma 3 miesiące.

Akumulator ma 5 miesięcy - kupiony funkel nówka. Ma taką dziurę, która ma różne zabarwienie w zależności od stanu naładowania - zielone powinno być jak wszystko jest OK. No i jest zielone. Nie mam też żadnego złodzieja prądu, a napięcie ładowania jest jak najbardziej prawidłowe, czyli mz to chyba odpada wink.gif

Pozdrawiam serdecznie!!!!! smile.gif

Napisano

Hm... w takim razie to rzeczywiście dziwne... teraz możemy jedynie czekać:P za radą kolegi:) Nie wiem, może zapłon jest minimalnie nie halo? Zostańmy przy daniu szansy pompie paliwa i - czekamy na rezultat!

Pozdrawiam!! I dobranoc w sumie:)

Napisano
  • Autor

ten trick z poczekaniem kilka sekund nie działa frown.gif

dalej odpala dopiero za 2 razem frown.gif

Pozdrówka!!

Napisano

Hm... pompa nie, akumulator też jest ok, a może zapłon + kable i świece? Do tego dołóżmy prawdopodobnie silniczek krokowy do wymiany i termostat... może też, no i mamy możliwą przyczynę...

Napisano
  • Autor

do

> wymiany i termostat... może też, no i mamy możliwą przyczynę...

a czemu akurat termostat?? wink.gif

Pozdrówka!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.