Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który silnik wybrać: 1.6 HDI - 90 KM czy 110 KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Najprawdopodobniej niedługo stanę się posiadaczem nowego Peugeota 307 kombi. Mam do wyboru dwa silniki: 1.6 HDI - 90 KM, a drugi o mocy 110 KM.

Który silnik lepiej wybrać?

110 KM jest mocniejszy, ale z tego co się już zdążyłem zorientować ma filtr cząstek stałych, który co jakiś tam czas (no właśnie jaki?) wymaga uzupełnienia dość drogiego płynu, sam filtr też do tanich nie należy.

Z kolei 90 KM podobno takiego filtra nie posiada, ale czy ten silnik nie jest za słaby do takiego auta?

Jak te silniki znoszą Virusa i ile można na tym zyskać?

Samochód będzie przeznaczony do wożenia 3 osób i psa + bagaże (80 % trasy po krakowskich ulicach, reszta po górskich dróżkach)

Na forach internetowych jest dość mało opinii o silnikach 1.6 HDI, dużo częściej są posty o silnikach 2.0 HDI.

A przy okazji, czy coś jest nie tak z Peugotami że dealer bez większych oporów daje 19% rabatu od ceny katalogowej? W sumie ten Peugeot będzie tańszy niż Chevrolet Lacetti (z niewiele większym wypasem).

Napisano

Zła opinie o tym modelu pewnie powoduje tak duży rabat. O awaryjność oczywiście chodzi - bo urody i komfortu odmówić mu nie można smile.gif

Ale rocznik pewnie 2006 lub 2007 więc nie ma co się martwić - bo dużo poprawili z tego co się orientuje smile.gif

Co do 1.6 HDI to wersje 110km montują nawet w C5 - więc myśle że te 90km do takiego autka jak 307 starczy smile.gif

Napisano

Po prostu wchodzi 308 więc trzeba wypchnąć 307.

Mam 90 KM w 207 i jestem zadowolony, przy czym 207 waży 1200 kg. W 307 te 90 KM może być trochę przymało ale co kto lubi i ile potrzebuje.

Silniki te różnią się turbinami: 110 KM ma turbo o zmiennej geometrii i z pewnością inny program.

Jazda próbna powinna dać Ci odpowiedź.

Naturalnie można 90 KM zawirusować bez problemu na 110/ 120 KM.

Kultura pracy 90 KM jest jak dla mnie bez zarzutu i mało który diesel w tej klasie tak dobrze pracuje.

Napisano

w firmie mamy 90 po wirusie na 11?

zrobiliśmy to bo użytkownik jęczał że 90 to mu mało i wyprosił Prezesa o wirusa

wzięliśmy go na tydzień na próbę żeby zobaczyć czy warto ...

i został już u nas a użytkownik jest smile.gif i mówi że warto

prawdę powiedziawszy mam czasami przyjemność drive.gif po mieście i tez mi się podoba

co do problemów to nie powiem bo na razie przelot jest tylko 20kkm

i jesteśmy po I przeglądzie - 0 problemów

za tydzień zapytam jak wrażenia bo poleciał do Chorwacji na urlop więc może mi powie coś więcej

Napisano
  • Autor

> w firmie mamy 90 po wirusie na 11?

> zrobiliśmy to bo użytkownik jęczał że 90 to mu mało i wyprosił Prezesa o wirusa

A użytkownik jęczał po tym jak przetestował autko, czy jeszcze przed? W tym tygodniu może uda mi się załatwić próbną jazdę takim silnikiem.

> za tydzień zapytam jak wrażenia bo poleciał do Chorwacji na urlop więc może mi powie coś więcej

OK, daj znać

Dzięki za info

Napisano

> A użytkownik jęczał po tym jak przetestował autko, czy jeszcze przed?

już jak kupowaliśmy to beksa.gif ze tylko 90km, chciał tego 110 ale nie było, my kupiliśmy tego za 55kzł bo była wtedy promocja "Każdy p307 za 55kzł"

trzeba było brać tego i już

jak go dostał to jakoś drive.gif i strasznie nie narzekał ale ciągle pytał czy mu tego wirusa załatwię

jak już go dostał to po tygodniu powiedział żeby mu go zostawić bo jest waytogo.gif

powiem też że mam okazję drive.gif partnerem z tym 90km silnikiem

na partnera jest naprawdę ok, bo on chyba jest lżejszy od 307

ale na 307 to troszkę za mało

wszystko zależy czy chcesz tym samochodem jeździć czy latać smile.gif

bo jeżeli to drugie to polecam wirusa zlosnik.gif

> W tym tygodniu może uda mi się załatwić próbną jazdę takim

> silnikiem.

> OK, daj znać

ok spox

> Dzięki za info

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy czy chcesz tym samochodem jeździć czy latać > bo jeżeli to drugie to polecam wirusa

Wiele taki wirus kosztuje? I czy jest on wykrywalny przez serwis Peugeota?

Napisano

> Wiele taki wirus kosztuje? I czy jest on wykrywalny przez serwis

> Peugeota?

my płaciliśmy w zeszłym roku 1800zł - ale była na to faktura smile.gif

rozmawiałem z naszym ASO (robią nam kilka auta juz od paru lat) - powiedzieli że nie do wykrycia

Napisano

Zdaje sie że filtr FAP jest obecny w każdym silniku diesla, no przecież norme EURO4 musi spełnić spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Zdaje sie że filtr FAP jest obecny w każdym silniku diesla, no przecież norme EURO4 musi spełnić

Z tym filtrem to jest jazda na całego.

Handlowiec twierdzi, że w 1.6 HDI 90 KM nie były nigdy montowany FAPy i te autka które jadą aktualnie do Polski też takich filtrów nie posiadają, natomiast wszystkie 1.6 HDI 110 KM mają filtr FAP.

Dzwoniłem w tej kwestii także do serwisu tegoż dealera (serwis mieści się w tym samym budynku co salon !!!) i tam się dowiedziałem, że silniki 90 KM były w wersji z filtrem i bez filtra. I powiedzieli mi, że jak im podam numer nadwozia (czy jaki tam inny numer) to mi sprawdzą czy ten egzemplarz ma filtr, czy nie ma.

Najlepsza była reakcja handlowaca... pytałem się go kilka razy czy aby napewno autko z silnikiem 90 KM, które jedzie teraz do Polski nie ma tego fantastycznego wynalazku - handlowiec się zarzekał że nie ma i NIGDY nie miały smile.gif. No to mu powiedziałem, że w serwisie twierdzą, że zdarzały się takie auta.

handlowiec: a jakim to serwisie takich (głupot) Panu naopowiadali???

ja: w Waszym !!!

handlowiec: no ten, tego ten ......

ja: rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Witam

> Najprawdopodobniej niedługo stanę się posiadaczem nowego Peugeota 307

> kombi. Mam do wyboru dwa silniki: 1.6 HDI - 90 KM, a drugi o

> mocy 110 KM.

> Który silnik lepiej wybrać?

IMO 90 konny jezdzi mulowato

niby elastyka jest - ale zero takiego prawdziwego "cugu"

Napisano

> IMO 90 konny jezdzi mulowato

> niby elastyka jest - ale zero takiego prawdziwego "cugu"

Mułowato? To zależy czym wcześniej jeździłeś. Ja jedździłem Lanosem 100 KM i wcale nie uważam, żeby 90 KM w 307-ce było za mało. W mieście i tak nie ciągniesz obrotów za wysoko bo niema gdzie. A na niskich obrotach przy ruszaniu to właśnie 307-ka idzie lepiej niż moje poprzednie auto.

Poza miastem faktycznie 110 KM może by się i przydało. Ale czy rzeczywiście nasze drogi publiczne muszą być torami rajdowymi? Podsumowując - mi te 90 KM w zupełności wystarcza a przyjemność z jazdy i tak jak dla mnie ogromna.

Ale do kombi faktycznie bardziej przydatny będzie 110 KM. W końcu on jest przeznaczony do przewożenia także większego bagażu (towarów). Ja mam HB i nie odczuwam zbyt potrzeby posiadania większego zapasu mocy.

Pozdrawiam

Napisano

> Mułowato? To zależy czym wcześniej jeździłeś. Ja jedździłem Lanosem

> 100 KM i wcale nie uważam, żeby 90 KM w 307-ce było za mało. W

> mieście i tak nie ciągniesz obrotów za wysoko bo niema gdzie.

Hm 1,6 i 90 KM - to chyba wersja z filtrem cząstek ?

bo ja mam 307 SW 90 KM ale HDi 2.0 i powiem szczerze jechałem dziś załadowanym full i było całkiem spoko.

Napisano

> Hm 1,6 i 90 KM - to chyba wersja z filtrem cząstek ?

> bo ja mam 307 SW 90 KM ale HDi 2.0 i powiem szczerze jechałem dziś

> załadowanym full i było całkiem spoko.

No nie, ja nie mam FAP-a. Zdaje się, że ten fitr jest montowany od 110 KM.

A swoją drogą to ja też dzisiaj pojeździłem po okolicach Przemyśla (Kalwaria Pacławska, Huwniki - jeśli ktoś wie gdzie to jest). W aucie 4 osoby plus full w bagażniku, klima włączona. Powiem szczerze, że na prostej drodze było OK, ale jak zaczynała się góreczka (a sporo ich tutaj i to dość stromych i długich) to jednak tracił wigor. Trzeba było wyłaczyć klime i znowu odżywał claps.gif. Zresztą w instrukcji o tym właśnie piszą - należy wyłaczyć klime podczas jazdy po górach dla "odzyskania" mocy. Potwierdza się w 100 %.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> my płaciliśmy w zeszłym roku 1800zł - ale była na to faktura

> rozmawiałem z naszym ASO (robią nam kilka auta juz od paru lat) -

> powiedzieli że nie do wykrycia

z tym że kiedyś możesz się zdziwić że samochód nagle jakiś słabszy się zrobił po wizycie w ASO, a okazać się może że to ASO wgrało nowy soft do kompa i kasa którą wydałeś na wirusa poszła w błoto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.