Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z LPG w Lanosie-dlugie

Featured Replies

Napisano

Instalacja zamontowana w moim lanku to BRC Just Junior, silnik 1.6 16V. Pisalem juz troche o moich problemach na forum lanosa, ale napisze jeszcze tu moze ktos cos doradzi smile.gifProblemy pojawily sie na drugi dzien od zalozenia instalacji. Autko na gazie smigalo jak sie nalezy. Na benzynie pojawily sie klopoty, szarpanie, gasniecie.

Podjechalem do gazownikow cos pogrzebali, stwierdzili, ze sie przeprogramowal. Po tych zabiegach bylo dobrze przez 3 godziny.

Pomyslalem, ze zrobie reset kompa. Jak reka odjal, dopoki nie przelaczylem na LPG i ponownie na benzynie szarpanie, gasniecie. Pojechalem do tych paprakow i mowie jak i co ze reste byl i bylo ok. Koles zrobil autoreset (stwierdzil, ze tak sie zdarza i tak trzeba). Po zrobieniu autresetu autko jechalo na benzynie ok. Problem byl z odpalaniem zimnego. Jak sie troche nagrzal to lepiej odpalal. Generalnie chodzi o to, ze po odpaleniu jak nie podtrzymalem obrotow pedalem gazu to autko gaslo.

Pojechalem kolejny raz. Pokombinowali -diagnoza: padniety silniczek krokowy. Ja na to ze napewno jest dobry, ale oni swoje. Sprawdzilem inny krokowy bylo ok. Pojechal jeszcze raz oni dalej przy swoim, ze to krokowy. Wymienilem i dalej to samo.

Kolejna wizyta u gazownikow. jeden z panow powiedzial, ze on juz nie wie co to jest. Jak powiedzialem, ze tak nie bede jezdzil umowil mnie na wizyte w celu kolejnych prob dojscia do pozadanego efektu. Za robote zabral sie sam szef zakladu. Posadzil mnie w aucie (kazal odpalac gasic itd.) Sam polozyl sie prawie na silniku zaslaniajac mi caly widok. Autko bylo rozgarzane, mozna powiedziec,ze odpalalo przyzwoicie. Na pytanie co zrobil odpowiedzial tajemnica zawodowa. Sprawdzilem ta tajemnice zawodowa i polegala ona na "uchyleniu" przepustnicy. Tylko, ze na zimnym caly czas nie odpala jak trzeba. Fakt nie gasnie. Obroty wskakuja na ok 500 i powoli ida do 800. Moim zdaniem powinny wskakiwac na ok 1500 i spadac do 800. Tak bylo przed zalozeniem LPG i po moich resetach "recznych".

bylem u innego gazownika, ktory stwierdzil, ze ta instalacja (BRC Just Junior) nie jest zbyt "szczesliwa" instalacja do lanosa, ze nie da sie jej pozadnie ustawic w tym aucie i zawsze beda jakeis problemy. Twierdzi,ze Blitz lub Just bylyby lepsze.

Dodam jeszcze, ze autko zaczelo szwankowac rowniez na LPG. Przy wrzuceniu na luz obroty potrafia spasc do ok 500 i mruga check. Czasami po zdjeciu nogi z gazu potrafia wskoczyc na 2000 obr. i utrzymywac sie tak przez jakis czas.

Zastanaiam sie czy mogli cos spierdzielic przy robieniu tego autoresetu. Ale co?

Rece opadja powiedzialem im dzis,ze maja to zabierac z mojego auta bo nie chodzi jak trzeba. Oni twierdza ze dobrze zalozyli i nie zdejma.

Napisano

Lanosy z LPG ładnie pracują i nie ma większych problemów,

więc po prostu spartaczyli albo ten typ instalacji jest nieudany,

więc się nie daj robić w konia,

ma działać dobrze albo niech zdejmują

w umowie-gwarancji powinny być jasno określone

warunki, chyba że umawiałeś się tylko na "gębę"

30.GIFmyszk

Napisano

Mruganie "check-a" to dziwna sprawa jak jest błąd to zapala się na stałe aż do ustąpienia usterki.

Napisano

Witam wszystkich. Na początek dziwi mnie opinia, że Lanosy podobno dobrze współpracują z LPG. Ja mam dokładnie to samo co kolega w tym samym typie Lanosa z instalacją LovEco. Byłem nawet u "fachowca" od elektroniki samochodowej, który stwiedził, że z elektoniką wszystko OK a po przełączeniu na benzynę nie da się jechać. Podłączałem instalację do komputera i próbowałem różnych emulacji sondy lambda i nic to nie dałao. Najlepszy efekt był dla "obwodu otwartego" ale po kilku minutach zapalał się check. W oryginalnej instrukcji Lovato dla lanosa powinna być emulacja 1Hz syganał prostokątny. Mam założony atoreset i po prostu się do tego przyzwyczaiłem. Pozdrawiam.

Napisano

napewno cos spartaczyli w 3miesice sa dwa ,może 3 zakłady które znają sie na żeczy

auto-partner koło klifu

zakład na wrocławskiej w gdyni karwinach i jeden w gdańsku gdzies koło lotniska ale nie pamiętam nazwy

ja ososbiście po padnięciu instalki ( z wieku padła) kupiłem za namowa kolegi Irca Bingo S4 założyliśmy to razem (więcej Irc) potem regulacja i zero problemów na LPG i noPB

teraz tylko musze na jakis analizator podjechac i sprawdzić czy wszystko jest jak nalezy ew jaies drobne poprawki

wracając do twojego tematu

kazałbym im sciągac to g..no i oddać kase albo niech zakładaja jakąś inną instalke. Możesz zadzwonić do rzecznika praw konsument a powiedz co i jak a on ci doradzi co w tej sytuacji najlepiej zrobic.

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich. Na początek dziwi mnie opinia, że Lanosy podobno

> dobrze współpracują z LPG. Ja mam dokładnie to samo co kolega w

> tym samym typie Lanosa z instalacją LovEco. Byłem nawet u

> "fachowca" od elektroniki samochodowej, który stwiedził, że z

> elektoniką wszystko OK a po przełączeniu na benzynę nie da się

> jechać. Podłączałem instalację do komputera i próbowałem różnych

> emulacji sondy lambda i nic to nie dałao. Najlepszy efekt był

> dla "obwodu otwartego" ale po kilku minutach zapalał się check.

> W oryginalnej instrukcji Lovato dla lanosa powinna być emulacja

> 1Hz syganał prostokątny. Mam założony atoreset i po prostu się

> do tego przyzwyczaiłem. Pozdrawiam.

Lanos dobrze wspolpracuje z gazem-takie slowa uslyszalem w dniu montazu od gazownika. Tylko w praktyce wyglada to zupelnie inaczej. Wydaje mi sie, ze to tylko w 1.6 sa takie problemy (przegladalem rozne fora i glownie uzytkownicy auta z ta pojemnoscia maja problemy). Tesciu i brat tescia maja 1.5 16V z gazem i nie maja zadnych problemow.

Napisano
  • Autor

Niech ktos mnie poprawi jesli sie myle. Uchylajac przepustnice (kreca srubka przy niej) zwiekszamy ilosc zasysanego powietrza. Komp dostajac informacje o wiekszej ilosci zasysanego powietrza dawkuje wieksza ilosc paliwa co rowne jest wiekszemu spalaniu na biegu jalowym.

Dobrze gadam??

Napisano

Ja już cztery lata z okładem jeżdżę na PLG i problemy jakie ciebie dopadły znam tylko z forum (tfu prze lewe ramię ). Też uważam, że poinieneś wrócić do partaczy i żądać poprawy lub wymiany. Powodzenia !!

Napisano

mam BRC blitza w lanosie 15dohc i nie mam z tym problemu.

faktem jest że na początku kolesie dali dupy i zle podbpieli sondę.

niby samochód jeździł ale czasami zapalał się check - ze dwa razy było bum. po wykryciu przeze mnie tego faktu wszystko okej.

potem był problem reduktora który na wolnych zalewał gazem i pojawił się problem z odpalaniem ciepłego na benie.

generalnie potwierdzam że po dwóch latach jeżdzenia (po usunięciu tych usterek przeze mnie) żadnych problemów nie ma.

zreszta mam nubę 16dohc i też śmiga na gazie od dwóch latek be problemu. WSZELKIE PROBLEMY są wynikiem fuszerek gaziarzy albo uszkodzeń elelemntów instalacji.

Napisano

> Niech ktos mnie poprawi jesli sie myle. Uchylajac przepustnice (kreca

> srubka przy niej) zwiekszamy ilosc zasysanego powietrza. Komp

> dostajac informacje o wiekszej ilosci zasysanego powietrza

> dawkuje wieksza ilosc paliwa co rowne jest wiekszemu spalaniu na

> biegu jalowym.

> Dobrze gadam??

Dobrze gadasz, instalacja powinna działać bez kręcenia przepustnicą czy tym podobne. Mi tez wciskali że sonda padnięta , i że coś z silnikiem .Pojechałem na skaner okazało sie że silnik ok .To gazmajstry włożyli nie takie graty jak trzeba + błąd przy montażu .Więc nie daj się robic ...,niech ustawiaja albo kasa i patrz na ręce.Zero jakiś ulepszeń "pana Władka przy silniku"

Napisano

witam czytam i nie mogę uwierzyć że lanos zle chodzi na gazie ja mam od ok 2 lat gaz i żadnych problemów tankuje i w drogę nawet jeszcze nie wymieniałem filterka gazu chodzi dobrze to po co grzebać tylko że fakt mam silnik 1.5 8v 20.GIFyay.gif

Napisano

Witam!

Sam od jakiegoś czasu mam założoną instalację gaową w swoim lanku i nie mam z nią większych problemów. Objawy o których piszesz w pierszym poście, że niby na gazie chodzi ok, a po przełączeniu na benzyne zaczynają się problemy i że po resecie kompa wszystko jest ok to świadczy tylko o źle ustawionej emulacji sondy. Mnie też gazownik żle ustawił, ale sam szybko sobie poprawiłem w BRC Blitz jest taki potencjometr którym można dokładnie to ustawić. Tylko że ja mam o tyle lepiej że mam zamontowany ekonomizer i porównując jego wskazania przy jeżdzie na benzynie i na gazie musiałem tak kręcić tym potencjometrem aby spalania wskazywane przez ekonomizer było takie same, lub ciutke większe na gazie. W twoim przypadku nie obejdzie się pewnie bez laptopa podpiętego do centralki gazowej.

Napisano

> witam czytam i nie mogę uwierzyć że lanos zle chodzi na gazie ja mam

> od ok 2 lat gaz i żadnych problemów tankuje i w drogę nawet

> jeszcze nie wymieniałem filterka gazu chodzi dobrze to po co

> grzebać tylko że fakt mam silnik 1.5 8v

Ja pół roku się męczyłem ,(rano nie da się odpalić , gaśnie po wciśnięciu sprzęgła,brak mocy w pewnym przedziale obrotów ).Po zmianie paru elementów instalacji i poprawkach , gdyby nie tankowanie to mozna zapomnieć że mam gaz. Nie zmieniałem świec ,przewodów WN ,filtra od gazu ,a jeżdzi bez problemów 7 miesięcy

Napisano

> witam czytam i nie mogę uwierzyć że lanos zle chodzi na gazie ja mam

> od ok 2 lat gaz i żadnych problemów tankuje i w drogę nawet

> jeszcze nie wymieniałem filterka gazu chodzi dobrze to po co

> grzebać tylko że fakt mam silnik 1.5 8v

filtra gazu nie wymieniałeś ?????????? boje_sie.gif

człowieku musowo co 10 tysięcy

wiesz co ci za syf do silnika leci ......

Napisano

> filtra gazu nie wymieniałeś ??????????

> człowieku musowo co 10 tysięcy

> wiesz co ci za syf do silnika leci ......

eno przesadziłeś, kiedyś miałem poldolota i nie wnikałem w takie szczegóły - przechodził na jednym filterku 80 tysiów a potem poszedł do ludzi.

dopóki mu się filtr nie zatka to i może nie wymieniać - przecież nic i tak nie przeleci, najwyżej przestanie jeździć.

ja obecnie w swoich DU po przejechanych 25 tysiach nawet do nich nie zaglądałem. kiedyś przy okazji to zrobię, albo jak się zapcha smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.