Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam opisu obliczen dla dolotu

Featured Replies

Napisano

JWT. Pamietam ze ktos z kacika podawal 2 lub 3 linki do opisow obliczen, co i jak. Szukajka dala 2k rezultatow i jakos zaden tytul posta mi sie nie skojarzyl z szukanym tematem, a wszystkie podejrzane przejrzalem w poszukiwaniu linkow i nic. Tak wiec prosze o pomoc, moze sie znajdzie osoba ktora zapodala te linki. Musze w koncu zdemontowac ta prowizorke i zalozyc cos co bedzie mialo rece i nogi.

Napisano

> JWT. Pamietam ze ktos z kacika podawal 2 lub 3 linki do opisow

> obliczen, co i jak. Szukajka dala 2k rezultatow i jakos zaden

> tytul posta mi sie nie skojarzyl z szukanym tematem, a wszystkie

> podejrzane przejrzalem w poszukiwaniu linkow i nic. Tak wiec

> prosze o pomoc, moze sie znajdzie osoba ktora zapodala te linki.

> Musze w koncu zdemontowac ta prowizorke i zalozyc cos co bedzie

> mialo rece i nogi.

Siemka, może to coś znajdziesz: http://www.grabowski.com.pl/

kiedyś miałem jeszcze jeden, ale nie mogę sobie przypomnieć.

Napisano
  • Autor

Dzieki. Tylko szkoda ze nic o dolocie nie ma... Ale sie przyda np. do wydechu.

Napisano

> Dzieki. Tylko szkoda ze nic o dolocie nie ma...

Na temat dolotu mam pewien materiał, kiedyś go sobie wydrukowałem z takiej jednej strony, niestety już jest nie aktywna ( albo mam zły adres ) mogę ewentualnie zrobić skany i Ci wysłać na e-maila.

Napisano
  • Autor

> proszzzzzz

> obliczanie dolotu

I o to chodzilo - dzieki.

Napisano
  • Autor

Oj sorka... Za szybko zaczelem ta strone przegladac i nie zauwazylem tematu "uklady ssace' - a wlasnie o ten temat mi chodzilo - jeszcze raz dzieki.

Napisano
  • Autor

No to trzeba przystapic do obliczen - ciekawe ile wyjdzie dla pierwszej fali?...

Napisano
  • Autor

No i po wszystkim - prawie... Dla 6000RPM wyszlo 99cm, ale udalo mi sie zmiescic 120cm - ale calego dolotu - czyli samej rury bedzie 75cm. Reszta czyli puszka i same kanaly dolotowe maja w sumie 45cm.

Wrazenia:

Po szybkim wcisnieciu gazu nie ma zjawiska "zaduszania" sie silnika na ok 0,5-1s tak jak to bylo z krotsza rura, no i troche dziwny dzwiek spod maski... Poza tym jakby milej i fajniej przyspieszal w porownaniu do rury dlugosci 32cm, ale to chyba tylko autosugestia.

W sumie dolot zostal obliczony na pierwsza fale przy ok 5000RPM i drugiej fali przy ok 2500RPM. Tym sposobem pokrylem efektem falowym caly uzyteczny zakres obrotow.

Wady:

Musialem wywalic filtr z weglem aktywnym przy zachowaniu calego obiegu (elektrozawory zostaly), zebym mogl schowac filtr powietrza przy tak dlugiej rurze. Na razie rury nie maja izolacji termicznej, ale to sie z czasem zmieni. No i odma wisi w powietrzu - nie mialem odpowiedniej rury do polaczenia jej z puszka, ktora zostala obrocona o 180st. i wlot z odmy jest zupelnie po drugiej stronie. Tym samym sposobem dolot lapie jeszcze lewe powietrze z rurki o srednicy ok. 12mm. Mam nadzieje ze w poniedzialek znajde odpowiednia rure, bo w Praktikerze i Norauto nie maja takich rzeczy...

Przyszlosc:

Izolacja termiczna rur dolotowych, nowa puszka na wtrysk z odpowiednio wyprowadzonym wlotem z odmy.

Daleka przyszlosc:

Nowy obliczony wydech.

Napisano

dobrze jakbyś te infa o obrotkach, dolotach zamieścił na fiatuno.pl ok.gif

20.GIF

Napisano

masz podobe spostrzezenia co ja!

jednak z perspektywy czasu mogę powiedziec ze lepiej kupic dobry wklad sportowy i dobrze zrobic seryjną puszke daje to samo wink.gif

Napisano
  • Autor

Na razie wszystko jest w watkach - byl o obrotku i teraz ten - nawet zamiescilem soft ktorym mozna sobie szybko obliczyc parametry dolotu. Jak bede sie bral za wydech to i soft do wydechu tez bedzie wink.gif

A na fiatuno.pl nie mam konta - i na razie moj dorobek w zakresie Fiata Uno jest troche za maly zeby cos tam umieszczac - nie mowiac o zdjeciach - blachy mam gorsze niz tragedia... No ale modyfikacje od czegos trzeba zaczac- wiec zaczelem od czegos co jest dla mnie najlatwiejsze - czyli elektronika i silnik. Nic nie pisalem, bo nie chcialem zapeszac, ale kombinuje cos w rodzaju MegaSquirt'a (http://www.megasquirt.info/), tyle ze osobno zaplon i wtrysk. Pozyjemy zobaczymy.

Napisano

nie musisz pisac o sobie wink.gif

możesz konto utworzyć i pisać artykuły ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

Ale ja nie o zalozeniu stozka pisalem - on jest tu najmniej wazny. Wazna jest tu dlugosc i pojemnosc ukladu dolotowego. A filtr wazne zeby nie stawial znaczacego oporu dla zasysanego powietrza - na tym jego rola sie konczy.

Nie napisalem jeszcze tylko jednej waznej rzeczy - modyfikacja ktora wykonalem bedzie miala najwiekszy wplyw na dzialanie silnika, tylko wtedy gdy gardziel przepustnicy bedzie miala srednice obliczonego dolotu - czyli jak dla Fiata Uno 1.4 i.e. musialaby miec srednice 60mm. Musilabym poszerzyc gardziel i zmienic lopatke przepustnicy na wieksza - jak na razie nie na moje warunki, o ile jest to wogole mozliwe.

Ale i tak jest fajnie...

Napisano
  • Autor

Wiesz... Troche leniwy jestem... Ale jak sie tego wiecej uzbiera i bedzie dobrze dzialac - to kto wie...

Napisano
  • Autor

W dniach 14-29.07.2007 nie bedzie mozna pobierac softu do obliczania dolotu - mam urlop i caly sprzet komputerowy w ramach bezpieczenstwa zostal wylaczony.

• 11 miesięcy później...
Napisano

chciałem się jeszcze dowiedzieć jakie są wymiary do zrobienia dolotu tego miejsca po obudowie filtra pow. tam gdzie ma przyjść instalacja do dolotu ???

Napisano
  • Autor

> chciałem się jeszcze dowiedzieć jakie są wymiary do zrobienia dolotu

> tego miejsca po obudowie filtra pow. tam gdzie ma przyjść

> instalacja do dolotu ???

Najlepszym sposobem dowiedzenia się tego to demontaż obudowy filtra i pomiar. Dawno już nie mam Fiacika i nie pamiętam jaki to był wymiar. U mnie pasowała kopułka dolotu z Opla Astry (rok ??) tylko trzeba było obniżyć nieco oryginalną uszczelkę.

Napisano

czy naprawdę nikt nie ma tych wymiarów ???

możliwe, że to wymiary

rozstaw śrub 35xx*80mm

w środku otwór 70mm

Napisano

> Najlepszym sposobem dowiedzenia się tego to demontaż obudowy filtra i

> pomiar. Dawno już nie mam Fiacika i nie pamiętam jaki to był

> wymiar. U mnie pasowała kopułka dolotu z Opla Astry (rok ??)

> tylko trzeba było obniżyć nieco oryginalną uszczelkę.

halo ???

potrzebuję taki wymiar jak średnica montażowa kopułki w Uno 1.0 na gaźniku ???

ja nie mogę u siebie rozebrać, bo mam tak poklejoną obudowę, że jak coś ruszę to już nie założę :-( :-( :-(

pomoże mi Ktoś confused.gif

Napisano
  • Autor

Nie pomogę bo nie wiem jakiej średnicy był gaźnik, ale kolesie z Nissan Klub Polska na gaźnik dawali bezpośrednio kolanko fi 70mm, więc może i w Uno też jest taki wymiar. Ja miałem Uno na wtrysku więc średnica była większa i w tej chwili nawet nie pamiętam jaka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.