Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym / jak są mocowane osłony silnika (śruby / kołki) ?

Featured Replies

Napisano

Jeśli masz na myśli te osłony od spodu to są mocowane na śruby, które wkręca się w takie blaszki.

279228846-osl.jpg

post-90313-14352484851793_thumb.jpg

Napisano

> O to chodziło Thx

> Jeszcze jedno pytanko: poz. nr 6 "Płytka Mocująca" - z czym się to

> je, czy jest bezapelacyjnie potrzebna ?

no tak na moje oko to potrzebna. Inaczej od wewnatrz nie przykrecisz sruby zwykla nakretka. Chyba moze ze z kanalu...

Napisano

> O to chodziło Thx

no raczej przydalo by sie. Te blaszki maja taki zadziorek ktory sie wgryza w oslone i uniemozliwia obracanie sie w trakcie krecenia srubka. Przeciez nie wsadzisz reki od gory zeby przytrzymac tradycyjna nakretke. chyba ze wogole zdecydujesz sie na wkrety do drewna i olejesz temat nakretki , choc moze sie to zemscic w miare szybko

Napisano

> O to chodziło Thx

Ta płytka służy do mocowania osłon bocznych do blach nadwozia i absolutnie nie jest przydatna do zamocowania środkowej osłony silnika. Ja to już przerabiałem, nawet te płytki zostały zamówione w Bielsku i okazało się, że to nie to. Najprawdopodobniej nie można dokupić tych blaszek, które służą do zamocowania osłony środkowej- jest to sprzedawane w komplecie z osłonami bocznymi.

Napisano
  • Autor

Z osłonami w zestawie to sprzedają tylko osłony tongue.gif

Gentlemen ASO beztrosko stwierdził, że jego wiedza w materii mocowania jest zerowa pad.gif

Mam komfort posiadania funfla z warsztatem ... pociągnę ideą Rado w wkrętami ok.gif

Napisano

> Mam komfort posiadania funfla z warsztatem ... pociągnę ideą Rado w

> wkrętami

to jak stanelo na srubkach to polecam

http://allegro.pl/item211974868_wkrety_farmer_blachodach_35mm_kolor_ral_250szt_.html

dostepne w leroy merlin ( tylko krotsze -35mm chyba ci nie potrzebne)

Czemu te a nie inne ? bo w tipo pieknie nadkola trzymaja 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Ta płytka służy do mocowania osłon bocznych do blach nadwozia i

> absolutnie nie jest przydatna do zamocowania środkowej osłony

> silnika. Ja to już przerabiałem, nawet te płytki zostały

> zamówione w Bielsku i okazało się, że to nie to.

> Najprawdopodobniej nie można dokupić tych blaszek, które służą

> do zamocowania osłony środkowej- jest to sprzedawane w komplecie

> z osłonami bocznymi.

>

Ludzie, takie "blaszki" mozna kupic w kazdym sklepie metalowym, koszt moze 50gr za sztuke!!! A i wkrety od razu do tego dopasowac, za kolejne 20gr/szt. Ja tak zrobilem, tylko trzeba na oko wiedziec jaka jest srednica otworu. Precz z ASO!!!

pzdr...

/kustosz

Napisano

Witam. W moim JTD po blisko 150 tys km. i po kilku przypadkach zerwania dolnej części obudowy (przy cofaniu na zbrylonym śniegu) mogę powiedzieć, że rozwiązaniem, które u mnie najlepiej się sprawdziło było przykręcenie dolnej części do boków czterema śrubami - po dwie z każdej strony. Śruby m6 z duuuużymi podkładkami (średnica ok 20 mm) od góry i od dołu. Poza tym zostawiłem dwa fabryczne blachowkręty na końcówkachdolnej części (od strony kolumny kierowniczej). Już nie mam strachu, że te spinki, które fabrycznie trzymają obudowę w środkowej części się rozepną. Ja już je kiedyś nawet przy szorowaniu podczas jazdy do przodu pourywałem. Takie rozwiązanie (skręcenie śrubami) ma też mankament: kiedy się cofa w głęokich koleinach śruby tak trzymają, że są w stanie zerwać boczną część obudowy. Też mi sie to zdarzyło, ale sprytny fachowieć spawający plastiki w ubiegłym roku mi to pospawał, ja założyłem i jest ok. Nie pęka, nie urywa się. 30.GIF30.GIF

Napisano

Całość mam skręconą śrubami M6 bez blachowkrętów.Jeździ już drugi rok.

Napisano

> Całość mam skręconą śrubami M6 bez blachowkrętów.Jeździ już drugi

> rok.

Ja po ostatniej przygodzie na autobanie icon_eek.gifTez mam przykrecone srubami m6 yikes.gifpalacz.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja po szorowaniu wiele razy wziąłem i wywaliłem te śruby trzymające tą osłone. Nawierciłem otwory przez osłonę i spiąłem takimi plastikowymi "ściągaczami".

Myślałem,że to taka prowizoryczna robota ,bo ta cała osłona wisiała 2 cm od asfaltu 270751858-jezyk.gif ... ale ku mojemu zdziwieniu jakoś się trzyma smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.