Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS / układ ham./ ukręcony czujnik

Featured Replies

Napisano

witam jestem szczęsliwym hehe.gif posiadaczem Tipo 2.0 iE silnik suchutki!! autem po kupnie przejechałem 160 km i od razu wiedziałem że trzeba wymienić łożysko prawe+ klocki ham. co do klocków i tarcz (4 wentylowane) to potrzeba mi dostępu do DOBRYCH no i nie za drogich, klocki to samo ,jakie dobrać?

Co do łożyska to auto stoi w garażu na kołkach i zdemontowałem zwrotnice i na prase z nią (łożysko120 zł mam) , pojawił się niestety problem...czujnik impulsów od ABS został ZNISZCZONY ,zwłoki zdemontowałem,jest pusty otwór który czeka na nowy element i tu proźba do wszystkich kórzy znają ten ból (a boli mnie to mocno) gdzie zdobęde taki czujnik sprawny i tanio?? a pozatym to przesiadłem się na Tipka z golfa II i jestem zadowolony (gołf został zrobiony kanapką a ja niestety miałem skręcony kręgosłup szyjny klnie.gif a było to we wrześniu na Maxymiliana w Gdyni, tipo jest więkrzy i ma charakter!!! teraz leje na śmietnikiW!!!

pozdro

Napisano
  • Autor

> Tutaj maja części w dobrych cenach.

dzięki dzięki !

za wymiane łożyska zapłaciłem 20 zł smile.gif teraz montaż do kupki i kombinuje czujnik, czy jest możliwość "tymczasowego" wyłączenia ABS???

jest odpowidający za niego bezpiecznik???

chodzi mi o to że dopuki nie znajde TANIO tego czujnika

(w sklepie to krzyczeli 380 zł) to musze wyłączyć ABS coby nie głupiał i tragedii nie zrobił (tipek bezwypadkowy kra kra)

pozdro///// drive.gif

Napisano

poszukaj w instrukcji jaki to bezpiecznik i po prostu wyciągnij

Napisano

> dzięki dzięki !

> za wymiane łożyska zapłaciłem 20 zł teraz montaż do kupki i

> kombinuje czujnik, czy jest możliwość "tymczasowego" wyłączenia

> ABS???

> jest odpowidający za niego bezpiecznik???

> chodzi mi o to że dopuki nie znajde TANIO tego czujnika

> (w sklepie to krzyczeli 380 zł) to musze wyłączyć ABS coby nie

> głupiał i tragedii nie zrobił (tipek bezwypadkowy kra kra)

> pozdro/////

ABS nie działa jak brakuje mu sygnału od cujnika, nie musisz wyjmować bezpiecznika

Napisano
  • Autor

> ABS nie działa jak brakuje mu sygnału od cujnika, nie musisz wyjmować

> bezpiecznika

--->>> rozumiem że cały czas będzie się świecić kontrolka ABS? nie mam możliwości na razie tego sprawdzić bo auto jeszcze mam na kołkach w garażu, spójż na podobny wątek kolegi (ABS i ściąganie / drżenie kierownicy)

dzięki pozdrawiam !!!

Napisano

caly czas bedzie sie swiecic kontrolka

Napisano
  • Autor

co do układy cham. czy wie ktoś jaką grubość (dolna tolerancja) mogą mieć tarcze chamulcowe??? coś mam wrażeie że słabo chamuje, wcześniej popełniałem jeden błąd...chmowałem pulsacyjnie a mam ABS (przesiadka z golfa) sciana.gif co z ręcznym ? jaka możliwość regulacji??? z tyłu też są tarcze

dzięki pozdro 20.GIF

Napisano

> co do układy cham. czy wie ktoś jaką grubość (dolna tolerancja) mogą

> mieć tarcze chamulcowe

min 9,2 mm do wymiany

Napisano
  • Autor

> min 9,2 mm do wymiany

wszystko dobże ale czy mówimy o tym samym __>>tarcze wentylowane

__>>sówmiarką mierze całkowitą szerokość użebrowanej tarczy

dzięk podro

drive.gifcool.gif

Napisano

brava ma minimalna grubość tarcz wentylowanych 20,2 mm, przypuszczam ze to są takie tarcze jak w tipo/temora

Napisano

Mam takie samo autko (silnik był kiedyś suchutki he he) i miałem ten sam problem. Przy wymianie łożyska ułamałem ten czujnik. Tam w środku pod tą fajką jest taki metalowy element (bolec) a całość jest namagnesowana. Wszystko to złożyłem do kupy i skleiłem na silikon (cena nowego mnie poraziła). Czasem jak przyleję w jakąś studzienkę to mi się kontrolka zapali ale ogólnie działa bezproblemowo. Jeśli masz wszystkie części to spróbuj to poskładać. Aha tam w tej fajce i z drugiej strony (w samym czujniku ) sa dwa styki i ważne jest to aby to dobrze spasować.

Życzę udanej naprawy

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hej smile.gif

auto mam złożone już do kupy i właśnie dizsiaj się nim bujałem do Rewy żeby sprawdzić jak jedzie, jedzie miodnie i pała mi prawie zęby wybiła mimo że wczoraj wieczorek z niunią swoją spędziłem. hehe

jeśli chodzi o łożysko to fakt zaoszczędziłem jakieś 120 zł podobno ale pozornie bo właśnie czujnik spierd...

ale spox chamuje NORMALNIE tylko że ABS świeci nic nie znosi, a wymiana przy okazji 4 gum stabilizatora u podkładek spowodowała wyraźną poprawę sztywności autka na zakrętach

a jeśli chodzi o czujnik to powiem jeszcze że znajduje się tam uzwojenie z takiego cienkiego przewodu i jak to rozwiniesz to możesz owinąć się tym ze 1000 razy.

więc z mojego czujnika nic nie wymodze ale zamocowałem go bezpiecznie. będzie szmalec to kupię i wymienię smile.gif

2.0 ma zajebisty odgłos pracy ekstaza, a wygląd Tipo jest fenomenalny,zwraca uwage ślicznotek (moja nie zagląda na to forum hehe)

GOLFY TO ŚMIETNIKI nigdy już golfa nie qpie

pozdro!!!!!

Napisano
  • Autor

mam namiary na kogoś kto sprzedaje części tanio!!!

sam kupuje czujnik do ABSu za 80 zł!!! yay.gif

Napisano

Golfy to śmiecie. Dobre

Słuchaj, czy to ty robisz boczki na drzwi? Zależy mi na dorobieniu boczków do przednich drzwi, żebym mógł sobie zamontować w drzwiach systemy (16 cm).

Napisano
  • Autor

> Golfy to śmiecie. Dobre

> Słuchaj, czy to ty robisz boczki na drzwi? Zależy mi na dorobieniu

> boczków do przednich drzwi, żebym mógł sobie zamontować w

> drzwiach systemy (16 cm).

Co do golfów---> szkoda że nie widziałeś mojego jak we wrześniu mi go zmiarzdzyła nowa Panda, miałem skręcony kręgosłup... swiety.gif i mam dalej powikłania

było to MKII świerzo sprowadzony,stan igła niestety..

a Fiat ma troszkę więkrze gabaryty i chociaż wzmocnienia w drzwiach

a co do boczków to robię je równierz, na kiedy byś to chciał? (robie to w garażu w domu po pracy)

pozdrawiam!!!

Napisano
  • Autor

> Nie spieszy mi się.

> Jeżeli możesz to zdradź cenę.

> Aha. Masz może jakieś zdjęcia tych boczków?

oki xmas_125.gif

umówmy się tak napisz wymagania (zarys/szkic liczba głośników,masz seidici vię elektryka -->RESPECT 16v

ja to zrobie

waytogo.gif pozdro

Napisano

Tak mam sedici z elektryką w drzwiach. Co do głośników chcę w drzwiach zamontować 16 cm średnio/niskotononowe. Nie mam jakiś szczególnych upodoba. Zależy mi na tym żeby to estetycznie wyglądało, było trwałe i sztywne (o tym że tanie, nie wspomnę). Gwizdki będą zamontowane w słupkach , bo to najprostrze i najrozsądniejsze rozwiązanie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> ABS nie działa jak brakuje mu sygnału od cujnika, nie musisz wyjmować

> bezpiecznika

witam hmm.gif ponownie temat ABS, niestety tak to jest założone koło i jezdze tak od listopada (?) bo auto "sprawne"

jednak pogoda płata figle a nawierzchnia pokrywa się gołoledzią... i dlatego ponownie pytam

cfaniaczek.gif czy AQBS automatycznie jest wyłączany podczas uszkodzenia jednego z czujników???

bo ciekawe ale. blokuje mi się przy chamowaniu koło prawe (uszk.czujn.) a lewe chmuje normalini,nie blokuje

i co Pan na to Panie Janku???

pozdro 20.GIF

Napisano

> witam ponownie temat ABS, niestety tak to jest założone koło i

> jezdze tak od listopada (?) bo auto "sprawne"

> jednak pogoda płata figle a nawierzchnia pokrywa się gołoledzią... i

> dlatego ponownie pytam

> czy AQBS automatycznie jest wyłączany podczas uszkodzenia jednego z

> czujników???

> bo ciekawe ale. blokuje mi się przy chamowaniu koło prawe

> (uszk.czujn.) a lewe chmuje normalini,nie blokuje

> i co Pan na to Panie Janku???

> pozdro

Zgadzam się z przedmówcą. System sam się diagnozuje i w przypadku jakiś uszkodzeń wyłącza cały system ABS.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.