Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki z tylnego zawieszenia.

Featured Replies

Napisano

Witam, pisałem już o tym na towarzyskim w jednym wątku, ale może tutaj ktoś jeszcze coś poradzi jak zapytam w oddzielnym temacie.

Tulejki były wymieniane pare miesięcy temu na nowe jak twierdził mechanik fabryczne.

Od pewnego czasu stuka coś z tyłu niemiłosiernie. Sprawdziłem wszystko, zostało zawieszenie. Czy mógł coś źle zrobić, że zaczęły stukać ? Teraz mam wrażenie, że stukają wszystkie.

Bo wymieniałem komplet lewy/prawy wahacz żeby mieć spokój. Co jeszcze może się tam ewentualnie tłuc ? Amortyzatory są nowe mają tyle co te tulejki.

Takie spostrzeżenie: najgorzej jest z rana jak jade 1 raz słychać strasznie jak się coś tłucze na najmniejszej nawet dziurze, później jak trochę pojeżdze jest jakby o kilka % ciszej wink.gif ale dalej słychać dość nieźle. Co to może być ? Tuleje do wymiany znowu ?

A chciałem mieć spokój wink.gif Dałem wymienić 4 wink.gif a stukała jedna wink.gif

Z góry dzięki za pomoc.

Samochód - Seicento

Pozdrawiam

Napisano

mechanik to mechanik nie chcialo mu sie ruszacdobrych, mogl zrobic jedna albo dwie reszte zostawil stara smile.gif

podjedz na szarpaki zaplacisz 10 zl i CI powiedza nie mozliwe aby tak szybko przy normalnej jezdzie polecialy Ci tuleki chyba ze zle je wbil 270751858-jezyk.gif mechanior

Napisano
  • Autor

> mechanik to mechanik nie chcialo mu sie ruszacdobrych, mogl zrobic

> jedna albo dwie reszte zostawil stara

Właśnie to mi też po głowie chodzi...ale tego nie sprawdze w zasadzie frown.gif

Musze coś z tym zrobić bo jest to strasznie denerwujące np. jak wjade na malutki krawężniczek przy chodniku co wystaje 1 cm nad drogę to stuknie cały tył ech frown.gif nie mówiąc o wolniutkiej jeździe po naszych drogach frown.gif Może faktycznie wymienił jedną a skasował za 4 sciana.gifczerwona.gifwrrr.gif

A może Bilsteiny się tłuką? (są nowe, na badaniu wyszły super - robiłem niedawno) niemiecka technika - mam wątpić ? wink.gif

Napisano

a luzy na kolach masz? moze gdzies tumik CI sie poluzowal albo jakies ustrojstwo, a wracajac do szarpakow to na nich napewno wyjda jakies luzy jesli takowe sa, jesli pan bedzie mily to powie o co chodzi, kiedys pojechalem do zgierza pod lodzia na szarpaki bo nie moglem dojsc co stuka stawialem na magiel ale w sumie bylo to nie mozliwe bo samochod mial 60 kkm jezdzonych delikatnie, okazalo sie ze kolumna kierownicy byla nie dokrecona, nie dosc ze pan mi to przykrecil to byl tak mily ze nie wzial pieniedzy smile.gif

Napisano
  • Autor

> a luzy na kolach masz? moze gdzies tumik CI sie poluzowal albo jakies

> ustrojstwo

Właśnie wydaje mi się, że nie mam luzu na kołach. Tłumik gumy itd. sprawdzałem nie ma szans.

Zostało zawieszenie - amory / tulejki / wahacze / albo nie wiem co przy sprężynach zeby.GIF

Musze pojechać z tym w inne miejsce i sprawdzić frown.gif

Napisano

jesli orginalne bile to raczej nie powinny a tak zapytam bo chce wlasnie nie bawem zakladac bile na tyl ile dales i czy podniosly CI tyl, bo u mnie przod sie bardzo podniosl jak zalaozylem bile

Napisano

a wlasnie u mnie cos skrzeczy z przodu jakby sprezyny po wymianie amorkow z przodu po jakis 3 kkm zaczelo, nowe lozyska amorkow zalozylem nowe odboje zostaly tylko stare sprzezyny, chyba ze cos mi sie zle ulozylo

Napisano
  • Autor

Tak oryginalne. Mam przód i tył. Wiesz co nie zwróciłem na to specjalnie uwagi, ale jeździ się dużo lepiej i tył jest twardszy wink.gif nie idzie tak na dół jak ktoś siądzie. Trzymają drogi bardzo fajnie.

Napisano
  • Autor

U mnie przód cisza wink.gif odboje dałem nowe razem z amorami.

Napisano

no ja mam przod idealny za to tyl amorkow brak i kola w minusie tak wytukly sie tuleje, wiec jak biore szybko zakret to tyl mi ucieka (na aslacie), noi buja tylem strasznie, no ale to juz kwetisa czasu... wiec mozesz mi zdradzic ile placiles za bile?

Napisano
  • Autor

wiec mozesz mi zdradzic ile placiles za bile?

Myślałem, że zgubiłem gwarancję ale znalazłem zeby.GIF

Nie wiem czy cena dobra, ale za tył i przód tyle samo 4 x 120 zł

2 lata gwarancji.

Napisano
  • Autor

I byłem dziś na stacji diagnostycznej, amorki super, z dołu nic nie widać żeby było źle frown.gif

Będzie ciężko dojść coś mi się zdaje. Może śruby ewentualnie albo wymienię jeszcze raz te tuleje frown.gif

Bo co jeszcze może stukać z tyłu no nic wink.gif

Napisano

> I byłem dziś na stacji diagnostycznej, amorki super, z dołu nic nie

> widać żeby było źle

> Będzie ciężko dojść coś mi się zdaje. Może śruby ewentualnie albo

> wymienię jeszcze raz te tuleje

> Bo co jeszcze może stukać z tyłu no nic

Jak mechanik źle poskładał, to każde tuleje (fabryczne też) mogły się zerwać po kilku miesiącach (a mogłyby też wcześniej).

Napisano
  • Autor

> Jak mechanik źle poskładał, to każde tuleje (fabryczne też) mogły się

> zerwać po kilku miesiącach (a mogłyby też wcześniej).

I posprawdzane wszystko, nigdzie nie ma luzów, śruby podokręcanie jak należy. Tuleje wyglądają również na OK.

Dlatego zostają chyba amory frown.gif Stukały komuś Bilsteiny w dodatku z tyłu ? Przebieg mają malutki.

Najgorsze jest to, ze pewnie do reklamacji je będą chcieli posłać a nie wymienić od razu. To i tak nie mam na czym wtedy jeździć.

Napisano

> I posprawdzane wszystko, nigdzie nie ma luzów, śruby podokręcanie jak

> należy. Tuleje wyglądają również na OK.

> Dlatego zostają chyba amory Stukały komuś Bilsteiny w dodatku z tyłu

> ? Przebieg mają malutki.

> Najgorsze jest to, ze pewnie do reklamacji je będą chcieli posłać a

> nie wymienić od razu. To i tak nie mam na czym wtedy jeździć.

Mam dokładnie ten sam problem też mnie coś stuka po wymianie amorów na blis, wyjmowałem już wszystko z bagażnika półkę też wyciągłem i nadal coś stuka i za nic nie wiem co to może być. Tuleje też nowe na tyle i tak samo niewielki przebieg może z 1000km.

Napisano
  • Autor

> Mam dokładnie ten sam problem też mnie coś stuka po wymianie amorów

> na blis, wyjmowałem już wszystko z bagażnika półkę też

> wyciągłem i nadal coś stuka i za nic nie wiem co to może być.

> Tuleje też nowe na tyle i tak samo niewielki przebieg może z

> 1000km.

To jest nas dwóch. Ja już przerabiałem wszystko, wyjąłem koło zapasowe itd. Sprawdziłem kanape itd. Nawet klapę bagażnika to nie to. Mam wrażenie, że to właśnie wspaniałe Bile icon_rolleyes.gif

Najgorzej jest z rana jak jade wolno tłuką się niesamowicie, jak pojeżdzę więcej jakby delikatnie ciszej - to pasuje na amory chyba mad.gif

A sprawność mają max jak nówki - byłem na stacji diagnostycznej.

Bile w SC z tyłu są chyba gazowe ? crazy.gif

Po Twoim poscie wydaje mi się, że to amory prawie na 100% klnie.gif

Bilstein zlosnik2.gif do Mercedesa wink.gif fakt jeździ się na nich fajnie, mam cały komplet z przodu cisza. Chyba spróbuje zmienić amory jak będę miał chęci. Bo jak to słyszę z tyłu to mam już dość wrrr.gifangryfire.gif

Napisano

Witajcie!

Od kilku dni mam, a właściwie moja kobita ma wink.gif SC Sporting. No i identyczny problem ze stukającym tylnym zawieszeniem. Mam wrażenie, że stuki dochodzą głównie z prawej strony. Przejrzałem wszystko i nie znalazłem żadnych luzów na wahaczach jak i łożyskach/piastach kół.

Także również podejrzenie kieruję na amortyzatory...

Nasze wozidełko ma przejechane 40tys mil (ok 60kkm) po angielskich drogach i oprócz tego "stukacza" z tyłu zawieszenie nie budzi żadnych zastrzeżeń. Wszystkie elementy są fabryczne - nie wymieniane.

Jaka jest przeciętnie trwałość elementów zawieszenia w tych autkach?

Napisano
  • Autor

Na naszych drogach trwałości jednoznacznie nie da się określić zeby.GIF

U Ciebie stawiałbym na tuleje wahacza z tyłu. Jak nie były robione to może być to.

Pozdrawiam!

Napisano

> U Ciebie stawiałbym na tuleje wahacza z tyłu. Jak nie były robione to

> może być to.

> Pozdrawiam!

Właśnie poklikałem po forum i znalazłem metodę "domowy szarpak". No i już wszystko jasne. Zewnętrzna tuleja ma luz.

Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie Fiata zlosnik2.gif

Tylko czemu ja to wszystko muszę naprawiać...hehe.

Dzięki i pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> już wszystko jasne. Zewnętrzna tuleja ma luz.

> Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie Fiata

No te zewnętrzne zużywają się szybciej.

Pamiętaj żeby założyć oryginał! nie pchaj się w zamienniki są niewiele tańsze a jakość no.gif

Jak chcesz mieć spokój możesz wymienić wszystkie cztery wink.gif

Ten element po prostu się zużywa + nasze drogi i wszystko jasne.

Napisano

> Pamiętaj żeby założyć oryginał! nie pchaj się w zamienniki są

> niewiele tańsze a jakość

Ba, wiadoma sprawa. Tylko że jest problem.

Tuleje kosztują w UK 45 funtów, nowy wahacz 100f(!!!).Za 50f można kupić komplet poliuretanów.

Także chyba przywiozę sobie graty z Polski icon_rolleyes.gif

> Jak chcesz mieć spokój możesz wymienić wszystkie cztery

Testy nie wykazały luzów na lewym wahaczu. Poczekam, aż się takowe pojawią biglaugh.gif

> Ten element po prostu się zużywa + nasze drogi i wszystko jasne.

Jak widać na gładszych drogach też się cholerstwo zużywa wink.gif

Damy radę. Dziękować za pomoc.

Napisano

> To jest nas dwóch.

a nawet trzech frown.gif

ta sama historia u mnie... wymiany części, zero luzów i amorki Sachs'y... stuka, puka, warcy, rycy i czasami cescy tongue.gif

Napisano
  • Autor

> a nawet trzech

> ta sama historia u mnie... wymiany części, zero luzów i amorki

> Sachs'y... stuka, puka, warcy, rycy i czasami cescy

To ja już nic nie kumam, może lepiej kupić te najtańsze amorki na tył zeby.GIF

Musze popyatc jak to jest z gwarancja, ale na czym ja będę jeździł zeby.GIF Ty masz Sachs`y czyli też niemieckie porządne zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> To ja już nic nie kumam, może lepiej kupić te najtańsze amorki na tył

> Musze popyatc jak to jest z gwarancja, ale na czym ja będę jeździł

> Ty masz Sachs`y czyli też niemieckie porządne

w sumie na na 90% stawiam na amorki...

jakiś czas temu przeczyściłem gładzie specjalnym siuwaksem.

stukanie ucichło... w gratisie dostałem skrzypienie oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.