Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałek mnie jednak nie ominie...

Featured Replies

Napisano

Tak sobie dziś odkręciłem korek co by sprawdzić przedmuchy czy dym nie poleci bo wywala mi olej do przepustnicy i zaświeciłem latarką na wałek a tu klops... na krzywce pod samym korkiem piękny rowek ok. 0,5 mm. Uruchomiłem więc silnik żeby sprawdzić czy sika pajączek i sika pięknie, ale na krzywkę obok, a ta żyje prawie bez oliwy. Czuję że zaczynają się kłopoty. Co radzicie: wymieniać od razu czy zajeździć wałek na śmierć? Sprzedaż padaki przynajmniej na razie odpada.

Napisano

Jeśli 0,5mm to jeszcze nie taka tragedia, słyszałem o kilkumilimetrowych wyżłobieniach, wtedy to jest się czym martwić. Ściągnij pokrywę, osłoń sobie, żeby nie nachlapało olejem dookoła, uruchom silnik i sprawdź jeszcze na które krzywki nie sika olej z pająka (no i oczywiście w jakiej kondycji są inne krzywki), jeśli nie będzie tragedii z pozostałymi, to wymontuj pająka, wyczyść porządnie odpowiednimi preparatami lub wymień na nowy i poskładaj wszystko. Ja tak właśnie zrobiłem, zauważyłem, że krzywka pod korkiem przestała być smarowana, a jęśli nie będzie wielkiego wyżłobienia na krzywce, to zawsze popychacz hudrauliczny (regulator) nadgoni to i będzie OK.

pozdr.

Napisano

Lepiej pajączka kupić nowego 130 zł.No i uszczelki. smile.gif

Napisano

Nowy pajaczek a takie wyzłobienie to ledwo paznokciem mozna wyczaic. Nowy pajączek i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Nowy pajaczek a takie wyzłobienie to ledwo paznokciem mozna wyczaic.

> Nowy pajączek i po sprawie.

Te 0,5 mm to tak "na oko", może jest większe bo paluchem spokojnie można je wyczuć. Na zimnym silniku słychać dość długo cykanie więc popychacz pewnie już ledwo daje rade skasować luz. Też myślałem o wymianie samego pająka ale mam pytanko: czy nie zapcha się zaraz znowu (może od razu wymienić też olej)? Czy dam rade zrobić to domowym sposobem tj. kluczem i młotkiem - może ktoś ma już doświadczenie?

Napisano

> Te 0,5 mm to tak "na oko", może jest większe bo paluchem spokojnie

> można je wyczuć. Na zimnym silniku słychać dość długo cykanie

> więc popychacz pewnie już ledwo daje rade skasować luz. Też

> myślałem o wymianie samego pająka ale mam pytanko: czy nie

> zapcha się zaraz znowu (może od razu wymienić też olej)? Czy dam

> rade zrobić to domowym sposobem tj. kluczem i młotkiem - może

> ktoś ma już doświadczenie?

Walek rozrzadu jest powierzchownie utwardzany (azotowanie czy cyjanowanie) jesli sie zdarlo troche (warstwa utwardzona) to pozniej nawet z dobrym smarowaniem bedzie sie scieral b.szybko frown.gif

Napisano

> Lepiej pajączka kupić nowego 130 zł.No i uszczelki.

Witam !! Gdzie widzialeś tego pajączka za 130 zl bo u mnie spiewaja za niego 170

pozdr Dario

Napisano
  • Autor

dziś jade po nowego pająka i będę go wymieniał, sprawa wydaje się z pozoru prosta, ale jak to zwykle z bravką bywa potrafi zaskoczyć. Czy ktoś wymieniał pajączka - były jakieś z tym problemy lub niespodzianki?

Napisano

0,5mm to nie tragedia, jeżcić dalej. Z tym ze w moim przypadku wymiana pajączaka nic nie dała. Musiałem płukać i przpychać jkanały olejowe. pierniczyłem się z tym chyba z tydzień.

Napisano

> dziś jade po nowego pająka i będę go wymieniał, sprawa wydaje się z

> pozoru prosta, ale jak to zwykle z bravką bywa potrafi

> zaskoczyć. Czy ktoś wymieniał pajączka - były jakieś z tym

> problemy lub niespodzianki?

Zaden problem , sciagasz pokrywe zaworow i pajaczek na wierzchu tylko nie odpisales mi gdzie widzialeś za taką cenę pajaczka ?

pozdr

p.s.

Musisz uważać na uszczelkę przy pokrywie , jeżeli zerewiesz to wiadomo wymiana na nową koszt okolo 25 pln

Napisano
  • Autor

Dziś nabyłem pająka w ASO - koszt 155 zeta. Poza ASO byłoby pewnie trochę taniej.

Napisano

> Dziś nabyłem pająka w ASO - koszt 155 zeta. Poza ASO byłoby pewnie

> trochę taniej.

tak, ta cena jest i u mnie, oni chyba ściągają te części albo z Poznania albo Wrocław, poza ASO byla też cena 170 pln frown.gif

pozdr Dario

Napisano
  • Autor

no i pająk wymieniony, wałek wytarty max. 1 mm na 2 krzywkach zaworów wydechowych, 1 krzywka zaworu ssącego leciutko przytarta, reszta jak nówka bez żadnych śladów zużycia. Zajęło mi to w sumie godzinę roboty, bravka odzyskała smarowanie na wałku i wyraźnie przycichła, lepiej też wchodzi na wysokie obroty, a na wolnych chodzi dużo równiej. Ciekawe czy tarcie na wałku będzie miało wpływ na zużycie paliwka

Napisano

Witajcie.Będąc przy okazji u elektryka(aku-zdechł)oświecił mnie że nie pracuje na na wolnych obrotach któryś z cylindrów!!!

No to biegiem do lekarza a on nato-masz klucz i zdejmuj pokrywę zaworów-no i jazda po dwuch minutach oczom naszym ukazała się przytarta krzywka na pierwszym cylindrze(reszta jak nówka) .Więc galopem do ASO po popychacz(taka łódeczka po której się kręci krzywka)76PLN .

Pan doktor bez zdejmowania wałka wprawnym ruchem palców i płaskiego wkrętaka podmienił mi to coś i zalecił wymianę oleju jednak co 10tkm(tym razem przesadziłem o 2tkm) co też uczyniłem następnego dnia wymieniając przy okazji akumulator wyprodukowany w 1988r.

Po sprawdzeniu jak sika z pajączka całość została złożona do kupy . Zabieg trwał 45minut i kosztował 100PLN.

Czeka teraz w kolejce wymiana uszczelniaczy półosi od strony skrzyni biegów,hamulce komplet oraz tłumiki reanimowane jakieś cztery razy.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.