Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana gumy na polosi- Prosze o rade

Featured Replies

Napisano

Musze wymienic gume oslaniajaca wyjdzie polosi ze skrzyni bo cieknie. Moglby mi ktos napisac jak mam sie do tego zabrac zebym niestracil calego dnia grinser006.gif

Napisano

> Musze wymienic gume oslaniajaca wyjdzie polosi ze skrzyni bo cieknie.

> Moglby mi ktos napisac jak mam sie do tego zabrac zebym

> niestracil calego dnia

Rzecz nie tkwi w wymianie gumy. Cieknie Ci bo masz wyrobione uszczelniacze na półośce, groszowa sprawa ale żeby wymienić ten pierścień trzeba całe półosie ze skrzyni wyciągać, a do tego trzeba rozpinać przegub przy kole, wahacz, końcówki drążków no i schodzi parę godzin, potem musisz ściągnąć stary uszczelniacz i nabić nowy na półoś i składać, a wymiana samej gumy nic nie da.

Napisano
  • Autor

Moze nie cieknie ale kapie z jedenej strony. I guma w tym miejscu jest popekana zaraz kolo wiekszego zacisku na gumie.

Czyli wymiana samej gumy nic mi nieda musze wymienic tez uszczelniacz?

Napisano

> Moze nie cieknie ale kapie z jedenej strony. I guma w tym miejscu

> jest popekana zaraz kolo wiekszego zacisku na gumie.

> Czyli wymiana samej gumy nic mi nieda musze wymienic tez

> uszczelniacz?

Dokładnie tak, te uszczelniacze coś chyba koło 16 zł, już nie pamiętam, gumy chyba po 7 czy 8 na stronę. Ale przyjemność z rozmontowania połowy samochodu i uśmiech kiedy skończysz - bezncenne. I ważne - nie kupuj najtańszych gum, i te na przegubach zewnętrznych też należy wymienić. Miód po prostu..... A można od czasu do czasu dolewać oleju, ale to chyba nie sposób. Masz trochę cierpliwości to zrób jak najbardziej ok.gif

Napisano

> Dokładnie tak, te uszczelniacze coś chyba koło 16 zł, już nie

> pamiętam, gumy chyba po 7 czy 8 na stronę. Ale przyjemność z

> rozmontowania połowy samochodu i uśmiech kiedy skończysz -

> bezncenne. I ważne - nie kupuj najtańszych gum, i te na

> przegubach zewnętrznych też należy wymienić. Miód po prostu.....

> A można od czasu do czasu dolewać oleju, ale to chyba nie

> sposób. Masz trochę cierpliwości to zrób jak najbardziej

witam,ja wymieniałem przed wczoraj gume,koszty czesci za jakie zaplacilem -7zeta guma ,29 łożysko uszczelniające ,3 zl opaski-to jest cena na jedną strone

Napisano
  • Autor

Robiles to sam czy warsztat? Jesli sam napisz po ktorce jak poloske zdemontowac

Napisano

> Robiles to sam czy warsztat? Jesli sam napisz po ktorce jak poloske

> zdemontowac

wysłałem Ci wczoraj wieczorem priva z dość dokładną instrukcją, mam nadzieję że doszedł, jak nie to wieczorem prześlę Ci drugiego najwyżej

Napisano

> niestety nie dostalem

ja wymieniałem razem z kumplem,zajeło nam to 2 godzinki.nic trudnego

Napisano

> niestety nie dostalem

Więc napisze pokrótce co i jak tutaj, przyda się też innym. Wczoraj wieczorem pisałem i wysyłałem ale coś widocznie "nie tego" smile.gif

Aby wymienić ten uszczelniacz musisz wyciągnąć obie półosie ze skrzyni no i oczywiście z samochodu. W tym celu:

1. Spuścić olej ze skrzyni (niekoniecznie dokładnie cały, ale może warto go wymienić od razu, jedna robota -> 80W90, potrzeba 1,4 l więc kupujesz dwie butelki, bodajże jest to Hipol z oznaczeniem MF, potem sprawdzę dokładnie jaki ale nie chce mi się schodzić teraz do garazu)

2. Luzujesz nakrętkę czopa piasty

3. Zdejmujesz koło

4. Rozpinasz wahacz dolny od zwrotnicy i końcówkę drążka kierowniczego od zwrotnicy

5. Zdejmujesz opaskę mocującą gumową osłonę półosi do obudowy przy skrzyni

6. Wysuwasz koniec półosi z piasty koła, odchylając i obracając zwrotnicę

7. Wyjmujesz półoś z gniazda w mechanizmie różnicowym

To tak cytowane za książką mądrą, bo napiszę po swojemu to jeszcze nie dojdziesz. Tutaj przydałaby się pomoc kogoś kto miał już tym do czynienia ponieważ warto stwierdzić czy w gnieździe mocowania półosi nie ma już nadmiernego luzu (stuki przy skręcaniu i ruszaniu). Na końcu zostaje wymiana owego uszczelniacza i złożenie wszystkiego w kolejności odwrotnej. Jak podaje książka należałoby pamiętać o posmarowaniu "dobrze" wielowypustu przed wsunięciem w piastę koła półosi.

Jeśli coś pominąłem/przeoczyłem/źle napisałem to niech ktoś bardziej znający się na rzeczy mnie poprawi. Ja starałem się opisać to jak najlepiej, zgodnie w tym temacie z ksiązką. Tu jeszcze mam sprytny rysuneczek o pozycji jaką powinien zająć uszczelniacz po wbiciu go, natomiast może da się to wywnioskować po pozycji, jaką zajmował stary.

Ale wypracowanie... Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.