Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić sprzęgło i mam parę pytań:

1. Czy sam jestem w stanie to zrobić czy potrzebny jest pomocnik?

2. Wystarczy wyciągnąć amortyzator i odkręcić skrzynię biegów czy też trzeba wyciągać silnik?

Może ktoś jest z tym na bieżąco i może mi podpowiedzieć jak to zrobić w miarę szybko i na co zwrócić uwagę przy rozkręcaniu.

Z góry dziękuję za konkretne podpowiedzi blagam.gif

Napisano

czeee

ja to przerabiałem 3 miechy temu. Tylko, że "przy okazji" wymieniałem wachacze i amortyzatory palacz.gif, więc może coś co wykręciłem, przy samej wymianie sprzegła nie bedzie potrzeby ruszać.

Wiec po kolei:

Zdjąłem koło i odpiałem zwrotnicę z trzepienia wachacza. Wypuściłem olej ze skrzyni biegów i odkręciłem półoś. Tą od kierowcy patrząc od przodu samochodu. Drugą również odkręciłem. Poodkręcałem wszystkie śruby współne łączące skrzynię z silnikiem. Odkręciłem cięgina od drążka szkrzyni biegów. Odkręciłem linkę sprzęgła. Następnie pozdejmowałem takie plastikowe osłony w nadkolu (od strony kierowcy). dopiero teraz udało mi się wysunąc skrzynię w wolna przestrzeń... Wymiana sprzęgła potem to sama przyjemność. Nalezy wymienić cały komlet tj. tarczę, docisk i łożysko. Powazne problemy zaczynają sie z wkładaniem tego ustroństwa na miejsce. Trzeba się trochę but.gifpiesc.gifangryfire.gif oszarpać. Przy skręcaniu trzeba uważać na mocowanie półosi, by potem olej nie ciekł tamtędy... Uważam, że cała robota powinna być wykonana przy pomocy kolegi. Pojedyńczo, operacja może być ciężka do przeprowadzenia.

Powodzonka

Napisano

...a i jeszcze ogkręciłem taką łape mocowania silnika pod spodem...

Napisano

Postaraj się o coś na czym będziesz mógł podwiesić silnik, bo po zdjęciu ' łapy" przechyli się. Potrzebna druga para rąk- do samej tylko operacji wyjęcia i włożenia skrzynki.A reszta idzie w miarę łatwo. Powodzenia.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedzi, nie było mnie długo (urlop). Musiałem robić to sam - porażka nikomu nie polecam, drugi człowiek musi być chociażby po to żeby w każdej chwili był pod ręką.

Zajęło mi to dwa dni a to dlatego że robiłem to pierwszy raz w przednionapędówce no i sam. Po złożeniu byłem z siebie zadowolony bo samochód wyjechał z garażu.

Nie posłuchałem rady kolegi "Bacy" i nie spuściłem oleju pewnie wtedy od razu bym cyknął że jest go za mało. A TERAZ MUSZĘ JĄ ŚCIĄGAĆ JESZCZE RAZ BO USZCZELNIACZ NA WAŁKU PUSZCZA MI OLEJ sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Dam Wam dobrą radę: SŁUCHAJCIE DOBRYCH RAD mlot.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jako ze bede mial okazje na dniach zajac sie tematem, mam pytanie odnosnie stanowiska pracy. Czy kanal jest niezbedny czy da rade zrobic na plasko ? Ewentualnie wchodza w gre 4 kobylki pod auto.

Napisano
  • Autor

> Jako ze bede mial okazje na dniach zajac sie tematem, mam pytanie

> odnosnie stanowiska pracy. Czy kanal jest niezbedny czy da rade

> zrobic na plasko ? Ewentualnie wchodza w gre 4 kobylki pod

> auto.

Według mnie kanał jest niezbędny do tej roboty, na kobyłkach może być niebezpiecznie bo będzie trochę szarpania i samochód może Ci spaść. Ja zaraz na początku progów podłożyłem deski kanałowe i szalałem bez obaw. A jak będziesz rozkręcał to wykręć też podstawę pod akumulator, 5 minut roboty a o wiele więcej miejsca do operowania łapami. Powodzenia

• 2 tygodnie później...
Napisano

skonczylo sie na serwisie bo sprzeglo to juz bylo tylko w nazwie, jeszcze pare kilometrow i kolo zamachowe by poszlo w niepamiec. Jakies nity mocujace juz poszly w pyl palacz.gif i uszczelniacz/lozysko przy tymze kole tez wygladalo jak nie z tej planety. No ale co sie dziwic.. 230tysi na pierwszym sprzegle zrobione wink.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Ile wam wytrzymało sprzęgło?? Bo mój ojciec ma od nowości Tipo 1.4 93 i naśmigane 350 tysiecy i sprzęgło nadal dobrze działa grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.