Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy ze spalaniem i zapalaniem - czy to przez świece??

Featured Replies

Napisano

Zdałem się na kumpla bo ma zniżki w sklepach i między innymi rzeczami kazałem mu kupić świece. Kupił mi ngk Vline No23. Na regulacji u gaziarza (astra zaczęła żreć dużo paliwa 14 - 18 l) powiedział mi, że nie może zubożyć mieszanki bo wypadają zapłony i że podstawa to że mam złe świece. Tak mi się od początku zdawało, bo wcześniej zawsz miałem NGK No6, a ten mi kupił No 23. Ale jednocześnie odkryłem, że rura pomiędzy filtrem powietrza a zespołem przepustnicy jest pęknięta, teraz jest zlepiona i szczelna. Jakoś nie mogę skojarzyć czy te problemy ze spalaniem i zapalaniem auta zaczęły się po wymianie świec i tu właśnie zapytam, czy to możliwe że przez te świece tak kiepsko zapala i tak dużo pali. Nadmienie tylko, że do tego samego silnika po 1995 r NGK zaleca świece No23, a przed 1995 No6, więc czy ta różnica w pracy silnika byłaby tak drastyczna? Auto zapala tragicznie, na gazie muszę kręcić z 10 sekund albo dodawać gazu (pedałem), ale to może być też spowodowane tym, że dopiero co regenerowałem reduktor i sam go regulowałem, auto jak już zapali to jeździ normalnie. Próbowałem wzbogacać mieszankę na gazie żeby lepiej zapalał, ale nic to nie daje, zatrzymam się pod sklepem, wracam po minucie i muszę ze trzy razy kręcić. Jednak po regeneracji reduktora spalanie jest lepsze, bo 11,5l/100km, a wiem że mieszanka była za bogata i teraz ją zubożyłem więc powinna palić mniej, tyle co wcześniej. Na benzynie coś też dziwnie jeździ ale nie wiem czy to mama nie zarżnęła trochę pompy bo jeździła bez paliwa. Wszystkie te trzy naprawy (wymiana świec, pęknięta rura dolotowa i regeneracja reduktora) zbiegły się w czasie i teraz zastanawiam się czy kupować niowe świece bo czy to wszystko ich wina?

Napisano

> Wg mnie to nie wina świec.

Wg mnie tez nie aczkolwiek pomiedzy VL23 a VL06 jest 0,1mm roznicy w odstepie elektrod

Napisano
  • Autor

> Wg mnie tez nie aczkolwiek pomiedzy VL23 a VL06 jest 0,1mm roznicy w

> odstepie elektrod

Z wyglądu te świece różnią się znacznie. 23 mają dwie elektrody i miejsce przeskoku iskry jest dalej niż w przypadku jednoelektrodowych No6. Zauważyłem wczoraj jeszcze jedną możliwą przyczynę złego zapalania - jak wyłączam zapłon , czyli elektrozawory gazu zamykają się, to przez zawór z filtrem gazu słychać jak przepływa gaz - pewnie później rozpręża się w reduktorze i dochodzi do przpustnicy. Trwa to chwilę, bo zawór na butli trzyma dobrze i ucieka tylko tyle gazu ile jest w przewodzie między butlą a reduktorem. Gaz zalewa silnik podczas rozruchu i dlatego może tak kiepsko palić?? Czy dobrze rozumuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.