Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu klima

Featured Replies

Napisano

W jednym z ostatnich wątków na temat klimy pisałem , że buczy mi sprężarka przy określonych obrotach silnika i słychac w określonych momentach syczenie z nawiewów. Pojechałem do serwisu, najpierw dobili czynnika, był spory brak. Potem odpaliliśmy klimę i od razu chłodziła jak dawniej. Potem niestety nastapiło sprawadzanie szczelności. I co się okazuje - szczelna jak w mordę, ale niby tylko jak chodzi. Zaraz po wyłaczeniu klimy, na czujniku przystawionym do kratki nawiewu pokazuje się ruch na skali. Diagnoza majstra nieszczelny parownik. Zaznaczam od razu że nie znam się na temacie klimy zbytnio i prosze o jakieś rady czy sugestie. Dziwne mi się to wydaje że podczas pracy układ jest szczelny a w momencie wyłaczenia czujnik pokazuje tylko na kratkach minimalne stężenie czynnika. Czujnik miał skalę 6 - cio diodową, przy szczelności pokazywała się tylko jedna, przy zaobserwowanym wycieku dwie. Majster na tej podstawie stwierdził że jest to niewielki wyciek. Ale musi wypuścić czynnik, bo ma działanie usypiające i wogóle niezdrowo go łykać. Okreslił też koszty naprawy na 700 pln parownik i robocizna od 500 - 1000 pln - podobno trzeba rozebrać całą konsolę. Co wy na to? Może jakieś rady?

Napisano

> W jednym z ostatnich wątków na temat klimy pisałem , że buczy mi

> sprężarka przy określonych obrotach silnika i słychac w

> określonych momentach syczenie z nawiewów. Pojechałem do

> serwisu, najpierw dobili czynnika, był spory brak. Potem

> odpaliliśmy klimę i od razu chłodziła jak dawniej. Potem

> niestety nastapiło sprawadzanie szczelności. I co się okazuje -

> szczelna jak w mordę, ale niby tylko jak chodzi. Zaraz po

> wyłaczeniu klimy, na czujniku przystawionym do kratki nawiewu

> pokazuje się ruch na skali. Diagnoza majstra nieszczelny

> parownik. Zaznaczam od razu że nie znam się na temacie klimy

> zbytnio i prosze o jakieś rady czy sugestie. Dziwne mi się to

> wydaje że podczas pracy układ jest szczelny a w momencie

> wyłaczenia czujnik pokazuje tylko na kratkach minimalne stężenie

> czynnika. Czujnik miał skalę 6 - cio diodową, przy szczelności

> pokazywała się tylko jedna, przy zaobserwowanym wycieku dwie.

> Majster na tej podstawie stwierdził że jest to niewielki wyciek.

> Ale musi wypuścić czynnik, bo ma działanie usypiające i wogóle

> niezdrowo go łykać. Okreslił też koszty naprawy na 700 pln

> parownik i robocizna od 500 - 1000 pln - podobno trzeba rozebrać

> całą konsolę. Co wy na to? Może jakieś rady?

A sprawdzał całą instalację lampą UV że jest taki pewny że to parownik?? Jedz na kontrolę do innego speca. Ja miałem już rzygodę jak mi stwierdzili ze mam zatartą sprężarkę ale ja się uparłem że wymienimy tylko elektromagnes i sprawdzimy - no i miałem rację i zamiast wydać 1300 na sprężarkę wydałem 150 na elektromagnes. 90% serwisów potrafi jedynie dobić czynnik i odgrzybić a o serwisie nie mają pojęcia. Ale jeśli faktycznie okaże się że to parownik no to fakt cena jest taka jak piszesz w intercarsie 650zł a robocizna to już inna sprawa...

A co do tego że tylko na włączonej to moze i tak być że nieszczelność jest niewielka i dopiero po właczeniu gdy w ukłądzie wzrasta ciśnienie to czynnik przez szczelinę wylatuje...

Napisano

> podobno trzeba rozebrać

> całą konsolę.

Tak, to prawda.

>Co wy na to? Może jakieś rady?

Zmień majstra wink.gif Parownik jest drogi - to fakt, więc może kosztować 500 zł wzwyż. Ale wołanie 500-1000 zł za zamontowanie jest CHORE! Myślę że jak dobrze poszukasz to znajdziesz wymianę za ok 100 zł + ponowne napełnienie za 150-200. Chyba że masz zacięcie do grzebanie - sam kupujesz parownik, sam zakładasz i płacisz tylko za ponowne nabicie.

Ale mnie nie pytaj czy są z nim jakieś problemy przy wymianie - nigdy tego nie robiłem sick.gif Jedno jest pewne - konsola do rozebrania i nagrzewnica z całą obudową do wyciągnięcia.

Acha: jeśli parownik jest faktycznie nieszczelny, to powinny być ślady czynnika UV na rurce odpływowej pod spodem auta (szczególnie kiedy klima popracowała ok godziny w gorący dzień). Kup lampkę UV za 10 zł i pooglądaj w ciemnym garażu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.