Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pływające wolne obroty i problemy z zapalaniem - ISUZU

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam następujący problem: na biegu jałowym silnik chodzi sobie "jak chce" - raz ma obroty na poziomie 600/min (czyli generalnie za niskie, wpada wtedy w taki brzydki rezonans i robi wrażenie jakby miał wyskoczyć sam spod maski) a innym razem na poziomie ok.950-1000/min. Jest to dosyć losowe, ale nie do końca. Oczywiście niskie są na całkiem zimnym silniku, tuż po odpaleniu z rana, ale co ciekawsze potrafią bardzo nisko spaść po hamowaniu, np. przed światłami na skrzyżowaniu. Hamuję również silnikiem i na biegu, ale nie do zaduszenia silnika - wysprzęglam przy ok.1200-1300 obr/min.

Nie jestem mechanikiem, ale o ile wiem to ten silnik ma wtrysk mechaniczny, czyli chyba nie ma elementów typu sonda lambda czy przepływomierz, których padnięcie mogłoby się w ten sposób objawiać. Jakieś sugestie/pomysły?

Sprawa numer dwa, podejrzewam, że niezależna (bo występowała już wcześniej) to problem z zapalaniem, tym większy im silnik jest...cieplejszy. Zwykle to na zimno bywa problem, ale u mnie jest odwrotnie, i do do tego stopnia, że niedawno jak stałem w korku, a był upał, to po zgaszeniu silnika nie odpalił wogóle. Zapomniałem o tej jego chorobie, korek stał kompletnie, to go zgasiłem. A potem musiałem zepchnąć na bok niestety. Postał pół godziny, przestygł - odpaliłem i pojechałem dalej.

Słyszałem opinie, że może to być kwestia przegrzania silnika w przeszłości i spuchniętych tłoków (a to możliwe, nie wiem jak był traktowany przed tym jak go kupiłem, a niestety to mój pierwszy samochód i w "napaleniu na kupno" nie sprawdziłem go za dokładnie w warsztacie). Druga możliwość to ponoć luz na zaworach - a to trochę problem, bo jak obdzwoniłem kilka warszatów w Trójmieście, to tylko jeden się podejmuje sprawdzenia/naprawy (te nieszczęsne podkładki regulujące zawory, których prawie nigdzie nie ma).

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie i ewentualnie polecenie jakiegoś warsztatu w Trójmieście lub okolicach, który nie zażyczy sobie za naprawę równowartości ceny zakupu (Astrolot ma 15 lat wink.gif ).

Pozdrawiam,

Trolu

Napisano

> wcześniej) to problem z zapalaniem, tym większy im silnik

> jest...cieplejszy.

Witam.

Chyba warto sprawdzić kompresję... hmm.gif

Pzdr.

Edit: Z drugiej strony może być pompa wtryskowa( te pływające obroty)...

Napisano

Podejrzewam ze to wina pompy, polej gorącą pompe wodą i sprobuj zapalic jesli zapali to znak ze juz pompa siedzi, szczescie ze uzywane pompy wtryskowe do tego silnika są wzglednie tanie (ok. 250zł), ale mimo wszystko podstawa to zmien filtr paliwa! podobne objawy daje tez zapchany filtr paliwa, jesli nie pomoze to sprawdz czy nie ma gdzies nieszczelnosci na przewodach paliwowych, zobacz takze jak sie mają srubki regulacyjne na pompie czy wogóle jeszcze są wink.gif, znajdz jakies zdjecie silnika na allegro i porownaj jak wygląda pompa u ciebie i zgrubnie jej ustawienia srubek, sprawdz czy nic gdzies nie wylecialo, chodzi glownie o mechanizm ssania, jesli wszystko sie okaze ok, to pompa do wymiany.

Napisano

> Podejrzewam ze to wina pompy

zgadzam się z podejrzeniami. zrób test kubła zimnej wody i jak wyjdzie pozytywnie to będziesz miał 100% pewności

Napisano
  • Autor

> zgadzam się z podejrzeniami. zrób test kubła zimnej wody i jak

> wyjdzie pozytywnie to będziesz miał 100% pewności

Dzięki panowie, w najbliższym czasie postaram się sprawdzić. Dzisiaj autko wylądowało w warsztacie co prawda, pan mechanik stwierdził, że są "popodwieszane zawory". Jutro mam odebrać, po tym jak się upewnią, że zrobili - ale coś mam wrażenie, że regulacja zaworów to pewnie pomoże tylko na to falowanie obrotów na biegu jałowym, a co do gorącego silnika to pewnie będzie jak mówicie frown.gif

Całe szczęście (w nieszczęściu) problem nie jest tak dotkliwy, bo jednocześnie mam padnięty termostat i żeby go nagrzać do tego stopnia, żeby nie dało się zapalić, to muszę w gorący dzień sporo postać w korku - bo podczas normalnej jazdy temperatura do 80 stopni nawet nie dobija. O dziwo mimo padniętego termostatu i niedogrzanego silnika nie pali jakoś dużo - od 5,1-5,3 w trasie przy jeździe turystycznej, do 6,5 po mieście.

Napisano

> 80 stopni nawet nie dobija. O dziwo mimo padniętego termostatu i

> niedogrzanego silnika nie pali jakoś dużo - od 5,1-5,3 w trasie

> przy jeździe turystycznej, do 6,5 po mieście.

bo to jest........ ISUZU wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.