Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem na benzynce

Featured Replies

Napisano

Witam

Ja z sąsiedniego kącika, z Tipo, ale silnik w uniakach jest taki sam. Więc po kolei. Jeżdżę Tipo 1,4 IE (monowtrysk). zasilanie gazem i na benzynce. Problem: mianowicie przestał odpalać na benzynie. Na gazie jest o.k. Ciekawostką jest to, że jak w czasie jazdy przełącze na benzynę to jedzie. Mam jednak wrażenie, że jest taki trochę przymulony. Co wymienione:

kable, świece, kopułka, filtr paliwa. Pompa podmienina na inną, efekt taki sam. Zaczynam podejrzewać zapchany wtrysk. Można go jakoś samemu sprawdzić / wyczyścić? MOże jakieś inne sugestie? Dzięki za ewentualne podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich

Napisano

> Witam

> Ja z sąsiedniego kącika, z Tipo, ale silnik w uniakach jest taki sam.

> Więc po kolei. Jeżdżę Tipo 1,4 IE (monowtrysk). zasilanie gazem

> i na benzynce. Problem: mianowicie przestał odpalać na benzynie.

> Na gazie jest o.k. Ciekawostką jest to, że jak w czasie jazdy

> przełącze na benzynę to jedzie. Mam jednak wrażenie, że jest

> taki trochę przymulony. Co wymienione:

> kable, świece, kopułka, filtr paliwa. Pompa podmienina na inną, efekt

> taki sam. Zaczynam podejrzewać zapchany wtrysk. Można go jakoś

> samemu sprawdzić / wyczyścić? MOże jakieś inne sugestie? Dzięki

> za ewentualne podpowiedzi.

> Pozdrawiam wszystkich

Podejrzewam tak jak Ty że to wina wtrysku,

ja tego jeszcze nie robiłem , ale wiem że chłopaki czyścili/myli wtryski.

Aby dotrzeć do takiego wątku w którym to opisali uruchom menu szukaj, bo mi sie nie chce aby dać Ci tu link.

Może ktos kto to już robił sie tu odezwie, ale Ty juz w międzyczasie możesz to znaleźć, chyba tak będzie szybciej. ok.gif

Napisano

Z tym jeżdzeniem na gazie jest tak że jak regularnie co jakiś czas nie będziesz przepalał,odpalał na benzynie to takie rzeczy sie dzieją.w gazniku zarościeje pływak a tu wtryskiwacz.

Samemu ewentualnie możesz sprawdzić eletroniczne urządzenia sterujące pracą wtryskiwacza{próbnikiem i miernikiem}ale to też lepiej jak zrobi elektromechanik.Ale te próby nie zdradzą ci uszkodzeń mechanicznych tj.zawieszenie sie iglicy czy pokrycia nagarem.Także raczej warsztat. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Poszukałem, poczytałem i teraz boję się tego ruszać. Znalazłem (dla mnie) ciekawostke: ponoć na wtrysku jest jeszcze filtr paliwa. łatwo do niego się dostać?

Może ktoś obrotnieszy w szukajce pomoże mi odszukać coś o czyszczeniu wtrysku... Ja szukałem, zle nie znalazłem w zasadzie nic konkretnego... Czy można jakoś sprawdzić wtrysk poza techniką wizualną?

Napisano

weź kup STP do czyszczenia wtryskiwaczy, dolej do benzyny, 1 opakowanie na cały bak, też na wtrysku w uno miałem jaja, tylko do 2000 obr sie wkręcał, przejechałem cały bak na tym czymś i jak nowy, a przyczyną tego było odpalanie tylko na gazie, teraz odpalam zawsze na benzynie

Napisano
  • Autor

> weź kup STP do czyszczenia wtryskiwaczy, dolej do benzyny, 1

> opakowanie na cały bak, też na wtrysku w uno miałem jaja, tylko

> do 2000 obr sie wkręcał, przejechałem cały bak na tym czymś i

> jak nowy, a przyczyną tego było odpalanie tylko na gazie, teraz

> odpalam zawsze na benzynie

Dobra, dzisiaj kupuje i zalewam. Zobaczymy jak bedzie. Dzisiaj jadę w trasę, mam do zrobienia 400 km - bedzie okazja trochę je przepchać.

Pozdrowionka

pzdr

Napisano

tylko dobrze przeczytaj, czy do diesla czy benzyny, takie śmieszne opakowanie 250 ml, pachnie jak parafina wink.gif aż się chce zaciągnąć ;P

Napisano

> tylko dobrze przeczytaj, czy do diesla czy benzyny, takie śmieszne

> opakowanie 250 ml, pachnie jak parafina aż się chce zaciągnąć

> ;P

Używałem dodatków LiquiMoly od prawie 15 lat, tez polecam chociaż firma mniej rozpowszechniona/znana ale dłużej działająca i opierająca się na nowoczesnych podstawach niemieckiej chemii technicznej z czasów drugiej wojny światowej- LM <<< klik

Napisano

sprawdz sonde lambda ja mialem podobnie

Napisano

> tylko dobrze przeczytaj, czy do diesla czy benzyny, takie śmieszne

> opakowanie 250 ml, pachnie jak parafina aż się chce zaciągnąć

> ;P

Się podepne.. Mi gościu sprzedał, jest napisane że do czyszczenia wtryskiwaczy ale do diesla, powiedział że nic nie bedzie.. wlewać czy nie?

Napisano

> Się podepne.. Mi gościu sprzedał, jest napisane że do czyszczenia

> wtryskiwaczy ale do diesla, powiedział że nic nie bedzie..

> wlewać czy nie?

Po to chyba jest to rozróżniane że coś w tym musi byc, inaczej wszystko by było do wszystkiego. yikes.gif

Ja bym nie próbował.

Napisano

> Z tym jeżdzeniem na gazie jest tak że jak regularnie co jakiś czas

> nie będziesz przepalał,odpalał na benzynie to takie rzeczy sie

> dzieją.w gazniku zarościeje pływak a tu wtryskiwacz.

Może będziesz wiedział o co biega u mnie. Na LPG zaczynam tracić wolne obroty (parownik jest OK) a na benzynie silnik robi się co raz bardziej zmulony. No i właśnie pojawiają się problemy z odpalaniem, jak włączę ssanie to silnik się dławi. Zawsze zapalam na benzynie.

Czy to będą problemy z gaźnikiem?

Zauważyłem też wyciek płynu chłodniczego ponad otworem do sprawdzania poziomu oleju. Na początku myślałem, że cieknie spod czujnika temperatury silnika ale tam jest sucho. Czy to możliwe, żeby UPG przepuszczała płyn na zewnątrz? Olej jest czysty, nie zauważyłem spadku mocy.

Napisano

A jesteś pewien że parownik jest ok?Może membrany są zasyfiałe?

Albo filterek?

A co do płynu to nie wiem, ale raczej lpg nie powinno miec na to wplywu. hmm.gif

Napisano

co do wolnych obrotów na LPG to sprawdź zawartość parownika- na dole jest śruba na imbus i tam spuszcza się olej-brudy jeśli jest pełny może wpływać na obroty zlosnik2.gif

Napisano

> co do wolnych obrotów na LPG to sprawdź zawartość parownika- na dole

> jest śruba na imbus i tam spuszcza się olej-brudy jeśli jest

> pełny może wpływać na obroty

Parownik jest OK. Syfy spuściłem a potem jeszcze byłem u gazowników bo też myślałem, że pada. Najbardziej martwią mnie problemy z benzyną to znaczy dławienie silnika przy rozruchu na ssaniu. Klekotania zaworów nie słychać, układ zapłonowy sprawny (jedynie cewka mogłaby być walnięta ale wtedy na LPG by się nie dało jeździć). Strasznie mi się nie chce robić z gaźnikiem dlatego pytam czy jest sens go ruszać.

No i ten płyn chłodniczy. Obejrzałem prawdopodobne miejsce wycieku ale bez zdjęcia głowicy prawdopodobnie nic nie poradzę więc też uciekam od robienia tego (płynu nie ubywa zbyt szybko tyle, że blok silnika jest strasznie zasyfiony teraz). Na szczęście na LPG nie zauważyłem spadku mocy więc UPG chyba trzyma nie?

Napisano

No jak Ci sie kolego nic nie chce to samym pisaniem na FU go nie naprawisz. nono.gif

Napisano

> No jak Ci sie kolego nic nie chce to samym pisaniem na FU go nie

> naprawisz.

Wiem, wiem. Niestety mało czasu mam ostatnio a z doświadczenia wiem, że rozbieranie czegokolwiek w unochodzie nie jest tak proste jak w książkach piszą. A po drugie nie uśmiecha mi się np. bez sensu UPG wymieniać. Że tak filozoficznie napiszę - najważniejsza jest diagnoza smile.gif.

Napisano

A jeszcze ważniejsza profilaktyka,trza dbac o auto jak o własną du.e biglaugh.gif.

Napisano

> A jeszcze ważniejsza profilaktyka,trza dbac o auto jak o własną du.e

> .

Bzdura. Czy Ty tak profilaktycznie czy trzeba czy nie trzeba wymieniasz UPG? Miałem nieszczęście dawno temu trafić na mechanika wyznającego taką zasadę - wymienię po kolei kilka części i zobaczymy czy pomoże. Wizyta u niego była pierwszym impulsem do samodzielnego grzebania w samochodzie. Gdybym miał odpowiednie narzędzia to zupełnie bym zapomniał o serwisach. Ale całą zabawę z naprawą potrafi skutecznie zepsuć brak głupiego klucza.

Oprócz tego chyba się nie rozumiemy. U mnie już pojawił się problem, teraz potrzebuję zlokalizować jego przyczynę a to się nazywa diagnozowaniem. Dobrego mechanika poznasz po tym, że najpierw się przyjrzy sprawie a nie będzie się brał za losową wymianę części.

Napisano

Moje stwierdzenie było czysto ogólnikowe kolego. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

wracam do tematu

Po przepaleniu benzynką z STP do czyszczenia wtrysków nic nie pomogło. Dalej nie pali na benzynie. Tak sobie pomyślałem: może coś nie tak ze sterowaniem przełączania żródła zasilania? Może przełącznik; benzyna/gaz nie działa, lub działa jak chce?

Kiedyś pare razy miałem tak, że jak kończył mi sie gaz i przełączyłem na benzynkę, auto pojechało pare kilometrów, potem gasło i trzeba było sie napracować rozrusznikiem, żeby odpaliło. Potem zauważłem, że w takim wypadku należy poklikać przelącznikiem benzyna/gaz i samochodzik odpalał... do tej pory tego nie łączyłem ze sobą, ale może właśnie to ustojstwo padło i nie steruje żródłami zasilania???? Można to jakoś sprawdzić w domowym zakresie?

Napisano

Włącz zapłon bez odpalania silnika i przełącz przyciskiem, musi być wyrażnie słychać jak elektrozawór pstryknie. palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.