Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury?

Featured Replies

Napisano

Od wczoraj strzeliłem 800km i dzisiaj zdziwienie, bo w Lublinie w miescie zaczął mi łapac b wysoka temp,ze prawie doszło do czerwonego,okazało sie ze było ciut za mało płynu wiec zalałem wody bo na zime bede zmieniał,ale:1 raz mi sie cos taakiego zdarzyło, zawsze wskazówka nie dochodziła nawet do połowy,pisałem czy tak ma byc ale podobno miałem sie nie przejmowac,w zimie grzał ładnie wiec nic nie robiłem po 2-płynu niedawno juz dolewałem,ale wydaje mi sie ze jak cos sie spitoliło to wyparowuje teraz(mam nadzieje), po 3 cóż to moze byc?-czujnik temp?Termostat?Jakies inne opinie i spostrzezenia?Moze ktos miał taki przypadek?

Napisano

Sam sobie odpowiedziałeś, miałeś za mało płynu i może coś było zapowietrzone.

Napisano
  • Autor

> dziure gdzieś masz albo co...

ale wiatrak powinien działac,prawda?Wiec cos jest nie halo...wrociłem do warszawy,nawet 35km dalej z lublina czyli 200km i nic sie nie działo,nawet w korku w warszawie nie ugotował sie...

Napisano

> ale wiatrak powinien działac,prawda?Wiec cos jest nie halo...wrociłem

> do warszawy,nawet 35km dalej z lublina czyli 200km i nic sie nie

> działo,nawet w korku w warszawie nie ugotował sie...

w trasie nie rzadko kiedy a nawet wcale

Napisano
  • Autor

Ale w korku,przy +25 powinien sie właczyc prawda?Nie wiem co jest grane i dlaczego tego płynu ubyło skoro tydz wczesniej dolałem na stan,a wczesniej nie musiałem dolewac wcale frown.gif

Napisano

> Ale w korku,przy +25 powinien sie właczyc prawda?Nie wiem co jest

> grane i dlaczego tego płynu ubyło skoro tydz wczesniej dolałem

> na stan,a wczesniej nie musiałem dolewac wcale

diesle mają to do siebie, ze mają wysoką sprawność

jeśli stale dolewasz wody to albo coś ci się ciągle gotuje albo masz dziure

Napisano
  • Autor

Ale dopiero 2 raz dolałem...ale w ciagu miesiaca...jak sprawdzic czy jest jakas dziura w układzie?

Napisano

> Ale dopiero 2 raz dolałem...ale w ciagu miesiaca...jak sprawdzic czy

> jest jakas dziura w układzie?

nie da rady tego odkryc... niestety... tylko jak masz fart to moze cos odkryjesz... najczejsciej pada chłodnica

Napisano
  • Autor

chłodnica wyglada na dobra, jest w swietnym stanie,parkuje w garazu pod blokiem wiec sprawdze czy na betonie nie ma sladu wyciekow,wydaje mi sie jednak ze to odparowało poprostu jak złapał temp lub przewodem wyrównawczym...Czas pokaze.A moze to byc czujnik?Ze sie zacina lub cos podobnego?

Napisano

równie dobrze może to i być wskaźnik...

wykręć czujnik i sprawdź jego działanie... w garnku

Napisano
  • Autor

> równie dobrze może to i być wskaźnik...

> wykręć czujnik i sprawdź jego działanie... w garnku

A bardziej szczegółowo jak to zrobic?Bo niestety jesli chodzi o mechanike i elektryke,to o ile w miare orientuje sie co z czym sie je, to jak poskładac do kupy by działało juz gorzej... crazy.gif

Napisano

Poszukaj wykresówki w manualach i sprawdź czy zgodnie z tym opór będzie się zmieniał. W opisach usterkowicza jest opisane jak to robić... Na śmietniku sprawdź

Napisano
  • Autor

A jak sprawdzic wentylator czy działa?ma jakis bezpiecznik?Mozna go jakos zewrzec na krotko?Który wentylator jest od chłodzenia płynu,bo mam klime i sa 2, ten od lewej czy od prawej jak sie patrzy na silnik po otwarciu klapy?

Napisano

ja mam to samo jak smigam na trasie to oczko nawet do połowy wskazówka nie podejdzie jak stane we wrocku w korkach to smiga nawet na 2 kreske za połową też sie przestraszyłem ale jak go przegazuje nawet w korku i zwiększy mu się ciśnienie to załancza się wentylator też nie wiem co to ale narazie tak jeżdże cool.gif

Napisano

> A jak sprawdzic wentylator czy działa?ma jakis bezpiecznik?Mozna go

> jakos zewrzec na krotko?Który wentylator jest od chłodzenia

> płynu,bo mam klime i sa 2, ten od lewej czy od prawej jak sie

> patrzy na silnik po otwarciu klapy?

nie weim który jest który... oba można rozpiać z instalacji i na krótko podać do akumulatora...

Napisano
  • Autor

a mozna tak sprawdzic ze od czujnika odpiac i w kostce zewrzec np kabelkiem?Tez sie chyba powinien załaczyc...A pozatym Padre pisałes ze moze wyciek jakis,ale jakby wyciek był to wentylator by chodził,a mi jak byl na przedostatniej kresce to sie nie załaczył...

Napisano

> a mozna tak sprawdzic ze od czujnika odpiac i w kostce zewrzec np

> kabelkiem?Tez sie chyba powinien załaczyc...

oczywiście

> A pozatym Padre

> pisałes ze moze wyciek jakis,ale jakby wyciek był to wentylator

> by chodził,a mi jak byl na przedostatniej kresce to sie nie

> załaczył...

nie załączy się jeśli np układ jest zapowietrzony...

Napisano
  • Autor

czyli jak było mało płynu to mogł sie nie zalaczyc, a teraz moze byc ok jak dolałem?

Napisano

> czyli jak było mało płynu to mogł sie nie zalaczyc, a teraz moze byc

> ok jak dolałem?

mogło tak być

Napisano
  • Autor

A jesli sie zapowietrzył układ to jak go najprosciej odpowietrzyc?

Napisano

> A jesli sie zapowietrzył układ to jak go najprosciej odpowietrzyc?

odkręcić nagrzewnice ustawic nawiew na max i na gorącym silniku pikować gazem i wypuszczac banki przez korek chłodnicy

Napisano

A ja to chyba wróżki potrzebuje :/ Przed chwilą rodzice wrócili z wyjazdu, bo wskaźnik temperatury płynu w chłodnicy dochodził prawie do czerwonego. Wentylator włączał się, więc to nie wina czujnika tylko. Dwa na raz uszkodzone to raczej mało prawdopodobne. Płyn jest, czy zapowietrzony to nie wiem. Rodzinka pojechała w trasę w tym stanie dalej :/ Będą robić postoje pewnie. Co mogło paść samo oprócz zapowietrzenia? Olej jest, płyn także. Samochód to Brava JTD 105 z 2000r.

Napisano

Jazda w tym stanie to kaplica dla silnika. Wypluje uszczelkę pod głowica skrzywią głowice a po remoncie odpalisz go tylko na pych...

ten wóz trzeba zaprowadzić na warsztat a nie zacierać go na trasie...

Napisano
  • Autor

A czy jak bylo malo plynu to jak sie doleje i byl troche zapowietrzony uklad o jest opcja ze sam sie odpowietrzy?

Napisano

> A czy jak bylo malo plynu to jak sie doleje i byl troche

> zapowietrzony uklad o jest opcja ze sam sie odpowietrzy?

jak masz klime to jest taka możliwość

Napisano

> Jazda w tym stanie to kaplica dla silnika. Wypluje uszczelkę pod

> głowica skrzywią głowice a po remoncie odpalisz go tylko na

> pych...

> ten wóz trzeba zaprowadzić na warsztat a nie zacierać go na trasie...

Też tak myślę, że szkoda silnika, :/ ale ojcu się nie wytłumaczy. Nawet mu swoje Bravo chciałem pożyczyć. :/

Napisano

> A jak odpowietrzyc za pomoca klimy?

sam się powinien odpowietrzyc ze względu na zbiornik wyrównawczy

Napisano
  • Autor

mam klime,wiec moze problem sam sie juz rozwiazal...sprawdze po urlopie teraz odpoczywam ja(za gramanica) i Marysia(w polish garage) do 25.08 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.