Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciągłe problemy z gazem (Nubira II 2.0 Kombii) :-<

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie.

Dziś znów zawitałem do gazownika. Tym razem do polecanego gazownika Rygielski (Toruń)

Dodatkowo kazałem zmienić umiejscowienie wlewu gazu (znajdowało się pod samochodem) na umiejscowienie z boku w zderzaku. Dodatkowo kazałem uszczelnić wlot zaworu gazu bo podczas tankowania ciekło , tak samo po tankowaniu.

Ale to dodatki. Głównym celem wizyty było aby znaleźli przyczynę dużego spalania LPG 15-16L oraz gaśnięcia samochodu na LPG podczas pierwszego odpalenia (po nocy lub po wielogodzinnym nie użytkowaniu samochodu).

Pierwsze oględziny samoochodu i gazownik stwierdził że mikser jest źle umiejscowiony bo jest w rurze a nie powinien być w rurze ????

że może być zly mikser (powiedzialem że jest nowy i do tego specjalnie do tego modelu - Rybacki

Na nastepny ogień poszedł reduktor. Powiedziałem mu że polecono mi reduktor Elpigaz Vega Super (albo do 140 albo powyżej 140KM ).

On na to winowajcą dużego spalania jest ....

Zbyt mocny reduktor ...

Tak samo winowajcą "rannego" gasnięcia może być "zalewanie" reduktora ...

Reduktor jest nowy niemalże , może przejechałem na nim 3000km , ma 3 miesiące ..

Proponuje go wymienić na ... słabszy ...

Szlak mnie trafia bo przecież tam gdzie wymieniałem , nie wymienią mi reduktora na mniejszy bo jest używany

Ale coś tam regulowali , ustawiali , czyścili i sam jestem ciekawy czy coś pomoże ...

Kosztowało mnie to 110zł.

Na gazowników w ciągu chyba 4miesięcy wydałem już (razem z tym) 240zł ! nie licząc 300zł za reduktor ...

Ciekawy jestem czy dzisiejsza regulacja coś pomoże

Jak to jest z tymi reduktorami ?

W SC 1.1 (55KM) mialem reduktor Tomasseto do 100KM i jakoś problemów nie mialem.

Tutaj mam reduktor do 140KM lub powyżej (Reduktor VEGA SUPER PLUS)

Tutaj opis:

http://www.elpigaz.com/?p=pl/menu/4/6/13

Po przejechaniu około 5km i przy baaardzo powolnej jeździe (przez takie ograniczniki prędkosci montowane na drogach osiedlowym) samochoód mi zgasł ... Ponowne odpalenie i znów zgasł

Popędziłem znów do gazownika , poczekałem pół godziny bo gdzies poejechał i niezadowolony gazownik coś tam delikatnie pokręcił śrubką i stwierdził że to wina zbyt mocnego reduktora i jak będe miał problemy to mam jechać tam gdzie montowali mi reduktor ...

Ręcę opadają

Co gazownik to inne teorie ...

Ten proponuje i poleca więkzy aby miec zapas mocy , drugi zas mniejszy i jeden zwala na drugiego ...

Jak to jest z tymi redukktorami ?

W SC miałem reduktor do 80Km lub do 100KM i problemu nie było , a w Nubirze mocniejszy reduktor to już zło ?

Ale jestem wkurzony

Niech szlak trafi tych wszystkich gazowników ...

najpierw gazownik Elpigazu rzymski tam gdzie montowałem reduktor nie poradził sobie ze spalaniem a dodatkowo falowały mi obroty i gasł nonstop. Drugi gazownik poradził sobie z falowaniem ale nie dal rady ze spalaniem i gaśięciem przy pierwszym odpalaniu. tzreci gazownik wymienił mi mikser (bo drugi nie chcial) i coś tam wyregulował , ale nic nie pomogło , i teraz następny ...

I tutaj odrazu redukotr do dupy , mikser źle założony i tez do dupy , wogóle wszystko do dupy ...

Bo redukor za duży. A jak reduktor za duży to duże spalanie i gaśnięcie (bo zalewa gazem ...).

I jak tu się nie wkurzyć

PS. Ciekawy jestem czy spadnie spalanie. jak nie to daje sobie spokój. mam dość już gazowników

Napisano

> Tutaj mam reduktor do 140KM lub powyżej (Reduktor VEGA SUPER PLUS)

> Tutaj opis:

> http://www.elpigaz.com/?p=pl/menu/4/6/13

Przeczytaj dokładnie opis na tym linku

Masz reduktor do silników o mocy powyżej 140KM

O mocy do 140KM jest ten model VEGA SUPER bez PLUS.

Ja bym mimo wszystko spróbował jechać i wymienić na mniejszy - źle Ci dobrali, to niech wymieniają. Zawsze ostatecznie możesz puścić go na allegro i odzyskać przynajmniej część kosztów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.