Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrzad w sc 900

Featured Replies

Napisano

Mam seja z 2000 roku przebieg 90 kkm poj 900 LPG i przy wymianie oleju zauwazylem ostatnio, ze simiering na wale zaczal mi cieknac. Zastanawiam sie czy z tym jezdzic czy robic? Noi jak robic to chyba rozrzad odrazu. A czy rozrzad mozna zrobic bez wyjmowania silniaka? Jakies wskazowki manuale. Bede wdzieczny smile.gif

Napisano

> Mam seja z 2000 roku przebieg 90 kkm poj 900 LPG i przy wymianie

> oleju zauwazylem ostatnio, ze simiering na wale zaczal mi

> cieknac. Zastanawiam sie czy z tym jezdzic czy robic? Noi jak

> robic to chyba rozrzad odrazu. A czy rozrzad mozna zrobic bez

> wyjmowania silniaka? Jakies wskazowki manuale. Bede wdzieczny

rozrzad to w tych wozach zdaje sie ze wytrzymuje 200kkm

Napisano
  • Autor

no tak ale simierong nie wiec co wyminic tylko smiring czy jezdzic tak, narazie malo cieknie ale nie widomo jak bedzie dalej. nie chialbym aby mi gdzies w trasie sie skonczyl sej

Napisano

o rozrząd się nie martw, jak będzie do wymiany to będziesz słyszał, łańcuch raczej się nie zerwie, wymień sam uszczelniacz - koszt ok. 10-15 zł, a wymiana zajmuje pól godzinki z przerwą na papierocha.

Zdejmujesz prawe przednie koło, popuszczasz alternator, odkręcasz czujnik położenia wału, wyciągasz pasek klinowy, kluczem 36 nasadowym odkręcasz koło pasowe, delikatnie wyciągasz uszczelniacz, nowy smarujesz olejem po obu krawędziach wbijasz ostrożnie małym młoteczkiem i składasz w odwrotnej kolejności. Robiłem to u siebie w ubiegłym tygodniu ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli rozrzad sobie odpuscic i tylko sam uszczelniacz wyminic i naprawde jest tak malo roboty przy tym , no coz bede musil pokobinowac w jakis weekend, dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam smile.gif

Napisano

jeśli nie dzwoni to odpuść...

najwięcej problemów jest z odkręceniem koła pasowego, jeśli nie masz jakiegoś gadżetu to zablokowania wału, żeby się nie obracał...

ja nie miałem, za to miałem nową nakrętkę -> przecinak i młotek i musiała puścić zlosnik.gif jak to mówią: bez majzla i młota to chu@# nie robota hehe.gif

Napisano
  • Autor

a czym to jest dobrze zblokowac ?

Napisano

można coś wepchnąć w wieniec zębaty - jak popatrzysz od prawej strony z dołu na łączeniu silnik - skrzynia będzie wystawać kilka zębów... to właśnie to trzeba zablokować...

Napisano
  • Autor

ok dzieki za pomoc bede sie barowal jakos nie bawem z tym smile.gif

Napisano

> Mam seja z 2000 roku przebieg 90 kkm poj 900 LPG i przy wymianie

> oleju zauwazylem ostatnio, ze simiering na wale zaczal mi

> cieknac. Zastanawiam sie czy z tym jezdzic czy robic? Noi jak

> robic to chyba rozrzad odrazu. A czy rozrzad mozna zrobic bez

> wyjmowania silniaka? Jakies wskazowki manuale. Bede wdzieczny

powiem tyle że ja wczoraj wymieniałem na parkingu i nie było problemu do czasu kiedy musiałem nałożyć kopułkę osłaniającą rozrząd... śruba max na górze nie chciała wejść ale jak to się mawia nic na siłę cięższy młotek... no i rozwierciłem troszkę silikon oprócz uszczelki i spasowało...

P.S.

mój bolid to sc 900 z '98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.