Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju w skrzyni biegow i inne eksploatacyjne po 160k

Featured Replies

Napisano

witam, mam auto: fiat bravo 1.6 16V 98 rok z lpg i 160kkm przebiegu wiec czas na przeglad: filtr powietrza,kabinowy oraz filtr oleju i olej silnikowy to sie rozumie.

W instrukcji mam napisane"wymiana oleju w mechanicznej skrzyni biegów" co 20kkm ??? yikes.gif oraz wiersz wyzej: "sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegow.." po 80kkm i 180kkm. Auto kupilem z pelna historia i nigdzie nie jest napisane zeby mial takowy wymieniany wiec wymieniac czy nie (biegi chodza super) i na jaki. W instr napisana jest jakas Tutela ZC 75 SYNTH - czyms lepszym chcialbym to w razie potrzeby zastapic i co proponujecie.

Nastepne pytania

1.filtra paliwa - rowniez do wymiany?(nie wiem czy i kiedy byl wymieniany)

2.swiece... mam 15 tys temu wymienione na NGK i mowia, ze jak gaz to co 15kkm... ale chyba bez przesady - trzeba? tak samo kable...silnik chodzi rowno i wogole zero problemow.

3.wymiana plynu hamulowego... czy duzym bledem jest wyciagniecie strzrykawka starego i wlanie nowego? chodzi o to zeby zrobic to samemu i bez odpoeiwtrzania i innych...

4. mam zero rdzy ale zastanawiam sie, ze auto nie jest juz mlode i czy jest sens zrobic juz konserwacje podwozia na zime (nigdy nie byla robiona) czy narazie olac

5. najwiekszy problem, otoz ubywa mi plynu w chlodnicy choc wyciekow brak. W lutym wymieniany byl termostat i ogolnie jest ok...Teraz strzalka temp minimalnie ponizej srodka natomiast w niedawne upaly w korkach dokladnie jedna kreske nad srodkowa...gdzie szukac przyczyny/jak diagnozowac? poziom plynu mimo uzupelniania jest ponizej min

czy jaks czynnosc serwisowa pominalem (chodzi o te glowne podstawowe oczywiscie smile.gif )

przeglad instalacji gazowej zrobie po wymianie ww.

pozdr

Napisano

> 2.swiece... mam 15 tys temu wymienione na NGK i mowia, ze jak gaz to

> co 15kkm... ale chyba bez przesady - trzeba? tak samo

> kable...silnik chodzi rowno i wogole zero problemow.

Wymiana jest zalecana by silnik pracował Ci równo cały czas. Jest to w pewnym sensie zapobiegawcza wymiana, ale i paski i inne rzeczy wymieniasz zapobiegawczo a nie jak sie zepsuja...

Napisano

Odnośnie ubytków płynu. To jak nie masz wody w oleju silnikowym innej możliwości nie ma (no chyba, że czegoś nie wiem smile.gif ) i masz coś rozszczelnione. U mnie było tak, że prawdopodobnie zjeżdzając z krawężnika uderzyłem lekko spodem zderzaka. Skończyło się na tym, że przez pół roku co miesiąc dolewałem szklankę płynu. Co się okazało? Chłodnica rozszczelniła się na łączeniu plastik-aluminium i powolutku, kropelka po kropelce płyn wyciekał...

Jak będzie sucho na drogach, to zaglądnij Waść pod silnik i dokładnie prześwietl: osłonę po zdjęciu czy nie jest mokra, chłodnicę, pompę, łączenia gum itd.

Napisano

> W instrukcji mam napisane"wymiana oleju w mechanicznej skrzyni

> biegów" co 20kkm ???

chyba raczej 120 kkm hmm.gif

> jaki. W instr napisana jest jakas Tutela ZC 75 SYNTH - czyms

> lepszym chcialbym to w razie potrzeby zastapic i co

> proponujecie.

wlać taki sam to pełny syntetyk , aktualnie to chyba nawet instrukcje nic nie mówią na temat wymiany syntetyków ( tylko przy rozbiórce skrzynki)

> 1.filtra paliwa -

wymień

> 2.swiece... mam 15 tys temu wymienione na NGK i mowia, ze >jak gaz to

> co 15kkm... ale chyba bez przesady - trzeba?

olej to

>tak samo

> kable...

olej toi nawet trzy razy

> 3.wymiana plynu hamulowego...

lepiej wylać to co najbrudniejsze czyli w zaciskach, mozesz też wepchnąć tłoczki tak żeby sie płyn cofnął i wtedy wyssać. To też pólśrodek ale lepsze to niż z samego zbiorniczka i nie potzrebujesz pomocnika

> 4. mam zero rdzy ale......

> ....czy jest sens

sens zawsze, nie przesadzałbym jednak z zalewaniem paciarą każdej szpary

> 5.....

> strzalka temp minimalnie ponizej srodka natomiast w niedawne

> upaly w korkach dokladnie jedna kreske nad srodkowa...gdzie

> szukac przyczyny/jak diagnozowac?

nie szukać "cielęcia pod bykiem" czyli jest OK

>poziom plynu mimo uzupelniania

> jest ponizej min

może nie dolewaj na max , u mnie ile bym nie dolał to samo się wyrównuje do stanu nieco ponad minimum

pzdr

Napisano

> 2.swiece... mam 15 tys temu wymienione na NGK i mowia, ze jak gaz to

> co 15kkm... ale chyba bez przesady - trzeba? tak samo

> kable...silnik chodzi rowno i wogole zero problemow.

LPG nie jest tak łatwopalny jak PB, a co za tym idzie potrebuje lepszego zapłonu... Aby zapewnić ten lepszy zapłon należy częście wymieniać świece, oraz przewody (w zalezności od rodzaju uk. zapłonowego - kopułkę i palec rozdzielacza)

> 3.wymiana plynu hamulowego... czy duzym bledem jest wyciagniecie

> strzrykawka starego i wlanie nowego? chodzi o to zeby zrobic to

> samemu i bez odpoeiwtrzania i innych...

Nie kosztuje to wiele, a w wymianie płynu hamulcowego chodzi również o regularne (ok. raz na 2 lata) odpowietrzenie uk. hamulcowego. Jakość samego płynu sprawdza sie specjalistycznym urządzeniem mierzącym ilość wilgoci w płynie. Na tej podstawie ustala się temp. jego wrzenia. 165*C uważa się już za wartość krytyczną...

> 4. mam zero rdzy ale zastanawiam sie, ze auto nie jest juz mlode i

> czy jest sens zrobic juz konserwacje podwozia na zime (nigdy nie

> byla robiona) czy narazie olac

Nie zaszkodzi...

> 5. najwiekszy problem, otoz ubywa mi plynu w chlodnicy choc wyciekow

> brak. W lutym wymieniany byl termostat i ogolnie jest ok...Teraz

> strzalka temp minimalnie ponizej srodka natomiast w niedawne

> upaly w korkach dokladnie jedna kreske nad srodkowa...gdzie

> szukac przyczyny/jak diagnozowac? poziom plynu mimo uzupelniania

> jest ponizej min

> czy jaks czynnosc serwisowa pominalem (chodzi o te glowne podstawowe

> oczywiscie )

W silnikach Fiata najczęstszą przyczyną takich ubytków jest uszkodzona uszczelka pod głowicą, lub deformacja głowicy...

> przeglad instalacji gazowej zrobie po wymianie ww.

Jeśli jest to inastalacja bez wtryskiwaczy (tzw. gaz ze szlaufa zlosnik.gif), to regulację należy koniecznie poprzedzić wymianą świec, oraz filtra powietrza..

> pozdr

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.