Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do Fachowców ... o co chodzi ???

Featured Replies

Napisano

Witam !

Z gazem walczę od kilku miesięcy frown.gif

Najpierw wymieniłem reduktor na nowy (Elpigaz Vega Super lub Super Plus) (samochód Nubira II 2.0 Kombii 133KM).

Zaczęło się "falowanie" obrótów i gaśnięcie ...

Zmieniłem gazownika i naprawił coś tam i problemy ustały ...

Jednak ciągle spalanie mimo regualacji spalanie wynosiło około 16L LPG (na benzynie poniżej 10L).

Dodatkowo podczas jazdy czasami było czuć zapach gazu ...

Wymieniłem po sugestii ludzi w forum mikser na mikser Rybackiego (strumieniowy). Spalanie może delikatnie spadło , ale raczej poniżej 15L cięzko było zejść ...

Wkurzony wybrałem się do nastepnego gazownika i ...

Który robi instalacje LPG od 1992r i jest bardzo a bardzo chwalony...

Gazownik stwierdził że winny jest za duży reduktor ??? Mam reduktor albo do 140KM (Vega Super) , albo powyżej 140KM (Vega super plus) .

Stwierdził że winowajcą dużego spalania jest zbyt mocno odkręcony/zakręcony (nie znam się) reduktor.

Po tej "wizycie" zaczęły się problemy z gaśnięciem samochodu:(

Występowały podczas podjeżdzania na sprzęgle bez użycia silnika do świateł , jazdy w tzw "korku" ...

Po mojej reklamacji i po dokąłdnych "przebadaniu' instalcji okazało się że mam coś nie tak z masą/masami i z TPS ...

Oddałem samochód i niby naprawili , gazownik wybrał się na przejażdzkę i .. mu zgasł wink.gif

Potem pojechaliśmy tak na 30minutową przejażdzkę i w tym czasie on regulował.

Teraz gazu chyba nie czuć , nie wiem czy spalanie spadło bo jeszcze nie przetestowałem , ale podczas powolnej jazdy na sprzęgle bez używania pedału gazu (z górki) samochód ciągle się wyłącza frown.gif

Jest to czasami mocno wkurzajace , bo jak zgaśnie , to za pierwszym razem nie odpali się , tylko dopiero za drugim razem ..

Anie muszę mówić jakie jest to denerwujące , jak podjeżdzasz w korku do samochodu a tu silnik gasnie i trochę czasu minie zanim go znów odpalę wink.gif

Gazownik powiedział że jest problem z ilością powietrza czy też gazu i pokazał mi że wystarczy lekko dmuchnąć do reduktora (chyba do odpowietrznika reduktora) aby zgasić samochód ...

I to własnie po takim "zgaszeniu' samochodu jest zalewany reduktor czy coś takiego i są problemy z 1 odpalaniem ...

Nie wiedzą co jest przyczyną.

Zwalają winę na mikser strumieniowy lub reduktor.

Myśle że coś tam za mocno jest skręcone/ustawione w reduktorze i tutaj jest problem frown.gif

Tylko mówią że jak będą kręcić reduktorem to spalanie będe miał wysokie frown.gif

Miksera mi szkoda demontować bo za mikser + montaż + regulacja płaciłem łącznie 100zł frown.gif

Czekam na "raport spalania" ale nie wiem co robić frown.gif

Czy wymienić mikser na poprzedni (tyle że tym nowym mikserem) przed wizytą u gazownika nie było problemów ...

Czy zmienić ?

gazownik stwierdził że tworzy się jakieś duże ciśnienie/podciśnienie i za dużo powierza czy gazu trafia i dlatego tak łatwo go zgasić frown.gif

Nie znam się i nie wiem co mogę zrobić frown.gif

Czekam na raport "spalania" i wtedy jadę do gazownika frown.gif

Tyle że co mam kazać wykonać ? Włożyć stary mikser (zwykły) czy coś ma doregulować w reduktorze ?

Aha zapomnialem dodać.

Instalcja II-generacji (Elpigaz) , komputer Volia Plus , nowy reduktor Elpigaz vega Super lub Super Plus.

Napisano

Znany problem.

Możesz skryzować trochę dolot - czyli częściowo zaślepić przed mikserem, np w filtrze. pomoże na gaśnięcie, ale zniweluje korzyści z szerokiego miksera.

Ja na takie problemy robiłem regulację śrubą obejściową w reduktorze.

Spróbuj, o ile masz takową.

Sprawdz, czy problem nie jest wywołany przeciażeniami działającymi na membranę reduktora, czyli czy nie gaśnie tylko przy skręcie w jedną stronę lub czy nie gaśnie przy wciskaniu hamulca.

Problem z gaśnięciem można też rozwiązać programując sterownik, zeby przy puszczonym pedale hazu (czyli na jałowym) dawał krokowca kilka kroków w górę bez możliwości opadnięcia - tak, zeby było bogato na jałowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.