Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja Landi LCS A/1-V05E

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio skombinowałem sobie soft, kabelek i się podpiąłem pod moją centralkę. Zwróciłem uwagę na kilka rzeczy między innymi na temp. Instalację mam tak ustawioną że na gaz mogę przełączyć nawet przy największych mrozach no i teraz się dowiedziałem dlaczego. Gazownik nie podpiął mi czujnika temp. tylko wejście zwarł do + bądź - bo mi pokazuje cały czas temp 226 stopni.

landi1yv9.png

Wie ktoś może jak mam podpiąć ten czujnik żeby ustawić sobie próg temp. do przełączania na gaz??

Druga rzecz to TPS też mi się nie podoba. Nie pokazuje mi odczytu napięcia na nim przy dodawaniu gazu i ustawione mam na pracę bez TPS niewiem.gif Co prawda kwadraciki cobie mrugają ale tylko przy ustawieniu bez TPS jak zmienię tą opcję to już tak nie chodzą. Ogólnie jeśli by ktoś miał chęć spojrzeć na ustawienia to byłbym wdzięczny. Na zachowanie auta na gazie nie mam co narzekać ale może mogło by chodzić jeszcze lepiej biglaugh.gif

landi2fq2.png

landi3px8.png

Wszystkie te ptaszki są odznaczone ja je pozałączałem aby było widać jakie są ustawione parametry (pewnie to nie ma znaczenia ale już sam nie wiem czy aby opcja np przyspieszanie była aktywna to ten ptaszek musi być zaznaczony)

landi4ga8.png

Na koniec jeszcze jedno laickie pytanie odnoście przycisku "kasowanie pamięci" tyczy się to pamieci adaptacji sterownika w której przechowuje nauczone parametry pracy dostosowane do tego co z czytuje z silnika?? Bo ja sobie wcisnąłem ten przycisk i jak się program spytał czy aby na pewno to przemknęła mi przez głowę najgorsza myśl z działu kasowania (coś ala formatowanie biglaugh.gif) i dałem sobie spokój. moim zdaniem mogę sobie spokojnie go wcisnąć w razie problemów i sterownik powinien wrócić do wartości domyślnych. Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.

Pozdrawiam

Napisano

poobserwuje twój temat i problem kolego bo mam ten sam. Może obaj się czegoś dowiemy.

Napisano
  • Autor

No nic będę musiał skądś wyczarować schemat do landi chociaż na razie poszukiwania nie przyniosły rezultatów. frown.gif Może ktoś podpowie jak to jest w innych sterownikach podłączany czujnik temp. Bym sobie popatrzył może jakiś podobieństw się dopatrzę. Kolor przewodu, nr pinu, cokolwiek blagam.gif

Napisano

> No nic będę musiał skądś wyczarować schemat do landi chociaż na razie

> poszukiwania nie przyniosły rezultatów. Może ktoś podpowie jak

> to jest w innych sterownikach podłączany czujnik temp. Bym sobie

> popatrzył może jakiś podobieństw się dopatrzę. Kolor przewodu,

> nr pinu, cokolwiek

ja mam papierowa instrukcje do tego landi czujnik temperatury podlaczony jest kablem pomaranczowym

Napisano

witam,

ja wczoraj zalozylem instalke i zastanawia mnie skad masz taki sofcik do landi?? smile.gif mam tam komputer lcs blue, czy ten twoj soft bedzie gral z moja instalacja?? czy moz do kazdego kompa jest inny soft??

pozdr

Napisano

> witam,

> ja wczoraj zalozylem instalke i zastanawia mnie skad masz taki sofcik

> do landi?? mam tam komputer lcs blue, czy ten twoj soft bedzie

> gral z moja instalacja?? czy moz do kazdego kompa jest inny

> soft??

> pozdr

kolego duża część softów znajduje sie tu na forum chyba w FAQ o ile pamiętam ja stamtąd pobierałem. Poszukaj jest opisane ale dopiero po zagłębieniu się piszę że są softy do LandiR.

Napisano
  • Autor

> ja mam papierowa instrukcje do tego landi czujnik temperatury

> podlaczony jest kablem pomaranczowym

O widzisz tego było mi trzeba ok.gif dzisiaj pogoda pod psem to raczej nic nie będę robił ale jak sie troszkę poprawi to postaram się w miarę możliwości posprawdzać co te spece mi powyprawiali. szczerze mówiąc instalacja sprawuje się bardzo dobrze poza małymi ale:

ale nr1: czujnik temp prawdopodobnie nie podpięty.

ale nr2: jak wspomniałem wyżej przyjrzałbym się TPSowi

ale nr3: wydaje mi się że troszkę dużo pali. W zimę nawet i 15L/100Km jeśli sobie powariuję.

ale nr4: Już tu kiedyś pisałem że wskaźnik poziomu gazu w ogule mi nie działa i też chcę zgłębić ten temat.

Więcej ale nie pamiętam zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> witam,

> soft??

> pozdr

Tego nie wiem ale pewnie będzie miał swój soft. Z tego co się orientuję to np do langi omegas jest inny soft, Do landi igsystem tak samo. oczywiście możesz sprubować a sofcik znajdziesz tak jak powiedział kolega Axit tutaj To co ja używam nazywa się LCSE

Napisano

> ale nr1: czujnik temp prawdopodobnie nie podpięty.

Czujnik jest łączony jednym przewodem z centralki, masę stanowi obudowa czujnika którą się wkręca w reduktor zamiast jednej ze śrubek imbusowych.

> ale nr2: jak wspomniałem wyżej przyjrzałbym się TPSowi

bez TPS nie będą działały funkcje przyspieszania ani cut-off bo one bazują na TPS. Nie wiem natomiast jaki w twoim aucie jest typ TPS bo może być potencjometryczny albo tylko punktowy. Ale raczej to pierwsze.

> ale nr3: wydaje mi się że troszkę dużo pali. W zimę nawet i 15L/100Km

dużo

> jeśli sobie powariuję.

> ale nr4: Już tu kiedyś pisałem że wskaźnik poziomu gazu w ogule mi

> nie działa i też chcę zgłębić ten temat.

Standardowe wskaźniki są do bani. Ja zbudowałem sobie elektroniczny w oparciu o sensor pola magn. mikrokontroler i soft z algorytmem uśredniającym i dopiero wtedy jakoś to działa. Ale musiałem wypieprzyć to szkiełko ze wskazówką bo z nim to była kicha do kwdratu. Po prostu najlepiej jeździć na licznik. Ale na allegro ktoś sprzedawał takie elektroniczne wskaźniki które podobno dobrze się spisują.

Napisano
  • Autor

> Czujnik jest łączony jednym przewodem z centralki, masę stanowi

> obudowa czujnika którą się wkręca w reduktor zamiast jednej ze

> śrubek imbusowych.

No to ciekawe czy ten czujnik w ogóle jest

> bez TPS nie będą działały funkcje przyspieszania ani cut-off bo one

> bazują na TPS. Nie wiem natomiast jaki w twoim aucie jest typ

> TPS bo może być potencjometryczny albo tylko punktowy. Ale

> raczej to pierwsze.

no w F jest 0-5V tak na 99% jestem pewny a w programie mam ustawioną pracę bez TPS kwadraciki niby mrugają jak dodaję gazu ale napięcie TPS pokazuje cały czas to samo nie zmienia się.

> dużo

Wiem ale w lato po trasie nad morze to wyszło w okolicach 8L/100 to chyba nie najgorzej.

> Standardowe wskaźniki są do bani. Ja zbudowałem sobie elektroniczny

> w oparciu o sensor pola magn. mikrokontroler i soft z algorytmem

> uśredniającym i dopiero wtedy jakoś to działa. Ale musiałem

> wypieprzyć to szkiełko ze wskazówką bo z nim to była kicha do

> kwdratu. Po prostu najlepiej jeździć na licznik. Ale na allegro

> ktoś sprzedawał takie elektroniczne wskaźniki które podobno

> dobrze się spisują.

Wiem że przekłamują ale mnie nawet jak jadę na oparach to pokazuje że jest full zbiornik. Jeżdżę na kilometry ale chcę żeby chociaż dla przyzwoitości te diodki gasły.

Napisano

> witam,

> soft??

> pozdr

soft do landi renzo blue

Napisano

Witam. Posepnę się pod temat. Również mam w swoim samochodzie taki komputer gazowy i moje pytanie: czy taki kabelek komunikacyjny jak w załączniku będzie dobry do tej centralki??

post-86209-14352486679874_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witam. Posepnę się pod temat. Również mam w swoim samochodzie taki

> komputer gazowy i moje pytanie: czy taki kabelek komunikacyjny

> jak w załączniku będzie dobry do tej centralki??

Według mnie będzie dobry chociaż ja sam nie składałem tylko nabyłem a jak już kabelek złożysz to podpinasz się tak jak pod Bingo, Voila. Przynajmniej ja mam takie gniazdo 8 pinowe i takie podłączenie zaowocowało poprawną komunikacją z sterownikiem

Napisano
  • Autor

> Czujnik jest łączony jednym przewodem z centralki, masę stanowi

> obudowa czujnika którą się wkręca w reduktor zamiast jednej ze

> śrubek imbusowych.

u mnie na reduktorze tylko okablowanie do dwóch elektrozaworów i nic więcej niewiem.gif czyli wygląda jakby mi czujnika w ogóle nie zamontowali reduktor Landi

> bez TPS nie będą działały funkcje przyspieszania ani cut-off bo one

> bazują na TPS. Nie wiem natomiast jaki w twoim aucie jest typ

> TPS bo może być potencjometryczny albo tylko punktowy. Ale

> raczej to pierwsze.

Przyjrzałem się TPSowi i przy nim na pewno się nie wpięli w peszlu idącym do TPSa i krokowca też nie widać dodatkowych przewodów no chyba że wpięli się gdzieś dalej. Ale wszystko ładnie pospinane to nie chce mi się rozbebeszać ale pewnie przyjdzie i na to pora. Albo zrobię taki manewr że podjadę do gazownika i niech mi ten czujnik podepnie bo nie podoba mi się fakt że przy -30stopniach mogę przełączyć na gaz. niech się troszkę te membrany rozgrzeją.

Napisano

juz mam ten soft do landi renzo blue, znalazlem na elektroda.pl sporo maja tam tego softu i uaktualniena tez sa spotykane czestu smile.gif a tu link klik soft LPG

pozdr

Napisano

> ale nr3: wydaje mi się że troszkę dużo pali. W zimę nawet i 15L/100Km

> jeśli sobie powariuję.

to u mnie tyle w lecie w mieście jak spokojnie drive.gif, ale już do wymiany poszedł reduktor i teraz czekam aż mi sie gumy wyrobią celem dalszej regulacji. (na razie jestem na registerze - bo goście nie mają softu do kompa i muszę jechać do Rzeszowa do LR na ustawienie.)

> ale nr4: Już tu kiedyś pisałem że wskaźnik poziomu gazu w ogule mi

> nie działa i też chcę zgłębić ten temat.

u mnie też i niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.