Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CAN in stilo

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś widział i wie gdzie znaleźć magistralę CAN w stilo? Chodzi mi o to, żeby fizycznie zobaczyć tę skrętkę magistrali CAN. hmm.gif

Napisano

> Czy ktoś widział i wie gdzie znaleźć magistralę CAN w stilo? Chodzi

> mi o to, żeby fizycznie zobaczyć tę skrętkę magistrali CAN.

Moze jeszcze chcialbys zobaczyc biegajace po magistrali elektrony? hahaha.gif

Sory, nie moglem sie powstrzymac zlosnik.gif

Do czego potrzebna Ci taka informacja niewiem.gif

Napisano

> Czy ktoś widział i wie gdzie znaleźć magistralę CAN w stilo? Chodzi

> mi o to, żeby fizycznie zobaczyć tę skrętkę magistrali CAN.

wszystkie kompy sa spiete magistralami, ktorych jest wiecej niz jedna zlosnik.gif

do radia dochodzi CAN, zwykly kabel

Napisano
  • Autor

> Moze jeszcze chcialbys zobaczyc biegajace po magistrali elektrony?

> Sory, nie moglem sie powstrzymac

> Do czego potrzebna Ci taka informacja

1. tyle się gada o CAN a nikt tego fizycznie nie widział,

2. jak mnie ktoś zapyta (a zapyta na 100%) to muszę udzielić rzeczowej odpowiedzi,

3. interesuje mnie to.

Napisano
  • Autor

> wszystkie kompy sa spiete magistralami, ktorych jest wiecej niz jedna

> do radia dochodzi CAN, zwykly kabel

pojedynczy? bo normalnie to jest to skrętka dwóch przewodów? poza tym do radia się i tak nie dobiorę, nawet złodziej ma problemy hehe.gif

Napisano

> pojedynczy? bo normalnie to jest to skrętka dwóch przewodów? poza tym

> do radia się i tak nie dobiorę, nawet złodziej ma problemy

nie mam teraz dostepu do plyty serwisowej Stilo, tam jest wszystko opisane z rysunkami - oprocz CANa jest jeszcze jedna magistrala

co do ilosci kabli nie pamietam, wydaje mi sie jednak, ze jest jeden

mnie interesuje dokladny opis protokolow, kusi mnie wpiecie sie w magistrale i skorzystanie z informacji chulajacych pomiedzy kompami 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> nie mam teraz dostepu do plyty serwisowej Stilo, tam jest wszystko

> opisane z rysunkami - oprocz CANa jest jeszcze jedna magistrala

> co do ilosci kabli nie pamietam, wydaje mi sie jednak, ze jest jeden

> mnie interesuje dokladny opis protokolow, kusi mnie wpiecie sie w

> magistrale i skorzystanie z informacji chulajacych pomiedzy

> kompami

hoho, to kolega ma ambitny plan. Równie dobrze można by poprosić królową Elżbietę o udział w sesji Playboy'a. Opis protokołów stosowanych w diagnostyce EOBD jest problemem, a opis protokołów stosowanych w innych zastosowaniach to już chyba nieosiągalne dla zwykłego śmiertelnika.

Napisano

> hoho, to kolega ma ambitny plan. Równie dobrze można by poprosić

> królową Elżbietę o udział w sesji Playboy'a. Opis protokołów

> stosowanych w diagnostyce EOBD jest problemem, a opis protokołów

> stosowanych w innych zastosowaniach to już chyba nieosiągalne

> dla zwykłego śmiertelnika.

w takich tematach mam doswiadczenie zawodowe, wiec rozgryzienie komunikacji w Stilo jest kwestia motywacji i czasu hehe.gif

ale moze sa dane ulatwiajace to zajecie cool.gif no i siedzenie z kompem i sprzetem laboratoryjnym w aucie na dluzsza mete nie jest wygodne oslabiony.gif

Napisano

Co Ty planujesz? Chcesz Stilo polskiego jezyka nauczyc? hmm.gif

Napisano

> Co Ty planujesz? Chcesz Stilo polskiego jezyka nauczyc?

a wiesz, ze byloby to bardzo proste cool.gif w sumie taki examiner pokladowy ze zmienionym oprogramowaniem to bylaby super sprawa ok.gif i zadne ASO by nie podskoczylo hehe.gif

Napisano

> kusi mnie wpiecie sie w magistrale

Krokodylkami zlosnik.gif

> i skorzystanie z informacji chulajacych pomiedzy kompami

Chcesz zostać złodziejem impulsów? wink.gif

Napisano

> Krokodylkami

a co, nie lubisz tych przesympatycznych zwierzat ? hehe.gif

> Chcesz zostać złodziejem impulsów?

kiedys to bylo proste, teraz technika poszla do przodu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> a wiesz, ze byloby to bardzo proste w sumie taki examiner pokladowy

> ze zmienionym oprogramowaniem to bylaby super sprawa i zadne

> ASO by nie podskoczylo

to się nie uda,

Napisano
  • Autor

> w takich tematach mam doswiadczenie zawodowe, wiec rozgryzienie

> komunikacji w Stilo jest kwestia motywacji i czasu

> ale moze sa dane ulatwiajace to zajecie no i siedzenie z kompem i

> sprzetem laboratoryjnym w aucie na dluzsza mete nie jest wygodne

najpierw niech mi kolega napisze gdzie magistralę mogę zobaczyć. gdzieś kiedyś widziałem w materiałach o stilo że to jest skrętka dwóch przewodów, tylko gdzie ona jest? Co do CAN, dużo można o nim poczytać, warstwa fizyczna, aplikacyjna na stronach Boscha www.can.bosch.com

Napisano

> 2. jak mnie ktoś zapyta (a zapyta na 100%) to muszę udzielić

> rzeczowej odpowiedzi,

no to juz ja masz

> 3. interesuje mnie to.

to dobrze smile.gif trzeba miec jakies zainteresowania, tak gwoli scislosci sieci CAN sa dwie, wyglada to tak:

ARCHITEKTURA F.L.ORE.N.C.E.

System "MINI F.L.ORE.N.C.E." został zaprojektowany w celu optymalnego zarządzania funkcjami elektrycznymi i elektronicznymi samochodu.

System jest wzajemnie powiązany ze wszystkimi funkcjami instalacji elektrycznej, kontroluje bezpośrednio wszystkie, tak zwane, funkcje nadwozia (widoczność, dostęp, informacje, komfort, telekomunikację, itp) oraz wspiera wymianę danych pomiędzy systemami sterowania napędem (silnik, hamowanie, skrzynia biegów, itp.).

Aby zoptymalizować instalację, poszczególne centralki (pod względem elektronicznym lub elektromechanicznym) znajdują się w 'środku' funkcji, którymi zarządzają. Pozwala to na zminimalizowanie układu rozdziału mocy i rozprowadzenia sygnałów, również dzięki szerokiemu zastosowaniu sieci komunikacji szeregowej, ułatwiając rozwiązanie problemów związanych z gabarytami, niezawodnością, ciężarem, kosztami.

Rozdzielanie mocy odbywa się poprzez skrzynki rozdzielcze i/lub skrzynki bezpiecznikowe, połączone z elementami kontrolnymi (przekaźniki i włączniki statyczne) tak, aby zapewnić maksymalny poziom zabezpieczenia elektrycznego przy minimalnej złożoności okablowania.

Z wiązek przewodów, znajdujących się wewnątrz samochodu, wyeliminowano spawanie ultradźwiękami, a w jego miejsce zastosowano złącza zwarciowe (już stosowane w samochodzie Alfa 147).

W przypadku układów takich jak MINI FLORENCE korzyści są bardzo liczne, a należą do nich między innymi:

czujniki zainstalowane w różnych podsystemach są dostępne w sieci

informacje mogą być jednocześnie dostępne

eliminuje się występowanie podobnych czujników

można uzyskać dostęp do nowych funkcji wyłącznie poprzez wprowadzenie zmian do oprogramowania (ewolucja podczas okresu 'życia' samochodów)

zostaje uproszczony projekt wiązek przewodów i zmniejsza się ilość złączy elektrycznych

zabezpieczenie działania urządzeń elektronicznych jest coraz lepsze, co zwiększa wiarygodność przekazywanych informacji

jest dostępna zintegrowana funkcja diagnostyki, co upraszcza operacje obsługi w zakresie komponentów elektrycznych / elektronicznych.

W FIAT STILO układ składa się z:

2 Sieci komunikacji CAN, które łączą WĘZŁY (patrz uwaga na następnej stronie) należące do dwóch różnych obszarów: jeden do kontroli dynamicznej samochodu i drugi dla, tak zwanych, funkcji "nadwozia"

1 LINIA SZEREGOWA W dla recovery immobilizer

Różne LINIE SZEREGOWE K do diagnostyki poszczególnych WĘZŁÓW/CENTRALEK

1 Linia szeregowa nazywana A - BUS

Uwaga: WĘZŁAMI nazywane są wszystkie urządzenia elektryczne/elektroniczne i centralki które zawierają specjalny interfejs (INTRFEJS SIECIOWY), który pozwala na transmisję i przyjmowanie danych, informacji i sygnałów w sieci CAN.

Dwie sieci C-CAN i B-CAN są fizycznie oddzielone od siebie, lecz obydwie łączą się w WĘŹLE BODY COMPUTER; ten ostatni, który jest traktowany jako węzeł GŁÓWNY dla dwóch sieci, zawiera funkcję nazywaną GATEWAY, która pozwala na przekazywanie informacji/danych z jednej sieci do drugiej, nawet jeśli obydwie sieci pracują z różnymi prędkościami:

Prędkość transmisji SIECI B-CAN = 50 Kbit/sek.

Prędkość transmisji SIECI C-CAN = 500 Kbit/sek.

Uwaga: Diagnostyka WĘZŁÓW podłączonych do sieci 8-CAN wykonywana jest za pośrednictwem CAN, natomiast węzłów podłączonych do sieci C- CAN, za pośrednictwem specjalnych LINII SZEREGOWYCH K. Linie K i sieć 8-CAN łączą się w złączu elektrycznym do diagnostyki EOBD znajdującym się BODY COMPUTER.

Sieć B-CAN (niska prędkość) FIAT STILO składa się z 2 przewodów elektrycznych, jednego koloru biało-różowego oznaczonego na schemacie elektrycznym jako przewód CAN-A, i drugiego w kolorze czarno-różowym, oznaczonego na schemacie elektrycznym jako przewód CAN-B.

Transmisja informacji przez tę parę przewodów następuje poprzez transmisję na 2 poziomach napięcia (V), jednym wysokim, a drugim niskim połączonych z przewodem CAN-A i z przewodem CAN-B; różnica algebraiczna tych dwóch poziomów generuje wartości napięcia powiązane z dwoma poziomami logicznymi 0 lub 1.

Te dwa ostatnie poziomy stanowią jednostkę elementarną informacji nazywaną BIT (liczba dwójkowa), a odpowiednio z sobą powiązane, są informacją, którą można przekazać.

Sieć C-CAN(wysoka prędkość) FIAT STI LO składa się z dwóch skręconych przewodów elektrycznych, jednego koloru zielonego, oznaczonego na schemacie elektrycznym jako przewód CAN - H, i drugiego w kolorze brązowym, oznaczonego na schemacie elektrycznym jako przewód CAN - L.

Transmisja informacji jest analogiczna do sytuacji w sieci B-CAN; w tym przypadku wysoki poziom napięcia jest związany z przewodem CAN - H, natomiast niski z przewodem CAN - L.

Protokół systemu mini Florence pozwala na zarządzanie problemami nakładania się wtedy, kiedy więcej węzłów chce jednocześnie dokonać przekazu informacji. Każda centralka posiada swój kod identyfikacyjny, który również określa jej priorytet. W praktyce, kiedy jeden węzeł (centralka) wraża poprzez bit początkowy zamiar przesłania pewnej informacji do sieci (BUS), a inny węzeł (centralka) wykonuje jednocześnie taką samą operację, to ponieważ oba odczytują (poza tym, że przesyłają) sygnały w sieci, sieć stwierdzając różnicę pomiędzy sygnałem wysłanym a sygnałem odebranym, uzna, że drugi węzeł wysyła informację ważniejszą (o wyższym priorytecie). Węzeł przekazujący informację o niższym priorytecie natychmiast przerwie swoją transmisję na rzecz węzła przesyłającego informację o wyższym priorytecie. Praktycznie komunikaty o najwyższym priorytecie są przesyłane do sieci bez żadnych przerw ani opóźnień. Oczywiście centralki (węzły), które zamierzały przesłać komunikaty o niższym priorytecie, ponieważ musiały przerwać transmisję stając się chwilowo odbiornikami, będą ponownie próbowały przekazać swoją informację, po zakończeniu transmisji uznanej za bardziej priorytetową. To nieniszczące nakładanie się jest regulowane zgodnie z procedurą oceny bitów, z których jeden jest nazywany dominującym i jego wartość jest równa zero (0) a drugi jest nazywany regresywnym i przyjmuje wartość jeden (1).

Poniżej przedstawiono przykład "konfliktu" transmisji (dostęp priorytetowy).

Informacja ważniejsza otrzymuje możliwość przesłania do BUS; poziom wyższy (0) ma zawsze pierwszeństwo przed poziomem niższym (1).

Jednoczesny dostęp do sieci wielu centralek może doprowadzić do "konfliktu" na linii C-CAN (BUS); na rysunku można zauważyć, że węzeł centralki sterowania silnikiem (NCM) i węzeł centralki układu hamowania (NFR) wysyłają jednocześnie identyczną informację (pakiet danych) do punktu (D); od punku (E) dwie informacje mają niezgodny bit.

Od tego momentu, węzeł NFR, ponieważ oprócz przesyłania informacji, jednocześnie również ją kontroluje (odczytuje), gdy tylko stwierdzi, że bit jaki zamierza przesłać (1) o wartości regresywnej jest w sprzeczności w sieci z bitem (0) o wartości dominującej, natychmiast przerywa transmisję swojej informacji (utrata oceny) na rzecz węzła NCM, który przekazuje informację o wyższym priorytecie, przestawiając się na stan oczekiwania aż do momentu, gdy NCM zakończy transmisję i linia się zwolni. Do sieci zostaje przekazana informacja z węzła NCM o w tym momencie węzeł NFR ponownie uzyskuje dostęp do linii, aby przesłać informację, której transmisja została wcześniej przerwana. O ile oczywiście nie nastąpi kolejna "kolizja".

POŁĄCZENIE LINII A - BUS

Linia szeregowa A - BUS gwarantuje przepływ informacji/komend pomiędzy różnymi centralkami elektronicznymi.

W FIAT STILO są to następujące centralki:

Syrena urządzenia antywłamaniowego

Alarm wolumetryczny

Elektroniczny moduł zespołu przełączników pod kierownicą

Czujnik deszczu/zmierzchu

Węzeł body computer

Centralka ciśnienia w oponach

Prędkość transmisji A - BUS e di 4,8 kbit/sek.

Komunikacja na A - BUS następuje poprzez wymianę pakietu danych pomiędzy różnymi centralkami.

Każda centralka połączona z A - BUS ma swój własny adres elektroniczny; kiedy centralka musi wysłać komendę/informację do innej centralki, musi zawsze wpisać do pakietu dane na temat adresu centralki adresata.

Transmisja następuje zawsze z centralki nadawczej do centralki adresata (jednokierunkowo).

Po zakończeniu odbioru danych, centralka odbierająca musi przekazać wynik do centralki przesyłającej, kończąc tym samym wymianę informacji.

W odróżnieniu od SIECI CAN, w A - BUS priorytet transmisji przyznawany jest centralce, a nie informacji do przesłania, a więc już przy projektowaniu podejmuje się decyzję w jakiej kolejności centralki będą miały dostęp do linii w przypadku konfliktu przy transmisji.

PODŁĄCZENIE LINII K

W układzie mini F.L.Ore.N.C.E. FIAT STILO, linie K pozwalają na wykonanie diagnostyki za pomocą narzędzia diagnostycznego następujących Węzłów/Centralek:

WĘZEŁ ADAPTACYJNY CRUISE CONTRO L (NAC)

WĘZEŁ UKŁADU KIEROWNICZEGO ZE WSPOMAGANIEM ELEKTRYCZNYM (NGE)

WĘZEŁ AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW/ZROBOTYZOWANEJ SKRZYNI BIEGÓW (NCA/NCR)

WĘZEŁ STEROWANIA SILNIKIEM (NCM)

WĘZEŁ HAMULCÓW (NFR)

CENTRALKA CIŚNIENIA W OPONACH (CPP)

CENTRAL AIR BAG (CAB)

CENTRALKA STEROWANIA ZAWIESZENIAMI (SCS)

Jak to można zauważyć, powyżej wymienione węzły, są węzłami podłączonymi do sieci C - CAN (z wyjątkiem CPP,CAB i SCS); w celu wykonania diagnostyki WĘZŁA KĄTA SKRĘTU i WĘZŁA WYBIERANIA BIEGÓW wykonywana jest odpowiednio diagnostyka WĘZŁA HAMULCÓW i WĘZŁA AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW

Ponadto istnieje linia K do sterowania działaniem oraz diagnostyką CENTRALI REFLEKTORA LEWEGO i REFLEKTORA PRAWEGO (CPS/CPD).

Zrodlo: Materialy FIAT'a

Napisano
  • Autor

> no to juz ja masz

> to dobrze trzeba miec jakies zainteresowania, tak gwoli scislosci

> sieci CAN sa dwie, wyglada to tak:

> ARCHITEKTURA F.L.ORE.N.C.E.

> System "MINI F.L.ORE.N.C.E." został zaprojektowany w celu optymalnego

> zarządzania funkcjami elektrycznymi i elektronicznymi samochodu.

> System jest wzajemnie powiązany ze wszystkimi funkcjami instalacji

> elektrycznej, kontroluje bezpośrednio wszystkie, tak zwane,

> funkcje nadwozia (widoczność, dostęp, informacje, komfort,

> telekomunikację, itp) oraz wspiera wymianę danych pomiędzy

> systemami sterowania napędem (silnik, hamowanie, skrzynia

> biegów, itp.).

> Aby zoptymalizować instalację, poszczególne centralki (pod względem

> elektronicznym lub elektromechanicznym) znajdują się w 'środku'

> funkcji, którymi zarządzają. Pozwala to na zminimalizowanie

> układu rozdziału mocy i rozprowadzenia sygnałów, również dzięki

> szerokiemu zastosowaniu sieci komunikacji szeregowej, ułatwiając

> rozwiązanie problemów związanych z gabarytami, niezawodnością,

> ciężarem, kosztami.

> Rozdzielanie mocy odbywa się poprzez skrzynki rozdzielcze i/lub

> skrzynki bezpiecznikowe, połączone z elementami kontrolnymi

> (przekaźniki i włączniki statyczne) tak, aby zapewnić maksymalny

> poziom zabezpieczenia elektrycznego przy minimalnej złożoności

> okablowania.

> Z wiązek przewodów, znajdujących się wewnątrz samochodu,

> wyeliminowano spawanie ultradźwiękami, a w jego miejsce

> zastosowano złącza zwarciowe (już stosowane w samochodzie Alfa

> 147).

> W przypadku układów takich jak MINI FLORENCE korzyści są bardzo

> liczne, a należą do nich między innymi:

> czujniki zainstalowane w różnych podsystemach są dostępne w sieci

> informacje mogą być jednocześnie dostępne

> eliminuje się występowanie podobnych czujników

> można uzyskać dostęp do nowych funkcji wyłącznie poprzez wprowadzenie

> zmian do oprogramowania (ewolucja podczas okresu 'życia'

> samochodów)

> zostaje uproszczony projekt wiązek przewodów i zmniejsza się ilość

> złączy elektrycznych

> zabezpieczenie działania urządzeń elektronicznych jest coraz lepsze,

> co zwiększa wiarygodność przekazywanych informacji

> jest dostępna zintegrowana funkcja diagnostyki, co upraszcza operacje

> obsługi w zakresie komponentów elektrycznych / elektronicznych.

> W FIAT STILO układ składa się z:

> 2 Sieci komunikacji CAN, które łączą WĘZŁY (patrz uwaga na następnej

> stronie) należące do dwóch różnych obszarów: jeden do kontroli

> dynamicznej samochodu i drugi dla, tak zwanych, funkcji

> "nadwozia"

> 1 LINIA SZEREGOWA W dla recovery immobilizer

> Różne LINIE SZEREGOWE K do diagnostyki poszczególnych

> WĘZŁÓW/CENTRALEK

> 1 Linia szeregowa nazywana A - BUS

> Uwaga: WĘZŁAMI nazywane są wszystkie urządzenia

> elektryczne/elektroniczne i centralki które zawierają specjalny

> interfejs (INTRFEJS SIECIOWY), który pozwala na transmisję i

> przyjmowanie danych, informacji i sygnałów w sieci CAN.

> Dwie sieci C-CAN i B-CAN są fizycznie oddzielone od siebie, lecz

> obydwie łączą się w WĘŹLE BODY COMPUTER; ten ostatni, który jest

> traktowany jako węzeł GŁÓWNY dla dwóch sieci, zawiera funkcję

> nazywaną GATEWAY, która pozwala na przekazywanie

> informacji/danych z jednej sieci do drugiej, nawet jeśli obydwie

> sieci pracują z różnymi prędkościami:

> Prędkość transmisji SIECI B-CAN = 50 Kbit/sek.

> Prędkość transmisji SIECI C-CAN = 500 Kbit/sek.

> Uwaga: Diagnostyka WĘZŁÓW podłączonych do sieci 8-CAN wykonywana jest

> za pośrednictwem CAN, natomiast węzłów podłączonych do sieci C-

> CAN, za pośrednictwem specjalnych LINII SZEREGOWYCH K. Linie K i

> sieć 8-CAN łączą się w złączu elektrycznym do diagnostyki EOBD

> znajdującym się BODY COMPUTER.

> Sieć B-CAN (niska prędkość) FIAT STILO składa się z 2 przewodów

> elektrycznych, jednego koloru biało-różowego oznaczonego na

> schemacie elektrycznym jako przewód CAN-A, i drugiego w kolorze

> czarno-różowym, oznaczonego na schemacie elektrycznym jako

> przewód CAN-B.

> Transmisja informacji przez tę parę przewodów następuje poprzez

> transmisję na 2 poziomach napięcia (V), jednym wysokim, a drugim

> niskim połączonych z przewodem CAN-A i z przewodem CAN-B;

> różnica algebraiczna tych dwóch poziomów generuje wartości

> napięcia powiązane z dwoma poziomami logicznymi 0 lub 1.

> Te dwa ostatnie poziomy stanowią jednostkę elementarną informacji

> nazywaną BIT (liczba dwójkowa), a odpowiednio z sobą powiązane,

> są informacją, którą można przekazać.

> Sieć C-CAN(wysoka prędkość) FIAT STI LO składa się z dwóch skręconych

> przewodów elektrycznych, jednego koloru zielonego, oznaczonego

> na schemacie elektrycznym jako przewód CAN - H, i drugiego w

> kolorze brązowym, oznaczonego na schemacie elektrycznym jako

> przewód CAN - L.

> Transmisja informacji jest analogiczna do sytuacji w sieci B-CAN; w

> tym przypadku wysoki poziom napięcia jest związany z przewodem

> CAN - H, natomiast niski z przewodem CAN - L.

> Protokół systemu mini Florence pozwala na zarządzanie problemami

> nakładania się wtedy, kiedy więcej węzłów chce jednocześnie

> dokonać przekazu informacji. Każda centralka posiada swój kod

> identyfikacyjny, który również określa jej priorytet. W

> praktyce, kiedy jeden węzeł (centralka) wraża poprzez bit

> początkowy zamiar przesłania pewnej informacji do sieci (BUS), a

> inny węzeł (centralka) wykonuje jednocześnie taką samą operację,

> to ponieważ oba odczytują (poza tym, że przesyłają) sygnały w

> sieci, sieć stwierdzając różnicę pomiędzy sygnałem wysłanym a

> sygnałem odebranym, uzna, że drugi węzeł wysyła informację

> ważniejszą (o wyższym priorytecie). Węzeł przekazujący

> informację o niższym priorytecie natychmiast przerwie swoją

> transmisję na rzecz węzła przesyłającego informację o wyższym

> priorytecie. Praktycznie komunikaty o najwyższym priorytecie są

> przesyłane do sieci bez żadnych przerw ani opóźnień. Oczywiście

> centralki (węzły), które zamierzały przesłać komunikaty o

> niższym priorytecie, ponieważ musiały przerwać transmisję stając

> się chwilowo odbiornikami, będą ponownie próbowały przekazać

> swoją informację, po zakończeniu transmisji uznanej za bardziej

> priorytetową. To nieniszczące nakładanie się jest regulowane

> zgodnie z procedurą oceny bitów, z których jeden jest nazywany

> dominującym i jego wartość jest równa zero (0) a drugi jest

> nazywany regresywnym i przyjmuje wartość jeden (1).

> Poniżej przedstawiono przykład "konfliktu" transmisji (dostęp

> priorytetowy).

> Informacja ważniejsza otrzymuje możliwość przesłania do BUS; poziom

> wyższy (0) ma zawsze pierwszeństwo przed poziomem niższym (1).

> Jednoczesny dostęp do sieci wielu centralek może doprowadzić do

> "konfliktu" na linii C-CAN (BUS); na rysunku można zauważyć, że

> węzeł centralki sterowania silnikiem (NCM) i węzeł centralki

> układu hamowania (NFR) wysyłają jednocześnie identyczną

> informację (pakiet danych) do punktu (D); od punku (E) dwie

> informacje mają niezgodny bit.

> Od tego momentu, węzeł NFR, ponieważ oprócz przesyłania informacji,

> jednocześnie również ją kontroluje (odczytuje), gdy tylko

> stwierdzi, że bit jaki zamierza przesłać (1) o wartości

> regresywnej jest w sprzeczności w sieci z bitem (0) o wartości

> dominującej, natychmiast przerywa transmisję swojej informacji

> (utrata oceny) na rzecz węzła NCM, który przekazuje informację o

> wyższym priorytecie, przestawiając się na stan oczekiwania aż do

> momentu, gdy NCM zakończy transmisję i linia się zwolni. Do

> sieci zostaje przekazana informacja z węzła NCM o w tym momencie

> węzeł NFR ponownie uzyskuje dostęp do linii, aby przesłać

> informację, której transmisja została wcześniej przerwana. O ile

> oczywiście nie nastąpi kolejna "kolizja".

> POŁĄCZENIE LINII A - BUS

> Linia szeregowa A - BUS gwarantuje przepływ informacji/komend

> pomiędzy różnymi centralkami elektronicznymi.

> W FIAT STILO są to następujące centralki:

> Syrena urządzenia antywłamaniowego

> Alarm wolumetryczny

> Elektroniczny moduł zespołu przełączników pod kierownicą

> Czujnik deszczu/zmierzchu

> Węzeł body computer

> Centralka ciśnienia w oponach

> Prędkość transmisji A - BUS e di 4,8 kbit/sek.

> Komunikacja na A - BUS następuje poprzez wymianę pakietu danych

> pomiędzy różnymi centralkami.

> Każda centralka połączona z A - BUS ma swój własny adres

> elektroniczny; kiedy centralka musi wysłać komendę/informację do

> innej centralki, musi zawsze wpisać do pakietu dane na temat

> adresu centralki adresata.

> Transmisja następuje zawsze z centralki nadawczej do centralki

> adresata (jednokierunkowo).

> Po zakończeniu odbioru danych, centralka odbierająca musi przekazać

> wynik do centralki przesyłającej, kończąc tym samym wymianę

> informacji.

> W odróżnieniu od SIECI CAN, w A - BUS priorytet transmisji

> przyznawany jest centralce, a nie informacji do przesłania, a

> więc już przy projektowaniu podejmuje się decyzję w jakiej

> kolejności centralki będą miały dostęp do linii w przypadku

> konfliktu przy transmisji.

> PODŁĄCZENIE LINII K

> W układzie mini F.L.Ore.N.C.E. FIAT STILO, linie K pozwalają na

> wykonanie diagnostyki za pomocą narzędzia diagnostycznego

> następujących Węzłów/Centralek:

> WĘZEŁ ADAPTACYJNY CRUISE CONTRO L (NAC)

> WĘZEŁ UKŁADU KIEROWNICZEGO ZE WSPOMAGANIEM ELEKTRYCZNYM (NGE)

> WĘZEŁ AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW/ZROBOTYZOWANEJ SKRZYNI BIEGÓW

> (NCA/NCR)

> WĘZEŁ STEROWANIA SILNIKIEM (NCM)

> WĘZEŁ HAMULCÓW (NFR)

> CENTRALKA CIŚNIENIA W OPONACH (CPP)

> CENTRAL AIR BAG (CAB)

> CENTRALKA STEROWANIA ZAWIESZENIAMI (SCS)

> Jak to można zauważyć, powyżej wymienione węzły, są węzłami

> podłączonymi do sieci C - CAN (z wyjątkiem CPP,CAB i SCS); w

> celu wykonania diagnostyki WĘZŁA KĄTA SKRĘTU i WĘZŁA WYBIERANIA

> BIEGÓW wykonywana jest odpowiednio diagnostyka WĘZŁA HAMULCÓW i

> WĘZŁA AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW

> Ponadto istnieje linia K do sterowania działaniem oraz diagnostyką

> CENTRALI REFLEKTORA LEWEGO i REFLEKTORA PRAWEGO (CPS/CPD).

> Zrodlo: Materialy FIAT'a

duke, gdańsk, masz coś wspólnego z elektroniką pojazdową?

Napisano

> to się nie uda,

zalezy do czego mialoby to sluzyc, ja na razie nie mam sprecyzowanych potrzeb, wiec i tematem sie nie zajmowalem

a da sie wiele, ostatecznie karte examinera mozna nabyc (produkt HP okolo 2 tys.zl) i podzialac

rzezba z tego wychodzi, ale powtorze to co napisalem wczesniej - kwestia motywacji i czasu

Napisano
  • Autor

> ani troche

a już myślałem że wystrugamy jakiegoś Gtecha by stilo spamers hehe

Napisano

> duke, gdańsk, masz coś wspólnego z elektroniką pojazdową?

duke mial dostep do plyty po prostu cool.gif

skoro masz juz kolory kabli, mozesz zobaczyc magistrale, o co tak zabiegasz tongue.gif

gdybys robil cos konkretnego, daj znac, z checia dowiem sie co zdzialales

Napisano
  • Autor

> duke mial dostep do plyty po prostu

> skoro masz juz kolory kabli, mozesz zobaczyc magistrale, o co tak

> zabiegasz

> gdybys robil cos konkretnego, daj znac, z checia dowiem sie co

> zdzialales

ja jestem mechanikiem, na obecnym poziomie niczego nie zdziałam, byłoby super gdybym potrafił zrobić własny skaner EOBD, ale do tego potrzeba elektronika i programistę. Moje zainteresowania są zbyt szerokie, hm... ale cóż właśnie kupuję oscyloskop hehe, od czegoś trzeba zacząć, mam już urządzenie AMX 530 do diagnostyki EOBD no przenośnego kompa. hehe.gif

Napisano

> ja jestem mechanikiem, na obecnym poziomie niczego nie zdziałam,

> byłoby super gdybym potrafił zrobić własny skaner EOBD, ale do

> tego potrzeba elektronika i programistę. Moje zainteresowania są

> zbyt szerokie, hm... ale cóż właśnie kupuję oscyloskop hehe, od

> czegoś trzeba zacząć, mam już urządzenie AMX 530 do diagnostyki

> EOBD no przenośnego kompa.

to widze, ze fajne rzeczy mozna razem wystrugac ok.gif tylko czasu ni w zab, a i odleglosc przeszkadza crazy.gif

Napisano
  • Autor

> to widze, ze fajne rzeczy mozna razem wystrugac tylko czasu ni w

> zab, a i odleglosc przeszkadza

można naprawdę dużo ciekawych rzeczy zrobić.

274923450-rys1.JPG

a ten też bardzo ciekawy

274923450-rys2.JPG

ten drugi pokazuje jak się zmienia przyspieszenie kątowe wału korbowego pewnego silnika pracującego na biegu jałowym i potem podczas gwałtownego przyspieszania. Wartość tego chwilowego przyspieszenia kątowego przemnożona przez masowy moment bezwładności (I=0,7) silnika daje w efekcie jego moment obrotowy na wale. Ten silnik ma max moment = ok. 150 Nm, ale chwilowa wartość maksymalna może być nawet kilka razy większa niż te 150 Nm, np. 800 Nm. Wyobrażacie sobie taką wartość momentu obrtowego na wale? Każdy to ma, ale przez ułamek sekundy hehe.gif. To wszystko zostało uzyskane stosując przetwornik obrotow-impulsowy mocowany na wale korbowym. Przydatność dla diagnostyki silnika - całkiem spora. Można np. zobaczyć który cylinder pracuje lepiej niż inne itd

Napisano
  • Autor

takie piękne wykresy unikalne bez odzewu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Normalnie powinieneś ASO otworzyć

tia, żebyście potem pisali na forum, jakie to złe ASO jest, nie ma mowy hehe.gif

Napisano

> takie piękne wykresy unikalne bez odzewu

ciesze sie, ze kolega odkryl przyjemnosc poslugiwania sie oscyloskopem zlosnik.gif

mnie interesowaloby przelozenie tego co kolega pokazal na dane przydatne dla kierowcy w jezdzie codziennej

nauke uprawiam w ramach innych zagadnien wink.gif

Napisano
  • Autor

> ciesze sie, ze kolega odkryl przyjemnosc poslugiwania sie

> oscyloskopem

> mnie interesowaloby przelozenie tego co kolega pokazal na dane

> przydatne dla kierowcy w jezdzie codziennej

> nauke uprawiam w ramach innych zagadnien

a nie interesowałoby kolegę np. takie cuś, co pokaże koledze jaką ma moc i moment obrotowy jego silnik, jakie są opory ruchu tego silnika np. po zastosowaniu jakiegoś tam oleju, jaka jest jakość wyrównoważenia wału korbowego z kołem zamachowym, i inne takie tam? Wszystko to może mieć przydatność zarówno diagnostyczną dla warsztatów jak i zwykłego użytkownika, który chce lepiej znać swój silnik. Mnie się szczególnie podoba to, że mogę wykonać w czasie kilku sekund dynamiczną charakterystykę silnika, na którym będzie pokazane jakie są parametry efektywne jego pracy. Nie potrzebna jest do tego hamownia silnikowa, czy pojazdowa. Problem jest taki, że to co mam znajduje się w laboratorium i żeby miało znaczenie handlowe musiałoby być znacznie zminitauryzowane a ponadto nie wiem czy algorytmy matematyczne przeze mnie stosowane w arkuszach typu Mathcad, można jakoś upakować do miniaturowego sterownika, który będzie robił to samo co ja w laboratorium?

Napisano

mozemy porozmawiac na ten temat, warto szukac mozliwosci zarobienia pieniedzy, chociaz takich madrych jest wiecej tongue.gif

jezeli potrafisz sprecyzowac oczekiwania wobec mnie, napisz na priw, zobaczymy czy w ogole ma szanse cos z tego wyjsc

Napisano
  • Autor

> mozemy porozmawiac na ten temat, warto szukac mozliwosci zarobienia

> pieniedzy, chociaz takich madrych jest wiecej

> jezeli potrafisz sprecyzowac oczekiwania wobec mnie, napisz na priw,

> zobaczymy czy w ogole ma szanse cos z tego wyjsc

a nie wybierasz się kiedyś do radomia? wpadłbyś do mnie do pracy, zrobię Ci tę diagnostykę twojego silnika, napijemy się kawy i pogadamy

Napisano

> a nie wybierasz się kiedyś do radomia? wpadłbyś do mnie do pracy,

> zrobię Ci tę diagnostykę twojego silnika, napijemy się kawy i

> pogadamy

Radom to tylko 100km ode mnie tongue.gif wiec do zrobienia

napisz jak pracujesz w lipcu, a raczej kiedy nie jestes dostepny

Napisano
  • Autor

> Radom to tylko 100km ode mnie wiec do zrobienia

> napisz jak pracujesz w lipcu, a raczej kiedy nie jestes dostepny

raczej początek lipca jeszcze będę, a potem urlop, być może to ja pojad do wawy za jakieś dwa tygodnie, w razie czego dam znać ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.