Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło pasowe alternatora.

Featured Replies

Napisano

Po wymianie dwóch pasków klinowych stwierdzam że wymienić trzeba koło pasowe napędu altka. Gdy przyjdzie troszku wilgoci albo duże obciążenie prądem (wycieraczki, went, radio, światła długie + stopy)) zaczyna piszczeć. Pytanie do zorientowanych czy wicie gdzie można kupić koło pasowe taniej niż w Oplu (~78zł) ale raczej nowe bo jeśli trafię używkę po takim przebiegu jak moje to nici... No i pytanie czy wystarczy koło altka bo może będzie potrzeba wymiany koła na wale... Wspomnę tylko że regulacja jest na max i chodzi o Bosch-a.

Szukam tańszego bo wczoraj amorki zmieniłem i budżet na wrzesień do astry wyczerpany....

Napisano

Mam podobnie założyłem nowy pasek troche bardziej uciagłem i narazie jest ok zlosnik.gif

Napisano

> Mam podobnie założyłem nowy pasek troche bardziej uciagłem i narazie

> jest ok

Jezeli mowicie o zwyklym pasku (nie wieloklinowym) to podobno przy bardzo wytartych kolach zaklada sie pasek o szerokosci 11mm a nie 10mm. A mocniej naciagajac pasek zabijasz kola i chyba lozyska smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli mowicie o zwyklym pasku (nie wieloklinowym) to podobno przy

> bardzo wytartych kolach zaklada sie pasek o szerokosci 11mm a

> nie 10mm. A mocniej naciagajac pasek zabijasz kola i chyba

> lozyska

Mówimy o zwykłym pasku.

Chyba nie mogę zabić łożysk bo nie mogę naciągnąć paska bo chowa się głęboko w kole.

A co do paska to wydaje mi się że ma szerokość 8 a wymianę koła polecił mi mechanik tylko czy słusznie?? Może faktycznie założyć szerszy pasek tylko jaki?? confused.gif

Napisano

> Mówimy o zwykłym pasku.

> Chyba nie mogę zabić łożysk bo nie mogę naciągnąć paska bo chowa się

> głęboko w kole.

> A co do paska to wydaje mi się że ma szerokość 8 a wymianę koła

> polecił mi mechanik tylko czy słusznie?? Może faktycznie założyć

> szerszy pasek tylko jaki??

Wlasnie to, ze sie chowa powoduje piski... Pasek pracuje bocznymi plaszczyznami i jezeli nie moze sie nimi zaprzec to sie zaczyna palic (poczatkowo tylko piszczec).

Niestety nie przerabialem tego w Astrze (mam wieloklin) a w Jettcie kumpla... Fachowiec poradzil mu zalozenie paska 11mm zamiast 10mm. A moze masz tak zniszczony pasek, ze wyglada na 8mm (podkreslam - nie wiem jaki pasek powinien byc w astrze)?

Gdyby sie dalo, to wymiana paska na grupszy taniej by wyszla niz wymiana wszystkoch kol.

Napisano
  • Autor

No OK.

Tylko teraz pytanie jaki rozmiar powinien być żeby wiedzieć jaki dać (+1mm) w C14NZ?

Napisano

> No OK.

> Tylko teraz pytanie jaki rozmiar powinien być żeby wiedzieć jaki dać

> (+1mm) w C14NZ?

przerabiałem ten temat w tym roku : 2 paski zniszczone (szkoda kasy) kup koło do alternatora do mojego bosha kosztowało orginalne 40zł w sklepie , stare koło masz wytarte więc wymiana paska pomoże na 2 m-ce

U mnie to jeden szeroki pasek to się porwał na szczępy guma się stopiła a włókan zaczeły odłaźić ale się nie slizgał i pochodził 2 m-ce a kosztował 20zł

Napisano

> przerabiałem ten temat w tym roku : 2 paski zniszczone (szkoda kasy)

> kup koło do alternatora do mojego bosha kosztowało orginalne

> 40zł w sklepie , stare koło masz wytarte więc wymiana paska

> pomoże na 2 m-ce

No ja tak samo. Kupowałem koło w Oplu na wodnej a Krakowie, 28 zł kosztowało więc nie wiem skąd kolega wziął cenę 80 zł.

Napisano

> Po wymianie dwóch pasków klinowych stwierdzam że wymienić trzeba koło

> pasowe napędu altka. Gdy przyjdzie troszku wilgoci albo duże

> obciążenie prądem (wycieraczki, went, radio, światła długie +

> stopy)) zaczyna piszczeć. Pytanie do zorientowanych czy wicie

> gdzie można kupić koło pasowe taniej niż w Oplu (~78zł) ale

> raczej nowe bo jeśli trafię używkę po takim przebiegu jak moje

> to nici... No i pytanie czy wystarczy koło altka bo może będzie

> potrzeba wymiany koła na wale... Wspomnę tylko że regulacja jest

> na max i chodzi o Bosch-a.

> Szukam tańszego bo wczoraj amorki zmieniłem i budżet na wrzesień do

> astry wyczerpany....

Możesz też złożyć krótszy pasek. U mnie jest to samo, po kilku tys. km pasek zaczyna się ślizgać a koło tak wyrobione że naciąg mam na max. Poszedłem więc za radą mechanika i poszukałem pasek o 5mm krótszy (w moim przypadku 13x920 zamiast 13x925 - Isuzu) i wszystko jest OK, pasek się nie ślizga a i jeszcze trochę regulacji zostało smile.gif

Napisano
  • Autor

No i wymieniłem pasek. rozmiar oryginalny 10x913, założyłem 11,3x912. Efekt do d.. pasek na kole wału siedzi za wysoko a w kole altka wpadł na dno.....

Nie ślizga i regulacji pozostało 50%. Sprawdzałem ASO Wawrosz w Bielsku i koło pasowe alternatora 78zł!!!

Pasek Conti kosztował 15 zł po zniżkach....

Czekam aż padnie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.