Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka nad zaworami ?!?!

Featured Replies

Napisano

Dziwna sprawa.

Jadę sobie jadę, a tu troszkę jak by olejem zaczęło jechać w środku. Ponieważ niedawno zafundowałem uniaczkowi konserwację więc myślę sobie ... śmierdzi bo ma śmierdzieć frown.gif.

Tak było jak jechałem do pracy, a po ... idę do auta a tu pod spodem plama i to nie mała yikes.gif . Pierwsza myśl - konserwacja - no ale silnika mi gość nie konserwował ?!?!

Zapaliłem .... looknołem .. a tam olej normalnie ciurkiem się leje yikes.gif. Delikatnie dojechałem do domu.

Wyglądało na to, że uszczelka pękła (na jesieni zmieniłem olej i tą uszczelkę też wymieniłem). Deczko się żdziwiłem jak odkręciłem dekielek nad zaworami. Okazało się że olej się lał bo ...... uszczelka wgięłe się do środka yikes.gifyikes.gifyikes.gif. Wymieniłem..., ale nie daje mi to spokoju dlaczego ona się tak wygięła. Rozumiem przy zakładaniu - jak się niewłaściwie dokręca to uszczelka ucieka do środka, ale po ponad pół roku ???? Gdyby ją wypchało na zewnątrz to bym zrozumiał, albo gdy by pękła, ale do środka .... to tam jakieś podciśnienie jest czy cóś ?!?!

A na koniec może ktoś ma jakś patent na tą uszczelkę (zakłada jakąś szerszą od innego auta czy coś w tym stylu)??? Może dodam że mam silniczek 1.4.

Napisano

tutorial był jak ją dobrze założyć...

ja zakładałem na silikon.

1. oczyścić

2. odtłuścić denaturatem

3. posmarować cieniutko silikonem wys.temp.

4. posmarować cienko z drugiej strony uszczelkę

5. złożyć i lekko docisnąć

6. odczekać z minutę żeby trochę związał i uszczelka nie wyślizgiwała się przy dokręcaniu

7. dokręcić stopniowo wszystkie sruby zaczynając od środka pokrywy

Napisano

ja u siebie wymieniałem z 2 lata temu to ją tylko delikatnie silikonem posmarowłem j jak narazie trzyma dobrze, silnik w tym miejscu sie nie poci i nie ma zadnych wycieków. Moze kupiłeś uszczelke z jakiegoś badziewnego materiału ??

Napisano
  • Autor

> ja u siebie wymieniałem z 2 lata temu to ją tylko delikatnie

> silikonem posmarowłem j jak narazie trzyma dobrze, silnik w tym

> miejscu sie nie poci i nie ma zadnych wycieków. Moze kupiłeś

> uszczelke z jakiegoś badziewnego materiału ??

Materiał materiałem (korek jakiś czy coś w tym stylu) no ale dlaczego po ponad pół roku wciągnęło ję do środka ????

Napisano
  • Autor

> tutorial był jak ją dobrze założyć...

> ja zakładałem na silikon.

> 1. oczyścić

> 2. odtłuścić denaturatem

> 3. posmarować cieniutko silikonem wys.temp.

> 4. posmarować cienko z drugiej strony uszczelkę

> 5. złożyć i lekko docisnąć

> 6. odczekać z minutę żeby trochę związał i uszczelka nie wyślizgiwała

> się przy dokręcaniu

> 7. dokręcić stopniowo wszystkie sruby zaczynając od środka pokrywy

Przy zakładaniu tak jakoś zrobiłem icon_rolleyes.gif a może coś pomieszałem (dotyczy wymiany na jesieni) bo jak użyłem silikonu to mi ją przy dokręcaniu wygięło do środka, więc odkręciłem i kupiłem drugą uszczelkę i założyłem jeszcze raz na "sucho" i dobrze było .... przez podad pół roku ..... i tu nagle klops... oslabiony.gif

Napisano

Ja wymieniłem w styczniu? czy lutym? na gumową i bez silikonu

po 100km pupa.gif to samo.

Rozkręciłem jeszcze raz wymyłem w rozpuszczalniku benzynowym wyczyściłem powierzchnie bloku i pokrywy.

I jak dałem silikonu linię grubości 2 mm szczególnie w miejscu gdzie na bloku z powierzchni poziomej jest przejście w półokrąg ( są takie 4 miejsca) problem zniknął.

Slikon użyłem universalny bo tylko taki miałem a ma on wytrzymałość od -40do +180 stopni.

Do dziś wszystko jest okey. yay.gif

Napisano

no mi też właśnie albo do środka, albo na zewnątrz wypływać chciała - jak silikon za mało związał, dlatego mówię o odczekaniu minuty czy też dwóch.

Moja była z jakiejś takiej czarnej gumy - coś podobnego jak niektóre podkładki pod myszki chyba - wydaje mi się, że miała strukturę pianistą tylko bardzo gęstą - trzyma 2-gi rok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.