Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Immobilaizer i ... kropla wody

Featured Replies

Napisano

Temat czysto informacyjny, w sumie skierowany do tych co znają się na elektronice (chociaż ja informatyk, ale to nie to samo ...).

Wsiadam ja sobie proszę ja was do autka, pastylka w punkt (mam immo jeszcze takie przykładane - okrągła pastylka, przy kierownicy czujnik), kluczyk i ... nie odpala. No to jeszcze raz - pastylka - kluczyk ... nie odpala. Zaglądam w czujnik - miga dalej na czerwono. No to jeszcze raz, tym razem pomału ... pastylka i ... nie rozbraja immo. Jeszcze raz ... to samo. O w mordę - se myślę. Ale co to? Patrzę ja sobie na pastylkę, a na niej wilgoć - rozmazana kropla wody. Wytarłem, jeszcze raz do czujki i ... działa!

Nie testowałem jeszcze czy to rzeczywiście "ta kropla", ale jak myślicie? Kropla wody pomiędzy czujką a pastylką mogła zmienić tak bardzo odczyt?

Napisano

> Nie testowałem jeszcze czy to rzeczywiście "ta kropla", ale jak

> myślicie? Kropla wody pomiędzy czujką a pastylką mogła zmienić

> tak bardzo odczyt?

Pastylki Dallasa iButton (albo klon, bo to na 99% masz w "breloczku") pracują na magistrali 1-Wire, a to znaczy, że zarówno dane jak i zasilanie dla pastylki idą jednym przewodem. Jeżeli kropla to była czysta woda, to mogła obniżyć napięcie/prąd zasilania do wartości zbyt małej do zadziałania magistrali. Jeżeli natomiast zawierała jakieś domieszki elektrolityczne (np. sól), to prawdopodobnie zwarła szynę danych do masy. W obydwu wypadkach przetarcie powinno usunąć problem wink.gif

Napisano
  • Autor

No masz Pan ... czego to się można dowiedzieć ...

Dzięki za info ... a tak jak pisałem wcześniej ... przetarcie pomogło.

Napisano

Ja równieź w temacie immobilaizera. Podkleję się co by nie zaśmiecać.

W moim przypadku zetknięcie pilota i pastylki powoduje dezaktywację, normalnie odpala, ale po 20 sek. rozłącza sią i gaśnie. Znaczy zapala się dioda w pastylce i silnik stop. Ratunku, najpierw rozrusznik, a teraz to sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.