Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana listewki na błotniku-została sama blaszka

Featured Replies

Napisano

Witam. Zaginęła mi plastikowa listwa na błotniku - pod nią znajduje się listwa blaszana. Można kupić całość - plastik z listwą blaszaną. Czy ta listwa blaszana jest łatwo demontowalna - czy lepiej tego nie ruszać?

Napisano

> Czy ta listwa blaszana jest łatwo demontowalna - czy

> lepiej tego nie ruszać?

jakiś tydzień temu zdejmowałem dwie listwy po obu stronach auta (te za drzwiami w htb3d) bo końcówki się poodklejały i jak niemiec pojechał na myjnię to mu elegencko poodginało - i tak zostawił

miałem podobne obawy ale poszło dość gładko - odklejałem pomagając sobie szpachelką (delikatnie, żeby nie pokrzywić listwy i lakieru nie uszkodzić) tak, żeby taśma została na lakierze

potem tą taśmę jednym paluchemi cięgiem odklejałem, szło jak po maśle, z obu stron smile.gif resztki kleju zmyłem rozpuszczalnikiem

ta listwa jest aluminiowa i u mnie było dość mocno skorodowana

blacha i plastik w oryginale są na zatrzaski wzmocnione jakimś klejem - ja i tak musiałem oddzielić jedno od drugiego więc potem dla pewności skleiłem butaprenem po całości

żeby dobrze chwyciło ściągnąłem opaskami - tak co 2-2,5cm (cała paczka mi poszła 270751858-jezyk.gif )

po naprostowaniu do karoserii przykleiłem taśmą dwustronną zakupioną w motoryzacyjnym

wyszło nawet nawet ... wink.gif

Napisano

> Witam. Zaginęła mi plastikowa listwa na błotniku - pod nią znajduje

> się listwa blaszana. Można kupić całość - plastik z listwą

> blaszaną. Czy ta listwa blaszana jest łatwo demontowalna - czy

Mam chyba taka listwe wink.gif tylko musze poszukac ok.gif Ktory to blotnik ??? L czy P ???

Napisano

> Witam. Zaginęła mi plastikowa listwa na błotniku - pod nią znajduje

> się listwa blaszana. Można kupić całość - plastik z listwą

> blaszaną. Czy ta listwa blaszana jest łatwo demontowalna - czy

Weź ok. 20 cm drutu miedzianego w miarę cienkiego, na jego końcach zamontuj jakieś patyczki żebyś miał za co ciągnąć. Drut wsuń pod listwę i ciągnij oba patyczki równomiernie. Po prostu drutem odetniesz listwę nie kalecząc lakieru. W ten sposób zdjąłem listwę z błotnika i drzwi. Z czystym sumieniem polecam ten sposób.

Napisano

> ta listwa jest aluminiowa i u mnie było dość mocno skorodowana

czy aby napewno aluminium koroduje??? yikes.gifzlosnik.gif

IMHO ona ( ta listwa ) jest stalowa ocynkowana hmm.gif

Napisano

Kolega kristo ma rację - jest to blaszka stalowa ocynkowana a ocynk słabo położony. Przed powtórnym przyklejeniem musiałem blaszkę oczyścić z rdzy, zagruntować i pokryć lakierem coby taśma klejąca miała się czego trzymać. Na razie listwy u mnie wiszą trzy miesiące a co dalej niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Mam chyba taka listwe tylko musze poszukac Ktory to blotnik ??? L

> czy P ???

Prawa listwa by się przydała smile.gif Jeśli kolega coś znajdzie - to się dogadamy co do kosztów smile.gif

Napisano

> Kolega kristo ma rację - jest to blaszka stalowa ocynkowana a ocynk

> słabo położony. (...)

nie będę się upierał, bo jakoś szczególnie się jej nie przyglądałem

ale na "moje oko" to było aluminium... charakterystyczny biały nalot, wżery, ciemny pył przy szlifowaniu, mała masa elementu, jego łatwość w doginaniu a na koniec nic co przypomina ocynk - to wszystko sprawiło, że uznałem że mam do czynienia z alu...

może były stosowane różne metale zależnie od rocznika?

moja asterka i jej listwy są z 96 roku...

w starszych rocznikach były inne listwy, to może i z innych materiałów były zrobione?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.