Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto osłabło i nie mam już pomysłu dlaczego :/

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czuję że mam jakiś problem elektryczny w aucie ale za nic nie mogę dojść jaki :/ Od pewnego czasu zauważyłem że Marysia ma lepsze i gorsze dni ale że tych gorszych było mało to się bardzo nie przejmowałem ... od jakiś 2 tygodni niestety każdy dzień ma gorszy i czas coś z tym zrobić ...

Objawy są takie że rano jak ruszam to auto się dusi i muszę delikatnie operować gazem bo każde mocniejsze naciśnięcie powoduje że spadają obroty i auto zwalnia zamiast przyspieszać ... po rozgrzaniu efekt ten nie jest aż tak bardzo odczuwalny ale wyraźnie czuję że nie jest to to samo auto co jeszcze kilka tygodni temu ... na światłach nawet nie podejmuję się ścigania z innymi starszymi autami coby się wstydu nie najeść bo silnik chodzi dużo głośniej a auto przyspiesza jakby słonia holowało.

Mam nową sondę, nowe świece NTK, nowe kable WN, nowy filtr paliwa, powietrza, temperatura silnika w normie , na kompie wychodzi błąd wtryskiwaczy ale mechanik mówi że to przy gazie jest częste - zresztą jak przełączam się z gazu na PB to czasami zaświeci się marchewka na chwilkę - pewnie stąd te błędy. Cewkę mechanik sprawdził i stwierdził że wszystko ok. Ciśnienie paliwa sprawdzone i w normie. Martwi mnie tłumik i zastanawiam sie czy nie jest przypchany ... bo dość mosno hałasuje środkowy tłumik... brzęczy bardzo metalicznie - mechanik powiedział że to jakaś wadliwa seria tłumików PŁÓCIENNIK wyszła i dużo ludzi na nie narzeka (ja z takim już kupiłem to auto). Jak sprawdzic czy tłumik nie jest przypchany ?? Może macie jakieś inne pomysły co można jeszcze sprawdzić ?? Pomóżcie bo ja już nie mam pomysłów.

Napisano

> Witam,

> Czuję że mam jakiś problem elektryczny w aucie ale za nic nie mogę

> dojść jaki :/ Od pewnego czasu zauważyłem że Marysia ma lepsze i

> gorsze dni ale że tych gorszych było mało to się bardzo nie

> przejmowałem ... od jakiś 2 tygodni niestety każdy dzień ma

> gorszy i czas coś z tym zrobić ...

A masz w niej przepływomierz? Jeśli tak to spróbuj go odłączyć.

Ja miałem podobny objaw przy padniętym przepływomierzu ale w 2.0

Napisano

Być może coś z wydechem. Ja miałem rozsypany tłumik w środku, choć z zewnątrz wyglądał jak nówka. Tłumik miał ok. 1,5 roku.

Objawy: brak mocy, mulenie, głośna praca i wyższa tem. silnika.

Pisałem o tym na forum.

Napisano
  • Autor

hmmm nie mam pojęcia czy mam przepływomierz :/ jeżeli ktos wie czy w 1.6 jest przepływomierz i jest w stanie w miare prosto mnie na niego naprowadzić to będę wdzięczny (odrazu wspomnę że moja wiedz amechaniczna ogranicza sie do zmiany kół, świec i filtra powietrza czyli nie jest za bogata smile.gif ) - Tłumik też podejrzewam ale koszt nowego który byłby cichszy to około 400 zeta i wolałbym byc nieco bardziej pewny że to tu tkwi przyczyna smile.gif

Napisano

> hmmm nie mam pojęcia czy mam przepływomierz :/ jeżeli ktos wie czy w

> 1.6 jest przepływomierz i jest w stanie w miare prosto mnie na

> niego naprowadzić to będę wdzięczny

Bardzo łatwo go znaleźć - jest na dolocie między filtrem powietrza, a przepustnicą. Jest tylko jeden warunek - musi to być silnik 1.8, 2.0 lub 1.9 zlosnik.gif

W 1.6 nie ma przepływki.

Napisano

> Być może coś z wydechem. Ja miałem rozsypany tłumik w środku, choć z

> zewnątrz wyglądał jak nówka. Tłumik miał ok. 1,5 roku.

> Objawy: brak mocy, mulenie, głośna praca i wyższa tem. silnika.

> Pisałem o tym na forum.

Potwierdzam diagnoze

Mialem podobne objawy i przyczyna byl zatkany tlumik.

Stary dmuchal tyle o ile nowy ma cisnienie jak z odkurzacza

Napisano
  • Autor

z tłumika mi dmucha ... ciężko wyczuc czy mocno czy lekko ... muszę dopaść jakąś inną maryśke lub bravkę i porównać ... mniej więcej w tym samym czasie jak pogorszyło sie marysi zauważyłem lekkie problemy z odpalaniem na zimnym ... tzn. zaskakuje na ułamek sekundy i gaśnie ... odpala dopiero za drugim razem juz bez większych problemów. Może to Wam nasunie jakąś myśl smile.gif

Napisano

Tłumik też podejrzewam

> ale koszt nowego który byłby cichszy to około 400 zeta i

> wolałbym byc nieco bardziej pewny że to tu tkwi przyczyna

Jedź do mechanika, niech odkręci, purusza, jeżeli będzie w środku coś słychać to znaczy, że się rozsypał. Mi wymienił na używkę z 1,8, trochę pordzewiałą, ale sprawną. Akurat miał maryśkę w trakcie rozbiórki. Za tłumik nie wziął ani grosza, ale powiedział, że za jakiś czas i tak będę musiał wymienić. Na razie śmiga, a przez ten czas szukam okazji.

Napisano

Po prostu odepnij tlumik i przetestuj czy jest roznica..

Napisano

W 1.6 nie ma przypływki naszczescie:) albo moze jeszcze katalizator (jesli go masz) zapchany jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.