Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z połączeniem STAG-300 - laptop

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja w swoim Pikusiu gazownię STAG-300. I zakupiłem sobie na Allegro kabel do połączenia sterownika z laptopem na USB, bowiem laptop mój nie ma COM-ów. Zgodnie z instruckją najpierw zainstalowałem sterownik USB-COM. Zainstalował się OK. Gdy kabelek nie jest podłączony do STAG-a i włoży się go do gniazda USB ładnie wykrywa nowe urządzenie i po chwili w managerze urządzeń pojawia się port COM. Nie ma żadnych konfliktów i wsio jest OK. NIestety, gdy kabelek jest podłączony do STAG-a to po włożeniu do laptopa wyświetla się komunikat ''nieznane urządzenie lub urządzenie uszkodzone''. W managerze nie ma COM-a tylko nieznane urządzenie. Oczywiście program ze strony AC - ACGasSynchro nie może się połączyć ze STAG-iem. frown.gif

Pomożecie? smile.gif

Napisano

A może spróbuj podłączyć najpierw kabelek do PCta a gdy ten wykryje COMa dopiero wtedy wetknij drugi koniec do STAGa.

Napisano
  • Autor

> A może spróbuj podłączyć najpierw kabelek do PCta a gdy ten wykryje

> COMa dopiero wtedy wetknij drugi koniec do STAGa.

Tak też robiłem. Wtedy co prawda COM z managera nie znika, ale ACGasSynchro nadal nie łączy się ze STAG-iem.

Napisano

> Tak też robiłem. Wtedy co prawda COM z managera nie znika, ale

> ACGasSynchro nadal nie łączy się ze STAG-iem.

No to albo ten interfejs jest do bani albo STAG ma usterkę. Przydałoby się podłączyć jakiś inny interfejs i zobaczyć czy zabangla.

Napisano
  • Autor

STAG raczej nie ma usterki, bo w 2 warsztatach normalnie się łączył z laptopem / komputerem. Tylko tam pewnie mieli przez COM-a.......

Napisano

> STAG raczej nie ma usterki, bo w 2 warsztatach normalnie się łączył z

> laptopem / komputerem. Tylko tam pewnie mieli przez COM-a.......

Łączyłem się ze stagiem przy pomocy interfejsu COM na USB i było bez problemu.. Może problem jest z twoim interfejsem ?

Napisano
  • Autor

> Łączyłem się ze stagiem przy pomocy interfejsu COM na USB i było bez

> problemu.. Może problem jest z twoim interfejsem ?

Chyba tak jest. Muszę go reklamować.....

Napisano

> Chyba tak jest. Muszę go reklamować.....

Mozesz jescze zrobic taki test: Podlacz zasilanie do interfejsu (tam gdzie ma byc zasilanie), i zewrzyj linie K i L (Rx i Tx). Uruchom terminal tekstowy (np TeraTerm Pro, chyba najlepszy). Pisząc na klawiaturze powinno pojawiać się echo. Oczywiście trzeba najpierw w terminalu wyłączyć echo lokalne - z odłączonym interfejem nie będzie echa.

Rozpiska wyprowadzeń staga / interfejsu gdzieś tu była chyba wink.gif

Będziesz wtedy wiedział czy interjes jest dobry. Możesz jeszcze sprawdzić czy w złączu od strony STAGa pojawia się zasilanie tam gdzie ma być zgodnie z rozpiską wyprowadzeń.

Zamiana linii L i K nie uszkadza niczego powoduje tylko brak możliwości komunikacji, więc jedyna praktyczna metoda sprawdzenia która linia jest która to metoda prób i błędów.

Napisano

> Mam ci ja w swoim Pikusiu gazownię STAG-300. I zakupiłem sobie na

> Allegro kabel do połączenia sterownika z laptopem na USB, bowiem

> laptop mój nie ma COM-ów. Zgodnie z instruckją najpierw

> zainstalowałem sterownik USB-COM. Zainstalował się OK. Gdy

> kabelek nie jest podłączony do STAG-a i włoży się go do gniazda

> USB ładnie wykrywa nowe urządzenie i po chwili w managerze

> urządzeń pojawia się port COM. Nie ma żadnych konfliktów i wsio

> jest OK. NIestety, gdy kabelek jest podłączony do STAG-a to po

> włożeniu do laptopa wyświetla się komunikat ''nieznane

> urządzenie lub urządzenie uszkodzone''. W managerze nie ma COM-a

> tylko nieznane urządzenie. Oczywiście program ze strony AC -

> ACGasSynchro nie może się połączyć ze STAG-iem.

> Pomożecie?

ja uzywam wlasnoracznie zrobionego kabla zrobionego do KME, ale jets taki sam do staga tyllko koncowka inna. Korzystam z coma i usb na przejsciowce, kwestia ustawien na 99%

Napisano

> ja uzywam wlasnoracznie zrobionego kabla zrobionego do KME, ale jets

> taki sam do staga tyllko koncowka inna. Korzystam z coma i usb

> na przejsciowce, kwestia ustawien na 99%

jakich ustawień yikes.gif skoro po podłączeniu system nawet nie inicjuje COMa. Tam się nic nie ustawia. Po zainstalowaniu drivera włożenie wtyczki do USB powinno skłonić system do inicjacji wirtualnego COMa. Jeżeli podłączanie do STAGa powoduje że proces ten nie zachodzi to wg mnie świdczy że coś uwalony ten interfejs

Napisano

> jakich ustawień skoro po podłączeniu system nawet nie inicjuje

> COMa. Tam się nic nie ustawia. Po zainstalowaniu drivera

> włożenie wtyczki do USB powinno skłonić system do inicjacji

> wirtualnego COMa. Jeżeli podłączanie do STAGa powoduje że proces

> ten nie zachodzi to wg mnie świdczy że coś uwalony ten interfejs

mam przejscowke RS232 --> USB, dolaczona do niej plytka ze sterami zawierala ok 40 sterownikow. dopiero za 10-15 razem zaczal poprawnie chodzic port

Napisano
  • Autor

Ale ja nie mam żadnej przejściówki. Interfejs z jednej strony ma wtyczkę do STAG-a, z drugiej wtyczkę USB do laptopa. Nie mam zamiaru kupować żadnych przejściówek ani nowego interferju - po to kupiłem ten, żeby działało.... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mozesz jescze zrobic taki test: Podlacz zasilanie do interfejsu (tam

> gdzie ma byc zasilanie), i zewrzyj linie K i L (Rx i Tx).

> Uruchom terminal tekstowy (np TeraTerm Pro, chyba najlepszy).

> Pisząc na klawiaturze powinno pojawiać się echo. Oczywiście

> trzeba najpierw w terminalu wyłączyć echo lokalne - z odłączonym

> interfejem nie będzie echa.

> Rozpiska wyprowadzeń staga / interfejsu gdzieś tu była chyba

> Będziesz wtedy wiedział czy interjes jest dobry. Możesz jeszcze

> sprawdzić czy w złączu od strony STAGa pojawia się zasilanie tam

> gdzie ma być zgodnie z rozpiską wyprowadzeń.

> Zamiana linii L i K nie uszkadza niczego powoduje tylko brak

> możliwości komunikacji, więc jedyna praktyczna metoda

> sprawdzenia która linia jest która to metoda prób i błędów.

Poproszę o napisanie mi co dokładnie po kolei mam zrobić, czyli co gdzie wetknąć, co połączyć, co nacisnąć, etc. Jestem inżynierem ale chemikiem a nie elektronikiem czy informatykiem (ale w Matizie kiedyś grzebałem i teraz w Pikusiu też grzebię). Jeszcze jedno: ten interfejs ma na jednym końcu normalną wtyczkę USB typu A, potem jest kabel a na drugim końcu wtyczka posiadająca 4 bolce, ale wchodzą do niej tylko 3 przewody: niebieski, biały i czarny. Zaś do gniazda od strony STAG-a wchodzą 4 przewody: niebieski, biały, czarny i czerwony. Sprawdziłem: jak się włóży wtyczkę interfejsu do tego gniazda to kolory pasują: niebieski - niebieski, biały - biały, czarny - czarny, czerwony - pusty bolec. Czy to przypadkiem nie tu tkwi problem, że w interfejsie brak tego czerwonego przewodu?

Napisano

> Ale ja nie mam żadnej przejściówki. Interfejs z jednej strony ma

> wtyczkę do STAG-a, z drugiej wtyczkę USB do laptopa. Nie mam

> zamiaru kupować żadnych przejściówek ani nowego interferju - po

> to kupiłem ten, żeby działało....

893goodvibes.gif ale to na to samo wychodzi. Jak gdyby twój kabel ma taką przejściówkę w sobie.

Napisano

> Poproszę o napisanie mi co dokładnie po kolei mam zrobić, czyli co

> gdzie wetknąć, co połączyć, co nacisnąć, etc. Jestem inżynierem

> ale chemikiem a nie elektronikiem czy informatykiem (ale w

> Matizie kiedyś grzebałem i teraz w Pikusiu też grzebię). Jeszcze

> jedno: ten interfejs ma na jednym końcu normalną wtyczkę USB

> typu A, potem jest kabel a na drugim końcu wtyczka posiadająca 4

> bolce, ale wchodzą do niej tylko 3 przewody: niebieski, biały i

> czarny. Zaś do gniazda od strony STAG-a wchodzą 4 przewody:

> niebieski, biały, czarny i czerwony. Sprawdziłem: jak się włóży

> wtyczkę interfejsu do tego gniazda to kolory pasują: niebieski -

> niebieski, biały - biały, czarny - czarny, czerwony - pusty

> bolec. Czy to przypadkiem nie tu tkwi problem, że w interfejsie

> brak tego czerwonego przewodu?

Czerwony to zasilanie do zwykłaych interfejsów na COM. Twój ma już zasilanie z USB więc nie potrzebne jest podpięcie zasilania ze sterownika. Jeżeli inne interfejsy chodzą z tym STAGiem to wina ewidentna po stronie interfejsu. Reklamuj i tyle.

Napisano
  • Autor

Jeszcze tylko sprawdziłbym, czy ten interfejs daje ''odbicie'' - mam zewrzeć biały z niebieskim?

Napisano

> Jeszcze tylko sprawdziłbym, czy ten interfejs daje ''odbicie'' - mam

> zewrzeć biały z niebieskim?

Trzy przewody: dwa sygnałowe i jeden masa. Ale który kolor z nich jest masą to nie wiem. Masz zewrzeć ze sobą dwa sygnałowe. Możesz zdiagnozować przewód masowy omomierzem od masy wtyku USB(zewnętrzny metalowy korpus).

Napisano
  • Autor

Właśnie przed chwilą sprawdziłem następujące rzeczy:

1. Omomierz pokazuje 0 om pomiędzy przewodem czarnym i obudową wtyku USB czyli czarny to masa. Zatem przewody biały i niebieski to dane.

2. Zwarłem biały i niebieski. Program "htpe5" (dołączony na płycie do interfejsu i mający sprawdzać ''komunikację'') nie chce się w ogóle uruchomić i wyświetla ''corrupt instalation detected''. Zainstalowałem jeszcze raz sterownik USB-COM (PL-2303) i nic, nadal ''corrupt instalation detected''.

3. Uruchomiłem windowsowy Hyper Terminal. Albo przy wybieraniu połączenia przez COM wyświetlało się ''nie można otworzyć portu'' albo gdy raz się udało, to naciskanie klawiszy dawało pojedyncze literki. Tylko raz na dziesięć naciśnięć klawisza pojawiało się ''echo'' w postaci dwóch literek.

4. Na koniec (przeczytawszy różne wątki z tego forum smile.gif ) zmierzyłem napięcie pomiędzy przewodami danych a przewodem masy. Jeden przewód danych dał 0 V, drugi 3,19 V. A STAG podobno wymaga sygnałów danych 5 V.

Możecie chemikowi pogratulować.... smile.gifsmile.gifsmile.gif tylko nie wiem czego.... Chyba zwalonego interfejsu..... frown.gif

Napisano

> A STAG podobno wymaga sygnałów danych 5 V.

Stag 300 działa na 3V - sprawdzałem, Stag 200 nie pójdzie na 3V.

Napisano

> Stag 300 działa na 3V - sprawdzałem, Stag 200 nie pójdzie na 3V.

ale ale. ja wczoraj pomierzylem jeszcze raz moj niedzialajacy kabelek i:

miedzy masa, a "sygnalowym=tx lub rx" jest ok 3V

miedzy masa, a drugim sygnalowym jest pare miliV

miedzy sygnalowym i sygnalowym jest 5V

wiec stwierdzenie, ze dany steronwnik wymaga 5V tyczy sie sygnal-masa czy sygnal-sygnal?

hm, teraz mi tak przyszlo do glowy, ze chyba cus jednak podczas pomiaru robilem zle bo niemozliwym jest zeby w drugim przypadku bylo pare miliV skoro pozniej wyszlo mi miedzy sygnalowymi 5V hmm.gif - dzis jeszcze raz sprawdze.

Napisano

po zainstalowaniu sterowników w menedżerze powinien pojawić się nowy port COM

jeśli się nie pojawi to masz złe sterowniki albo interfejs jest do bani

Jeśli się pojawi to włącz jakiś terminal ( najpierw podłącz interfejs potem uruchom program terminala ), wybierz odpowiedni numer COM-a zewrzyj linie danych i sprawdź czy jest echo

Jeśli nie ma to interfejs jest do bani

Jeśli jest OK to musi zadziałać

Uruchamiaj tak jak w przypadku terminala, najpierw podłącz wszystko a potem włącz program do staga

Jeśli nie ma połączenia to pozostaje kwestia poprawnego podłączenia do gniazda Staga 300

Napisano
  • Autor

No ja też właśnie jeszcze raz zmierzyłem po włożeniu interfejsu USB do laptopa:

czarny (masa) - biały = 3,19 V

czarny (masa) - niebieski = 0,00 V

biały - niebieski = 0,00 V

EDIT:

Poszedłem do samochodu i zmierzyłem napięcia we wtyczce od STAG-a:

czarny (masa) - biały = 4,98 V

czarny (masa) - niebieski = 3,20 V

biały - niebieski = 1,7 V

czarny (masa) - czerwony = 12 V

Napisano
  • Autor

A przeczytałeś mój post na który odpisałeś i moje pozostałe posty? smile.gif

Napisano
  • Autor

Rozwiązanie okazało się tak głupie, że aż banalne. smile.gif

Zamieniłem w interfejsie kabelek biały z niebieskim. I poszło..... smile.gifsmile.gifsmile.gif

PS. Jak zwykle - inżynier chemik poradził sobie z elektroniczno informatycznym problemem sam. smile.gif W końcu Politechnikę Warszawską się kończyło..... smile.gif

Napisano

> A przeczytałeś mój post na który odpisałeś i moje pozostałe posty?

a po co

przedstawiłem najszybszą droge do ustalenia co jest nie tak ( zamiast jakichś durnych pomiarów napięć )

z tego co widze moja ostatnia sugestia: " Jeśli nie ma połączenia to pozostaje kwestia poprawnego podłączenia do gniazda Staga 300 " się sprawdziła

Jak jesteś chemik to nie dyskutuj na temat elektroniki, skoro nie masz o niej pojęcia

Napisano
  • Autor

> a po co

Po jajco.

Gdybyś przeczytał to byś wiedział, że już zrobiłem to, o czym napisałeś. Czyli sprawdziłem czy pojawia się ''echo''.

> przedstawiłem najszybszą droge do ustalenia co jest nie tak ( zamiast

> jakichś durnych pomiarów napięć )

> z tego co widze moja ostatnia sugestia: " Jeśli nie ma połączenia to

> pozostaje kwestia poprawnego podłączenia do gniazda Staga 300 "

> się sprawdziła

Jasne. Szkoda, że jakoś się nie doczekałem na sugestię aby zamienić przewody sygnałowe (biały i niebieski) miejscami. Po fakcie każdy jest ''mundry''.

> Jak jesteś chemik to nie dyskutuj na temat elektroniki, skoro nie masz o niej pojęcia

Przynajmniej sam sobie poradziłem. Bez pseudo - quasi - beta - fachoffcoofff....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.