Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik przerywał, teraz nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam, piszę tutaj, bo Rovery nie mają swojego kącika tutaj a na www.roverki.pl ruch znacznie mniejszy niż tu. MOże ktoś mi pomoże zdiagnozować usterkę?

Już od kilku dni przy przyspieszaniu delikatnie podszarpywał. W piątek poszarpał trochę bardziej, ale zaraz potem mu przeszło i chodził jak złoto. Dziś znowu, po wyjechaniu z garażu i przejechaniu ok 1,5 km zaczął szarpać. Zatrzymałem się na poboczu - silnik ewidentnie nie chodził na wszystkie cylindry, czuć było też benzynę. Ponieważ świece były niedawno zmienione,to mogło się okazać, że któraś była wadliwa - niestety po wymianie było dokładnie to samo. Zresztą wszystkie świece były ładne i czyste. Samochód odwiozłem do domu, po drodze zgasł (200m przed domem - dotoczyłęm się rozpędem) i nie zapalił. Nie miałem już czasu się nim dłużej dziś zajmować, praca też jest ważna

Samochód ma gaz, zachowuje się dokładnie tak samo na gazie i na benzynie - przerywa jednakowo.

Niepokoi mnie ubytek płynu chłodniczego, ale zwlałem to do tej pory na karb chłodnicy, bo są na niej ślady wycieku. Nie robi się też budyń na korku wlewu oleju, nie widac nic po bagnecie ani plam oleju w płynie chłodniczym. Oleju nie bierze w ogóle.

Możecie podpowiedzieć, od czego zacząć poszukiwania? Z pewną dozą nadziei stawiam na ukłąd zapłonowy, ale obaeiam się też o uszczelkę pod głowicą. Chciałbym najpierw spróbować coś obejrzeć sam, jak nic nie zdziałam to auto będę musiał zacholować do mechanika.

Acha, nie zaobserwowałem zwiększonego kopcenia z rury wydechowej

Napisano

> Witam, piszę tutaj, bo Rovery nie mają swojego kącika tutaj a na

> www.roverki.pl ruch znacznie mniejszy niż tu. MOże ktoś mi

> pomoże zdiagnozować usterkę?

> Już od kilku dni przy przyspieszaniu delikatnie podszarpywał. W

> piątek poszarpał trochę bardziej, ale zaraz potem mu przeszło i

> chodził jak złoto. Dziś znowu, po wyjechaniu z garażu i

> przejechaniu ok 1,5 km zaczął szarpać. Zatrzymałem się na

> poboczu - silnik ewidentnie nie chodził na wszystkie cylindry,

> czuć było też benzynę. Ponieważ świece były niedawno

> zmienione,to mogło się okazać, że któraś była wadliwa - niestety

> po wymianie było dokładnie to samo. Zresztą wszystkie świece

> były ładne i czyste. Samochód odwiozłem do domu, po drodze zgasł

> (200m przed domem - dotoczyłęm się rozpędem) i nie zapalił. Nie

> miałem już czasu się nim dłużej dziś zajmować, praca też jest

> ważna

> Samochód ma gaz, zachowuje się dokładnie tak samo na gazie i na

> benzynie - przerywa jednakowo.

> Niepokoi mnie ubytek płynu chłodniczego, ale zwlałem to do tej pory

> na karb chłodnicy, bo są na niej ślady wycieku. Nie robi się też

> budyń na korku wlewu oleju, nie widac nic po bagnecie ani plam

> oleju w płynie chłodniczym. Oleju nie bierze w ogóle.

> Możecie podpowiedzieć, od czego zacząć poszukiwania? Z pewną dozą

> nadziei stawiam na ukłąd zapłonowy, ale obaeiam się też o

> uszczelkę pod głowicą. Chciałbym najpierw spróbować coś obejrzeć

> sam, jak nic nie zdziałam to auto będę musiał zacholować do

> mechanika.

> Acha, nie zaobserwowałem zwiększonego kopcenia z rury wydechowej

trochę mało informacji, ale ja bym poszukał w okolicach układu zapłonowego. Cewka, rozdzielacz (jak jest), kable dokładnie obejrzeć sprawdzić, na uszczelkę pod głowicą raczej nie wygląda bo wtedy cały czas chodził by nie równo a nie tylko czasami. Chociaż kolega pisze, że w ogóle już nie odpala... jak tak jest to też może być uszczelka ostatnio to przerabiałem poszła pomiędzy 2 i 3 cylindrem i chodził ledwo ledwo na 2 i ciężko było go zapalić.

Napisano
  • Autor

> trochę mało informacji, ale ja bym poszukał w okolicach układu

> zapłonowego. Cewka, rozdzielacz (jak jest), kable dokładnie

> obejrzeć sprawdzić, na uszczelkę pod głowicą raczej nie wygląda

> bo wtedy cały czas chodził by nie równo a nie tylko czasami

Też mam nadzieję, że to zapłon.Tym bardziej, że nie tak dawno wymieniałem olej, rozebrałem kopułkę i rozdzielacz i czyściłem. I tak właśnie myślę, czy przypadkiem wtedy nie zaczęło się to wszystko. Trudno powiedzieć, bo najpierw byly tylko delikatne pojedyncze szarpnięcia.

Napisano

> Też mam nadzieję, że to zapłon.Tym bardziej, że nie tak dawno

> wymieniałem olej, rozebrałem kopułkę i rozdzielacz i czyściłem.

> I tak właśnie myślę, czy przypadkiem wtedy nie zaczęło się to

> wszystko. Trudno powiedzieć, bo najpierw byly tylko delikatne

> pojedyncze szarpnięcia.

znajdź sobie 2 osobę do pomocy i jedną świece i po kolei podpinaj fajki do tej luźnej świecy, którą będziesz dotykał silnika, żeby masę miała i zobaczysz czy wszędzie jest iskra

Napisano
  • Autor

> znajdź sobie 2 osobę do pomocy i jedną świece i po kolei podpinaj

> fajki do tej luźnej świecy, którą będziesz dotykał silnika, żeby

> masę miała i zobaczysz czy wszędzie jest iskra

No, od tego planuję zacząć, potem kopułka i palec, ale co dalej, jak to sprawne będzie? Bo skoro świece były czyste, nie zalane, to teoretycznie powinna na nich być iskra? niewiem.gif

Napisano

> No, od tego planuję zacząć, potem kopułka i palec, ale co dalej, jak

> to sprawne będzie? Bo skoro świece były czyste, nie zalane, to

> teoretycznie powinna na nich być iskra?

jaki wtrysk (jednopunktowy, wielo), gaźnik?

Napisano
  • Autor

> jaki wtrysk (jednopunktowy, wielo), gaźnik?

Wielopunkt plus wtrysk gazu. Objawy identyczne na benzynie i gazie (jak jeździł, KME Diego nie przewiduje awaryjnego odpalenia na gazie, więc teraz nie wiem)

Napisano
  • Autor

Dzisiejsze boje z Roverkiem zakończyły się fiaskiem. Ale światełko w tunelu, że to jednak zapłon, się świeci:

Najpierw sprawdziłem, czy cewka daje iskrę - daje aż miło. Potem kontrola przewodów idących do świecy - na jednym brak iskry. Rozebrałem więc kopułke i palec, żeby się im bliżej przyjrzeć: kopułka ma trzy małe pęknięcia (nie na wylot) przy trzech wyjściach na cylindry. Palec wyglądał ok. Przyglądnąłem sie też przewodom zapłonowym - jeden uszkodzony. Upalił się tuż przy fajce. Jako, że już było późno i nie mogłem kupić rzeczonych części, postanowiłem naprawić przewód zapłonowy. Rozebrałem, przeczyściłem, skróciłem 2 cm i zagniotłem ponownie. Iskra jest już na wszystkich świecach, ale auto dalej nie odpala.

Po kilkukrotnym kręceniu rozrusznikiem wreszcie zaskoczył, pracował równo na wszystkie gary. Ale chwilę tylko, potem zaczął leciutko przerywać, potem mocnie i w końcu zgasł. I dalej jest jak było.

Jutro oczywiście wymienię przewody, kopułke i palec, ale powiedzcie mi proszę: czy to wskazuje, że winien jest jednak zapłon, czy spodziewać się, że dalej będzie kiepsko?

Układ paliwowy raczej wykluczam, przypominam, że takie same objawy silnik wykazywał na gazie i na benzynie.

Napisano

wygląda że to zapłon i powinno być już dobrze po wymianie ok.gif

Napisano
  • Autor

> wygląda że to zapłon i powinno być już dobrze po wymianie

No to teraz proszę o dalsze podpowiedzi. Sprawa wygląda tak:

Podmieniłem przewody zapłonowe. Niestety, żadnej różnicy nie było. Podmieniłem kopułkę. Niestety żadnej różnicy nie było. Ale sprawdzam iskrę - na pierwszym nie ma. Przewód zapłonowy jakiś taki cofnięty był, wymieniłem ten przewód i cud - auto odpaliło, chodziło równo na wszystkie gary, ale dymił dość mocno.

I teraz tak: przyczyną dymienia może być uszczelka pod głowicą, albo te setki prób odpaleń, które do tej pory były robione, chwile, w których pracował na trzy cylindry. No więc stwierdziłęm, że zostawię go na parę minut z zapalonym silnikiem i zobaczymy, czy się syf w układzie wydechowym wypali. Po paru minutach zaczęło mniej dymić, chociaż po dodaniu gazu jeszcze dymiło. Ale auto znowu zaczęło leko przerywać. Po chwili zgasło i cały problem jest od nowa - nie pali, jak zapali to tylko na 3 gary.

Powoli brak mi sił już, będę musiał auto odholować do warsztatu, tyle tylko, ze z tym holowaniem mam problem.

Na co stawiać? Z jednej strony dymienie i chodzenie na 3 cylindry może sugerować, że to uszczelka, z drugiej gmeranie przy instalacji zapłonowej spowodowało właściwą pracę silnika, co z kolei wskazuje na usterkę w tym układzie. Faktem jest, że palca rozdzielacza nie miałem skąd podmienić, więc jego jeszcze nie jestem pewien, ale to chyba nie dawałby iskry w ogóle.

Podpowiedzcie mi proszę coś jeszcze.

Napisano

> No to teraz proszę o dalsze podpowiedzi. Sprawa wygląda tak:

> Podmieniłem przewody zapłonowe. Niestety, żadnej różnicy nie było.

> Podmieniłem kopułkę. Niestety żadnej różnicy nie było. Ale

> sprawdzam iskrę - na pierwszym nie ma. Przewód zapłonowy jakiś

> taki cofnięty był, wymieniłem ten przewód i cud - auto odpaliło,

> chodziło równo na wszystkie gary, ale dymił dość mocno.

> I teraz tak: przyczyną dymienia może być uszczelka pod głowicą, albo

> te setki prób odpaleń, które do tej pory były robione, chwile, w

> których pracował na trzy cylindry. No więc stwierdziłęm, że

> zostawię go na parę minut z zapalonym silnikiem i zobaczymy, czy

> się syf w układzie wydechowym wypali. Po paru minutach zaczęło

> mniej dymić, chociaż po dodaniu gazu jeszcze dymiło. Ale auto

> znowu zaczęło leko przerywać. Po chwili zgasło i cały problem

> jest od nowa - nie pali, jak zapali to tylko na 3 gary.

> Powoli brak mi sił już, będę musiał auto odholować do warsztatu, tyle

> tylko, ze z tym holowaniem mam problem.

> Na co stawiać? Z jednej strony dymienie i chodzenie na 3 cylindry

> może sugerować, że to uszczelka, z drugiej gmeranie przy

> instalacji zapłonowej spowodowało właściwą pracę silnika, co z

> kolei wskazuje na usterkę w tym układzie. Faktem jest, że palca

> rozdzielacza nie miałem skąd podmienić, więc jego jeszcze nie

> jestem pewien, ale to chyba nie dawałby iskry w ogóle.

> Podpowiedzcie mi proszę coś jeszcze.

a może on chodzi na 2 a nie na 3? Ja u siebie też myślałem że to świece na jednych w ogóle nie palił na nowych chodzi na 2 cylindry i nie kopcił. Wykręć świece one dużo powiedzą ok.gif zobacz które są suche i czyste a które są zasyfione i zapamiętaj ich kolejność (nie pomieszaj)

Napisano
  • Autor

> a może on chodzi na 2 a nie na 3? Ja u siebie też myślałem że to

> świece na jednych w ogóle nie palił na nowych chodzi na 2

> cylindry i nie kopcił. Wykręć świece one dużo powiedzą zobacz

> które są suche i czyste a które są zasyfione i zapamiętaj ich

> kolejność (nie pomieszaj)

Pierwsze, co zrobiłęm, jeszcze na drodze, to była wymiana świec. Nic to nie zmieniło.

Napisano

> Pierwsze, co zrobiłęm, jeszcze na drodze, to była wymiana świec. Nic

> to nie zmieniło.

a jak wyglądały świece zaraz po tym jak auto zgasło a wcześniej chodziło nie równo? teraz doczytałem że były wszystkie czyste kurcze nie mogą być czyste jak nie pali na któryś cylinder...

Napisano
  • Autor

> a jak wyglądały świece zaraz po tym jak auto zgasło a wcześniej

> chodziło nie równo?

No właśnie ładnie, sam byłem zdziwiony, powinny być mokre, jeśli nie chodził któryś cylinder.

Napisano

> No właśnie ładnie, sam byłem zdziwiony, powinny być mokre, jeśli nie

> chodził któryś cylinder.

powinny i tu się kończy wachlarz moich pomysłów... jakiś dziwny przypadek no chyba że jak iskry nie dostaje to wtryskiwacz paliwa mu nie podaje ale jak było czuć paliwem to raczej podał...

Napisano
  • Autor

> powinny i tu się kończy wachlarz moich pomysłów... jakiś dziwny

> przypadek no chyba że jak iskry nie dostaje to wtryskiwacz

> paliwa mu nie podaje ale jak było czuć paliwem to raczej

> podał...

Moich też. Problem chyba jednak w zapłonie, ewentualnie UPG. Czy badanie ciśnienia sprężania powie, czy to uszczelka? Z drugiej strony jakby nie było sprężania to nie zapaliłby mi przecież tak ładnie. No cóż, muszę jeszcze palec dorwać i zobaczymy jak będzie po wymianie.

Ale dzięki za pomoc.

Napisano

> Moich też. Problem chyba jednak w zapłonie, ewentualnie UPG. Czy

> badanie ciśnienia sprężania powie, czy to uszczelka? Z drugiej

> strony jakby nie było sprężania to nie zapaliłby mi przecież tak

> ładnie. No cóż, muszę jeszcze palec dorwać i zobaczymy jak

> będzie po wymianie.

> Ale dzięki za pomoc.

tak, jak mu sprawdzisz kompresje to będzie już wiadomo dużo więcej ok.gif i pokaże jak jest to uszczelka

Napisano

mialem podobnie, stawiam na cewke,

a jezeli swieca lub kabel to szybko zmieniaj, bo cewka powie pa pa

Napisano
  • Autor

> tak, jak mu sprawdzisz kompresje to będzie już wiadomo dużo więcej

> i pokaże jak jest to uszczelka

Dzień trzeci bojów zakończył się ciekawymi spostrzeżeniami:

Jak pali na wszystkie cylindry to iskra wszędzie jest. Jak ma kłopoty, albo nie chce zapalić od razu, to nie ma iskry na pierwszym i trzecim cylindrze.

Sprawdzałem po kolei i doszedłem do tego, że cewka pięknie iskrę podaje bez żadnych przerw, natomiast z kopułki iskra już nie wychodzi (sprawdzane jednym kablem z tą samą świecą, przekładany tylko na kolejne wyjścia kopułki). Ponieważ kopułka jest nowa, a na starej działo się dokładnie to samo, to najprawdopodobniejszą przyczyną jest palec rozdzielacza.

Czy coś jeszcze może powodować takie zachowanie? Raczej problemy z komputerem tudzież czujnikiem położenia wału odpadają, bo cewka ewidentnie daje ładną i równą iskrę, bez żadnych czkawek. No chyba żeby jednak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.