Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

katastrofa - kod usterki 0216

Featured Replies

Napisano

Byłem wczoraj na techu i wyszedł błąd jak w temacie - uszkodzenie w układzie kąta wyznaczania wtrysku lub zawór przy pompie czy jakoś tam. Objawy są takie: odpalam po nocy i zimny silnik pracuje jak traktor do momentu złapania temperatury do ok.30st. Check zapala się ale nie zawsze. Później wszystko ok, nawet po 2-3 godzinnym postoju. Czy ktoś miał taki problem w dieslu, albo zna przyczynę? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki co mogło się stać i jakie czekają mnie ewentualne koszta usterki. Wprawdzie wczoraj w serwisie powiedzieli, że jest to być może zasługa chrzczonego paliwa i najlepiej będzie jeżeli zaleje teraz coś pewnego i poczekam na efekt. Zawsze leje na BP i często ultimate. Nietsety po po tankowaniu, przejechaniu 20 km jeszcze wczoraj mogę stwierdzić że to raczej nie wina paliwa bo dziś rano było to samo.

Będę naprawdę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Napisano

Hmm, czy tam jest słynna pompa Bosch VP44 ? Jeżeli tak, to b. prawdopodobna jest usterka zacierającego się zaworka od przestawiacza wtrysku. Przy okazji często uszkadza się tranzystor sterujący tym zaworkiem w sterowniku pompy.. "Serwis" mówi wtedy że pompa do wymiany, ale są magicy którzy potrafią to naprawić.

Warto by zobaczyć w parametrach bierzących w trakcie pracy silnika jak wygląda wyliczony kat wtrysku a jak wygląda bierzący (zmierzony) kąt wtrysku..

Jest jeszcze inna opcja, że pompa się przestawiła mechanicznie względem silnika. Ścięty klin, itp. Bo tam chyba łańcuch w rozrządzie jest ?

Napisano
  • Autor

Tam jest pasek rozrządu. Serwis a jakże idzie na łatwizne i pewnie wymieniłby cały układ zasilania, ale ja im nie zostawię samochodu, dlatego też stąd mój post o Wasze doświadczenia. Z tego co wyczytałem na forum to były podobne przypadki ale raczej w kierunku tego że auto zdychało w trakcie jazdy. Przeczytałem też o jakichś śrubach regulacyjnych przy pompie bo zimny silnik właśnie głośno pracował i coś było nie tak kątem wyprzedzenia wtrysku a jak wiadomo inny jest na zimnym a inny na gorącym, ale temat majstowania przy tego typu sprawach jest mi obcy. Chodzi generalnie o to, że jeżeli pojadę do machaniora od pomp to żeby mi kitu nie nawciskał i zgolił z kasy. Być może są jeszcze jakieś sterowniki odpowiedające za te sprawy- nie wiem i czekam zatem na sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.