Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wtryskowa czym się objawia awaria

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie jakie są objawy kończącej się pompy wtryskowej.

Napisano

ojawy są rózne w zależności co wysiada... podejrzewam ze kolega ma jakies objawy??

Napisano
  • Autor

> ojawy są rózne w zależności co wysiada... podejrzewam ze kolega ma

> jakies objawy??

Ostarnio jakoś muli jak dodaje gazu potem dopiero zryw? niby auto ma przejechane 105 tyś. Ale kto to wie napewno. Jeszcze jedno jak nieruchomo trzymam noge (wiadomo niwielkie ruchy) na gazie przy niższych biegach 1,2,3 to nierówno pracuje (szarpie ). Niwiem ale coś niedobrego zaczyna się dziać.

Napisano

> Ostarnio jakoś muli jak dodaje gazu potem dopiero zryw? niby auto ma

> przejechane 105 tyś. Ale kto to wie napewno. Jeszcze jedno jak

> nieruchomo trzymam noge (wiadomo niwielkie ruchy) na gazie przy

> niższych biegach 1,2,3 to nierówno pracuje (szarpie ). Niwiem

> ale coś niedobrego zaczyna się dziać.

Wtryskiwacze czyste ?

Napisano

IMHO to jest rozszczelnienie sie układu paliwowego. Do układu dostaje sie "lewe" powietrze i dlatego dziwnie pracuje. U mnie miałem podobnie. najpierw mulilo go, przerywalo a za kilka sekund szedl jak rakieta i za chwile znowu mulenie, rakieta itd.

Napisano
  • Autor

> IMHO to jest rozszczelnienie sie układu paliwowego. Do układu dostaje

> sie "lewe" powietrze i dlatego dziwnie pracuje. U mnie miałem

> podobnie. najpierw mulilo go, przerywalo a za kilka sekund szedl

> jak rakieta i za chwile znowu mulenie, rakieta itd.

Jak to sprawdzić - w którym miejscy najczęściej wystepuje ta usterka? A może któryś z kolegów w okolicy 100-licy ma dostęp do techa 2

Napisano

Nie wiem dokładnie jak to wyglada w A II ale napewno bez wzgledu na model nieszczelności występują na polaczeniach wezy itd. a bylo cos robione przy układzie paliwowym??

Napisano
  • Autor

> Nie wiem dokładnie jak to wyglada w A II ale napewno bez wzgledu na

> model nieszczelności występują na polaczeniach wezy itd. a bylo

> cos robione przy układzie paliwowym??

nie no raczej nie ostatnio z 10 miesięcy temu mechanior tylko EGR czyścił bo nowy 1,5 koła.

Napisano

> Jak w temacie jakie są objawy kończącej się pompy wtryskowej.

A jaki silnik i w jakim nodelu?

Podobno zaczyna sie od zacierającego przestawiecza kąta wtrysku (koduje się) inna przyczyna i nagła to uszkodzenie elementu wykonawczego zaworu regulacji dawki(zcierajace sie opiłki z pompy przywieraja do cewki i zwiększaja prąd potrzebny do zadziałania cewki) silnik gaśnie nagle i nie można go odpalic i świeci sie kontrolka awarii silnika!. (podaje paliwo na wtryskiwacze---zbyt niskie cisnienie)

Napisano

> Jak w temacie jakie są objawy kończącej się pompy wtryskowej.

w DTL/DTH przerywana praca, niemanie mocy i znów manie wink.gif tuż przed całkowitą padaczką trzeba trzymać gaz by nie zgasł na biegu jałowym, zdarza się że po prostu gaśnie i odchodzi do krainy wiecznych łowów - taki sam jest też zresztą objaw padniętego modułu pompy w Y17DT,

brat

Napisano
  • Autor

> w DTL/DTH przerywana praca, niemanie mocy i znów manie tuż przed

> całkowitą padaczką trzeba trzymać gaz by nie zgasł na biegu

> jałowym, zdarza się że po prostu gaśnie i odchodzi do krainy

> wiecznych łowów - taki sam jest też zresztą objaw padniętego

> modułu pompy w Y17DT,

> brat

Jeżeli chodzi o pracę na luzie to bez zastrzeżeń. ok 750 obr/min. To szarpanie objawia się w pewnym zakresie obrotów 1500 - 2000.

Napisano

> w DTL/DTH przerywana praca, niemanie mocy i znów manie tuż przed

> całkowitą padaczką trzeba trzymać gaz by nie zgasł na biegu

> jałowym, zdarza się że po prostu gaśnie i odchodzi do krainy

> wiecznych łowów - taki sam jest też zresztą objaw padniętego

> modułu pompy w Y17DT,

> brat

Podłacze sie do tematu bo jestem z problemami pompy (chyba) na czasie, a kolega zorientowany. Kod usterki 0216. Otóz u mnie zimny silnik jest dwa razy głośniejszy i klepie jakby coś nie tak zapłonem - co ciekawe tylko w niskich partiach obrotów tak do 1300 i pod obciażeniem czyli np. przy ruszaniu.Po około 2-3 min jak złapie trochę temperaturki wszystko gra. Czy problemu doszukiwać się w pompie czy w module sterującym, albo jeszcze gdzie indziej.Panowie którzy podłączali techa stwierdzili że tak naprawdę to trudno wskazać jednoznacznie defekt, a ja obawiam się większych uszkodzeń jeżeli będę z tym zwlekał.

Napisano

u sąsiada jest to samo w F isuzu.Klepią zawory przy zapaleniu, ja bym obstawial za duze wyprzedzenie zaplonu na ssaniu.On na tym jezdzi i glowy sobie tym nie zawraca

Napisano

od kiedy w dieslu jest kat wyprzedzenia zaplon confused.gif?? ja słyszalem tylko o kącie wyprzedzenia wtrysku... z_lol1.gif

Napisano

> od kiedy w dieslu jest kat wyprzedzenia zaplon ?? ja słyszalem tylko

> o kącie wyprzedzenia wtrysku...

Zgadza się, takie tam przejęzyczenie. Natomiast myślę że sprawa ssania w D też odpada o czym pisze Gnida84.

Wróćmy jednak do pompy. Czy np. istnieje tam mechaniczna regulacja kąta wyprzedzenia wtrysku tzn. czy można tam pogmerać śrubowkrętem.

Napisano

tzn. regulacja jakas musi byc bo pompa wychodzaca z fabryki musi byc wstepnie ustawiona...ale pewnie srubka jest zaplombowana w jakis sposob. najlepiej podjechac do warsztatu zajmujacego sie pompami i zapytac sie ile oni wzieliby za sprawdzenie i ustawienie pompy...ale z tego co wiem jest to troche kosztowne...

Napisano

...no cóż, nikt nie powiedział, że auto to dobra inwestycja, a jeździć trza.Także chyba sie wybiorę do znachora od pomp, bo nic tak nie denerwuje jak skrzypienie, stukanie zgrzytanie itp. Poza tym byłoby niefajnie gdyby mi zdechł z tego powodu 400km od domu. Ciekawe jest tylko to, że dziś rano zapalił bez jęknięcia. Może to sprawka trefnego paliwka, choć wystrzegam się przypadkowych stacji.

Napisano

wracając do tego"klepania" zimnego silnika to jest to klepanie zaworów czy takie jak np. przy "spalaniu stukowym"...??

Napisano

Mnie ten problem wygląda na zacinający się zaworek przestawiacza wtrysku. A ci "operatorzy techa" to jakieś niefachowce, przecież wystarczy porównać wyliczony kąt wyprzedzenia wtrysku z rzeczywistym (które w tym przypadku będą się różnić).

Napisano

Stawiam na klepanie zwiazane ze spalaniem stukowym. Porównałbym to z klangiem mercedesowskim z lat 90tych. Natomiast "fachowcy" podłączali techa na rozgrzanym silniku czyli wtedy jak wszystko działalo prawidłowo, więc ograniczyli się jedynie do wykrycia kodu usterki. Wypadałoby zostawić auto w warsztacie i sprawdzić kąty po rozruchu na zimnym.

Napisano

> Podłacze sie do tematu bo jestem z problemami pompy (chyba) na

> czasie, a kolega zorientowany. Kod usterki 0216.

heh jestem zorientowany jeżeli chodzi o objawy, kody usterek niestety mi nic nie mówią :/

brat

Napisano

> Mnie ten problem wygląda na zacinający się zaworek przestawiacza

> wtrysku.

czy ten zaworek jest wewnątrz pompy, czy w miejsu w miare dostępnym nie wymagającym jej demontażu.

Napisano

> czy ten zaworek jest wewnątrz pompy, czy w miejsu w miare dostępnym

> nie wymagającym jej demontażu.

Wciąż nie wiadomo jaka pompa. Jeżeli to VP 44 to z tego co pamiętam dało się go zdjąć bez wyciągania pompy. Generalnie przestawiacz wtrysku w pompach tłokorozdzielaczowych jest na dole pompy pod taką kapeluszowatą pokrywką na dwie śrubki, która przypomina obudowę tranzystora TO3 wink.gif

Sam zaworek powinien być gdzieś w tych okolicach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jestem zaskoczony diagnoza w ASO przypadku jaki opisywałem. Otóz po sprawdzeniu układu zasilania filtr, pompa, wtryski oraz mozliwości przeskoczenia paska rozrzadu wyszło, że wadliwie działa czujnik wału korbowego, który wymieniałem miesiąc temu. Czytał obroty tylko w pewnych zakresach predkości wału i stąd to klepanie jakby był opóźniony wtrysk. Wymieniłem na nowy i jakby ręka odjął. Stary czujnik oczywiście zareklamowałem i mam nadzieję że gotówka wróci do mnie za około 2 tygodnie. Jaka ulga, że nic nie dolega pompie-demontaż i regeneracja do tanich nie należy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.