Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu parking przy supermarkecie

Featured Replies

Napisano

jest sobie droga prowadzaca na parking ( = ), od ktorej pozniej odchodza "odnogi" parkingu (I)

I          I

I          I

================

->

nie ma problemu jak jedziemy z kierunku oznaczonego strzalka, mamy ta odnoge z lewej strony i jest OK, problem pojawia sie gdy jedziemy z drugiej strony i mamy te odnogi z prawej strony. wszystkie te odnogi sa zaopatrzone w znak "linia warunkowego zatrzymania

p13.jpg

Na ogol ten znak stosuje sie ze znakiem "ustap ierwszenstwa", ale tu go nie ma

Droga dojazdowa nie jest oznaczona w zaden sposob frown.gif

nie zauwazylem dodatkowego oznakowania, moim zdaniem wyjezdzajacy z tej odnogi musza ustapic pierwszenstwa jadacym droga dojazdowa. Mam racje?

Ale ciagle dochodzi tam do przepychanek..... Wczoraj bym tam przydzwonil w dziadka, ktory nie byl za dobrze wychowany zlosnik.gif cos mi tam na migi pokazywal hehe.gif

Aha, informacja dla tubylcow: chodzi o Tesco na Widzewie zlosnik.gif

Napisano

Chyba wystarczy znak poziomy, który tu zaprezentowałeś. Ma on taką samą wagę jak zwykły żółty trójkąt.

Napisano

> Chyba wystarczy znak poziomy, który tu zaprezentowałeś. Ma on taką

> samą wagę jak zwykły żółty trójkąt.

tez mi sie tak wydaje ale wole sie upewnic zanim na kogos nakrzycze....

swoja droga czy takie oznakowanie takiego parkingu lezy w gestii wlasciciela supermarektu? opiniuje to ktos?

Moze gdzies jakies pisemko wysmarowac?

Napisano

> tez mi sie tak wydaje ale wole sie upewnic zanim na kogos

> nakrzycze....

> swoja droga czy takie oznakowanie takiego parkingu lezy w gestii

> wlasciciela supermarektu? opiniuje to ktos?

Jeśli ten wjazd dochodzi do publicznej drogi to raczej leży w gestii miasta.

> Moze gdzies jakies pisemko wysmarowac?

Na pewno nie zaszkodzi - do dyrekcji marketu, miejskiego zarządu dróg, wydziału ruchu drogowego komendy miejskiej policji.

Napisano

> Chyba wystarczy znak poziomy, który tu zaprezentowałeś. Ma on taką

> samą wagę jak zwykły żółty trójkąt.

Niestety, przepisy zakładają istnienie tej linii jedynie w komplecie ze znakiem A-7 "ustąp pierwszeństwa"....

Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

Według brzmienia przepisu linia ta TYLKO "wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu"... Oczywiście, umieszcza się ją tylko na drodze popdporządkowanej, ale to oznaczenie samo z siebie znaku nie zastępuje...

http://www.prawojazdy.com.pl/files/goracytemat/gt7.php

Temat wałkowany nie raz....

Napisano

> Niestety, przepisy zakładają istnienie tej linii jedynie w komplecie

> ze znakiem A-7 "ustąp pierwszeństwa"....

> Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów"

> wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia

> pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

> Według brzmienia przepisu linia ta TYLKO "wskazuje miejsce

> zatrzymania pojazdu"... Oczywiście, umieszcza się ją tylko na

> drodze popdporządkowanej, ale to oznaczenie samo z siebie znaku

> nie zastępuje...

Niby tak, ale gdyby w tym miejscu doszło do kolizji to kto byłby winny? Chyba ten, który nie ustąpił hmm.gif

Napisano

> Niby tak, ale gdyby w tym miejscu doszło do kolizji to kto byłby

> winny? Chyba ten, który nie ustąpił

Nie jestem w stanie podjąć dyskusji.... spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

nie ma tam tego znaku

> Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów"

> wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia

> pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

hmm a gdyby byl p15.gifhmm.gif

bede tam dzisiaj, zerkne czy go gdzies sporo wczesniej nie wmalowali, bo pionowych to zadnych nie ma na 100%

Napisano

> hmm a gdyby byl

To jest "trójkąt podporządkowania" - tu już prędzej bym się zgodził, że on określa podporządkowanie. Ale obciąć ręki to bym sobie nie dał. zlosnik.gif

http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/znaki/poz

Napisano

> To jest "trójkąt podporządkowania" - tu już prędzej bym się zgodził,

> że on określa podporządkowanie. Ale obciąć ręki to bym sobie

> nie dał.

> http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/znaki/poz

no to bede tam jedzil naokolo

nawet jak wina bedzie nie po mojej stronie to i tak szkoda auta frown.gif

a swoja droga zainteresuje ta sprawa pare instytucji zlosnik.gif

Napisano

A czy to nie jest tak przypadkiem, że to jest wyjazd z parkingu, a więc samochody włączają się do ruchu? Narysowane na jezdni trójkąty tylko to tym przypominają i wskazują miejsce gdzie należy sie zatrzymać?

Napisano

> A czy to nie jest tak przypadkiem, że to jest wyjazd z parkingu, a

> więc samochody włączają się do ruchu? Narysowane na jezdni

> trójkąty tylko to tym przypominają i wskazują miejsce gdzie

> należy sie zatrzymać?

niewiem.gif

nie ma tam zadnych innych znakow.... wiec teoretycznie nie jest to parking (nie ma takiego znaku) a praktycznie to jest zlosnik.gif

Kawalek trzeba przejechac zeby dojechac do tej drogi dojazdowej wiec nie wiem czy mozna to potraktowac jako wlaczanie sie do ruchu

dom wariatow

wlasnie dlatego mnie dziwi takie oznakowanie

np wjezdzajac do M1, masz wielka tablice "na terenie parkingu obowiazuja zasady ruchu drogowego" + wielka tablica ze znakiem parking. Dodatkowo te drogi wewnetrzne na parkingu, jesli schodzi sie ich kilka sa zrobione jako ronda + oznakowanie

Napisano

Ta linia składajaca się z trójkatów oznacza linie warunkowego zatrzymania pojazdu, ale nie rozstrzyga o pierwszeństwie. Także jeżeli auto poruszajace sie po drodze oznaczonej takim znakiem mamy z "prawej" powinniśmy ustąpić mu pierwszeństwa.

Opinia ta jest potwierdzona przez policmajstra zagadniętego przeze mnie osobiście na parkingu Geant Janki przy okazji stłuczki spowodowanej właśnie złą interpretacją takiej lini...

Poza tym jadąc drogą "główną" skąd mamy wiedzieć jakie znaki ustawione/namalowane są na drodze poprzecznej? Ja jeżeli mam jakiekolwiek wątpliwosci co do pierwszeństwa przejazdu to ustepuje, nawet jeśli sie później okazuje, że to ja miałem pierwszeństwo przejazdu...

Napisano

Zgadza się. Ale supermarkety przodują w genialnym znakowaniu swoich terenów przez "Mnietków" nie mających bladego pojęcia o tym, za co się biorą.

W Wola Parku w Warszawie jest jeszcze lepiej:

Na rysunku Autora wątka dołóż STOP na drodze z dołu do gory. Ale na drodze poziomej po lewej i po prawej stronie tego skrzyżowania są wymalowane linie zatrzymania (prostokąciki, nie trójkąty). Te z lewej są pozostałością z czasów, gdy stopu nie było i skrzyżowanie było równorzędne. Ale te z prawej nie mają żadnego sensu. Oczywiście poza samotnym czerwonym znakiem Stop, tam nie ma żadnych innych znaków pionowych ani poziomych.

Napisano

> no to bede tam jedzil naokolo

> nawet jak wina bedzie nie po mojej stronie to i tak szkoda auta

> a swoja droga zainteresuje ta sprawa pare instytucji

Zainteresuj. W wypadku takiej kolizji uczestnicy powinni się twardo domagać zaangażowania odpowiedzialności zarządcy terenu z tytułu ustawienia niewłaściwego oznakowania.

W Polsce funkcjonuje błędny podział na drogi publiczne i niepubliczne, będący kontynuacją starego systemu, gdzie w zasadzie wszystko było państwowe. Rozsądniejszy byłby podział na drogi dostępne publicznie i niedostępne publicznie. I drogi dostępne publicznie powiny podlegać takim samym wymaganiom technicznym (w tym oznakowanie) jak obecne drogi publiczne. Wtedy nie miałoby żadnego znaczenia, kto jest właścicielem terenu. W tej chwili lada moment może się okazać, że ponieważ autostrady budują prywatne spółki i one nimi zarządzają, to autostrady też nie podlegają przepisom dotyczącycm dró publicznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.