Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II 1.6 8V LPG vs 1.7 DTI

Featured Replies

Napisano

Witam. Ponieważ noszę się z poważnym zamiarem zakupu Astry II na wiosnę przyszłego roku i jak na razie wacham się co do wyboru silnika, chciałem zapytać użytkowników o sprawy eksploatacyjne smile.gif

1. Jaki jest +- koszt założenia instalacji gazowej do silnika 1.6 8V?

2. Jakie jest mniej więcej spalanie (z przewagą w mieście) LPG przez Astrę 1.6 8V?

3. Ponieważ nie ma tam zbyt dużej mocy, czy po zagazowaniu da się tym w miarę normalnie jeździć czy ledwo się toczy?(zwłaszcza kombi) wink.gif

4. Jakie jest mniej więcej spalanie (z przewagą w mieście) silnika 1.7 Dti?

Co, jako użytkownicy Astry radzilibyście kupić w cenie do 25 tys.? 1.6 8V czy 1.7 Dti? Jak wam się te samochody sprawują?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo na 99% jestem zdecydowany na Astrę smile.gif

Napisano

Co prawda mam 1.7 CDTI 80 KM ale spalanie jest podobne jak DTI, przez ostatnie 5000km (sprawdzam za każdym tankowaniem) od kont go zakupiłem średnio 5,7 minimalne 5,3- głównie trasa, max 6,2 - miasto, dodam że jest to kombi czyli trochę cięższe

Napisano

mam silnik 1,6 8V i powiem ze bardzo dobrze sprawuje sie jest oszczedny i niezawodny

gaz zalozylem po kilku mies od zakupu i nie mialem i nie mam zadnych problemow ,wczesniej mialem inne auta na gaz Uno ,Accorda i w oplu najlepiej sie to sprawdza

Co do mocy to wystarcza w zupelnosci jezeli chodzi o jazde po miescie spalanie bardzo zadowalajace 8l,jezeli ma to byc auto na dluzsze trasy i ktos lubii jazde ponad 130 to robi sie juz glosno i spalanie gwaltownie rosnie

Ale na miasto idealnie sie nadaje ,doskonaly moment obrotowy 2800 czyli bardzo elastyczny ,polecam ten motor

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Szczerze mówiąc jestem zaskoczony niskim spalaniem LPG w mieście. Mój Uniak po mieście pali mi 8,5 - 9,5 l/100km LPG.

Dalej wacham się między dieslem a LPG.

Jaki był koszt założenia instalacji? Tak orientacyjnie?

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi.

> Szczerze mówiąc jestem zaskoczony niskim spalaniem LPG w mieście. Mój

> Uniak po mieście pali mi 8,5 - 9,5 l/100km LPG.

> Dalej wacham się między dieslem a LPG.

> Jaki był koszt założenia instalacji? Tak orientacyjnie?

ja mam sekwencje zaplacilem 2 lata temu ...4200 teraz zalozysz za nie cala 3

Napisano

ja za sekwencje (warszawa warsztat na ul. Łopuszańskiej 31) płaciłem pod koniec 2006 jakieś 2300pln

co do eksploatacji w 1.6 8v .... odkąd mam spisuje się rewelacyjnie = nie zauważam kiedy jade na lpg ... poza tym, ze zostaje mi wiecej aksy w portfelu oczywiscie;)

> ja mam sekwencje zaplacilem 2 lata temu ...4200

teraz zalozysz za nie

> cala 3

Napisano

> Witam. Ponieważ noszę się z poważnym zamiarem zakupu Astry II na

> wiosnę przyszłego roku

no to tak sie sklada ze ja tez na wiosne chce kupic ale Astre H a moja G 1,6 8V+LPG bede chcial oddac w dobre rece (salonowa)

i jak na razie wacham się co do wyboru

> silnika, chciałem zapytać użytkowników o sprawy eksploatacyjne

> 1. Jaki jest +- koszt założenia instalacji gazowej do silnika 1.6 8V?

ja zalozylem dokladnie przy 50kkm 2 lata temu za 2900 sekwencje

> 2. Jakie jest mniej więcej spalanie (z przewagą w mieście) LPG przez

> Astrę 1.6 8V?

mam podobnie jak koledzy ok. 8/100 a na trasie 6-7 (rekord ponizej 6 ale 80-90km/h)

> 3. Ponieważ nie ma tam zbyt dużej mocy, czy po zagazowaniu da się tym

> w miarę normalnie jeździć czy ledwo się toczy?(zwłaszcza kombi)

jesli nie potrzebujesz samochodu do startow w F1 to b.przyjemnie sie jezdzi zarowno po miescie jak i po autostradach (zjezdzilem po wloszech jakies 8kkm), potrafi nawet 180km/h wyciagnac - wiecej nie chcialem bo za szybko mi droga migala smile.gif

> Co, jako użytkownicy Astry radzilibyście kupić w cenie do 25 tys.?

> 1.6 8V czy 1.7 Dti? Jak wam się te samochody sprawują?

moge sie wypowiedziec na temat mojej - cud, miod i orzeszki, naprawde nie wiem czemu sie jej pozbywam (aha juz wiem - prawie umarlem latem '06 na pld. wloch bez klimy smile.gif) - u nas spokojnie mozna wytrzymac

> Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo na 99% jestem zdecydowany

> na Astrę

jesli jestes zainteresowany to napisz na maila - tak jak pisalem bede sprzedawal w przyszlym roku

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za informacje bow.gif

Macieja, dzięki za ofertę, ale bez klimy odpada.

Teraz mam uniaka i smażę się w nim latem, więc powiedziałem sobie, że następne auto tylko z klimą, choćby trochę starsze, trochę droższe, ale klima obowiązkowa.

Napisano

> Dzięki wszystkim za informacje

> Macieja, dzięki za ofertę, ale bez klimy odpada.

> Teraz mam uniaka i smażę się w nim latem, więc powiedziałem sobie, że

> następne auto tylko z klimą, choćby trochę starsze, trochę

> droższe, ale klima obowiązkowa.

jezeli chcesz ten silnik z lpg i klima to powaznie bym sie zastanowil bo z lpg on ma tak na styk mocy ale klima go chyba zamuli

Napisano
  • Autor

> jezeli chcesz ten silnik z lpg i klima to powaznie bym sie zastanowil

> bo z lpg on ma tak na styk mocy ale klima go chyba zamuli

Kurcze, to mnie trochę zmartwiłeś frown.gif

Nie potrzebuję jakiejś rakiety, ale... żeby w miarę sprawnie jechało smile.gif

A z klimy już nie zrezygnuję.

Więc może jednak ten Diesel?

Napisano

> Kurcze, to mnie trochę zmartwiłeś

> Nie potrzebuję jakiejś rakiety, ale... żeby w miarę sprawnie jechało

> A z klimy już nie zrezygnuję.

> Więc może jednak ten Diesel?

1,7dti nie jezdzilem a co do 1,6 8V to nie chcialbym miec mniej mocy w nim bo bym juz na 5-tce nic nie wyprzedzil.

Ja planuje kupic H 1,9cdti 150KM smile.gif, nie powinno zabraknac ani mocy ani momentu

Napisano

Bede bronil 1.6 8v i to nawet z lpg wink.gif

Nie uwazam sie za "pryka drogowego" i na trasie (a jezdze czesto Jelenia Gora - Warszawa) nie narzekam. Da sie tym bez problemu jechac ze stala 140km/h i przy 150km/h tez pewnie ale az tak mi sie nie spieszy ....

Co do dynamiki to jest calkiem znosna .... jak jest troche miejsca to bez klopotu (i pomocy wiatru w tylna klape) da sie wyprzedzic (korzystajac z IV i V biegu) ..... a jak sie nie da to znaczy, ze to nie miejsce na wyprzedzanie po prostu wink.gif

Co do klimatyzacji - tu musze zmartwic bo po wlaczeniu jest odczuwalny spadek mocy i to nie zalezy czy benzyna czy lpg, po prostu jest kiepsko troche;(

i to byloby tyle 893goodvibes.gif

> 1,7dti nie jezdzilem a co do 1,6 8V to nie chcialbym miec mniej mocy

> w nim bo bym juz na 5-tce nic nie wyprzedzil.

> Ja planuje kupic H 1,9cdti 150KM , nie powinno zabraknac ani mocy ani

> momentu

Napisano

Mam 2.5 roku Isusu 1,7DTI polecam jeżeli jesteś pewien, że kupujesz z takim przebiegiem jaki jest na liczniku. Słyszałem o autach które miały 400 do 600tkm i były liczniki cofane do około 200tkm jeżeli kupisz od kogoś z książeczką serwisową to super. Ja kupiłem w Reichu 145tkm z urzędu drogowego teraz 249tkm -- dynamiczny, oszczędny, latem klima włączona nie muli --jedna rzecz zawsze kupuję w wiadomej stacji paliwo. Temp. na zewnątrz -27 zapala bez zająknięcia. Polecam.

Napisano

> Co do mocy to wystarcza w zupelnosci jezeli chodzi o jazde po miescie

> spalanie bardzo zadowalajace 8l,jezeli ma to byc auto na dluzsze

> trasy i ktos lubii jazde ponad 130 to robi sie juz glosno i

> spalanie gwaltownie rosnie

Co jak co ale ze ten silnik spali 8 litrów w mieście gazu to ja nie uwierzę.

Chodź byś nie wiadomo jak jechał w korkach koło 10 weźmie tak czy tak i nie zależnie od instalki LPG (chyba ze ktoś zbiera na remont zaworów i głowicy bo sobie skręcił mieszankę)

A to zę przy 130 i wzwyż głośno i spalanie rośnie to się zgodzę.

Napisano

> Co jak co ale ze ten silnik spali 8 litrów w mieście gazu to ja nie

> uwierzę.

też mnie to zdziwiło i też od razu pomyślałem o regulacji lpg. Nie słyszałem, zeby jakikolwiek benzynowy silnik 1.6 w astrze palił do 8 litrów w mieście.

Ja miałem eFkę z silnikiem C14SE (1.4 82KM) i kiedy jeździła tylko na benzynie nigdy nie spalała poniżej 8 w mieście. Najmniej to chyba palą te najnowsze Z16XE i Z16XEP ale i tak chyba w 8 się nie zmieszczą w mieście hmm.gif

Napisano
  • Autor

No tak, czyli podsumowując można powiedzieć że 1.6 8V z LPG i klimatyzacją to nie najlepszy pomysł (zwłaszcza w kombi). Dodając do tego koszt instalacji i różnicę cen LPG i ON (zwrot kosztów instalacji po ponad 2 latach) chyba jednak szala przechyla się u mnie w stronę Diesla.

Napisano

> No tak, czyli podsumowując można powiedzieć że 1.6 8V z LPG i

> klimatyzacją to nie najlepszy pomysł (zwłaszcza w kombi).

> Dodając do tego koszt instalacji i różnicę cen LPG i ON (zwrot

> kosztów instalacji po ponad 2 latach) chyba jednak szala

> przechyla się u mnie w stronę Diesla.

Mogę się mylić, ale mam wrażenie że ten sam rocznik w dieslu będzie droższy od benzyny co najmniej o koszt instalacji,

więc patrząc od strony kosztów taniej może wyjść benzyna z gazem.

Napisano

> Witam. Ponieważ noszę się z poważnym zamiarem zakupu Astry II na

> wiosnę przyszłego roku i jak na razie wacham się co do wyboru

> silnika, chciałem zapytać użytkowników o sprawy eksploatacyjne

> 1. Jaki jest +- koszt założenia instalacji gazowej do silnika 1.6 8V?

> 2. Jakie jest mniej więcej spalanie (z przewagą w mieście) LPG przez

> Astrę 1.6 8V?

> 3. Ponieważ nie ma tam zbyt dużej mocy, czy po zagazowaniu da się tym

> w miarę normalnie jeździć czy ledwo się toczy?(zwłaszcza kombi)

> 4. Jakie jest mniej więcej spalanie (z przewagą w mieście) silnika

> 1.7 Dti?

> Co, jako użytkownicy Astry radzilibyście kupić w cenie do 25 tys.?

> 1.6 8V czy 1.7 Dti? Jak wam się te samochody sprawują?

> Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo na 99% jestem zdecydowany

> na Astrę

jeżeli chodzi o spalanie moje za ostatni okres masz po kliknięciu w szczegółach na ikonce

178692_3.png

jeżeli miałbym montować gaz to tylko sekwencję mimo że to 8V, zresztą kalkulator zwrotu gazu masz np tutaj link

[uwaga wartości typu 2,20 pln należy wpisywać z KROPKĄ tak : 2.2, inaczej nie działa]

więc mi wychodzi że już mi by się taka instalacja zwróciła od kwietnia, co do diesla będzie miał lepsze osiągi niż 1.6 a szczególnie po włączeniu klimatyzacji nie ma czym jechać, jeżeli teraz kupowałbym samochód kupił bym kombi X20XEV i założył sekwencję :-) koszty nieznacznie na gazie większe a osiągi takie jak powinny, no chyba że jeździsz głównie po mieście to nie ma sensu kupować mocnego auta, ja dość dużo robie tras wiec męczy mnie mała moc co jest uciążliwe przy wyprzedzaniu maruderów, szczególnie przy drogach podmiejskich, krótkich prostych, auto z mocnym silnikiem daje komfort i bezpieczeństwo wyprzedzania, nie jeżdżę specjalnie szybko ale poza miastem lubię jechać te 110-120km/h, diesel jest fajny póki jeździ, a jak się coś spitoli to koszty ogólne eksploatacji znacznie rosną i przerastają auto z silnikiem benzynowym, zresztą i tak beznyzniak +gaz wyjdzie najlepiej,

brat

Napisano
  • Autor

Dudek masz rację, ale kupując używany samochód nie ma dla mnie zbytnio znaczenia czy auto jest rok starsze czy rok młodsze, a to jaki jest jego stan i późniejsze koszty eksploatacji.

Brat, wiem że koszty ewentualnych napraw diesla są dużo wyższe, ale mi nie spieszy się z kupnem auta, mam czas żeby szukać czegoś w dobrym stanie smile.gif

Poza tym gaz też nie pozostaje bez wpływu na trwałość silnika.

Napisano

Kolego nie wprowadzaj w dłąd

>Słyszałem o autach

> które miały 400 do 600tkm i były liczniki cofane do około 200tkm

Nie wierze żeby takie auto przejechało 800tys km

> jeżeli kupisz od kogoś z książeczką serwisową to super. Ja

> kupiłem w Reichu 145tkm z urzędu drogowego teraz 249tkm --

> dynamiczny, oszczędny, latem klima włączona nie muli --jedna

> rzecz zawsze kupuję w wiadomej stacji paliwo. Temp. na zewnątrz

Z tym nie muleniem to nie prawda każdy kto ma klime to wie

> -27 zapala bez zająknięcia. Polecam.

a że zapala bez problemu przy takiej temperaturze to fakt

Napisano

> jezeli chcesz ten silnik z lpg i klima to powaznie bym sie zastanowil

> bo z lpg on ma tak na styk mocy ale klima go chyba zamuli

Mam asterke 1.6 8V LPG w mieście nie wiem ale na trasie spala 8.4 gazu. W autku mam klime i daje sobie rade. Pomykam co roku do Chorwacji 4 osoby + max bagażu prawie cały czas na klimie i nie ma problemu. Fakt, nie jest rakietą ale daje sobie radę. Zakładałem gaz 4 lata temu. Zapłaciłem 2150 zł. i do dziś zero problemów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.