Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1.2 16V gaśnie na niskich obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, to moja pierwsza wiadomość :-).

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem Fiata Bravy 1.2 16V. Oczywiście benzyna, bez instalacji gazowej.

Samochód jest z 2000 roku. Nie miał żadnych poważnych awarii - zwłaszcza z silnikiem. Oczywiście i tak nie jestem w stanie powiedzieć co robił z nim poprzedni właściciel.

Czasami (nie wiem od czego to zależy) mam tak, że samochód nie trzyma minimalnych obrotów. Jadę sobie najzwyczajniej w świecie, puszczam pedał gadu, aby zwolnić i obroty zaczynają naturalnie spadać. Niestety nie zatrzymują się na standardowym poziomie 800, tylko spadają jeszcze bardziej i samochód się krztusi (czuć jak trzęsie nadwoziem). Czasem obroty spadają do tego stopnia, że silnik gaśnie. Wczoraj zgasł mi dwa razy pod rząd w czasie normalnej jazdy - bardzo wkurzające.

Co dziwniejsze problem jest w stanie zniknąć dosłownie w mgnieniu oka. To znaczy: staję na światłach, obroty zatrzymują się na poziomie 800 i czuję jak trzęsie nadwoziem (nie jest to normalne). Gdy zatrzymuję się na następnych światłach wszystko jest już OK. Ale za jakiś czas znów gaśnie w czasie jazdy. Czasem też po zgaśnięciu usterka nie pojawia się przez resztę dnia.

Do tego kolejna rzecz: czasami nie mogę zapalić. Wyłączam dla pewności nawiew powietrza i światła. Trzymam dłużej kluczyk w pozycji zapłonu, ale silnik nie chce palić. Dopiero jak spróbuję zapalić trzymając pedał gazu pomaga. Być może ma to związek. Czasem po "zmuszeniu" go do zapalenia nie trzyma obrotów i zaraz gaśnie... :-/

Byłem u kolegi, który podłączył silnik do komputera. Wyczyściliśmy wszystkie alarmy i zapaliliśmy znów silnik. Pojawiły się dwa alarmy:

knock sensor (1)

fuel trim (1)

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi objawami? Może to jest jakaś typowa rzecz. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi objawami? Może to jest jakaś

> typowa rzecz. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

> Pozdrawiam.

Witam, przejrzyj te tematy tam jest trochę o falowaniu obrotów i gaśnięciu silnika w 1.2 takie typowe usterki i wskazówki

1.2 obroty falowanie

Obroty w silniku 1.2 z 2001

Jeśli to nie pomoże to przyczyna może leżeć w przewodach

maaam! [rozwiązanie dla pływających/nieprawidłowych obr.]

Napisano

Witaj.

Ja na Twoim miejscu zaczal bym od przeczyszczenia przepustnicy. U mnie pomoglo. (Nic Cie to nie kosztuje poza benzyna ekstrakcyjna).

Moga to rowniez byc przewody lub swiece.

Napisano

[Cześć

Miałem podobny problem. 100% rozwiązaniem było przeczyszczenie przepustnicy (zgodnie z radą kolegi "CRAZY_Wroc " link )

Dodatkowo charakterystyczne symtomy to:

- szybkie spadanie obrotów po wysprzęgleniu do 600 a nawet 0 smile.gif

- szarpanie silnikiem przy włączaniu się spręzarki klimy

Zacznij bezwzględnie od przeczyszczenia przepustnicy gdyż sprawa jest bajecznie prosta. Nie trzeba demontować przepustnicy!!! - grozi to problemami z krokowcem. Wystarczy zdjąć przewód powietrza idący od filtra powietrza (4 opaski zaciskowe - jeżeli masz oryginalne kup nowe) Następnie odciągając sprężyne od klapki przepustnicy (warto poprosić kogoś aby wcisnął gaz do dechy) przy pomocy środka do czyszczenia gaźników w spreju i szmatki przeczyscić przepustnice. Wszystko oczywiście przy wył silniku.

Do czysczeni mogę polecić środek firmy Holts 500ml 16zł. Do głębszej penetracji przepustnicy pomocna była stara szczoteczka do zębów, przy pomocy której operowałem szmatką.

Po czyszczeniu jak ręką odjął - cieszę się tym już 3 tygodnie. Dodatkowo silnik zapala błyskawicznie!

Napisano
  • Autor

Cześć.

Dzięki za rady :-D. Jak tylko będę maił chwilę, to pobawię się przepustnicą i dam znać jaki był efekt.

Pozdrawiam.

Napisano

nie zwlekaj z tym długo - szkoda się meczyć. Problem moze okresowo zanikać - tak było u mnie aż pewnego dnia co światła to postój - od tygodnia miałem kupiony srodek do czyszczenia gaźników w spreju ale ciągle nie miałem czasu smile.gif

Pomyśl o bezpieczeństwie - utrata wspomagania w ciasnym zakręcie może się źle skończyć.

Ja raczej osobiscie nie zabieram się za naprawy więc mogę śmiało stwierdzić że robota jest dziecinie prosta i szybka. Chyba włącze ją do corocznej obsługi jak np. wymiana filtrów.

Napisano

> Cześć.

> Dzięki za rady :-D. Jak tylko będę maił chwilę, to pobawię się

> przepustnicą i dam znać jaki był efekt.

> Pozdrawiam.

Może ci szwankować czujnik ciśnienia na kolektorze. Ja miałem z nim problemy.

Napisano

tak jak ci kolega wyzej napisał masz problem z czujnikiem ciśnienia w kolektorze. od czasu do czasu lubi dac o sobie znać, wtedy komp łapie bład i auto pracuje własnie tak.

u mnie bywa tak od czasu do czasu, przez ostatnie 25kkm dwa razy, ostatni w sobote. po skasowaniu błedu wszystko jest ok.

Napisano

Oprócz rozwiązań kolegów powyżej to można spróbować rozłączyć akumlator (na 2 h) i po ponownym podłączneniu przeprowadzić autoadaptaję (silnik musi pracowac na wolnych obrotach do włączenia dmuchawy) . Gdzieś na formum było dokładniej opisane jak to zrobić. Można by to było połączyć właśnie z czyszczeniem przepustnicy. Po wyczyszczeniu można ustawić śrubką tak aby przepustnica od razu się otwierała po na ciśnięciu gazu. W drugiej kolejności to bym wymieniek kable WN i świece

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Cześć.

No i w końcu wyczyściliśmy przepustnicę. W sobotę wieczorem. Dzisiaj samochód mi nie zgasł. Już wczoraj miałem wrażenie, że ogólnie lepiej działa silnik, ale to mogła być autosugestia ;-).

Rano się przejechałem do szkoły. Po południu jak skończyłem zajęcia silnik był już zimny. Odpaliłem go i patrzyłem na obroty. Na początku wskoczył gdzieś pomiędzy 1000, a 2000. Za jakiś czas spadł do standardowych 800. Po kolejnej chwili zaczął spadać niżej i się "krztusić", ale sam wykrył, że coś jest nie tak i podskoczył powyżej 1000, a następnie wrócił do 800. Powtórzył to kilka razy. Ale nie zgasł mi ani razu.

Mam też wrażenie, że kierownica drży bardziej niż zawsze, gdy jest na biegu jałowym i ma standardowe 800 obrotów.

Zobaczymy co przyniosą kolejne dni :-).

Pozdrawiam.

Napisano

Sugerowałbym po takim zabiegu adaptację przeprowadzić, na śmietniku jest przepis "chałupniczy"

Napisano

Witam , mialem podobne objawy czyszczenie oraz reset pomagalo na okolo 1 miesiac,podmienilem rowniez czujnik cisnienia i nic dopiero wymiana silniczka krokowego rozwązala problem ,od 4 miesiecy spoko,pali od pierwszego razu i trzyma obroty.Silniczek jest dosc drogi dlatego zalozyli mi go na probe na 1tydzien (cena silniczka 550 zl montaz i podpiecie kompa 100)

Napisano
  • Autor

Cześć.

Jak do tej pory nie zgasł :-).

Jeszcze kilka uwag. Przepustnicę czyściliśmy za pomocą WD 40 ;-) i płynu do czyszczenia gaźnika firmy Mobil Medic. Na koniec kolega wlał trochę tego specyfiku do baku.

Przepustnicy niestety nie udało się odkręcić całkowicie, bo dolna śruba miała zniszczony łepek. Radziliśmy sobie jak mogliśmy. :-)

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.