Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło padło w rocznice wymiany

Featured Replies

Napisano

29.09.2006r na gwarancji wymienili mi sprzęgło .Wczoraj (29.09.20070 to sprzęgło padło znowu (zgrzyta przy prubie włączenia biegu) a tu jest sobota i ADF zamknięty .Czy ktoś z kolegów wie czy jak w poniedziałek pojade do ADF to czy mam jeszcze gwarancje na części?

Napisano

> 29.09.2006r na gwarancji wymienili mi sprzęgło .Wczoraj (29.09.20070

> to sprzęgło padło znowu (zgrzyta przy prubie włączenia biegu) a

> tu jest sobota i ADF zamknięty .Czy ktoś z kolegów wie czy jak w

> poniedziałek pojade do ADF to czy mam jeszcze gwarancje na

> części?

gwarancja nie, ale niezgodność towaru z umową tak

Napisano
  • Autor

> gwarancja nie, ale niezgodność towaru z umową tak

Czy masz na myśli rękojmie?

I jeszcze jedno sprzęgło wymieniali mi w okresie gwarancji -czy to ma jakieś znaczenie?

Napisano

> Czy masz na myśli rękojmie?

Od ponad trzech lat nie w przypadku sprzedaży konsumenckiej rękojmia nie ma zastosowania - zamiast rękojmii obowiązuje tzw. zgodność towaru z umową. KLIK- link do ustawy.

> I jeszcze jedno sprzęgło wymieniali mi w okresie gwarancji -czy to ma

> jakieś znaczenie?

Zakres odpowiedzialności gwaranta jest zapisany w warunkach gwarancji - trudno się wypowiadać ogólnie, bo FAP co chwila te warunki modyfikował i nawet właściciele takiego samego auta kupionego w odstępie półrocznym mogą mieć inne zapisy. Ale podejrzewam, że odpowiedzialność kończy się razem z zakończeniem okresu gwarancji na całe auto.

Podejrzewasz jakąś wadę sprzęgła, czy błąd serwisu przy wymianie? IMHO po roku ciężko coś takiego udowodnić. crazy.gif

Napisano

> Czy masz na myśli rękojmie?

> I jeszcze jedno sprzęgło wymieniali mi w okresie gwarancji -czy to ma

> jakieś znaczenie?

Uzupełniając wypowiedź powyższą - na element wymieniany w ramach gwarancji obowiązuje niezgodność towaru z umową - przez dwa lata od momentu sprzedaży (montażu). Ponadto, za sprzedany towar (część) odpowiada sprzedawca - w przypadku wymiany gwarancyjnej część funduje FAP i to on jest adresatem roszczeń w ramach niezgodności. Tak więc reklamacja w tym trybie przysługuje Ci przez dwa lata. (*Wyjątek - właścicielem jest osoba prawna, a nie fizyczna (np. leasing) wtedy z kodeksu cywilnego wynika rok na reklamacje, bo nezgodność towaru z umową nie ma zastosowania). Trochę skomplikowane, ale w każdym ASO dotychczas spotykałem jakąś osobę obcykaną z tymi zasadami i nie robili problemu z reprezentowaniem klienta wobec FAP - w większości przypadków to było niewidoczne dla klienta.

W świetle powyższego w ASO, z których korzystam zawsze było nastawienie polegające na dwuletnim 'uznawaniu reklamacji' po naprawie gwarancyjnej w zakresie wykonanej naprawy - czyli w Twoim przypadku sprzęgła.

Napisano

> 29.09.2006r na gwarancji wymienili mi sprzęgło .Wczoraj (29.09.20070

> to sprzęgło padło znowu (zgrzyta przy prubie włączenia biegu) a

> tu jest sobota i ADF zamknięty .Czy ktoś z kolegów wie czy jak w

> poniedziałek pojade do ADF to czy mam jeszcze gwarancje na

> części?

2 lata masz na wszystko co kupujesz

Szczególne warunki sprzedaży

Napisano

U mnie w serwisie jest tak (marka nie ważna) -jeżeli w okresie gwarancyjnym zostanie wykryta i usunięta usterka to gwarancja na nią wygasa wraz z gwarancją na cały pojazd. Czyli wg. mnie naprawa gwarancyjna sie ci nie należy. Nie ma czegoś takiego że kupiłes coś i nawet jeśli to coś uszkadza sie powiedzmy srednio co 11 miesięcy to dożywotnio bedziesz miał gwarancję. Nie wiem jak w fiacie ale w tym "moim" serwisie nic byś nie zwojował. Ewentualnie stosujemy tzw. "GoodWill" czyli taka dobra wola i koszt ponosi sam serwis a nie gwarant.Pozatym ze sprzęgłem jest śliska sprawa -genaralnie jest to rzecz ulegająca normalnemu zużyciu i żadko sie zdarza aby nawet jak auto ma miesiąc to że jest to "gwarancja"

Napisano

> -jeżeli w okresie

> gwarancyjnym zostanie wykryta i usunięta usterka to gwarancja na

> nią wygasa wraz z gwarancją na cały pojazd. Czyli wg. mnie

> naprawa gwarancyjna sie ci nie należy. Nie ma czegoś takiego że

> kupiłes coś i nawet jeśli to coś uszkadza sie powiedzmy srednio

> co 11 miesięcy to dożywotnio bedziesz miał gwarancję.

Wg ustawy będziesz. Dwuletnia reklamacja przysługuje na "wszystko" (poza np. bułką itp.).

Przykład: dzień przed końcem gwarancji zostaje mi w ręku klamka. W tym samym dniu wymieniona na gwarancji. Po dwóch dniach (po terminie gwarancji) to samo. I co? płacę za tę drugą naprawę? czy składam reklamację co do poprzedniej naprawy bezpłatnej?

Termin jest dwuletni (*roczny jw.) i w tym okresie przysługuje prawo do reklamacji. "Goodwill" zapewnił ustawodawca.

Natomiast w przypadku sprzęgła nie termin jest najważniejszy, tylko jego charakter polegający na zużywaniu wraz z naturalną eksploatacją, co gwarantowi potwierdzi każdy rzeczoznawca. Dla niektórych może to wyglądać jakbyś po roku reklamował hałasujące klocki, przed rokiem wymieniane na gwarancji. Dlatego duża szansa, że FAP reklamacji naprawy gwarancyjnej po takim czasie nie uzna. Może wezmą pod uwagę przebieg od naprawy gwarancyjnej, jeśli ktoś rozsądny to rozważy.

Napisano
  • Autor

> Wg ustawy będziesz. Dwuletnia reklamacja przysługuje na "wszystko"

> (poza np. bułką itp.).

> Przykład: dzień przed końcem gwarancji zostaje mi w ręku klamka. W

> tym samym dniu wymieniona na gwarancji. Po dwóch dniach (po

> terminie gwarancji) to samo. I co? płacę za tę drugą naprawę?

> czy składam reklamację co do poprzedniej naprawy bezpłatnej?

> Termin jest dwuletni (*roczny jw.) i w tym okresie przysługuje prawo

> do reklamacji. "Goodwill" zapewnił ustawodawca.

> Natomiast w przypadku sprzęgła nie termin jest najważniejszy, tylko

> jego charakter polegający na zużywaniu wraz z naturalną

> eksploatacją, co gwarantowi potwierdzi każdy rzeczoznawca. Dla

> niektórych może to wyglądać jakbyś po roku reklamował hałasujące

> klocki, przed rokiem wymieniane na gwarancji. Dlatego duża

> szansa, że FAP reklamacji naprawy gwarancyjnej po takim czasie

> nie uzna. Może wezmą pod uwagę przebieg od naprawy gwarancyjnej,

> jeśli ktoś rozsądny to rozważy.

Przebieg to ok 10000km .W wypadku zgrzytów i niemożności włączenia biegów są dwa powody 1 to pęknięty docisk drugi powód to wypadnięcie sprężyny z tarczy sprzęgła w obu przypadkach nie widze winy kierowcy

Napisano

> w obu przypadkach nie

> widze winy kierowcy

i tego się trzymaj. chociaż przeczuwam, że to dopiero po wymianie się naocznie okaże... oslabiony.gif

Napisano

> i tego się trzymaj. chociaż przeczuwam, że to dopiero po wymianie się

> naocznie okaże...

I zalecałbym osobistą obecność przy tej wymianie ok.gif - bo znając realia ADF-u śmiem twierdzić, że pod nieobecność właściciela okaże się wszystko co najgorsze. passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> I zalecałbym osobistą obecność przy tej wymianie - bo znając realia

> ADF-u śmiem twierdzić, że pod nieobecność właściciela okaże się

> wszystko co najgorsze.

I to jest właśnie najtrudniejsze auto od momentu kiedy im zawiozłem nie tknięte palcem Czekamy jak przed bitwą

Napisano
  • Autor

Sprzęgło wymontowane i nie widać żadnych znaków .Co to może być -ja tak myśle że za miękie "słoneczko" w docisku Może ktoś ma jakieś inne sugestie ?!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.